ISO 200
Reszta na obrazku:
A nie chodzi mi o to że na focie 2 są szumy, tylko o to że np na oczach brak tych detali co na 1 zdjęciu, tej ostrości.
Wersja do druku
ISO 200
Reszta na obrazku:
A nie chodzi mi o to że na focie 2 są szumy, tylko o to że np na oczach brak tych detali co na 1 zdjęciu, tej ostrości.
Wygląda tak:
A jest w LR możliwość pokazania gdzie AF się złapał ? Btw. zauważyłem, że jak przełączam pomiędzy Library, a Develop to jakoś zdjęcia się zmienia. Hmmm...
mam pytanie do użytkowników lightrooma 5 ,dlaczego podczas eksportu zdjęcia i zmianie jego wielkości np. na 1200 dla dłuższego boku
jakość jest o wiele gorsza niż w JPG skalowanego i zapisanego photoshopie cs5 ?.
wielkość jpg w LR jest prawie dwa razy większa niż tego z PS czy ACR,
a jakość po powiększeniu jest widocznie gorsza .
Próbowałem dodawać w LR wyostrzenie ale to nic nie zmienia w jakości
JPG ,może ktoś zetknął się z tym problemem ,chciałem przesiąść się z PS na LR ale to nie daje mi spokoju
witam gdy chce importować zdjecia pokazuje mi komunikat Program adobe lightroom 64-bit przestał działać jak to naprawić ;)
Witam.
Develop -> Adjustment Brush -> effect mam dwa razy soften skin. Też tak macie? Czymś się różnią?
Może przyszedł Ci razem z jakimś zestawem presetów. A czy się czymś różnią, możesz sprawdzić porównując jak wyglądają suwaki.
Suwaki są identyczne.
Szlag mnie trafi.
Tryb Develop, na dolnym pasku wyświetlają się zdjęcia. Nie mogę zmieniać ich kolejności, do tej pory zwyczajnie przeciągałem je myszką między sobą. Teraz gdy "chwytam" miniaturke pojawia się przekreślone kółko. Jak to naprawić?
Wyłącz i włącz Lr... ;-)
Edyta mowi, że to nie żart. Też tak miałem i parę innych bug'ów też od czasu do czasu i zazwyczaj pomagało (na 3 i 5)
...aha i jeszcze z raz dopiero restart kompa pomógł...
ta przypadłość mi się notorycznie przytrafia, dużo robię własnych kolekcji i często dorzucam do nich po kilkadziesiąt zdjęć, które przestawiam wg własnego porządku i zawsze po kilkunastu przesunięciach wywala poniższy komunikat (Cannot reorder photos), trzeba restartować LRa. Przypadłość mam w każdej wersji od 4.x po aktualną 5.6
https://drive.google.com/file/d/0B0v...ew?usp=sharing
1. Jak ustawić cropa aby domyślnie wyskakiwało 5x7?
2. Czy ktoś podpowie jak z pliku jpg z exifem odzyskać preset?
Mam zagwozdke z LR5 - na LR4 wszystko bylo OK, ale od kiedy przesialdlem sie na "5" jotpegi wyeksportowane z RAW-a maja inna kolorystyke niz podglad RAW-a w Ligthtroomie. Kolory sa wyraznie mniej nasycone i lekko zimniejsze. Ktos mial podobny problem? Irytuje mnie to dosc mocno, bo musze obrabiac pliki "z zapasem" na straty kolorystyki przy eksporcie, a to dosc trudne "na oko". Pewnie rozwiazanie jest banalne, ale probowalem juz roznych wariantow i nic nie pomaga.
Witam
Pytanie może banalne, ale nie znalazłem na nie odpowiedzi.
Edytuję kilkanaście zdjęć na raz za pomocą Presetów, czy Sync Settings. Jak szybko cofnąć edycję tych wszystkich zdjęć o jeden krok ? Nie mówmy o funkcji Reset, bo zdjęcia były już jakoś wcześniej edytowane i nie chcę wracać do punktu wyjścia.
Przy eksporcie wyskakuje "not enough memory". Obchodziłem to restartując LR, ale trzech ostatnich zdjęć w ten sposób już się nie da.
Gdzieś, coś wyczytałem że Vista ma wplyw na wielkość obszaru roboczego dla danego programu, dobrze kombinuje? Zmiana Visty na 7 pomoże?
