-
Odp: Sigma 35mm f/1.4 DG HSM
Całe szczęście nie wszyscy muszą to robić, kwestia egzemplarza, moja sigma z mk2 oraz 6d śmiga ok. jedynie do czego mogę się czepiać to na bocznych pod słońce (kiedy refleks oślepia punkty) z mk2 niechcialo ustawić, w 6d AF jest na tyle wspaniałomyślny, że ustawia jak i co chce, potwierdzając głupoty. Ale daleki jestem do wymiany na 35/2 to jakby rzec inna liga.
-
No ja kupiłem miesięcznego C35/2 IS za... 1650,-
To chyba dobra cena. Do S35/1.4 nie wrócę.
Wytalkowane z GT-I9100
-
Dla mnie 35/2 nawet z is to już nie ta bajka, od kiedy mam 35L to chyba na palcach jednej ręki mogę policzyć zdjęcia które zrobiłem na f/2 i powyżej. Przeważnie robię na 1,4 1,6. Nie wiem też po co is w 35, dla mnie is to jest przydatny powyżej 100mm. No ale każdemu wg potrzeb i każdemu inaczej może pasować.
-
Jak jest z trwałością tej sigmy w trochę dłuższym okresie czasu lub intensywnym używaniu? jakieś doświadczenia z intensywnie lub po prostu dłużej używanymi egzemplarzami? prosiłbym o osobiste doświadczenia jeśli to możliwe - zastanawiam się nad zakupem.
-
Moja przeżyła małą naprawę - poszło szybko i bez bólu (coś tam było z pierścieniami). A poz tym to błogi spokój i banan na twarzy jak oglądam zdjęcia nią wykonane.
-
Dzwoniłem dziś do jednego magika u mnie w mieście co naprawia aparaty. Mówił mi że jak mi w sigmie skalibrują to szkło z puszką to obiektywy canona mogą gorzej działać... z drugiej strony powiedział też że obiektyw nie ma żadnego firmware'u który można zaktualizować - więc nie wiem czy można mu wierzyć...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
shady
Dzwoniłem dziś do jednego magika u mnie w mieście co naprawia aparaty. Mówił mi że jak mi w sigmie skalibrują to szkło z puszką to obiektywy canona mogą gorzej działać... z drugiej strony powiedział też że obiektyw nie ma żadnego firmware'u który można zaktualizować - więc nie wiem czy można mu wierzyć...
Magik, to on moze jest ale nie od nowoczesnych obiektywow. Po skalibrowaniu, wszystkie inne obiektywy beda dzialac tak jak dzialaly a FW mozna a nawet powinno sie wgrac nowy. Polecam USB Dock.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
shady
to dziwne bo ten akurat ma firmware który można zaktualizować, a cóż widocznie jaka magia taka wiedza.
-
Może warto się rozejrzeć za innym szamanem? Nawet 50 EX już kalibrowali poprzez manipulacje w obiektywie, a nie w body.
-
Witam
TAKA SYTUACJA !
Sprawdzano w FOTOPLUS (Kraków) 5-sztuk S1,4 na 6D, KAŻDA z nich miała (większy lub mniejszy) problem FF/BF, nawet po mikro regulacji jakieś pierdoły wychodziły: np po regulacji, ostrzyły z bliskiej odległości w punkt, a z ok. 2m łapał przód lub tył, niebyło sposobu tego ustawić â martwi mnie taka kolejność proszę ja Was rzeczy â brać i słać od razu do kalibracji ??? co to ma być?
Kolejne 5 sztuk mam obejrzeć w czwartek
-
Padnięty AF w 6d? U mnie sigma trafia z mk2 jak i 6d bez kalibracji i pierwsza z brzegu bo tylko jedną sztukę mieli sklepie, albo wybierz tę najlepszą i odeślij do kalibracji albo coś nię tak z Twym 6d.
Masz pecha lub sklep ma same walnięte szkła których nikt w innych sklepach niechciał kupić.
A najlepiej kup L-kę tam każda trafia nawet z zenitem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gnom
Witam
TAKA SYTUACJA !
