Ja sprzedałem 50D, ponieważ jak spoglądałem w wizjer starego manualnego Pentaxa i szkiełka do niego, to nie mogłęm znieść, że szkła w rzeczywistości rzucają dużo więcej obrazu niż było widać na zdjęciach z 50D.
Wersja do druku
Ja sprzedałem 50D, ponieważ jak spoglądałem w wizjer starego manualnego Pentaxa i szkiełka do niego, to nie mogłęm znieść, że szkła w rzeczywistości rzucają dużo więcej obrazu niż było widać na zdjęciach z 50D.
Pentax K-7 na Canon 50D ....Główny powód to AF ,Pentax nie sprawdził się w fotografi ślubnej.K-7 ma słabą rozpiętośc w światłach ,w 50D z przepalonych świateł można jeszcze wyciągnąc detale.Niestety Canon 50d czy nawet 5dmk2 nie jest tak solidnie wykonany i nie ma tak rozbudowanej możliwości sterowania parametrami jak Pentax.
Z K-7 miałem FA-50/1,4 Tamron 90/2,8 Tamron 17-50/2,8 FGZ 540 zamieniłem to na 16-35/2,8 L 50/1,4 USM 85/1,8 USM 70-200/4 L 580 ex2 380ex i wspomnine wyżej 50d i 5dmk2...... Po prostu do fotografii ślubnej nadają się na dzień dzisiejszy jedynie dwie marki ...Canon i Nikon,można walczyc Pentaxem czy Sony ale...
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Muszę dodac że zmiana systemu na Canona była możliwa głównie za sprawą dotacji z UP.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Ja piernicze sam siebie zacytowałem i nie moge tego poprawic....
Sprzedalem d70s z cala szklarnia na rzecz 30D. Zachcialo mi sie zmian ale nadal nie jestem pewny tego.
Odstawiłem 30D z L'kami na rzecz RB ProSD z KL'kami...
Mała dziurka do patrzenia na rzecz ogromnego okna na świat(ło) ;)
Szybkość vs. jakość
:]
Ale to w zeszłym roku, ciekawe co ten Nowy przyniesie ;)
PZDR
17-85 IS USM na 24-105 L IS USM - kit aberrował tak strasznie, że chciało mi się płakać nad zniszczonymi zdjęciami. eLka to inna jakość w kwestii aberracji, ostrości, światła... Po kicie - bajka. Nauczka - nigdy więcej tanich półśrodków.
Rozważam też sprzedaż 50 1.8, bo ma monstrualny backfocus.
450D na 50D ze względu na ergonomię i solidniejsze body ( magnezowa obudowa ).
Dla mnie przepaść w uzytkowaniu oraz lepiej leży w dloniach :)
Ostatnio sprzedałem 17-40/4 Canona.
Używałem go z 40D głównie do krajobrazówki.
Niestety w pozostałych sytuacjach okazywał się zbyt ciemny i nie było z niego pożytku.
Na matrycy APS-C nie był aż taki szeroki jak bym chciał, a że nie mam kasy na pełną klatkę to postanowiłem go sprzedać.
Czy żałuję?
I tak i nie. Myślę, że na pełnej klatce byłby świetny do krajobrazu bo to w miarę ostry jak na zoom obiektyw, do tego niezniszczalny :)