431. niezła poza ale nie na takim tle ,)
Wersja do druku
431. niezła poza ale nie na takim tle ,)
Na 430 cień dłoni wygląda ja paszcza dinozaura. Czad...
baardzo ładna modelka.. fajne zdjęcia! :) oby tak dalej
Micles, popatrz krytycznie na zdjęcia z tej sesji i zobacz co się dzieje z nosem modelki. Odrzucasz sugestie Sergiusza mimo, ze podpowiada Ci właśnie, gdzie lezą podstawowe błędy. Póki bedziesz odrzucał takie sugestie, póty Twoje zdjecia nie będa się podobać.
Mi się na Twoich zdjęciach podoba modelka, tylko. Obiektywnie rzacz ujmując, zdjęcia są źle wykonane. Myslisz, przeliczasz, kombinujesz, zamiast spróbowac dostrzec piekno w tym co przed Toba stoi.
Koniec Magdy, przyszła pora na inną formę piękna :D
Po raz drugi już umówiłem się z fantastycznym człowiekiem na sesję foto. Łączy nas jedno : pasja i poświęcenie. Tak jak ja nieustannie męczę temat fotografii, tak on prawie cały swój wolny czas poświęca treningom parkouru i rozwijaniem swojego ciała. Z tym, że jemu to wychodzi, a mnie (według was ;D) nie za bardzo.
W zasadzie to łączy nas jeszcze jedna rzecz. Na sesję przyszliśmy w takich samych bluzach :P
Kilka słów wstępu :
Parkour - pokonywanie przeszkód stojących na drodze w jak najefektywniejszy, najprostszy i najszybszy sposób. Nie znajdziemy tutaj zatem efektownych salt i innych tego typu akrobacji, które mają za zadanie tylko wyglądać)
Panie i panowie, pozwolę sobie po raz kolejny zaprezentować jakże niezwykle ciekawego chłopaka :
Adrian K.
http://jordanpl.blogspot.com/
Od razu napiszę, że w tą feralną sobotę mieliśmy niesamowity problem z miejscówkami (ochroniarze Multikina, policja, kobiety skarżące się na to, że brudzimy niedawno odnawiane ściany, ochroniarz muzeum mówiący, że Adi hałasuje przy lądowaniu i psuje murek chodząc po nim) i widowiskowych gapów będzie o wiele mniej, niż planowaliśmy. Mam nadzieję, że do 3 razy sztuka i na następnej sesji będzie wszystko ok.
Cała sesja raczej średnia - ale moją opinię już znasz ;-)
co tu robi ten samochód to ja nie wiem.
Przecież wiesz, że to 30s w PSie i wiesz też, że go widziałem. Zostawiłem specjalnie. Dla unikalności.
wlasnie. dziwi mnie ze go zostawiles skoro to 30s w Psie. czerwony od razu przyciaga oko i psuje ogolny efekt. bez samochodu byloby lepiej mimo ze i tak do mnie zdjecie nie przemawia.
Myślę, że gdyby wszystkie linie na 433 były równoległo-prostopadłe a samochód wykopany, ergo gdyby kadr był ekstremalnie czysty, to byłby miód. A tak jest średnio.
Można wiedzieć, jak daleko od Adriana i pod jakim kątem do ściany stała lampa? Domyślam się, że na sporym zoomie?
4.33 nie kapuję... czemu od tyłu?
Z tego co pamiętam, to tak jak się kończy to lewe przęsło barierek (na ostatniej fotce widać 3 przęsła tych barierek, po 4 części każda), to zaczynał się murek o podobnej wysokości, ale pod kątem prostym do tej ściany na zdjęciu. Lampa leżała na murku jakieś 0,5m-1m od ściany, która jest na zdjęciu, zoom na 105mm, kąt : oś palnika prawie równolegle do ściany i podłogi. Na siłę to można sobie kąt z cienia policzyć :D
433 za mało dynamiki w tym ujęciu, no i auto nie pasuje.
Tak mnie naszlo po obejrzeniu juz wielu Twoich zdjec - kiedy portretujesz ludzi, praktycznie nie spotkalem sie, zebys pokazal ich twarze, mimike, uczucia. Oczywiscie zdaje sobie sprawe, ze kazdy ma swoje wizje, jednak brak tu dynamiki pokazanej w zblizeniach, pokazaniu emocji i chwili - zarowno parkour jak i modelki.
True. To też wynika z lęku przed nieznanym/czymś, co może nie wyjść. A często zdjęcia z emocjami odpadają w selekcji z różnych powodów, najczęściej technicznych, ale chyba równie często przez to, że ukazanie tych emocji głupio wygląda w zestawieniu z pozostałymi, pokerface'owymi zdjęciami.
434.
Fajny cień na murku.
Fajne modelki, ale przeszkadza mi, że są takie sztywne, napięte, w pozach nienaturalnych, bolesnych wręcz. Brakuje odrobiny luzu (uśmiechu właśnie), choć to kwestia gustu oczywiście :)
Szkoda, że na pierwszym zdjęciu Adriana nie zmieścił się ten cień.
Oglądam te ostatnie zdjęcia i sam nie wiem czego mi w nich brakuje.