Sprawdzano w FOTOPLUS (Kraków) 5-sztuk S1,4 na 6D, KAŻDA z nich miała (większy lub mniejszy) problem FF/BF, nawet po mikro regulacji jakieś pierdoły wychodziły: np po regulacji, ostrzyły z bliskiej odległości w punkt, a z ok. 2m łapał przód lub tył, niebyło sposobu tego ustawić â martwi mnie taka kolejność proszę ja Was rzeczy â brać i słać od razu do kalibracji ??? co to ma być?
Kolejne 5 sztuk mam obejrzeć w czwartek
hemoglobina? mistyfikacja?
-
A co ciekawsze facet zza lady twierdzi że takie numery z tymi szkłami już były -osobiście stawiam na zanieczyszczone krakowskie powietrze ...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gnom
osobiście stawiam na zanieczyszczone krakowskie powietrze ...
No to nie ma wyjścia, musisz czekać na halny...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gnom
A co ciekawsze facet zza lady twierdzi że takie numery z tymi szkłami już były -osobiście stawiam na zanieczyszczone krakowskie powietrze ...
i tak kupisz docka, nawet jak w sklepie będzie wyglądało dobrze to i tak trzeba będzie skorygować - to już nie jest wydatek przy takim obiektywie
-
I dalej żyjmy nadzieją, że oto w cudowny sposób Sigma sprawi, że Af w nowej 24A będzie lepszy od 35, a nawet od systemówki.
-
Mam ten obiektyw od stycznia 2013 r. czyli ponad dwa lata, zakupiony w Krakowie przez internet za 3590 zł.
Pamiętam że było ich wtedy w Polsce bardzo mało i ogólnie ciężko było z dostępnością... kto kupował w tamtym czasie ten wie o czym piszę :) Kupiłem pierwsza lepszą sztukę bez sprawdzania w realu...
Po rozpakowaniu podpiąłem do 5D Mark II, wszystko grało i gra do dziś! Żadnych problemów z BF czy FF, nic mi nie stuka, nie trzeszczy, nic się nie poluzowało, nigdy nie kalibrowałem... itd.
Po ponad dwóch latach użytkowania mogę z czystym sumieniem powiedzieć że jest to świetny optycznie i jakościowo obiektyw, warty swojej ceny!
-
Cytat:
Zamieszczone przez
happytommy
Mam ten obiektyw od stycznia 2013 r. czyli ponad dwa lata, zakupiony w Krakowie przez internet za 3590 zł.
Pamiętam że było ich wtedy w Polsce bardzo mało i ogólnie ciężko było z dostępnością... kto kupował w tamtym czasie ten wie o czym piszę :) Kupiłem pierwsza lepszą sztukę bez sprawdzania w realu...
Po rozpakowaniu podpiąłem do 5D Mark II, wszystko grało i gra do dziś! Żadnych problemów z BF czy FF, nic mi nie stuka, nie trzeszczy, nic się nie poluzowało, nigdy nie kalibrowałem... itd.
Po ponad dwóch latach użytkowania mogę z czystym sumieniem powiedzieć że jest to świetny optycznie i jakościowo obiektyw, warty swojej ceny!
To tak jak ja. Dlatego chyba trzeba będzie się spiąć i kupić*nową sigmę zaraz po premierze 8-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
happytommy
Mogę potwierdzić.
Ja co prawda swoją Sigmę 35/1.4 Art kupiłem w marcu 2013r, ale od samego początku jest intensywnie użytkowana na zdjęciach ślubnych i mimo iż widać ślady użytkowania (małe obtarcia tu i tam), to z całą pewnością stwierdzam że obiektyw przeszedł test wytrzymałości.
Nic w nim nie trzeszczy, nie lata, nic nie odpada.
Mechanicznie bez zarzutu, a naprawdę często mam go podpiętego na reportażach.
Wykonanie jak w eLkach.
Temat trwałości Sigm z serii Art można określić jednoznacznie: są wspaniale wykonane i dosłownie pancerne :)
-
Zapomniałem Wam napisać: pisałem wczesniej, ze szkło przekląłem, prawie leciało przez balkon. Miałem usb docka ale po kilku godz regulacji szlag mnie trafił... Tyle kasy a ja mam sie w mechanika precyzyjnego bawić? Poszło z puszka do serwisu, wróciło za tydzień i nareszcie cieszę sie dobrym i sprawnym obiektywem. Także jak macie problemy z AF to nic tylko wysyłać z body i niech stroją.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
BeatX
Mogę potwierdzić.
