lepsza redukcja za 20zł niż kolejny filtr za 150zł :)
A jak z polaryzacją? Siła się nie zmieni ze względu na większą średnicę?
Wersja do druku
lepsza redukcja za 20zł niż kolejny filtr za 150zł :)
A jak z polaryzacją? Siła się nie zmieni ze względu na większą średnicę?
Nie zmieni się.
Z 85-tką używanie jednocześnie polara i osłony jest delikatnie mówiąc dosyć uciążliwe - chyba, że osłona nakręcana jest w gwint filtra.
Dzięki za odpowiedzi
Pozdrawiam
A co myslicie na temat tego filtru?
http://allegro.pl/filtr-cpl-52mm-mit...770549315.html
w zasadzie ze sprzętem obchodzę się delikatnie, więc byłam bardzo zdziwiona kiedy przy odkręcaniu polara uzyskałam trzy sztuki w gratisie
http://img213.imageshack.us/img213/6442/079pb.jpg
czy komuś się coś takiego przytrafiło i oznaczało koniec żywota polara, czy może da się to jakoś skleić lub, czy wogóle warto zawracać sobie tym głowę bo efekty mogą być niezadawalające???:confused:
jak masz gwarancję, to leć z tym do sprzedawcy, jak nie to napisz do producenta, bo wydaje mi się, że jeśli nie zostało to spowodowane uderzeniem, to raczej nie jest to normalne zachowanie filtra ;)
Jak tak patrze to wypadł pierścień zabezpieczający. Moim zdaniem wystarczy go tylko włożyć i po problemie:) Ale najpeirw spróbuj u producenta/ w sklepie a później zabieraj się za naprawianie.. :)
pytanie czy pierścień (złoty) powinien być cały czy ja na foto pęknięty, i jak złożyć dwie części czy były w jakiś sposób wciśnięte?
filtr po gwarancji, kupiony z drugiej ręki
Ten pierścień to sprężyna, która poprzez rozprężenie powinna zablokować się w rowku wyfrezowanym w oprawce filtra i w pierścieniu z gwintem. Musi być przecięty, bo inaczej nie dałoby się złożyć całości w jeden mechanizm. Jak dobrze obejrzysz pierścień z gwintem i oprawkę filtra, to powinnaś zobaczyć te podfrezowania, w których siedzi ta sprężyna. Podejrzewam, że złożenie filtra do kupy to 10 sekund roboty.Gdyby zdjęcie było większe, mógłbym podpowiedzieć, jak to dokładnie zrobić. Spróbuj jednak Przypatrzeć się dokładniej, czy podfrezowanie znajdujące się na kołnierzu oprawki filtra nie jest głębsze, niż podfrezowanie wewnątrz pierścienia z gwintem. Jeżeli tak jest, to trzeba ułożyć złoty pierścień w podfrezowaniu na oprawce filtra i nie pozwalając mu się rozprężyć, nasunąć na nią pierścień z gwintem. Jeżeli masz znajomego pasjonata starej motoryzacji, będzie wiedział jak to zrobić.
mc_iek dzięki jesteś wielki, ale trwało to nie 10s a no dobre pół godz. jak to bywa z powodu niewiedzy, ten pierścień wtykałam na siłę w nie te wgłębienia, podfrezowania dla mojego oka były przynajmniej trzy aż w końcu trafiłam
Drobiazg!!
Rzeczy niemożliwe załatwiam na poczekaniu. Cuda realizuję w terminie trzech dni. Oczywiście jeżeli akurat nie jestem zajęty ratowaniem świata przed zagładą.
marumi polar - nigdy w życiu już nie kupię nic tej firmy , czyszczenie tego to jakiś horror
czym czyścicie marumi ?
Ja mam same marumi, czyszczę normalnie szmatą z mikrofibry. Spróbuj taki hoya hmc wyczyścić, to przestaniesz na marumi narzekać ;)
Ale musi być dobra mikrofibra (połyskująca), w trudnych sytuacjach (tłuszcz) dodatkowo alkohol izopropylenowy i jest czysto.
