Odp: Przydatność Samsunga S22 vs aparat foto, rozważania JP.
Cytat:
Zamieszczone przez
Mamrot
Ja sobie zdaję sprawę, ale ty nie przyjmujesz do wiadomości, że ten stacking uniemożliwia wykonanie jakiegokolwiek obiektu w ruchu.
Spróbuj wykonać sensowne zdjęcie czterolatkowi czy psu w czasie zabawy.
Spróbuj wykonać zdjęcie nocne bez efektu marzycielskiego, akwareli, czy poparzonych twarzy.
Co do refleksji na temat zdjęć #2718, powiększyłem sobie ten wycinek z pierwszego zdjęcia, to jest jakość porównywalna z kompaktami sprzed 15 lat.
Zaczynam podejrzewać, że twój telewizor 4K też ma ekran obliczeniowy i dorabia piksele, których ja na normalnym ekranie nie widzę.
By fotografować ruch to w zależnosci od ustawienia w aparacie albo AI wykryje że jest to ruch (np oko, twarz,...) albo używa się funkcji ruch i wtedy możne byc w ruchu smartfon lub obiekt lub smartfon+obiekt albo wychodzi sie z auto poprzez "ręczne" ustawienie czasu i wtedy AI odpowiednio składa plik wynikowy.
Ideą zdjęć #2718 jest pokazanie możliwosci fotografi obliczeniowej przy 2300mm z ręki przy malutkiej matrycy i "zabawkowym" obiektywie.
Nie wiem jaką po ściągnieciu miałeś rozdzielczość pierwszego zdjęcia, powinna być 8160pix.
Cechą fotografii obliczeniowej jest optymalizacja jakości do ustalonej rozdzielczości. Powiększanie powyżej 100% daje znacznie większe pogorszenie jakosci niz w fotografii optycznej.
Największa rozdzielczość monitora u mnie w domu to 4000pix.
jp
Żeby nie być jak zwykle oskarżonym o hejt, powiem tylko jedno. Kolega @Leon007 rzucił pytanie, czy znamy jakieś inne fajne fora. Ja chyba się domyślam dlaczego...
Pewnie z rosnącego poczucia bezsilności...
Chodzi o to, że tego się nie da wyłączyć. Nie da się ignorować (bo poziom absurdu jest tak wysoki, że po prostu niemożliwe jest przejście obok tego obojętnie. Tak jak większość z nas nie przeszła by obojętnie, widząc, jak ktoś znęca się nad dzieckiem). Nie da się z tym dyskutować, no... Po prostu nie da się z tym zrobić nic. A administratorzy jeszcze to popierają i atakują tych, którzy z rozpaczy zaczynają wyrywać sobie włosy z głowy. Bo "choćby świat miał się jutro skończyć, ten absurdalny irytujący beznadziejny wątek MUSI istnieć"
Pozostaje tylko jedno. Dać stąd nogę...
Cytat:
Zamieszczone przez
Heldbaum
Żeby nie być jak zwykle oskarżonym o hejt, powiem tylko jedno. Kolega @
Leon007 rzucił pytanie, czy znamy jakieś inne fajne fora. Ja chyba się domyślam dlaczego...
Pewnie z rosnącego poczucia bezsilności...
Chodzi o to, że tego się nie da wyłączyć. Nie da się ignorować (bo poziom absurdu jest tak wysoki, że po prostu niemożliwe jest przejście obok tego obojętnie. Tak jak większość z nas nie przeszła by obojętnie, widząc, jak ktoś znęca się nad dzieckiem). Nie da się z tym dyskutować, no... Po prostu nie da się z tym zrobić nic. A administratorzy jeszcze to popierają i atakują tych, którzy z rozpaczy zaczynają wyrywać sobie włosy z głowy. Bo "choćby świat miał się jutro skończyć, ten absurdalny irytujący beznadziejny wątek MUSI istnieć"
Pozostaje tylko jedno. Dać stąd nogę...
Trzymam kciuki by Ci się wreszcie udało !!!!
jp
Nie wiem, czy zdajesz sobie sprawę, że wtedy zostaniesz praktycznie sam. Zastanowiłbym się więc jednak (na twoim miejscu) z tym trzymaniem kciuków. Bo ja nie miałem na myśli siebie. To nie ja zadałem pytanie o "inne fajne forum"...
z pralką nie da się rozmawiać. trzeba być pralką żeby ją zrozumieć
dokończmy temat : studio, smartfon, lampy błyskowe, synchronizacja.
Dlaczego, na jakiej podstawie napisałem
Moim zdaniem najprawdopodobniej praca w studio z wieloma lampami błyskowymi odejdzie do historii
Jest już w smartfonach wiele specjalistycznych trybów fotografowania w tym mniej rozbudowany tryb portret.
Aktualnie 2023 (S23U) po dotknięciu ikony portret i ikony migawki, po stackingu (by wszystko ostre i dobrze doświetlone) AI :
- szuka/znajduje zarys głowy/głów, sylwetki.. robi maskę i rozmywa tło
- trochę upiększa portet (podbródek, zęby, oczy, zmarszczki, "rozmycie" itd)
i tak powstaje plik wynikowy który w postprocesie może być skorygowany.
