-
Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [III] ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Brzydki strasznie :mrgreen:.
Ogromne "pryzmaty pentagonalne" jako znak rozpoznawczy bezlusterkowców to jednak nieporozumienie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
KNC
ktoś na to czekał?
na co to komuś?
toż takich zabawek pełno już na rynku...
Podasz przykłady, bo ja właśnie planuję zakup podobnej zabawki w najbliższych miesiącach....
-
Przy okazji tych wszystkich premier zawsze mam nadzieję, że odświeżą jakaś stałkę USM "nie L-kę". Coś na wzór 35/f2 IS. Najbardziej czekam na nowe 50mm 1.4. Wygląda jednak na to, że to pobożne życzenia :)
-
O tak, stałki USM (poza wspomnianą 35 f2 IS)są faktycznie już nie młode. Również czekam na odświeżone 50 USM i 85 USM.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
Przy okazji tych wszystkich premier zawsze mam nadzieję, że odświeżą jakaś stałkę USM "nie L-kę". Coś na wzór 35/f2 IS. Najbardziej czekam na nowe 50mm 1.4. Wygląda jednak na to, że to pobożne życzenia :)
Przecież już odświeżyli i wypuścili 50/1.8 stm :-)
Oczywiście, że przydałaby się nowa pięćdziesiątka...
-
no ja mam taki osobisty wish-list: EF-S 15/28, EF 24/2 USM (moze byc bez IS-a), EF 50/1.4 IS (jakby byl wielkosci i jakosci 35/2 to pewnie bym nawet i jego cene strawil ;) ) i wreszcze EF 135/3.2 IS (bo 2.8 juz pewnikiem dorobiloby sie czerwonego paska... i ja wtedy nie mam nerki na zbyciu)
-
Jak Canon pójdzie ostro w bezlusterkowce to zapomnijcie o jakimkolwiek odświeżaniu stałek EF / EF-S. Sony już jakiś czas temu pożegnało bagnet A i cała para idzie w szkła E / FE.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
WzW
Jak Canon pójdzie ostro w bezlusterkowce to zapomnijcie o jakimkolwiek odświeżaniu stałek EF / EF-S. Sony już jakiś czas temu pożegnało bagnet A i cała para idzie w szkła E / FE.
Jeśli wypuszczą jakieś bardziej zaawansowane ff to ja chętnie. Tylko żeby na podstawowy komplet szkieł do tego nie trzeba było czekać 15 lat :) Osobiście jestem fanem stałek USM nie-L, bo mają ładny bokeh, są w miarę ostre a przede wszystkim bardzo kompaktowe. Niektóre wymagają jednak odświeżenia. Niestety kolejne CP+, photokiny i inne imprezy coraz bardziej utwierdzają mnie w przekonaniu, że to nigdy nie nastąpi.
-
Nastąpi, nastąpi, ale nie tak prędko. Bardzo zdziwiłbym się, gdyby np. pojawił się nagle następca 85/1.8. Za to 50/1.4 jest zupełnie realny w ciągu ca. 2 lat.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
Jeśli wypuszczą jakieś bardziej zaawansowane ff to ja chętnie. Tylko żeby na podstawowy komplet szkieł do tego nie trzeba było czekać 15 lat :) Osobiście jestem fanem stałek USM nie-L, bo mają ładny bokeh, są w miarę ostre a przede wszystkim bardzo kompaktowe. Niektóre wymagają jednak odświeżenia. Niestety kolejne CP+, photokiny i inne imprezy coraz bardziej utwierdzają mnie w przekonaniu, że to nigdy nie nastąpi.
