Italy sorry że tu ale jaki statyw i głoeice masz pod tą sigmę?
Wersja do druku
Italy sorry że tu ale jaki statyw i głoeice masz pod tą sigmę?
do tej pory to , zakupione kiedyś w Polsce.
Statyw Racam 6163 z głowicą kulową 593 - Statywy Profesjonalne - Statywy - Głowice - Sklep internetowy FsFoto.pl
Jak na takie pieniądze to zakup udany.Jedynie powodem że jestem w trakcie zmiany na inna głowicę jest fakt że zgubiłem śrubkę dokręcającą obrót panoramiczny.I co zauważyłem ,gdy robię zdjęcia , czasami ta głowica gdy nie jest mocno dokręcona , lubi ciut opuścić w dół aparat z obiektywem.
Żeby to jeszcze miało jakiś sensowny system nośny. A tak trzeba wybierać: albo wygodne wkładanie/wyjmowanie sprzętu, albo wygodne noszenie.
ja szukam coś dla Canona 450d z tamronem 17-50 + 55-250 (docelowo w przyszłości 70-200) + jakieś drobne akcesoria..statyw 40 cm i do tego żeby weszły jakies rzeczy osobistne typu portfel, kanapka, mała woda mineralna, paczka husteczek, klucze :D...nie wiem czy w cenie do 300 zł cos się znajdzie z pokrowcem przeciwdeszczowym ? plecak potrzebny głównie na wycieczki w góry ale nie jakies wspinaczki
Wkladałem wypełnienie z przegródkami z torby foto do mojego plecaka codziennego. Zmiana obiektywu to koszmar.
Panowie, albo plecak z zabezpieczeniami/wkładki/ do fotografii i niekoniecznie bdb system nośny,albo plecak typowo przystosowany do turystyki z odpowiednio dopasowanym systemem nośnym.Tu trzeba iść na kompromis.No chyba że ma się do wydania na plecak ok 600 uero.Posiadam 8 plecaków z typowym przeznaczeniem do wypraw górskich . Ale żaden z nich pomimo ergonomi dostosowanej do moich potrzeb , nie zastąpi plecaka na sprzęt fotograficzny.I na odwrót.
Niestety, ja na dużo chodzenia (szczególnie albo w gorących miejscach albo jak ogólnie jest gorąco) używam typowego plecaka turystycznego (Deuter) z dwoma komorami. Aparat i obiektywy są w oddzielnych skarpetach neoprenowych, nie jest to aż tak wygodne jak plecaki foto i nie jest to tak bezpieczne jak plecaki foto ale przynajmniej mniej się leje po plecach i mniej te plecy człowiek czuje. Taki system całkiem nieźle się sprawdza. Wydaje mi się, że jednym plecakiem dużo się nie zdziała i trzeba mieć komplet na różne okazje...
Seria Naneu Adventure: Adventure
Ale tu się ocieramy o te 600 €. :( Kolega Szambonur na innej stronie opisywał dokładnie plecak k5.
Osobiście używam lekko przerobiony Benro Quicken 500 - na jednodniowe wycieczki jest OK.
To (K5) wygląda jak turystyczny plecak z wkładką foto. Można to zrobić ze sporą ilością innych plecaków ale wada taka, że to się robi duże (wkładka foto duża i trzeba ją upchnąć). Systemy nośne z siatkami zabierają sporo przestrzeni i robi się zamknięte koło. Finalnie i tak trzeba mieć kilka rozmiarów plecaka bo jakoś nie wyobrażam sobie ganiania z 80litrowym potworem wszędzie...
Ja bym chciał takiego Osprey Kestrel albo Gregory seria Z (dla mnie wystarczyłyby te mniejsze modele 30-40L) otwieranego jak plecak foto i z dedykowaną wkładką. Cena może być wyższa od standardowego modelu o koszt plecak foto z dobrym wkładem ale badziewnym systemem nośnym (jakieś lowepro) - to nadal nie wychodzi 600Euro tylko ok. 800zł.
Maił ktoś do czynienia z Lowepro Flipside Sport 20L? To chyba odpowiednik Flipside 400 AW
Na jednodniowe wycieczki mogę polecić plecak "naneu pro alpha military ops". Wprawdzie przedział na sprzęt otwiera się "od pleców", co jest mało wygodne jak trzeba szybko wyciągnąć aparat, ale za to jest bardzo pakowny (1 body i 3 lub 4 obiektywy), a także miejsce na coś do ubrania/jedzenia + przegrody na akcesoria. Bardzo wygodny nawet mocno obciążony.
