Kupiłem tydzień temu triggery z GadgetInfinity. Właśnie doszły... do centrum WER Zabrze, które poprosiło o papiery do oclenia przesyłki. Wartość ok 60USD - no i mi zatrzymali. Szło przez air mail.
Wersja do druku
Kupiłem tydzień temu triggery z GadgetInfinity. Właśnie doszły... do centrum WER Zabrze, które poprosiło o papiery do oclenia przesyłki. Wartość ok 60USD - no i mi zatrzymali. Szło przez air mail.
Ja też miałem tak ostatnio, tyle że z innym sprzedającym (brałem dla kumpla pilot bezprzewodowy). Koleś nie nakleił deklaracji celnej na paczce, przez co poproszono mnie o podanie wartości i zawartości przesyłki (wystarczy posłać na maila). Napisałem do kolesia z HK żeby mi posłał fakturke na odpowiednią kwotę i odesłałem to mailem do Zabrza. Po wysłaniu maila musiałem ok. tygodnia czekaćna paczkę, ale za to nie naliczono dodatkowych opłat...
A druga sprawa Gadget infinity podaje za wysokie kwoty deklaracyjne, więc prawie każda paczka od nich jest oclona. Trzeba im pisać osobno żeby podawali kwoty mniejsze niż 30 dol.
Akurat GI opisał na paczce dokładną zawartość z cenami (bo dostałem w powiadomieniu oryg. wydruk GI z wykazem zawartości). I tyle. Myślałem, że cłu nie podlegają paczki do 100USD, ale się myliłem.
Zadzwoniłem do WER Zabrze i kazali mi emailem podesłać wydruki potwierdzeń zamówienia (fakture z ebaya; buy now wzialem) oraz potwierdzenie platnosci (tu wydruk z paypala) i oświadczenie, że jestem osobą fizyczną (bo dostarczenie było na adr. firmowy). I teraz czekam. Ciekawe ile naliczą...
Ja akurat miałem tak, że deklaracja była na 110dol (czyli już wartość do oclenia), a w środku była mini karteczka z rachunkiem na 300dol i od tej wartości naliczono mi cło :/
Następnym razem radze im powiedzieć, że mają deklarować dużo mniej i bez zbędnych rachunków w środku...
mialem powiedziec co i jak jak zakupie moje szklo z hong kongu, przez goscia o nicku kemek, otoz zrezygnowalem z zakupu u niego i kupilem u goscia z allegro 30zl drozej, sprowadzony z niemiec, i do tego data zakupu 30.06 wiec sie zalapie na cashback...
mowa o 17-40 4L
ja od kea-photo kupilem 5D i 80% szkiel ktore mam:) Ceny super, chociaz czasami nawet w Uk mozna wyrwac podobnie, ale wtedy jest jakis haczyk. do szkocji przesylka szla 3 dni z pelnym trackingiem, moge smialo polecic, do polski raczej bym sie bal ze wzgledy na cła i problemy z przesyłką
Ja wlasnie odebralem paczke z kea-photo.
10-22 EFS za 1600PLN to chyba dobra cena ;)
Wyslane w czwartek, zero cel. W srodku faktura na 69$ za eksponat pokazowy do zwrotu :)
Szlo fed-exem, zadnych pieczeci celnych nie bylo.
Jak zamawialem extender i troche glupot za w sumie 2000PLN przyszlo poczta zwykla. Tez bez oplat, jedynie pieczatka urzedu o dopuszczeniu do obrotu.
bo Albert to debeściak :)
jakoś nikt nie pisał, ze mial problemy z paczka od niego.
w przyszłym tygodniu zamawiam u niego nową zabawkę :)
Ja mam pytanie do ludzi, ktorzy sa juz po zakupach u pana Alberta z Kea Photo :-) Co, jesli okarze sie, ze moje body i szklo, ktore zamierzam tam kupic, nadaje sie do wyregulowania? Odsylam do niego? Na jego koszt? A moze odsylam gdzies w swiat niewiadomo gdzie?
Nosze sie z zamiarem kupna 40D i mam dylemat czy brac Tamrona 17-50 2.8 + 50 1.4 czy zamiast tych dwoch szkiel wziac 17-55 2.8? Biorac szklo Canona minimalizuje ryzyko wystapienia "zgrzytow" relacji body - szklo...? :-)
Mailuje z Albertem ale mam wrazenie, ze on ma 1500 innych maili bo nie zawsze na wszystko odpowiada :-) Noi placic bede przelewem IBAN/BIC, bo tutaj gdzie jestem chwilowo nie dostane zadnej karty. Jest ktos doswiadczony z ta forma platnosci?
pozdrawiam,
Adrian