Chyba jednak trochę wody upłynie.
https://www.dpreview.com/news/803553...orless-cameras
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Za to 50/1.4 jest zupełnie realny w ciągu ca. 2 lat.
bedzie cięzko..., musieli by dac IS, poprawic/zmienic silnik itd...
po prostu za dobry/za tani wyszedł im 50mm stm, i trzeba by znaleśc cholernie dobry pomysł zeby ci co potrzebują "budżetowej" (nie L) 50-tki mieli sie na nowinke skusic
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tombas
po prostu za dobry/za tani wyszedł im 50mm stm, i trzeba by znaleśc cholernie dobry pomysł zeby ci co potrzebują "budżetowej" (nie L) 50-tki mieli sie na nowinke skusic
jako posiadacz 35/2 IS moge powiedziec tylko... IS i STM sa dostatecznym rozgranicznikiem miedzy takim nowym 50/1.4 a 50/1.8 STM (ktory tez bez wad nie jest). IS robi ogromna roznice przy "kamerunowaniu", a to jest dla targetu 50/1.4 zauwazalny plus.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tombas
IS i przede wszystkim nano USM i pozamiatane :)
-
STM jest fajny, ale do demonów szybkości niekoniecznie należy, zwłaszcza, gdy trzeba przeostrzyć cały zakres. Ostatnio zorientowałem się nawet, że w takiej sytuacji archaiczny 50/1.8 II jest szybszy (!) od nowej wersji STM.
A nano USM jest tani w produkcji, a będzie jeszcze tańszy jak włożą go do popularniejszych szkieł (do L-ek nie trafi nigdy). 50/1.4 jest tutaj idealnym kandydatem.
Poniżej przykład jak wymiata nano USM przy sporym przeostrzeniu na ciemnym (300mm f/5.6) końcu zooma 70-300:
https://www.youtube.com/watch?v=9H7UKCUPu5Y
-
Miałem przez chwilę 50stm i to co pierwsze zwróciło moja uwagę to idealnie trafiający AF, ostrość i...brzydki bokeh ;) szczególnie poza centrum kadru. Wróciłem do 50/1.4, który ma całkiem ładne rozmycie, przyzwoitą ostrość i niestety beznadziejną budowę mechaniczną. Lekkie puknięcie w wysunięty tubus i naprawa za 500 zł. AF jest wolny i średnio precyzyjny a używam najczęściej na f2-2.2. IS nie jest mi niezbędny do szczęścia. Wystarczy zachowanie aktualnych parametrów optycznych, ale z nowym silnikiem USM i bardziej zawartą budową. Bardzo lubię, moje 50mm, ale w wakacje na plażę go nie wezmę, bo do środka wpadnie garść piachu. Natomiast takie 85/1.8 już tak a jest to szkło tej samej klasy (cena, jakość optyczna).
-
Napęd nano USM zajmuje jednak więcej miejsca niż obecny micro USM w 50/1.4. Ale zakładam, że nowa wersja szkła będzie i tak większa ze względu na optykę i IS. Oczywiście w granicach rozsądku, bez przesady rodem z ostatnich szkieł Sigmy.
-
@jotes25 z tą szybkością też prawda. Szczególnie jeśli się zrobi trochę ciemnej. Nano wymiata, ale możemy sobie co najwyżej pomarzyć :) jak dla mnie mogliby to szkło zrobić nawet w wersji f1.8 albo f2, byle z dobrym af-em i ładna plastyką.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
Miałem przez chwilę 50stm i to co pierwsze zwróciło moja uwagę to idealnie trafiający AF, ostrość i...brzydki bokeh szczególnie poza centrum kadru. Wróciłem do 50/1.4, który ma całkiem ładne rozmycie, przyzwoitą ostrość i niestety beznadziejną budowę mechaniczną.
Kwestia bohehu w STM to jest sprawa o której stosunkowo mało się mówi. Generalnie pod tym względem jest lepiej niż w starej wersji ale jednak 50/1.4 ma wciąż zdecydowanie lepszy bokeh.
Natomiast precyzja AF w STM jest bardzo dobra. Zero potrzeby jakiejkolwiek mikroregulacji a sprawdzałem na dwóch egzemplarzach.
Nowa 50/1.4 będzie miała normalny USM i na bank lepszą ostrość. Będzie też pewnie kosztować jakieś 3500 :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
Nowa 50/1.4 będzie miała normalny USM i na bank lepszą ostrość. Będzie też pewnie kosztować jakieś 3500 :)
Jak przygrzeją taką cenę za standardową 50-kę (nie L), to ślubuję, że z tego powodu zmienię system (ale nie na sony :-))
-
Jedno jest pewne - ten obiektyw zmieni świat fotografii :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
Jak przygrzeją taką cenę za standardową 50-kę (nie L), to ślubuję, że z tego powodu zmienię system (ale nie na sony :-))
Patrząc na cenę 35 f 2 IS to bardziej bym orzewidywał cenę 1800-2500. Droższemu nie wróżę sukcesu na miarę 50 stm, a za 2 tysie to pewnie bym się skusił.