To że otwiera się od pleców to akurat bardzo dobrze. Nikt się nie dostanie do sprzętu to tyłu. Da się go obrócić w pasie tak żeby zmienić obiektyw bez położenia na ziemi. Tak jak we wcześniej wspomnianym Flipside? Fajnie wygląda, bo nie przypomina do końca plecaka foto. Wart 610 zł?
Nie próbowałem go tak obracać, ma szerokie pasy biodrowe, więc chyba ciężko będzie. Ja swój kupiłem na alle.. za ok 240 i jestem bardzo zadowolony.
A czy ktoś może używa takiego plecaka https://www.manfrotto.com/off-road-h...-backpack-blue Konstrukcja systemu nośnego, jak w mojej starej salewie 33L, wydaje się być niezłym rozwiązaniem. Testy i opinie też jak najbardziej na plus. Poważnie się zastanawiam nad zakupem.
Myślę że można by było taki plecak rozważyć.System nośny wygląda na w miarę dobry i stabilny.
Plecak fotograficzny aparat z teleobiektywem 600 mm Manfrotto TLB-600 PL MBPL-TLB-600
Znów nie wpadajmy w skrajności :) mam plecak Lowepro 500 AW.Może nie jest doskonały, choć na kilku godzinny wypad w sam raz,ale już kilka razy zabrałem go na wypad jednodniowy w góry, i okazał się OK. Należy jedynie , jak w każdym plecaku odpowiednio wyregulować szelki i pas biodrowy do własnej sylwetki.System wentylacyjny nie jest jakiś oszałamiający .Minusem takich plecaków stricto fotograficznych jest to że albo wcale albo bardzo mało miejsca można wygospodarować na cienka kurtkę , czy jedzenie jeśli ktoś zabiera normalne kanapki, choć i to się zmieści.Miejsce na 2 butelki wody jest.Ja mam taką dopinaną torbę którą dopinam na górę tego plecaka i już można jeden dzień w górach nawet przy zmieniających się warunkach pogodowych przeżyć :)
Wczoraj kupiłem pro trekkera 450 aw. Pierwsze wrażenie....ale duży. Ale po zapakowaniu sprzętu stwierdziłem że jest w sam raz. Mam miejsce jeszcze na 2 obiektywy które mam zamiar kupić. Bukłak deutera mieści sie tak że jestem zadowolony. Jest miejsce na termos jedzenie kurtke przeciwdeszczową no i oczywiście statyw. Odrazu zaliczona wycieczka z rozdzinką na Wawel. Szkoda tylko że strasznie sie zachmurzyło bo nie było warunków do fotografowania.
no moze nie zabłysnę jakością ale mój Samsonite B-LITE FRESH SLING póki co starcza na body z gripem 4 obiektywy lampę statyw i kilka dodatkowych gadżetów.
no ale jak widzę pro trekkera 450 aw to wiem ze ilość sprzętu przeze mnie posiadana jest za uboga :)
jak ktoś szuka czegoś na body z dwoma szkłami typowo pod wycieczki to polecam: TEST: Lowepro Photo Sport 200 AW dla bardzo aktywnego fotografa | Fotograf w Podróży | Fotografowanie w podróży
cały dzień noszenia i było NIEŹLE w porównaniu ze zwykłymi lowepro typu fastpack, naneu alpha pro albo nawet polski plecak JPA MONSTER czy coś takiego. Wchodzi mi tu 6d + 17-40 i 70-200 f4 czyli tyle ile potrzebuje na wycieczki. 6d z podpiętym 70-200 trzeba się nagimnastykować żeby zasunąć, ustawić pod kątem i wtedy daje radę, ale nie jest to wygodne rozwiązanie.
Wiesz co ja też nie mam jakoś dużo sprzętu, ale postanowiłem że kupię sobie pożądny plecak na to co mam i to co przybędzie:). Chciałbym dokupić jeszcze 2 obiektywy- coś do macro i rybie oko no i nową lampe. Myślę jeszcze nad zestawem filtrów cokin z pro.
Spoko daje rade:). Ale pomocniczke mam. Żona chętnie mi toważyszy a po górach chodzimy zawsze razem.
nie no nie ma co przeginać ;) z tą ilością mi na razie musistarczyć co mam a i tak spooooro się tego nagromadziło (przynajmniej jak dla mnie ) a rybie też bym jakieś ogarnął ;)
Witam, szukam plecaka, który przy okazji będzie mi robił za ''bagaż podręczny'' w samolotach. Musze w nim upchnąć body +2/3 obiektywy (np 24-105/4, 16-35/4 i 50/1.8) i laptopa 15.6". Dobrze by było gdyby zmieściła się tam też cienka kurtka, gacie i szczoteczka do zębów z pastą... :twisted: Co sensownego mozna kupić do 300zł (ewentualnie jeśli będzie coś bardzo wartego polecenia to do 40)?? Firma bez różnicy.