I pytanie pomocnicze, czy plik .xmp da się odpalić w photoshopie? Czyli prześlę RAW i xmp i ktoś sobie odpali i wyeksportuje te zdjęcia których ja nie mogę. Nie mam PSa żeby to sprawdzić..
32b; 4GB. Ale to nie kwestia ramu, z tego co się orientowałem(zresztą podgląd w menadżerze podczas eksportu rownież to wykluczył). Myślę też nad SSD(nie wiem czy pójdzie na Vaio) szybszy dostęp do plików może usprawnić dzialąnie lightroomowego cashu (to moje gdybanie).
Katalog/Biblioteka LRa jest za duży dlatego krzyczy
I jak to rozwiązać?
Może i nie wina RAM'u - trochę się go jednak marnuje (32bit) - można na próbę zainstalować Vistę 64 bit (powinna się dać aktywować na tym samym kluczu). Da to pełne wykorzystanie pamięci. Na forum Adobe (chyba) był podobny problem - muszę poszukać.
Tak, gugluje od rana i 32bitowy system jako przyczyna pojawia się najczęściej.
Ale swoją drogą, lrcat mam monstrualny. Moge usunąć wszystkie wczesniejsze foldery i zostawic ostatni z najświeższą datą?
Możesz tak zrobić ale na wszelki wypadek zrób sobie ich kopie. Ja bardzo często robię optymalizacje katalogu, kolejna sprawa, skończone foty wywalam z Biblioteki i nie mam problemu :)
Najwięcej zyskasz na zmianie Visty 32 bit na innego Windowsa x64 bit (dowolnie 7 lub 8.1). Dysk SSD dodatkowo pomoże ale nie tak dużo jak wymiana Windowsa. Pamiętaj WIndows x64 bit to min 4 GB RAM, oczywiście wiecej = lepiej. Lightroom 4/5 64 bit na Windowsie x64 bit dostaje skrzydeł (sprawdzone u mnie przy przesiadce Vista 32bit na Windows 8 x64 bit)
Dzięki za odpowiedzi. Usunąłem preview, zrobiłem export z poziomu Library i sie udało. Nastepnie przeszedłem na 64bity, plynnosci działąnia LR nie poprawiło tak na pierwszy rzut oka. W następnej kolejnosci będzie SSD.
Dwa pytania:
-czy z wersji 4 jestem w stanie przejść do 6 kupując tylko upgrade, a nie pełną wersję? I dlaczego warto
-muszę zrobić reinstall Windowsa i nie wiem jak się zabrać za backup mojego dotychczasowego dorobku na Lightroomie
Wysłane z mojego SM-G920F
Co do reinstalki windy to skopiuj tylko plik .lrcat z katalogu Lightroom. Po instalacji i otwarciu lr podaj ścieżkę do pkiku i powinno hulać.
Edyta dodaje, że w zależności od ustawień backup "robi" się automatycznie tylko podaj mu ścieżkę inną niż dysk systemowy (standardowo chyba jest w Obrazach) - tak na wypadek awarii systemu np.
Dzień Dobry,
Czy mogę prosić o pomoc. Chcę uporządkować swoją bibliotekę i zrobić kilka rzeczy. Ale boję się, że wszystko trafi... nie powiem co (mistrzem komputerowym nie jestem).
Otóż zmieniam komputer i przy tej okazji chciałbym:
1. Zdjęcia i katalog (?) ze starego komputera mieć na dysku zewnętrznym. Niby nie ma problemu, ale chciałbym mieć dostęp do tych zdjęć na nowym komputerze. Jak to sprawnie przeprowadzić, żeby się nie zdziwić.
2. Na nowym komputerze chciałbym oszczędzić miejsce na dysku. Jak to zrobić najsprawniej? Czy wykupić usługę w chmurze? Jak tak - to jakiej? Czy korzystać z przenośnego dysku po USB? Czy też korzystać z dysku, który mam, ale go nie uruchomiłem (Lenovo EZ)? Jak w tych konfiguracjach najlepiej importować zdjęcia do nowego komputera, żeby od razu trzymać porządek?