Ja co prawda swoją Sigmę 35/1.4 Art kupiłem w marcu 2013r, ale od samego początku jest intensywnie użytkowana na zdjęciach ślubnych i mimo iż widać ślady użytkowania (małe obtarcia tu i tam), to z całą pewnością stwierdzam że obiektyw przeszedł test wytrzymałości.
Nic w nim nie trzeszczy, nie lata, nic nie odpada.
Mniej więcej tyle samo i tak samo użytkowałem, ale sprzedałem właśnie w stanie jak nówka :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
esensja
Zapomniałem Wam napisać: pisałem wczesniej, ze szkło przekląłem, prawie leciało przez balkon. Miałem usb docka ale po kilku godz regulacji szlag mnie trafił... Tyle kasy a ja mam sie w mechanika precyzyjnego bawić? Poszło z puszka do serwisu, wróciło za tydzień i nareszcie cieszę sie dobrym i sprawnym obiektywem. Także jak macie problemy z AF to nic tylko wysyłać z body i niech stroją.
Też nie wyobrażałbym sobie samodzielnego strojenia szkła. Kup Pan szkło za ponad 3000 zł, a później dokup docka, i kalibruj bo najprawdopodobniej AF będzie tego wymagał.
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
scaners3d
Fajne szkiełko
Ano fajne - używam od roku, praktycznie cały czas podpięte. Kiedyś pisałem, że dostrajałem USB-dockiem dla najdalszego zakresu wprowadzając wartość +3. Ale po pewnym czasie użytkowania okazało się, że to było za mało, obecnie ustawione jest na +8 - znowu czas zweryfikuje czy to ostateczna korekta. Upierdliwe to trochę jest, ale do przeżycia ;-)
1.4
1.8
-
A ja mam inny problem - z 50D ta sigma daje obrazek ostry i w punkt. Natomiast na 1DsmkII jest mydło - sprawdzałem, testowałem i nie widać żeby był FF czy BF. Jest mydło. I to nawet przy dobrym, dziennym świetle, nawet na f2.2. Ten sam aparat z np. C 85/1.8 daje obraz jak żyleta. I teraz nie wiem, czy to wina obiektywu i słać go do serwisu, czy np. kalibracja body?
Ds nie ma LV więc nie wiem, czy w ogóle da się ostry obrazek uzyskać.
-
Używa ktoś Sigmy ze starym 5D? Najwięcej opinii jest o współpracy z nowszymi puszkami, gdzie af jest lepszy a wiadomo że 5DmkI pod tym względem nie rozpieszcza. Chodzi mi głównie o pracę w trudniejszych warunkach, gdzie światła jest mało. W sklepie mogę przestrzelić, ale w sklepie jest raczej jasno.
Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka
-
Moja siostra używa z 5d1 i twierdzi, że to najcelniejszy zestaw jaki miała do tej pory (wcześniej miała S 50 1.4EX i T28-75).
-
Kurde, a ja dzisiaj testowałem w ProCentrum dwie sztuki i nie wziąłem żadnej.
Oba obiektywy ostrzyły ok do 5m i na kilkudziesięciu metrach, a na dystansach od kilku do kilkunastu metrów na obu było mydło.
To jeszcze nie tragedia bo można skorygować dockiem ale gorzej że na odległościach bez ff/bf co trzeci, czwarty strzał był nietrafiony...
Sprzedawca mówił, że po wysłaniu obiektywu z puszką do serwisu dostroją i będzie dobrze ale czy ja wiem... Kupować nowe szkło i od razu słać do serwisu...
-
Kup 35L będziesz miał spokój, troszkę mniej ostro i 2tyś zniknie z portfela.
Ja mam 35A i po samodzielnej kalibracji jest dobrze. Wybór należy do Ciebie. Wady i zalety decyzji znasz.
-
Właśnie tych 2 tys i tej ostrości mi szkoda dlatego chyba poczekam na następną dostawę i przetestuję kolejne egzemplarze.
Czy przed samodzielną kalibracją miałeś problemy z brakiem powtarzalności focusa? Czy masz je teraz?
