Ile razy można pisać, że nie jest to zaświadczenie o byciu katolikiem, a jedynie oświadczenie księdza, że jesteś z Jego parafii i zna Cię chociażby z widzenia.
Wersja do druku
no nie do konca. przynajmniej mila pani po drugiej stronie telefonu powiedziala, ze swiadectwo, ze jest sie katolikiem praktykujacym. Na pytanie, co jesli ktos jest niewierzacy, pani powiedziala, ze przeciez niewyrzuca ;) Ogolnie nie trzeba miec tego papierka, wedlug niej, ale wiekszosc przynosi..
czy ktos wie cos o kursie we wroclawiu , dzwonie do pani Irenki numer podany wyzej i nic, nikt juz ktorys dzien z rzedu nue odbiera :(
Dzwonić to sobie możesz kiedy chcesz, ale uprzedzam, że p. Irenka jest od poniedziałku do piątku w godzinach od 10 do 13. Dzisiaj się zapisałem i będzie najprawdopodobniej pod koniec lutego...
Na stronie GTF Gdańsk obublikowano informacje o kursie "fotografa kościelnego".
Termin 4.02.10 godz: 18, cena 100zł.
Więcej informacji znajdziecie na w/w stronie.
masz racje - po prostu GTF chce sobie troche dorobic na dzialalnosc ;) z kursem liturgicznym nie ma to raczej zbyt wiele wspolnego, a jedyne co po nim bedziemy mieli to papierek do niczego nie potrzebny ;)
mam nadzieje ze to nie bylo celowe wprowadzanie w blad
Witam!
Kurs liturgiczny w Tarnowie zaczyna się 6.02.2010 o godzinie 9:00 - ja pewnie będę...
Pozdrawiam
Ktoś się może orientuje kiedy kurs w Poznaniu lub okolicach?
W Poznaniu był 10.12.2009r
no właśnie przegapiłem... ale czy już wiadomo kiedy będzie znowu? Niekoniecznie musi być w Poznaniu, okolice też wchodzą w gre.
Już wiadomo... W grudniu tego roku.
Jeśli chodzi o okolice to najbliżej pewnie w Bydgoszczy.
Nie wiem czy nie potrafię szukać ale nie mogę znaleźć kiedy taki kurs się w Bydgoszczy odbywa. Czy ktoś mógłby pomóc i podać jeśli już wiadomo?
dla zainteresowanych z rzeszowa i okolic - http://www.instytut.rzeszow.pl/strona.aspx?id=51,4,7,1 (cena 200 złotych, data: 2-5 marca).
Kurs w Krakowie 9-10 luty 2010 r.:
http://www.liturgia-foto.pl/
A mam jeszcze jedno pytanie.
Jak się ma w praktyce wymaganie takiel legitymacji.
Często się zdarza że ksiądz prosi was żebyście pokazali papierek?
Buaha - mi się zdarzyło może 2 razy że ksiadz pytał o papier... zgodnie z prawdą odpowiadałem mam i sięgałem do torby i odpowiedź była.. to ok... tylko na ołtarz nie wchodź :)... swoją drogą to własnie lukałem do torby i musze iść po pieczątkę do kurii bo mi termin ważności minął
Bart3k - a ile ślubów masz już za sobą?
U mnie prosili w 5-10%. W każdym razie rzadko, ale nie na tyle rzadko, żeby olać sprawę.
Po wrocławskim szkoleniu świstek jest ważny przez 60 miesięcy i obowiązuje na terenie całej RP, we wszystkich kościołach rzymsko-katolickich, ale po zachowaniu zasad przyjętych przez duszpasterstwo, tzn narzuconych przez sam kościół, sposób zachowana w trakcie samej mszy, a także samego zachowania w obiekcie sakralnym, tego ma nauczyć ten kurs liturgiczny ...
Wybieracie się na kurs do Łowicza? Ja będę jechać pksem lub pkp tam... Mam nadzieję, że pogoda dopisze i odbędę kurs. Do zobaczenia na miejscu.