Jeśli nie będziesz tego nosił na plecach po parę godzin dziennie, to z lowepro w tej cenie na pewno coś wybierzesz, a to plecaki wytrzymałe i wygodne jeśli chodzi o pakowanie sprzętu.
Czy do Lowepro FastPack 250 AW wejdzie laptop 15.6" ?
Polecam Urban Gear U120n Camera Backpack
W Polsce ciężko dostępny, jak już to powyżej Twojego budżetu, ale można kupić używany, świetnie się sprawdza w terenie w ciężkich warunkach( ulewne deszcze mu nie straszne)
Witam.
Bardzo bym chciał prosić o pomoc w zakupie plecaka, gdyż mój Lowepro Flipside 300, zrobił się za mały do aktualnego osprzętu.
Do nowego plecaka chciałbym zmieścić 4 obiektywy w tym tele 30cm, dwa obiektywy 15cm, lampa błyskowa 20cm, body 550D + grip, jakieś elementy do czyszczenia, ładowarki, wodę, jakość kurteczkę na deszcz, może być laptop 17cali, ale to nie jest konieczność.
Chciałbym by nowy plecak był wygodny nie mniej od flipside 300, lepiej dopasowany , bo ten dziwnie odstawał i śmiesznie wyglądał z boku.
Kwota najlepiej jak najmniejsza, maks 700zł, myślę że powinno wystarczyć.
Podoba mi się coś takiego:
Manfrotto 3N1-25 PROFESJONALNY plecak FOTO (6049084988) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
ale raczej nie pomieści to co bym chciał i drogie jest, może da się taniej.
Zamierzam też tego plecaka używać na wycieczkach wczasowych i fajnie byłoby w nim ponosić inne rzeczy z aparatem i nie wyglądać śmiesznie w gatkach nad morzem.
Witam. Czy ktoś z szanownych forumowiczów miał do czynienia z plecakiem ACS PHOTO PACK PRO Jacka Wolfskina ACS PHOTO PACK PRO - JACK WOLFSKIN. Poszukuje plecaka, który połączy dobry plecak turystyczny z plecakiem fotograficznym. Maksymalnie chciałbym w nim zmieścić 6d,40D plus sigma 150-600,70-200 f4,16-35,24-105, dobrze by było do niego zmieścić jakiś softshell, kurtka od deszczu (paclite), termos, ładowarki, filtry, kanapki. Ogólnie plecak miałby posłużyć na jednodniowe wypady w góry, dłuższe wyjazdy urlopowe jako bagaż podręczny w samolocie czy tez kilku dniowe wypady na fotografowanie ogólnie pojętej przyrody (ptaki, ssaki). Może jakieś inne typy. Do wydania maksymalnie 1000 zł
Twój model plecaka mi się też spodobał, choć nie podoba mi się jego otwieranie, łatwo się do niego dostać i coś podwędzić.
Wymagania mam bardzo podobne, a wybór bardzo ciężki.
Zaciekawiło mnie kilka modeli, choć nie spełniają moich wszystkich wymagań
1. https://www.youtube.com/watch?v=ePj33Q1cp90
Wydaje mi się że 150-600mm, plus 100mm, plus 15-85mm, jakiś mały obiektyw, lampa body z gripem powinno wejść, ale ciekawe jak z wygodą i czy 17"tablet się zmieści
2. https://www.youtube.com/watch?v=TCWjM3RjHY4
Ten mi się bardziej podoba, bardziej turystyczny, ale nie jest typowo fotograficzny i nie mam pojęcia jak powyższe graty w nim zamocować, mogą się obijać.
3. Lowepro Flipside 500 AW pewnie powinienem wybrać, jutro pojadę zobaczyć ten plecak, choć nie chętnie chcę go zakupić, na fotkach wygląda jak beczka.
Mam ,polecam, sigma 150-600 mm z aparatem i gripem wchodzi bez problemu.24-105, canona, plus tamron 180 mm ,kilka filtrów z holderem, gruszka do czyszczenia . Kieszeń na statyw.lekka kurtka wchodzi do kieszeni pod mocowaniem statywu.Po dopasowaniu pasów nośnych , jak dla mnie wygodny nawet w góry.
Jeżeli nic nie wybiorę innego, co będzie lepiej dopasowane, bardziej rozciągnięte, to nie będzie wyjścia i kupię F500AW.
Tym bardziej że testowałem F300 i złego słowa o nim powiedzieć nie mogę, wszystko zabezpieczone jak należy, nie był zbyt męczący przy dłuższych spacerach, jedynie co to troszkę potrafił grzać, w upalne dni, i denerwował mnie tym że nie wyglądał turystycznie.