Pozdrawiam,
T.
ad1. Sam się prosisz o kłopoty. Trzymanie LR.CAT na dysku zewnętrznym owszem ma jedną zaletę: można używać LRa naprzemiennie np. na lapku i stacjonarnym mając ZAWSZE ten sam katalog, bez żadnego przenoszenia z jednego na drugi komp - czyli dokonasz zmian w zdjęciach na jednym kompie i one będą na drugim (po przepięciu dysku zewnętrznego oczywiście).
Przerabiałem taką pracę, ale już zamknąłem ten etap bezpowrotnie! Niestety taka konfiguracja powodowała iż czasem współpraca z dyskiem zewnętrznym nie poszła dobrze i sypnął się katalog LR'a. Po prostu przy kolejnym otwarciu Lightrooma wyskoczył błąd otwarcia LR.CAT i... kaplica. Na szczęście PRAWIE po każdym zamknięciu LR'a robiłem baka, to PRAWIE jednak się zemściło, bo akurat jak ten problem z dyskiem zewnętrznym wystąpił (dwukrotnie mi się zdarzyło), to nie miałem najnowszego baka i kilka godzin pracy ze zdjęciami poszło w luft!
ad.2 Katalog LRa moim zdaniem powinien być na stabilnym, szybkim dysku wewnętrznym, nie ma co robić oszczędności. Można np. kupić laptopa z miejscem na drugi dysk i wstawić ten drugi duży i szybki tylko do pracy ze zdjęciami itp.
Pozdrawiam
Dziękuję za odpowiedź!
Może wynika to z moich niewielkich "umiejętności komputerowych" - ale faktycznie katalog lepiej chyba trzymać na dysku wewnętrznym. On sam nie zajmuje jakiejś ogromnej ilości miejsca.
A same pliki da się trzymać gdzie indziej? Jak to zrobić?
T_P
Jak chcesz mieć większą niezawodość (kosztem odrobiny prędkości), włącz w ustawieniach generację plików XMP.
Kiedyś miałem wszystko w jednym LRCAT ale trochę LR zaczął mulić po 100tys zdjęć, więc rozdzieliłem na 3 katalogi. Minus tego taki, że pluginy i ustawienia zewnętrznych programów trzeba ręcznie skopiować z jednego folderu do drugiego jeśli chce się mieć wszędzie tak samo.
LR od wersji LR5 ma opcję generacji smart previous - czyli możesz pracować na kopiach zdjęć z komputera na laptopie a potem tylko synchronizujesz ustawienia.
Aha. katalog lepiej trzymać na jakimś szybkim dysku...nie ze względu na sam katalog, ale przeważnie z automatu w podfolderze tworzą się prevki zdjęć i one potrafią nieźle zamulić. Same zdjęcia tez można na innym dysku trzymać.
Witam, mam lightrooma 5.6
Próbowałem zainstalować presety do tworzenia timelapsów. Pomimo tego ,że były oznaczone jak pasujące do lightrooma 4,5 i 6 to niestety nie działają. Macie może jakieś pomysły lub linka do działających na 100%?
Dzięki wielkie za pomoc :)
Pomysł mam następujący i prośba do znawców czy zadziała:
1. Kopiuję wszystkie rawy, tiffy i jpgi ze starego komputera (nazwijmy do Win).
2. Kopiuję katalog, folder podglądów z Win.
3. Wszystko idzie ma dysk zewnętrzny.
4. Odpalam nowy komputer (nazwijmy go Mac).
5. Zmieniam nazwę katalogu dodając zapisek: "z Win".
6. Przegrywam katalog "z Win" na dysk wewnętrzny Mac.
7. Odpalam LR, wybieram dodaj katalog i dodaje katalog "z Win".
8. Po dodaniu katalogu wszystkie zdjęcia pozostają na dysku zewnętrznym, ale ja wszystkie zdjęcia z tego katalogu robię jako Smart Previews i katalog ze smart previews trzymam na dysku wewnętrznym.
9. Finalnie - w LR na Mac mam 2 katalogi: Nowy oraz "z Win". Ten drugi ma start previews i jak potrzebne są oryginały to mogę w każdym momencie podłączyć dysk zewnętrzny.
Zadziała to wszystko?
T.
przede wszystkim czy to w ogole jest konieczne?
w ciagu mojej dlugiej praktyki tak na prawde nigdy nie mialem potrzeby do siegania zasobow skatalogowanych.
moze zdazylo sie to 1 , 2 razy.
czy warto utrudniac sobie zycie wiele lat katalogowaniem , kopiowaniem zarzadzaniem , po to zeby byc moze nigdy do tego nie siegac - tak na wszelki wypadek ?
