Odp: Samyang AF 85mm f/1.4 RF
Cytat:
Zamieszczone przez
Pezet85
A widzieliście jaka jest obecnie cena tych obiektywów na OLX? Są tylko dwie sztuki i cena powyżej 5k.
Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka
Tak ceny są chore i w życiu bym za ten obiektyw nie dał takich pieniędzy. Ja swój kupiłem bodajże za 2800, zrobiłem może jeden ślub ze dwie sesje, pojechałem z nim do Gruzji i sprzedałem za tyle samo. Później kolega, który go ode mnie kupił sprzedał go po dwóch dniach :mrgreen: Bo jego stara Sigma nawet nie Art byłą lepsza...
Ja mam drugi rok ten obiektyw i nie zdejmuje go z bagnetu...może jestem mało wymagający [emoji12]
Cytat:
Zamieszczone przez
Pezet85
Ja mam drugi rok ten obiektyw i nie zdejmuje go z bagnetu...może jestem mało wymagający [emoji12]
Nie wiem być może był jakiś rozrzut jakościowy :roll: Żeby była jasność to nie był zły obiektyw ale zwyczajnie ostrością nie grzeszył a tracił kontrast pod światło jak kitowy zoom :mrgreen:
Rozrzut jakościowy pewnie jest. Da się ustrzelić tytułowego samyanga w cenie ok 3.5kzl. Jednak nie mam przekonania do tego obiektywu w tej cenie. Kiedy był dostępny w sklepach to pamietam promocje ok 2300zl. W sytuacji kiedy rf85/2 kosztował blisko 3000zl to można się było skusić. Dzisiaj nie ma problemu z zakupem rf85/2 poniżej 2000zl. Nawet teraz do aparatu oferują go w komplecie za niecałe 1600zl plus CB 280zl.
Także jest to imo jedyna sensowna tania alternatywa do rf w tej ogniskowej. Szkło ostre, niby macro się przydaje. Na minus przeciętny bokeh i szybkość ostrzenia.
https://youtu.be/E_OY7Mo5Afs
--- Kolejny post ---
Mam trochę ochotę spróbować starej elki 1.2 ale ciężko znaleźć przyzwoity egzemplarz poniżej 5000zl.
Na razie 135l musi wystarczyć :)
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertoM
Mam trochę ochotę spróbować starej elki 1.2 ale ciężko znaleźć przyzwoity egzemplarz poniżej 5000zl.
Na razie 135l musi wystarczyć :)
Używałem EF 85 f/1.2 L USM II wiele lat i na obecne standardy w cyfrze nie ma żadnych zalet. Za duże, za ciężkie, za wolne, na f 1.2 mydli okrutnie itp.
Poszukaj raczej kogoś kto je ma blisko siebie i zapnij do korpusu to się szybko z niego wyleczysz.
Na szczęście od kilku lat nie jestem zdany na łaskę canona i byłem/jestem w systemach dla których Sigma produkuje swoje szkła z mocowaniem Fujifilm X/Sony E, Nikon Z
1 załącznik(ów)
Imo jak bym miał wybierać miedzy dużą i wolną 85LII a monstrualnie wielką i ciężką sigmą, to z uśmiechem na twarzy wybrałbym eLkę.
Zamydlone okrutnie i jeszcze aberujace na 1.2 ;) Załącznik 13316
A tak serio miałem i sprzedałem bo była duża i ciężka. Rzadko po nią sięgałem, a potrzebowałem małego zastrzyku kasy. Padło na 85L.
2 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
Imo jak bym miał wybierać miedzy dużą i wolną 85LII a monstrualnie wielką i ciężką sigmą, to z uśmiechem na twarzy wybrałbym eLkę.
Zamydlone okrutnie i jeszcze aberujace na 1.2 ;)
A tak serio miałem i sprzedałem bo była duża i ciężka. Rzadko po nią sięgałem, a potrzebowałem małego zastrzyku kasy. Padło na 85L.
Nie trafione ;) Używam najnowszej Sigmy Art 1.4 DG DN (to ta po lewej). Ale faktycznie rozumiem frustrację osób, którym pozostaje w canonie do wyboru tylko stara gargantuiczna wersja HSM w mocowaniu EF. To ta po prawej gwoli ścisłości ;)
Lepszej, mniejszej, lżejszej, ostrzejszej i z rewelacyjnym AF portretówki niż Sigma Art 1.4 DG DN dotąd nie miałem (dodam, że kilkanaście potretówek w różnych systemach już przerobiłem).
Załącznik 13317
No i moja fota z tej sigmy Art 1.4 DG DN z sesji w tym tygodniu z Ewą.
Załącznik 13318
jasne, miałem na myśli wersję EF oczywiście.
Ta wersja DN jest świetna. Gdyby takie szkło było pod RF to sprzedaż RF85L spadłaby o połowę ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertoM
Ta wersja DN jest świetna. Gdyby takie szkło było pod RF to sprzedaż RF85L spadłaby o połowę ;)
Dlatego jego (oraz wielu innych) nie będzie bo canon nie lubi niezależnej optyki w systemie RF ^^