Ja w dalszym ciągu czekam na 85 is.
Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Michal
Patrząc na cenę 35 f 2 IS to bardziej bym orzewidywał cenę 1800-2500.
oj pewnie duzo blizej 2500 niz 1800.
Cytat:
Zamieszczone przez
Michal
Droższemu nie wróżę sukcesu na miarę 50 stm, a za 2 tysie to pewnie bym się skusił.
ale on nie ma sie sprzedawac w takich ilosciach jak 50/1.8
za to, o ile Canon go zlosliwie nie przytnie (a w to watpie, na czym jak na czym, ale na szklach Canon nie obcina) to to bedzie szklo na ktore wysupla kase ogromny odsetek zarabiajacy na chleb (z fotografii) badz troche lepiej sytuowany posiadacz dzisiejszego 50/1.4 USM.
Cytat:
Zamieszczone przez
Michal
ze co? chyba na spadek ceny do jakiegos akceptowalnego poziomu
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Michal
możesz się nie doczekac, jesli była by optycznie OK, to odebrała by eLce znaczna częśc potencjalnych nabywców
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Michal
To nie ma na co czekać tylko zamawiać: https://www.cyfrowe.pl/aparaty/obiek..._box=quarticon
Nawet jest dostępny od ręki 8-).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Chodziło mi o następce 85 1.8 USM.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Michal
Chodziło mi o następce 85 1.8 USM.
Zapomnij o wersji tego szkła z IS. Jak chcesz IS to masz kupić 85/1.4 L IS. Swoją drogą bardzo fajne szkło.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
Zapomnij o wersji tego szkła z IS. Jak chcesz IS to masz kupić 85/1.4 L IS. Swoją drogą bardzo fajne szkło.
Bardziej rozważałem Tamrona 85 1.8 ze stabilizacją, ale jednak nie w tym roku. ;)
-
Bezlusterkowiec FF Canona na podobieństwo Leici podobno istnieje:
A Prototype Full Frame Mirrorless From Canon Exists [CR1]
Nie ma gripa na wielgachną baterię to może być kicha.
No i nie daj Boże dopinany EVF.
-
Fajnie by było, gdyby Canon miał dwa prototypy:
1. coś z priorytetem małych rozmiarów (jak w linku), kupowany najczęściej jako dodatkowy korpus,
2. pełnowartościowe bezlustro na poziomie 5D dla tych, którym lustra się znudziły.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
Fajnie by było, gdyby Canon miał dwa prototypy:
1. coś z priorytetem małych rozmiarów (jak w linku), kupowany najczęściej jako dodatkowy korpus,
2. pełnowartościowe bezlustro na poziomie 5D dla tych, którym lustra się znudziły.
Fajnie by było, gdyby jeden sensor przyzwoitej klasy (ciut lepiej niż 5DIV) zapakowany był w proste amatorskie body oraz półprofesjonalne z różnymi gadżetami, większe, wiecej fotek z baterii itp.