-
Mam sigmy 35A i 50A. Nie miałem tyle szczęścia ile mieli niektórzy koledzy z forum i swoje sigmy musiałem kalibrować. Nie pamiętam ustawień, ale 35A wymagała niewielkiej korekty i to prawie takiej samej dla pierwszych 3 zakresów, dla 4 największej. W 50A zmiany były spore. Efekt końcowy jest taki, że jest ok.
Dodam, że wybierając między A i L musisz wziąć pod uwagę odrobinę inną kolorystykę generowanego obrazka. L jest bardziej naturalna, natomiast sigma wydaje się bardziej kontrastowa i w sumie chyba ładniejsza niż rzeczywistość, ale to kwestia gustu. Piszę to po porównaniu 50-tek, mam też L. Podejrzewam, że w 35 może być podobnie.
Co do powtarzalności przed kalibracją było powtarzalnie nieostro.Porównując 50-ki to sigma wydaje się bardziej powtarzalna, ale L nie słynie z super AF. Nie mam porównania dla 35, ale moja sigma jest bardzo powtarzalnie ostra, na pewno bardziej niż 50L. Moje uwagi odnoszą się do powtarzalności na centralnym punkcie i w sytuacjach statycznych.
Co do ostrości której ma Ci brakować w 35L, to nie uważam żeby to było w praktyce decydujące w wyborze. Sigma 50A na 1.4 jest na tablicach o wiele ostrzejsza niż 50l, a jak porównuję fotki z jednego i drugiego to 50L jest do zaakceptowania(przynajmniej dla mnie), więc w przypadku 35-tek praktyczna różnica może być minimalna i widoczna na dużych powiększeniach i tak na prawdę bez znaczenia - tak uważam, ale fotografuje wyłącznie amatorsko i może bardziej doświadczeni koledzy są innego zdania.
-
Ja kupiłem sigmę u Cichego z forum, akurat miał 6d u siebie więc nie wysyłałem mojego body i po kalibracji na obcym body u mnie na 6d chodzi idealnie.
Dzisiaj kupiłem 5dmk1 bo nigdy nie miałem i zachciało mi się samemu dotknąć staruszka :) Jak chcesz, to może jutro znajdę chwilkę i porobię kilka fotek z 35A w ciemnych miejscach.
Pozdrawiam
-
Byłbym bardzo wdzięczny! Jeszcze jakbyś napisał kilka słów o pracy autofocusa w ciemnych miejscach. Dziękuję!
-
Obiekty statyczne na centralnym, bez problemu. Mam na myśli sytuacje gdy ustawię priorytet przysłony i ISO jest 10000 i więcej.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kajtek19891
Używa ktoś Sigmy ze starym 5D? Najwięcej opinii jest o współpracy z nowszymi puszkami, gdzie af jest lepszy a wiadomo że 5DmkI pod tym względem nie rozpieszcza. Chodzi mi głównie o pracę w trudniejszych warunkach, gdzie światła jest mało. W sklepie mogę przestrzelić, ale w sklepie jest raczej jasno.
Ja używałem i używam sigmy tylko na starym 5d. Mam korektę +10 dla najdalszego zakresu i jest ok. Nie ma problemu z łapaniem ostrości nawet przy iso1600, 1.4 i 1/8s, pod warunkiem że jest na czym wyostrzyć a scena jest statyczna ;) w ruchu ostatnio robiłem przy iso3200, 1.4 i 1/45s i na stosunkowo ciemnej wówczas twarzy człowieka 5d powolutku ostrość ustawiał. Wtedy po raz pierwszy pomyślałem że przydałoby się 6d z lepszym środkowym czujnikiem i wysokim iso.
-
6D z tą sigmą jest bardzo celny, precyzyjny i powtarzalny ale jak ciemno to niestety niezbyt szybki.
-
No i kupiłem. W sklepie było kilka sztuk. Podpiąłem pierwszą, przestrzeliłem w różnym świetle i różnych dystansach i więcej egzemplarzy już nie chciałem sprawdzać. Strasznie ostro, w punkt ze staruszkiem 5D.
AF trochę szybszy niż w 100/2.8 i mniej się gubi. Dla świętego spokoju kupiłem usbdock, mimo, że Panowie odradzali. Niepotrzebnie.
Jutro przetestuję w boju.