W smartfonach jest specjalistyczny procesor do tego rodzaju pracy, praktycznie z roku na rok o skokowo większych możliwościach
I tak w postprocesie np. w LR (fS) już w ustawieniach wstępnych jest kilka grup do wyboru: adaptacyjny portret, ciemna skóra, jasna skóra, śniada skóra, cz-b, grupa, wyrazisty a tylko np. w jasna skóra jest 11 propozycji do wybrania a każda z suwakiem natężenia.
A następnie można dalej prowadzić normaly postproces w tym z poprawą/zmianą tego co wprowadził tryb portet
Tryb studio może być znacznie bardziej specjalistycznie rozbudowany np. jakie i czy rozmycie, jaki rokład ostrosci, jaki rozkład światła w kadrze, typ "upiększania" itd by dopasować do potrzeb użytkownika i ograniczać potrzebę postprocesu
jp
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Moim zdaniem najprawdopodobniej praca w studio z wieloma lampami błyskowymi odejdzie do historii
Jest już w smartfonach wiele specjalistycznych trybów fotografowania w tym mniej rozbudowany tryb portret.
Aktualnie 2023 (S23U) po dotknięciu ikony portret i ikony migawki, po stackingu (by wszystko ostre i dobrze doświetlone) AI :
- szuka/znajduje zarys głowy/głów, sylwetki.. robi maskę i rozmywa tło
- trochę upiększa portet (podbródek, zęby, oczy, zmarszczki, "rozmycie" itd)
Tryb studio może być znacznie bardziej specjalistycznie rozbudowany np. jakie i czy rozmycie, jaki rokład ostrosci, jaki rozkład światła w kadrze, typ "upiększania" itd by dopasować do potrzeb użytkownika i ograniczać potrzebę postprocesu
jp
Podsumowując - studio, smartfon, lampy błyskowe, synchronizacja
@jan pawlak - wykonaj wg powyższych wytycznych smartfonem sesję portretową klientowi, którą za nią płaci. Gwarantuję, że bardzo szybko odejdziesz do przeszłości jak owe lampy błyskowe którym to wróżysz.
Po raz kolejny powtórzę. Nie mając zielonego pojęcia o obsłudze aparatu fotograficznego oraz wymaganiach klientów podczas sesji portretowych i jak ww. "pralka" przeklejasz treści reklamowe producenta smartfonów.
@jan pawlak Tu i teraz zapraszam Cię na sesje portretową z modelką gdzie będziesz miał okazję wykazać się używając swojego smartfona w "pracy w studio z wieloma lampami błyskowymi"
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Sugerowałeś, że AI zasymuluje oczekiwane oświetlenie. Przyjmijmy ten punkt widzenia. Dlaczego by AI miało sie do tego ograniczać? Doskonale wiemy, że AI potrafi generowć całe zdjęcia. Wniosek? Robimy fotkę smartfonem, AI analizuje co zrobiliśmy i generuje na tej podstawie zdjęcie. Całkiem możliwe (a nawet pewne - kolejny etap), że głosowo będziemy mogli okreslić czego oczekujemy (dodanie lub usunięcie czegoś, zmianę koloru czerwonego na niebieski itp). Idealne. Bez szumu, w rozdziałce jaką chcemy itd.
No i tak to wszystko będzie wyglądało. Tak sądzę. Serio.
Za 3 lata?
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacek_Z
Sugerowałeś, że AI zasymuluje oczekiwane oświetlenie. Przyjmijmy ten punkt widzenia. Dlaczego by AI miało sie do tego ograniczać? Doskonale wiemy, że AI potrafi generowć całe zdjęcia. Wniosek? Robimy fotkę smartfonem, AI analizuje co zrobiliśmy i generuje na tej podstawie zdjęcie. Całkiem możliwe (a nawet pewne - kolejny etap), że głosowo będziemy mogli okreslić czego oczekujemy (dodanie lub usunięcie czegoś, zmianę koloru czerwonego na niebieski itp). Idealne. Bez szumu, w rozdziałce jaką chcemy itd.
No i tak to wszystko będzie wyglądało. Tak sądzę. Serio.
Za 3 lata?
Jestem przekonany że tak będzie.
Już teraz w postprocesie możesz wybierać z pośród klikudzisięciu różnych, (pogrupowanych wg. sposobu traktowania) widoków Twojego zdjecia ktore są generowane przez AI na podstawie analizy tego zdjęcia które zrobiłeś.
Może będzie tak, że AI po analize Twoich publikowanych w necie zdjęć będzie dostosowywało te które aktualnie zrobiłeś by dobrze pasowało do Twojego dorobku/stylu
jp
jan pawlak bardzo chce coś pisać, byle napisać, nie wiem - czy to wprawki literackie czy opisy techniczne, nie bardzo mu to wychodzi, językowo i logicznie słabo, pisze, żeby to potem samemu podziwiać, czy co...