Jakieś takie statyczne i mało dynamiczne
A masz może jakieś rozmazane, dające wrażenie ruchu modela ?
Będzie 5d2, to zamiast zdjęć będą filmy i będzie dynamicznie.
Nie mogę się zdecydować które lepsze :
436.
437.
Twoja bezgraniczna wiara w to, że sprzęt w czymś Ci pomaga albo w czymś przeszkadza jest porażająca:) Zdjęcia nie są złe, ale nawet Hassel nie pomógłby Ci w tym żeby były lepsze:) 437 lepsze
Na coś tą kasę trzeba wydać w końcu...
O wiele więcej widzę zamrożonych zdjęć takich sportów, niż spanoramowanych. Pewnie przez to, że ruch nie jest liniowy i ciężko byłoby uzyskać dobrą fotę przy małej liczbie powtórzeń ujęcia.
Na koniec jeden taki urban portraicik :
438.
cemu on jest bokiem? wolałabym widzieć jego twarz, chcoiaż raz.. no i kurcze ten statyw mnie denerwuje..
Wyobraź sobie co by mu zrobiło to światło, jakby się do mnie odwrócił przodem.
Wtedy światło powędrowało by po za kąt widzenia obiektywu i zrobiłoby mu całkiem dobrze :D
Nie mówiłem nic o przestawianiu światła :D
Ostatnie fajne, tylko tu też bym wyprostował ściany. jaka była moc lampy? Sam zamierzam zrobić niedługo taką sesję, szukam ludzi, i zastanawiam się, czy 430EX ogarnie.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Eeeee. miałem na myśli 435. - ostatnie na tamtej stronie.
Przy pierwszych dwóch fotach na lampie było 1/1 105mm (albo 1/2), bo lampa daleko, a ambient mocny. Na reszcie było już stosunkowo ciemno i moc lampy można było dość mocno skręcić.
Wyjdź na dwór, znajdź kadr w którym będziesz miał niebo, ustaw sobie ambient taki jak chcesz (zakładam, że niebo ma być niebieskie) starając się przy tym, żeby czas był jak najkrótszy (bo na siłę działania lampy na zdjęcie wpływa tylko przysłona i iso). Dorzuć do tego lampę na 1/1 i zobacz z jakiej maksymalnej odległości możesz doświetlać. Jak cię to nie zadowala, to wróć za godzinę. Zapamiętaj, o której warunki (przy danej pogodzie) będą optymalne i o tej godzinie (a raczej godzinę przed tym czasem) zacznij sesję.
@micles - zabierz mnie kiedyś na sesje ;D chciałbym się czegoś nauczyć ;D
Przecież ja zdjęć robić nie umiem... Idź do Sergiusza na warsztaty.
436 i 437. Gdyby cień miał być tak jak teraz jest, to flasha nie powinno być w kadrze. Przecież to są jakieś tanie wklejki. To samo 438.
Jeszcze raz zapytam - na jakiego maila podesłać RAWy. Chyba że myślisz, że po pierwszym roku Informatyki jestem w stanie również i je spreparować.
nie ten temat, ale w pierwszej chwilii jak Jarek wrzucił zdjecie pudziana w temacie gdzieś obok to też pomyślałem, że to wklejka ;-)
Winna oczywiście separacja planów (wymagania grafika na potrzeby folderu) i jednak niecodzienna przysłona/GO. O ile modela mogłem oświetlić jak bozia przykazała, tak hali o wielkości kilku hektarów i wysokości 20m już nie do końca. Ale wzorem Miclesa: gdzie mam wysłać rawy? 8)
Jak to gdzie. Do miclesa! :)
A potem będę pisał elaborat na temat: jak zrobiłem to, czy uzyskałem taki efekt...
To już może zostańmy przy tym, że to montaż, nawet przyznam się z którego katalogu wziąłem modela i gdzie znalazłem halę. A na dowód tego, jaki jestem dobry w PS, to mogę Wam tam wmontować Viteza a nawet jego dziewczynę grzebiącą Pudzianowi w kąpielówkach :mrgreen:
Cztery ostatnie posty rzeczowe jak cholera. Nie chcę żadnych Pudzianów na skrzynce, bo jeszcze tanio mi skóry nie sprzeda i mi nie starczy na 5d2 :D
Pozostaje mi nic innego jak tylko wrzucić coś nowego :
Photoday 10.0 - Elektronik
(Bydgoszcz)
439.
440.
441.
442.
Bardzo ładne ujęcie na 440.
Tyle że za mała GO (za duża różnica odległości pomiędzy człowiekiem, a miernikiem). Nie wiem czy nie lepiej byłoby jakby ostrość była na to co ma w łapie.
442 celowo, z premedytacją i nadal bez wątpliwości co do zasadności tej ostrości :D
Wiesz, aż tak zdolny nie jestem. A takiego RAWa z Anią gdzieś tam chyba znajdę :mrgreen:
I tu wyjaśnienie: Ania to bardzo zdolna wizażystka, która nie poległa nawet, gdy Mariuszowi trzeba było sznurówkę wpleść w spodenki. A że wyglądało to dość specyficznie, to i nie sposób sobie nie poużywać (zaraz tu pewnie obejrzę zdjęcia, jak na kolanach pucuję felgi w mariuszowym AMG 63) 8-)