-
No to teraz tylko czekać, aż minie trochę czasu i pojawi się post od kogoś, kto jak Filip z konopi wyskoczy z sensacją, że tytułowa Sigma mu pudłuje na starym 5D i w związku z tym trzeba kupić 35L
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
PioterD
Ja używałem i używam sigmy tylko na starym 5d. Mam korektę +10 dla najdalszego zakresu i jest ok. Nie ma problemu z łapaniem ostrości nawet przy iso1600, 1.4 i 1/8s, pod warunkiem że jest na czym wyostrzyć a scena jest statyczna ;) w ruchu ostatnio robiłem przy iso3200, 1.4 i 1/45s i na stosunkowo ciemnej wówczas twarzy człowieka 5d powolutku ostrość ustawiał. Wtedy po raz pierwszy pomyślałem że przydałoby się 6d z lepszym środkowym czujnikiem i wysokim iso.
Jaką korektę masz na 5d mk1? Jest zrobiona przez dock?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kubiq
Jaką korektę masz na 5d mk1? Jest zrobiona przez dock?
Inaczej się nie da.
-
Szkoda, że nie da się skalibrować USB dockiem pod różne korpusy. Mam idealnie ustawione pod 6d, ale nie pokrywa się to z moim 5d mk2. Ustawiłem mikroregulację w body, ale np na nieskończoność potrzeba więcej.
-
Muszę się podzielić ciekawą uwagą. Od premiery używam Sigmy (po zmianie z 35L). Wszystko było super, potrafiła się zgubić pod światło ale nie zawsze i ogólnie była celna. W tym sezonie zauważyłem bardzo duże pogorszenie celności. Dużo zdjęć lądowało w koszu. Co się okazało...Mam dwie takie same puszki-6d i z jedną*działa wyśmienicie, z drugą loteryjnie jak chodzi o af. Co najlepsze 5 innych obiektywów Canona pracuje na obu puszkach jednakowo. Dziwne ale prawdziwe :)
-
Z 5d1 to byl najostrzejszy obiektyw jaki mialem.
Celny, na 1.4 rewelacja.
Z 6d i 1ds3 trzeba kalibrowac.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
maroxan
Z 5d1 to byl najostrzejszy obiektyw jaki mialem.
Celny, na 1.4 rewelacja.
Z 6d i 1ds3 trzeba kalibrowac.
Na obu tak samo, czy na każdym body inaczej?
-
mam pytanie do tych co używają S35A z 6D. Czy af w trybie single photot na centralnym punkcie ostrzy ostrzy w momencie przysięgnięcia spustu migawki tak jak na filmie?
U mnie ostrzy po 0,5s lagu natomiast w ai-servo, bez zauważalnego laga.
Body ma oprogramowanie 1.1.4.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
raq
mam pytanie do tych co używają S35A z 6D. Czy af w trybie single photot na centralnym punkcie ostrzy ostrzy w momencie przysięgnięcia spustu migawki tak jak na filmie?
U mnie ostrzy po 0,5s lagu natomiast w ai-servo, bez zauważalnego laga.
Body ma oprogramowanie 1.1.4.
Ostrzy momentalnie. Kupiłeś nowy ?
-
miałem 5dmk1, selekcjonowałem do niego S35A, trafiał w punkt, nie pamiętam czy AF miał laga..
Dokupiłem nowego 6D - wymagał korekcji +18 do af`u z sigmą. NA laga zwrócięł uwagę dopiero przy 1 repo w zamkniętym pomieszczeniu. Gdzie iso 400 f1.4 dawały czasy 1/100.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
raq
miałem 5dmk1, selekcjonowałem do niego S35A, trafiał w punkt, nie pamiętam czy AF miał laga..
Dokupiłem nowego 6D - wymagał korekcji +18 do af`u z sigmą. NA laga zwrócięł uwagę dopiero przy 1 repo w zamkniętym pomieszczeniu. Gdzie iso 400 f1.4 dawały czasy 1/100.
Zastanawiam się czy w usb dock nic nie zostało poprzestawiane jeżeli kupileś używany. Kupowalem nowy i działał idealnie
-
obiektyw także zakupiłem jako nowy w sklpie, za 20 min wrzucę linka na YT z działania AF..
--- Kolejny post ---
wspomniany link z pracy AF na 6D:
https://www.youtube.com/watch?v=hZ0O8Z8OJ0U