Odp: Przydatność Samsunga S22 vs aparat foto, rozważania JP.
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Lampa błyskowa xenon to element technologii fotografii optycznej, jej sposób działania był rozwijany/dopracowywany do sposobu działania migawki w aparacie.
w smartfonie będzie ikona studio i po jej dotknięciu będzie można :
albo palcami na ekranie komponować różne jasności w różnych miejscach kadru
albo wybrać dotykając ikony jeden w wielu "fabrycznych" presetów przystosowanych do danego/wykonywanego typu zdjęcia (z możliwoscią chwilowej poprawki palcami)
albo wybrać swój wcześniej zaprojektowany (z możliwoscią chwilowej poprawki palcami)
jp
ROTFL!
@jan pawlak - zapytam serio. Pracowałeś kiedykolwiek w studiu fotograficznym z kilkoma lampami błyskowymi?
Używałeś chociażby lampy błyskowej Profoto A10, którą wzbogacono ją o technologię Bluetooth AirX, powalającą na współpracę ze smartfonami?
https://www.youtube.com/watch?v=QgoD...l=FotoWarsztat
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
To wspaniale że "od strony producentów lamp" już jest rozwiązanie.
Teraz ewentualnie trzeba czekać na ruch producentów smartfonów i obszar zastosowań "studio" zostanie opanowany
jp
Fakt ;) Smartfony to raj dla producentów gadżetów do smartfonów :mrgreen: Może nie doczytałeś, że jedna lampa błyskowa Profoto A10 kosztuje jedyne 5.290 zł? ;)
Ponawiam wyżej postawione pytanie i RACZ CHOĆ RAZ BYĆ FACETEM I ODPOWIDZIEĆ W TYM WĄTKU NA ZADANE TOBIE PYTANIE !!!!!!!!!!!!!!
@jan pawlak - zapytam serio. Pracowałeś kiedykolwiek w studiu fotograficznym z kilkoma lampami błyskowymi?
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Fakt ;) Smartfony to raj dla producentów gadżetów do smartfonów :mrgreen: Może nie doczytałeś, że jedna lampa błyskowa
Profoto A10 kosztuje jedyne
5.290 zł? ;)
Ponawiam wyżej postawione pytanie i RACZ CHOĆ RAZ BYĆ FACETEM I ODPOWIDZIEĆ W TYM WĄTKU NA ZADANE TOBIE PYTANIE !!!!!!!!!!!!!!
@
jan pawlak - zapytam serio.
Pracowałeś kiedykolwiek w studiu fotograficznym z kilkoma lampami błyskowymi?
ok
Moja odpowiedż jest już (któryś raz) w #2178, nie pracowałem
A teraz Twoja kolej
Które zdanie w #2720 o pracy smartfoto w studio się nie zgadzasz, z którym zdaniem polemizujesz ?
jp
PS
Moim zdaniem najprawdopodobniej praca w studio z wieloma lampami błyskowymi odejdzie do historii wraz z "guzikiem" symulacji dźwięku igły czy posłańcem z latarnią przed autem w Londynie
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
# Jacek_Z
piszesz :
jak ci sie pracuje smartfonem w studiu fotograficznym, z użyciem kilku lamp błyskowych?
Nie wiem jak zostanie technicznie rozwiązane w smartfoto oświetlenie w studio ale z bardzo dużym prawdopodobieństwem "wiem" jak to będzie od strony użytkownika.
W studio jedna lampa stała o świetle ciągłym "na sufit" a w smartfonie będzie ikona studio i po jej dotknięciu będzie można :
a.
jp
o nie mogę, prawie Lema doścignął
w proroctwach.
tylko, że Lem wiedział co pisze.
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
nie pracowałem
W tym jest problem. Tworzysz futurystyczno-techniczne fantasmagorie nie mając pojęcia o praktyce.
Sposób działania lamp błyskowych nie był rozwijany do sposobu działania migawki, jej przy błysku w studio może nie być!
Praca w studio to w dużej mierze mrożenie ruchu. Jakim cudem chcesz zamrozić ruch smartfonem przy pliku wynikowym:
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
gdzie plik wynikowy powstaje z sumy kilkunastu bardzo krótkich "naświetleń" o różnych parametrach ekspozycji można stosować tylko lampy typu LED.
Czy zdajesz sobie sprawę jak śmiesznie niska jest wydajność lampy światła ciągłego, również led w stosunku do błysku?
Pozostaw fantazmaty futorologom i marketingowcom a mniemanologię stosowaną Twojemu imiennikowi Stanisławskiemu.
Cytat:
Zamieszczone przez
Mamrot
Praca w studio to w dużej mierze mrożenie ruchu. Jakim cudem chcesz zamrozić ruch smartfonem przy pliku wynikowym:
Myślisz kategoriami klasycznej optyki. Dokształć się, to zrozumiesz, że optyka obliczeniowa może wszystko.
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Moim zdaniem najprawdopodobniej praca w studio z wieloma lampami błyskowymi odejdzie do historii wraz z "guzikiem" symulacji dźwięku igły czy posłańcem z latarnią przed autem w Londynie
To zdanie powinno być ogłoszone zdaniem roku forum canon-board.