-
Znowu coś do podgrzania atmosfery wokół bezlustra FF:
https://www.canonwatch.com/yet-anoth...orless-camera/
no i na CR:
Canon Full Frame Mirrorless is Definitely Coming, and The Wait Won’t Be as Long as We Thought
Za diabła nie idzie wyrozumieć czy to prosta amatorska puszka czy jakaś konkurencja dls S:roll:
-
To będzie hit! Canon EOS M5 MARK II
-
Zastanawiam się jak można by było oszukać prawa fizyki zmniejszyć odległość między mocowaniem a matrycą by był cieńszy aparat i mocowanie z obiektywem EF? No chyba że przed matrycą będzie układ soczewek, luster czy coś? Rozumiem nowe obiektyw jak w starych dalmierzowcach małe i z niewielka odległością od matrycy o nazwie EFF. Do tego przejściówka wielkości kilkudziesięciu mm. (odległości krawędzi bagnetu od kliszy: m39 -29,5 mm;M42 -46,5 mm - pomiar może być niedokładny o 0,5 mm)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
fotna
Zastanawiam się jak można by było oszukać prawa fizyki zmniejszyć odległość między mocowaniem a matrycą by był cieńszy aparat i mocowanie z obiektywem EF? No chyba że przed matrycą będzie układ soczewek, luster czy coś? Rozumiem nowe obiektyw jak w starych dalmierzowcach małe i z niewielka odległością od matrycy o nazwie EFF. Do tego przejściówka wielkości kilkudziesięciu mm. (odległości krawędzi bagnetu od kliszy: m39 -29,5 mm;M42 -46,5 mm - pomiar może być niedokładny o 0,5 mm)
Wyobrażam sobie, że określenie "nowe body posiada bagnet EF" trzeba rozumieć w ten sposób, że nie zmieniono funkcjonalności tego bagnetu czyli układ styków, sposób transmisji pozostaje. Wtedy przejściówka jest tylko pierścieniem dystansowym oddalającym klasyczne obiektywy EF na żądaną odległość. Taka przejściówka nic nie robi więc nie będzie mulić i spowalniać starych obiektywów.
Swoją drogą nie wierzę w debiut tego body bez żadnego obiektywu wykorzystującego nowe możliwości. Podejrzewam, że pojawi się nowe kompaktowe 50/1.4 ;)
-
Czy kompaktowe oznacza wielkości 35 L II czy może 85L f/1.4?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
luso
Czy kompaktowe oznacza wielkości 35 L II czy może 85L f/1.4?
Były czasy, kiedy Canon, Nikon, Pentax oferowali całkiem zgrabne 50/1.4 z AF. Średniutkie optycznie ze średniutkim AF. Gdy Zeiss i Sigma wypuścili swoje wygrywarki testów o jasności f/1.4 to Canon też dał się wpuścić w ten nurt. Tak też kłapali użytkownicy - masa nie gra roli, winiety ma nie być, ostrość po same rogi.
Póki co C35/2 IS to jeden z nielicznych rozsądnie wyważonych użytecznych obiektywów nie przeznaczonych do wygrywania testów.
50/1.4 to łatwy obiektyw, bez problemów da się upakować w zgrabne pudełko. Z winietą i średnim bokehem ale porządnym AF.
-
Jasne, jeśli 50/1.4 ma nie wygrywać testów (być wybitne optycznie) to pewnie może być w miarę małe.
-
Canon zaczął poprawiać doskonałe:
The Canon EF 70-200mm f/4L IS II is Coming in April [CR3]
Marketingowców Canona chyba krew zalała, że sprzedają to szkło w rozsądnej cenie i jest wreszcie rozwiązanie :mrgreen:.
Autentycznie jestem ciekaw co tam zrobiono. Może dodali +1EV do stabilizacji?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Marketingowców Canona chyba krew zalała, że sprzedają to szkło w rozsądnej cenie i jest wreszcie rozwiązanie :mrgreen:.
Było już o tym na forum. Też się cholernie zdziwiłem. Podobno jest tam jakiś problem z "pływającym AF" ale ni cholerę nie wiem co to za zwierz. To szkło ma wszędzie bardzo dobre recenzje. Może cena za niska? :mrgreen: Pewnie zrobią ostre do granic i przywalą cenę jak w 16-35 III :mrgreen:
Tak przy okazji to ciekaw jestem kiedy wreszcie zrobią nowe 50/1.4. To będzie jakieś święto chyba.
-
Marzy mi się porządna 50mm ale chyba w canonie nie doczekam.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
xxkomarxx
Sprawa zgrabnego 50/1.4 nie wygląda wesoło. Prawdopodobne są 50/1.4L IS oraz 50/1.8IS.
Od 2015 roku chyba nie było patentu Canona na 50/1.4 (niestety to jakiś dziwoląg z wklęsłą przednią soczewką i długi na 100mm).