Teraz właśnie szukam czegoś mniej wyglądającego jak plecak foto, ale chyba nie da się mieć wszystkiego, nawet za mniej rozsądną kasę.
Zastanawiam się czy w takim https://www.youtube.com/watch?v=W-yC-LI2gjI
Lowepro Rover Pro 45L AW- upchnę to co bym chciał, nie wygląda jak typowy plecak foto.
Ja od siebie mogę polecić właśnie F500AW. Jestem zadowolona z niego :)
Dziś byłem w sklepie zobaczyć plecaki, bardzo mały w sumie wybór, co się dziwić, trudno.
F500AW, taki troszkę mi się wydał mało zgrabny, ale na pewno większy, słaby na plażę w upalne dni.
Lowepro Flipside Sport 20L AW pomarańczowy taki żywy i moim zdaniem lepszy na plażę, choć z drugiej strony przyciąga wzrok i jak na złość nigdzie niema niebieskiego. Teoretycznie sprzęt pomieści, w praktyce sprawdzę jutro. Skłaniam się bardziej w stronę 20L AW
Dwa dni jeździłem po sklepach i przymierzałem plecaki( Protactic 450, Flipside 400, Flipside 500, FLIPSIDE SPORT 20L AW) Generalnie wszystkie z tych plecaków mieszczą w całości sprzęt, stwierdziłem że wezmę najtańszy i wypadło na 20L AW.
Czas pokaże czy to dobry wybór.
No i fajnie. Należy tylko pamiętać- każdy chwali to co ma:)
Dla mnie nawet 500 jest za mała:)
Wiadoma sprawa, jednak ja do takich osób nie należę.
I tak jak bardzo się cieszyłem z tego plecaka w pierwszym kontakcie, tak teraz troszkę zaczynam zauważać jego niedociągnięcia, póki co jedno.
Nie zwróciłem uwagi przy oglądaniu tego plecaka na brak w wewnętrznej torbie , tej z przegrodami, niekompletnego wyszycia materiałem. I tak teraz nie wszędzie można przegrody rzepowe przyczepić. MIejsca na body mam strasznie dużo, chciałbym mieć bardziej ścisło je umieszczone, ale nie mogę tego zrobić z uwagi na brak materiału.
Będę musiał w takim wypadku zaopatrzyć się w jakieś futerały w stylu tych na lampę i po bokach body włożyć, nie mam innego pomysłu na rozwiązanie tego niedociągnięcia.
Generalnie plecak jest super, spokojnie można w nim upchnąć masę sprzętu( obiektywy- 50, 100, 15-85, 150-600,body z gripem, lampa, jeszcze ponad to spokojnie jeszcze 3 obiektywy i 2 dwie lamy obok body jak się je ma w futerale.
Jeszcze zostaje miejsce po boku na bukłak z wodą lub cokolwiek innego, z drugiej strony statyw 50 cm wchodzi idealnie w wykonaniu Camrocka,
Na Na wierzchu plecak posiada jeszcze jedną dużą kieszeń z pięcioma mniejszymi oddzielonymi od siebie, oraz dwie kieszonki w pasie biodrowym.
Zamówiłem jeszcze Lowepro Whistler BP 350 AW, kozak , nie wiem czy lepszy czy gorszy, na 100% dużo droższy, mógłby być ciekawy, jednak żona mówi że to za drogi plecak i bym sobie go odpuścił i ten musi nam wystarczyć.
Witam, Panowie w czym nosić bezlusterkowca ale tak, żeby był dostępny jedną ręką (wyjęcie i włożenie do torby) i żeby się nie majtał na szyi? Plecaki i torby na ramię odpadają. Macie jakieś pomysły? Pytam bo na spacerze z dzieciakami muszę mieć ręce wolne, jak się pochylam to nie może mi nic spadać, a jednocześnie chciałbym mieć sprzęd "pod ręką"?
PeakDesign Capture: PeakDesign Capture v2 - mocowanie aparatu do paska - Akcesoria drobne - Foto - Sklep internetowy Cyfrowe.pl
ja mam to przypięte do plecaka i noszę lustrzankę - z dzieciakami się sprawdza. Dodatkowo można jeszcze długi pasek PeakDesign Slide.
Zuber.... dzięki, czego to ludzie nie wymyślą :) szkoda tylko że wygląda się z tym jak agent służb specjalnych podczas akcji. Mi się marzy taka torebka, nieduża, niepozotna, jakoś tak z boku żeby była montowana, żeby błyskawicznie wyjąć i włożyć sprzęt. Żadne takie, żeby mi maszyna wisiała na wierzchu i żeby się ludzie patrzyli :)