Myślałem, że heca z Księżycem to szczyt, ale... są rzeczy, które nie śniły się fizjologom. Światło - podobno potrzebne przy fotografii - to tylko przestarzały efekt specjalny. Optyka obliczeniowa go nie potrzebuje, a jak ktoś strasznie się uprze, to naciśnie guzik symulacji światła.
W Wielkiej Brytanii przed samochodami chodził koleś z czerwoną flagą. A krowy przestawały dawać mleko na widok pociągu.
Cytat:
Zamieszczone przez
Mamrot
W tym jest problem. Tworzysz futurystyczno-techniczne fantasmagorie nie mając pojęcia o praktyce.
Sposób działania lamp błyskowych nie był rozwijany do sposobu działania migawki, jej przy błysku w studio może nie być!
Czy zdajesz sobie sprawę jak śmiesznie niska jest wydajność lampy światła ciągłego, również led w stosunku do błysku?
Pozostaw fantazmaty futorologom i marketingowcom a mniemanologię stosowaną Twojemu imiennikowi Stanisławskiemu.
Swiatło jest potrzebne ale czy zdajesz sobie sprawę że już teraz smartfonem robi się zdjęcia nocne z ręki które są niezaszumione i nierozmazane ?
Stacking to wykonywanie bardzo wielu bardzo krótkich ekspozycji/zdjęć o różnych parametrach i ich obrabianie AI oraz wybór "dobrych" i ich sumowanie/składnie w ten sposób by uzyskać niezasumione i ostre jedno zdjęcie w pliku wynikowym
Szanuję Wasze zdanie, jakieś 1.5 roku temu bym się z nim zgadzał ale teraz po intensywnym wejsciu w świat fotografii obliczeniowej mam inne.
Proponuję trochę refleksji nad nową technologią na przykład przy patrzeniu na owe 2 zdjęcia #2718
jp
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
Myślałem, że heca z Księżycem to szczyt,
W #2718 owe 2 zdjęcia to dokładnie ta sama funkcja co zdjęcie księżyca ale użyta w wersji "tekstu"
Podczas fotografowania obraz bardzo drgał, AI rozpoznało że to tekst, poprzez stacking zebrane zostało z wielu "zdjęć" i złożone w jedno tak by było ostre a AI poprzez głębokie ucznie "wiedziało" jak zrobić by tekst wyglądał optymalnie.
Dokładnie tak samo jest ze zdjęciem księżyca.
jp
Ja sobie zdaję sprawę, ale ty nie przyjmujesz do wiadomości, że ten stacking uniemożliwia wykonanie jakiegokolwiek obiektu w ruchu.
Spróbuj wykonać sensowne zdjęcie czterolatkowi czy psu w czasie zabawy.
Spróbuj wykonać zdjęcie nocne bez efektu marzycielskiego, akwareli, czy poparzonych twarzy.
Co do refleksji na temat zdjęć #2718, powiększyłem sobie ten wycinek z pierwszego zdjęcia, to jest jakość porównywalna z kompaktami sprzed 15 lat.
Zaczynam podejrzewać, że twój telewizor 4K też ma ekran obliczeniowy i dorabia piksele, których ja na normalnym ekranie nie widzę.
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
ok
Moja odpowiedż jest już (któryś raz) w #2178, nie pracowałem
@jan pawlak - Nigdy nie pracowałeś z lampami błyskowymi (co potwierdziłeś) i twierdzisz, że smarfony zastąpią sesje studyjne aparatami fotograficznymi z użyciem kilku lamp błyskowych z różnymi modyfikatorami światła? Zdajesz sobie w ogóle sprawę, że piszesz kocopoły i nie masz zielonego pojęcia o czym piszesz?
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
A teraz Twoja kolej
Które zdanie w #2720 o pracy smartfoto w studio się nie zgadzasz, z którym zdaniem polemizujesz ?
Z każdym zdaniem, które zacytowałeś powyżej i które cytowałem.
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
PS
ROTFL!
à propos Twojego wieszczenia na temat światła odchodzącego do historii...
może księżyc również Twoim zdaniem również "odejdzie do historii wraz z "guzikiem" symulacji dźwięku igły czy posłańcem z latarnią przed autem w Londynie" To jest dokładnie Twój poziom "wieszczenia" w tym wątku.
To teraz doczytaj do czego wykorzystuje się w aparatach fotograficznych błysk na pierwszą i drugą kurtynę, synchronizację błysku z długimi czasami ekspozycji (tryb zwany Slow-Flash lub Slow-Sync). Doczytaj czym jest i co daje migawka postępowa, migawka globalna, migawka hybrydowa oraz migawka elektroniczna w aparatach fotograficznych.
Przykro mi, ale ta dyskusja ma podobny sens jak dialog konstruktora najnowszych okrętów wojennych z gościem, który kupił sobie skuter wodny - zachwalającym jego zwrotność i szybkość oraz prostotę obsługi. Jest takie powiedzenie doskonale obrazujące temat tego wątku w klimacie marynistycznym: "przyczepiło się g... do okrętu i krzyczy: płyniemy!"