No ja raczej nie traktuję tłuszczem soczewek ani aparatu ;) Zazwyczaj jakieś zacieki od deszczu, pyłki i inne syfy.
Może korzysta ktoś z filtra 58mm z redukcją na 52mm na C28/2.8?
Zastanawia mnie czy nie będzie winietki od takiej operacji.
Z 28/2.8 korzystam sporadycznie, filtr wolałbym zakupić do setki macro, ale byłbym bardzo zadowolony jakby z powodzeniem można było go wykorzystać do 28mm.
Puszka ff.
coś o tym wiem. Miałem Marumi 58mm i strasznie się brudził. Mam do Sigmy 72mm Hoya HD i tutaj niebo a ziemia.
Teraz szukam jakiegoś do Canon 17-40 L. Coś możecie polecić konkretnego?
Hoya HD w porównaniu z Marumi 58mm daje bladszy błekit na niebie. Natomiast jak na moje oko znów całkiem dobry jest lazur we wodzie, natomiast odblaski i refleksy na wodzie już gorzej eliminuje.
jakie polary się teraz kupuję?
co byście polecili na średnicę 82mm w cenie ok. 200 zł?
czy któryś z tych jest godny polecenia? http://allegro.pl/filtr-polaryzacyjn...175401751.html, Hoya bez powłok (?) http://allegro.pl/filtr-hoya-cir-pl-...165619496.html i w ogóle jakiś wynalazek kosmiczny http://allegro.pl/filtr-hoya-hrt-cir...165619488.html
czy do 16-35 trzeba wziąć slim, czy wystarczy zwykła ramka?
dzięki
Do 200 zł za 82 mm:shock:, to sobie lepiej dać spokój ;). Szkoda zachodu.
Do 16-35 slim, gdyż do ok. 27 mm będzie winieta na zwykłym.
ale masz na mysli taki zwykly pokroju jakiejs Hoyi?
w troche innej sytuacji, bo na 17-40 uzywam polarow Marumi (Super DHG albo DHG) i mi to nie winietuje nawet w najszerszej pozycji. to nie jest oprawka slim, chociaz tez nie gruba - razem, zusammen, to moze to ma ze 4 mm grubosci...
co do jakosci tanich filtrow... mialem ostatnio okazje zalozyc i sprawdzic polara Polaroida na 24-105 (z kompletu kilku roznicych filtrow: http://amzn.to/zzWF26). pod wzgledem rozdzielczosci, wbrew pozorom, to az tak nie siada - na pewno nie na tyle, zeby 16-35 zepsuc ;) mankamentem jest przeklamanie kolorow, bo to jest chyba ze szkla okiennego robione, zeby bylo taniej ;) ale jesli da sie za 130 PLN zrobic zestaw 4 filtrow nie paszkecacych rozdzielczosci, to mysle, ze do 200 PLN da sie sprzedac nowy, uczciwy optycznie polar.
Dokładnie, zwykły nie slim ma ok. 6-7 mm i one właśnie zaczynają winietować w okolicach 27 mm - sprawdzone na 24-70/2.8 i 16-35II.
Również polecam marumi Super DHG, praktycznie nie róznią od tych z wyższej półki cenowej B+W i heliopan - również praktycznie sprawdzone.
Taki marumi super DHG slim 85 mm nie kosztuje niestety 200 zł.
dzięki za odpowiedzi, niestety Marumi DHG strasznie podrożały, jak wygrały test Optycznych
poszukam jakiegoś slima w takim razie
a co myślicie o tych zwykłych Hoyach i Marumi (i niezwykłej Hoyi) z Allegro?