Dlatego pomyślałem, że może coś wypuszczą extra dla nowego bezlustra FF.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
xxkomarxx
1.8 stm?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
1.8 stm?
Jak na budżetową wersję 50tki jest więcej niż idealny. Czekamy jednak również na odświeżenie wersji 1.4 :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
Jak na budżetową wersję 50tki jest więcej niż idealny. Czekamy jednak również na odświeżenie wersji 1.4 :)
50 STM jest fajna za tą kasę. Stara 50/1.4 daje jednak lepszy bokeh.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Da się tam pare rzeczy odświeżyć. Np. pracę pod światło. Stabilizację zawsze. Ceny nie można znacznie podnieść dla f/4, ale można zawsze "ulepszyć" konstrukcję jednocześnie obniżając koszt...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
50 STM jest fajna za tą kasę.
to jest bardzo porzadna 50-tka w ogole. mala, lekka, uczciwie zbudowana i porzadna optycznie. zaprojektowana zeby robic fajne zdjecia a nie zeby bic zadne rekordy. z naturalnym kontrastem i wlasciwymi dla takiego obiektywu wadami optycznymi (troche winiety i komy, bez lekkiego przymkniecia fajnie mieksza).
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
Stara 50/1.4 daje jednak lepszy bokeh.
wiecej bokehu, na pewno. a czy lepszy...? inny, bardziej charakterystyczny, ale nie upieralbym sie, ze ladniejszy. co na pewno to ma te 2/3 dzialki wiecej swiatla, to daje dodatkowe mozliwosci.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
to jest bardzo porzadna 50-tka w ogole. mala, lekka, uczciwie zbudowana i porzadna optycznie. zaprojektowana zeby robic fajne zdjecia a nie zeby bic zadne rekordy. z naturalnym kontrastem i wlasciwymi dla takiego obiektywu wadami optycznymi (troche winiety i komy, bez lekkiego przymkniecia fajnie mieksza).
wiecej bokehu, na pewno. a czy lepszy...? inny, bardziej charakterystyczny, ale nie upieralbym sie, ze ladniejszy. co na pewno to ma te 2/3 dzialki wiecej swiatla, to daje dodatkowe mozliwosci.
Bokeh w STM i tak jest zdecydowanie lepszy niż w starej wersji ale jednak 50/1.4 ma przyjemniejsze rozmycie:
https://neilvn.com/tangents/review-c...-lenses-bokeh/
-
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
Co do pierwszej części pełna zgoda. Gdyby był 2x droższy to i tak mielibyśmy do czynienia ze świetną ofertą. Mnie najbardziej zaskoczyła świetna ostrość i bardzo celny AF, który w gorszych warunkach niestety trochę zwalnia i ta celność już znacznie spada przy poruszających się obiektach.
Co do drugiej części - bokeh to trochę kwestia gustu i upodobań. Dla mnie wersja 1.4 przymknięta do 1.8 albo nawet f2.2 daje wyraźnie ładniejsze rozmycie.
Nie mam nic do 50/1.8STM. Wręcz polecam to szkło każdemu kto ma lustrzankę. Jestem jednak skłonny wydać 2-3k zł za poprawioną wersję 1.4 :)
-
Nowe bezlustro FF rodzi się w wyjątkowych bólach:
The State of the Canon Full Frame Mirrorless Development
Wychodzi na to, że wszystko co było powiedziane dotąd to jakieś insynuacje.
Zwraca uwagę to zdanie:
"We’ve also been told by multiple people that development of this product has been unlike any other camera Canon has developed over the last decade, including the Cinema EOS line. Photographers are actually more involved in the development than any time in the past."
Ja to odbieram tak, że Canon jest tak zestresowany że wypuści bubla, że w nieskończoność będzie coś tam doskonalił w laboratoriach.
Zaczynam jakby lepiej rozumieć ludzi kupujących Sony i nabieram szacunku dla zdolności do fizycznego wypuszczenia na rynek ich produktu.
-
Acha... to jest podkręcanie oczekiwań. Zatrzyma kilka osób przy canonie, kilka powstrzyma przed zmianą innego systemu...