Katalogujac w LT uzalezniasz sie od LT - byc moze wpadna na pomysl chmury jak z PS i jestes uzalezniony , plac za to, zeby korzystac z katalogu robionego ich programem.
oczywiscie kazdy ma takm jakies wlasne potrzeby , przemyslenia , zachowania , niekoniecznie musza byc zgodne z moimi , ale kogo interesuja nasze zasoby , oprocz nas samych ?
Przyznam sie szczerze , ze jesli ktos mi chce pokazac swoje zdjecia na swoim komputerze to robi mi sie slabo - tak na prawde to nikogo nie interesuje.
Komercyjnie ? - jesli potrzebujesz cos jeszcze raz, to nalezy powtorzyc sesje, w ten sposob spada bezrobocie ;-).
Z autopsji.
pewien bardzo przed laty znany fotografik , zwyciezca wielu prestizowych konkursow , autor wielu wystaw , niezwykle utytuowany fotograf lamal sobie glowe jak zarchiwizowac swoje zbiory ( wowczas negatywy ) .
Wlozyl w to mase czasu i pracy : Dzisiaj kiedy juz od paru lat nie ma go wsrod zywych, psa z kulawa noga nie interesuje co robil . Para szla w gwizdek. Obawiam sie, ze tak samo jest z naszymi zdjeciami.
Mam bardzo dobry sposob na archiwizowanie .
Wszystko po obrobce wyrzucam - nie ma i nie bedzie .
Slowem archiwizuje na wiecznosc nic :-))
Zostaje wynik w postaci jpg lub tif w zwyklach folerach.
Wiem to nie jest odpowiedz na Twoje pytanie , ale czy rzeczywiscie archiwizacja za pomoca wlasnie LT jest konieczna ?
Podoba mi się podejście. Nic dodać, nic ująć.
Ale mamy nieco zdjęć, których nie przejrzałem, nie wywołałem i nie wydrukowałem.
A i ja mam czasem ochotę przejrzeć. A że jestem amatorem i nie wołam wszystkiego hurtem do jpgów.
T.
Witam,
Znalazłem interesująco mnie estetykę zdjęć B&W. Opis tutaj : Scraps & Pieces: 6 kroków do BW
Proszę napiszcie jakie kroki musiałbym wykonać w LR aby uzyskać taki efekt.
pozdrawiam
Witam.
Uruchamiam dzisiaj LR a tu taki komunikat: "The Lightroom catalog named "Lightroom 5 Catalog" cannot be opened because another application alredy has it opened". Wiecie jak sobie z tym poradzić?
pzdr
1. Jak w prezentację dodać kilka utworów? Czy się da? Bo jakoś nie mogę znaleźć jak to zrobić?
2. jak robicie efekt Sephie w LR?
Witam;
Może ktoś pomoże , jak ustawić zdjęcia w kolekcji według ustalonej przeze mnie koloejnośći , nie mającej związku z czasem , metadanymi itp. Próbuję od dłuższego czasu i porażka.
Ja mam pytanko jak w znaku wodnym wstawić wyraz pisany typem small caps?(chodzi o DUŻE MAŁE LITERY) Robiłem ostatnio formata i nie zapisałem preferencji co do znaków wodnych pisanych tekstem.
Ponawiam swoje pytanie:
1. Jak w prezentację dodać kilka utworów? Czy się da? Bo jakoś nie mogę znaleźć jak to zrobić?
2. Jak robicie efekt Sephia w LR?
Nie robimy sephi bo jest oklepana ;-)
A, to już zależy od odbiorcy. Zawsze pytam ile chcą fot cz-b, ile w Sephi. Ostatnio widzę robi się moda na cz-b.
A, może ktoś orientuje się jak w prezentację dodać kilka utworów? Czy się da? Bo jakoś nie mogę znaleźć jak to zrobić?
Ja mam pytanko co do PS CC w zestawie z LR. Czy można pobrać, zmienić wersję PS PL na EN?
I ponawiam pytanie pierwsze:
Jak w znaku wodnym wstawić wyraz pisany typem small caps?(chodzi o DUŻE MAŁE LITERY) Robiłem ostatnio formata i nie zapisałem preferencji co do znaków wodnych pisanych tekstem.