Zdecydowanie odradzam filtry PL Hoya, a tych w większych średnicach należy już unikać jak ognia. Firma ma ewidentny problem z mocowaniem pomiędzy pierścieniem nakręcanym na obiektyw, a pierścieniem obracanym w celu ustawienia stopnia polaryzacji. Użyty przez nich stop z którego wykonany jest (teoretycznie) sprężynujący zacisk pomiędzy obdywoma pierścieniami jest bardzo słabej jakośći i nie zapewnia właściwego połaczenia. Efektem czego filtry rozlatują się w same z siebie w najmniej oczekwianych momentach. Frontowe pierścienie potrafią odpaść w momencie kiedy aparat stoi niedotykany na statywie!
Nie liczcie na jakąkolwiek pomoc ze strony polskich dystrybutorów (dwie firmy sprowadzają Hoyę do Polski). Idą w zaparte twierdząc, że uszkodzenie jest mechaniczne w związku z czym nie można uwzględnić reklamacji. Nie przemawia do nich widok nienaruszonej części która była zamocowana na obiektywie oraz potłuczonego szkła i powyginanego pierścienia który spadł na chodnik. Zetknąłem się z tym problemem osobiście, a spośród moich bliższych i dalszych fotografujących znajomych dotknęło to jeszcze dwie osoby. W moim przypadku był to filtr z serii HD (82mm) a u kolegów z serii HMC.
jesli chodzi o Hoye to, faktycznie, dwie awarie filtra jakie mi sie w historii zdarzyly, to byla Hoya. raz zakleszczyl sie filtr na mrozie, drugi raz popekalo szklo prawdopodobnie od ucisku przez dekielek (oprawka byla szersza niz normalny dekiel fi67). w oby przypadkach Hoya HMC
Mam Hoya HMC Multi-Coated Cir-Polarizing. Dostałem go gratis jak kupowałem 24-105 i byłem zachwycony, z 17-40 rewelka. Natomiast ostatniego lata jednak przestały mnie kręcić efekty polarowe, poza tym polar pociemnia obraz... dobry jest przy silnym świetle, pięknym niebie, soczystej zieleni i białych obłoczkach ;)
Miałem HOYA pro1 67mm , następnie wymieniłem na topowy B+W 77mm i ten drugi wyraźnie lepiej wypada.
Witajcie, posiadam filtr Marumi DHG w wersji slim na 67mm i od nowości ma on delikatne luzy osiowe (obracające się szkiełko można delikatnie przesuwać na boki, minimalnie ale jednak wyczuwalnie), czy to jest normalne w przypadku tych filtrów?
@ haze - mam też taki filtr i luzów jakie opisujesz on nie posiada,
u mnie rzekłbym, to obrotowe szkiełko chodzi z dość znacznym oporem,
wczesniej miałem też ten filtr w wersji na Fuji FinePix S9600 (jeśli dobrze pamiętam było to chyba 57mm) i tez nie było żadnych luzów
uważam, że nie jest to normalne
Ok, dzięki za informaację Bangi. Będę w takim razie próbował reklamować... Na jakość zdjęć to chyba nie wpływa ale mam obawy wobec trwałości tego egzemplarza ;-)
Z budżetowych filtrów CPL 62mm co byście polecili?
Jak zwykle polecę zwykłe Marumi DHG, bez Super.
Nie koloryzuje jakoś zbytnio? Jak ze stratą rozdzielczości obrazu?
Używam z 17-40 i 5d2. Nie zauważyłem żadnych problemów zarówno z rozdzielczością jak i kolorystyką. Szczególnie świetnie się sprawdził w Egipcie.
Świetnie, dzięki za info :)
Jest tych filtrów od zatrzęsienia, potrzebuje 67mm do tego co mam w stopce. Dajcie znać, jeśli komuś by się chciało, co byście kupili z tego co poniżej (lub co warto w podobnej cenie):
Hoya filtr polaryzacyjny Pro1 Digital 67mm Slim (2506277353) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
Filtr polaryzacyjny HOYA PRO1 Digital Silm 67mm 67 (2486557927) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
FILTR polaryzacyjny kołowy HRT CIR-PL UV HOYA 67 (2513559398) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
Filtr polaryzacyjny Hoya HD 67 mm Szczecin ! (2500522505) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
FILTR POLARYZACYJNY PRO1 Digital M:67 slim HOYA 67 (2510054831) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
HOYA filtr polaryzacyjny PRO1 Digital 67mm - SLIM (2473309611) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
FILTR POLARYZACYJNY HOYA 67MM CIR-PL HRT 2w1 (2513783742) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
FILTR POLARYZACYJNY MARUMI 67mm DHG SLIM WIDE (2516621348) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
Filtr polaryzacyjny SLIM 67mm Digital King OKAZJA (2483059906) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
Filtr polaryzacyjny + UV HOYA HRT 67mm - ORYGINAŁ (2504816356) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
Filtr HOYA polaryzacyjny Circular Pro1 67mm+gratis (2513209688) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
Filtr polaryzacyjny CPL Cokin 67mm 67 oryginał (2518975575) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
nie znam się, znawcy będą wiedzieć lepiej. Dzięki i pozdrawiam.
Pytasz o filtry opisane już dokładnie w TYM właśnie temacie :/
No przepraszam Was bardzo, ale weź coś znajdź na 135 stronach sensownego, życia mi nie starczy. W pracy jestem i nie bardzo mogę cały dzień siedzieć na CB. Więc jakby ktoś był miły i powiedział "tego bierz" - jak w pewnym filmie Pasikowskiego.....
jeśli masz fundusz do 200 zł, to napewno bym wybrał marumi dhg cpl slim 67 mm z którego napewno będziesz zadowolony. Ja posiadam marumi dhg super cpl slim i jestem z niego zadowolony. Filtr ten jest droższy od poprzednika o ponad 130 zł a różni się dodatkowymi 2 powłokami wpc hydrofobowymi, które lepiej się czyści i nie zostawiają śladów. Wszystko zależy jaki masz fundusz na to. Dużo osób poleca filtry bez super więc jak Ci pasuje to bierz śmiało bo również będziesz zadowolony z niego.
Też Ci polecam Marumi, ich przewaga nad np. B+W czy Heliopan to możliwość założenia dekielka. Spokojnie weź DHG jak nie masz na DHG Super. Mam i jedne i drugie. Parametry transmitancji etc,maja praktycznie te same. A dodatkowe powłoki nie mają wpływu na obraz są tylko po to żeby lepiej się czyściło filtr, trudniej go było zabrudzić czy porysować. Jak normalnie się obchodzisz to nie będzie różnicy. Akurat dla 67mm to będzie około 200zł.
- - - Updated - - -
MIędzy tym DHG nie zobaczysz różnicy w obrazie. Ten DHG to takie minimum. Potem więcej się płaci za te powoki ochronne-twarde - mniej kurz się czepia i bezpieczniej jest wytrzeć filtr koszulą i nie porysować go. Płacisz za oprawkę mosieżną. Głownie za cechy użytkowe, a nie te strikte obrazowe. Mi np. w Heliopnie mosiężna oprawka zaczyna szwangować i jednym palcem ciężko jest ją obracać, a w dwa razy tańszym Marumi z tym samym przebiegem jest ok. Wg. mnie najlepiej po latach użytkowania spasowane są B+W (z firm które mam Hoya, Heliopan, B+W, Marumi).
różnica pomiędzy marumi dhg cpl a marumi dhg super cpl dla 67 mm jest 110 zł i w błąd nie wprowadzaj kogoś a nie żadne 200 zł. Filtr marumi super kostuje 299 zł a bez super około 190-200, nie wiem skąd takie ceny wytrzasłeś chyba że mówisz o b+w to tak. Moim zdaniem nie warto na takie filtry wydawać tyle pieniędzy jak można mieć za mniej to samo i jeszcze dekielka nie założyć to już wogóle odpada. Michał Dobrowolski w tym sklepie masz po 299 zł Filtr polaryzacyjny Marumi DHG SUPER CPL 67mm i jeszcze w tym Filtry Marumi > Filtry polaryzacyjne > 67mm