Ja będę jechać z Łodzi :).
a kiedy i w jakich godz. jest ten kurs ?
kinimod--> wiadomo coś więcej odnośnie tego kursu...gdzie dokładnie dzwoniles/as po informacje?
Czy ktos ma jakies informacje o kursie w Katowicach lub Bielsku? Powinno byc chyba kolo Wielkanocy...
czy ktoś wie kiedy kurs we wrocku i o której bo czekam na odpowiedź od pani Irenki która robi zapiski i nie dzwoni, a ja nie chce go przegapić, a pani Irenka nie odbiera jak dzwonie
Trójmiasto narazie wiadomo tylko, że koniec lutego. Niestety nie są wstanie powiedzieć nic więcej powiedzieć. Temat dalej bede śledził gdy tylko czegoś się dowiem to dam znać jak by ktoś chciał sam się dowiadywać to parafia NMP w Gdyni 058 6200552. Można też śledzić kalendarz "imprez" www.diecezja.gda.pl pozdrawiam
Na stronie www.archidiecezja.lodz.pl pojawiła się zapowiedź najbliższego kursu, który odbędzie się 20 marca (sobota) o godz. 9.00 w Porszewicach (pod Łodzią). Kurs jednodniowy, zapisy prowadzone są przez internet.
w Kielcach:
http://www.kielce.opoka.org.pl/?mod=...osci;120;;1373
Osoby chcące filmować lub wykonywać zdjęcia podczas uroczystości religijnych w kościołach, zapraszamy na przygotowujący do tego kurs. Odbędzie się on w budynku Kurii Diecezjalnej w piątek 26.02.2010 r., rozpoczęcie o godz. 17.00. Nie jest konieczne wcześnijsze zgłaszanie się lub zapisywanie. Zapytania proszę kierować telefonicznie pod numer 041-3445425.
w Radomiu kurs odbędzie się 20 lutego o 9:30 w auli wyższego seminarium duchownego. konkrety przekażę w poniedziałek o ile dodzwonię się do kurii.
pozdrawiam
Ja też chętnie bym się na taki kurs wybrala w Szczecinie.. Mam nadzieję, ze tym razem nie przegapię... ;/
ile taki kurs teraz kosztuje w Wawie? Na stronie Diecezji nie ma żadnego info, trzeba czekać do marca na rozpoczęcie listy chętnych... Często tu są robione takie kursy?
jestem w szoku!
dzwoniłem i by uczestniczyć w kursie trzeba spełnić kilka warunków:
1. zdjęcie - 1 sztuka
2. podanie o przyjęcie na kurs (!)
3. zaświadczenie o moralności od proboszcza (!)
i najciekawsze
4. ofiara 200pln (!)
zawsze starałem się bronić księży, ale 200pln ofiary (zawsze sądziłem że ofiara to dobrowolna wpłata) to chyba najdrożej w całym kraju.
pozdrawiam
Poprzedni był co łaska i to na konto domu samotnej matki, nikt nie sprawdzał wpłat. Kursy są 2 razy do roku, a przynajmniej tak było w zeszłym, jak nie zrobisz teraz to następny późną jesienią. Zaświadczenie ważne bezterminowo i nie trzeba żadnych idiotycznych świstków przynosić.
dzięki pank :)
marcinradom, jak widzisz, warto odwiedzić Wawę, na taki cel z innym podejściem wpłaca się PLN ;)
Witam!
mam pytanie czy ktoś wie kiedy będzie kurs liturgiczny w Katowicach bo jestem zainteresowany! proszę o info z góry dzięki
W Gdańsku kurs ma być jakoś na początku marca, dokładnej daty nie ustalono
Pozdrawiam
DIECEZJA ŁOWICKA
Kurs fotografowania odbywa się w każdy pierwszy wtorek miesiąca w budynku Kurii Diecezjalnej, przy ulicy Stary Rynek 20, pok. 15, o godzinie 12.00. Zajęcia prowadzi ks. Tomasz Jackowski.
Na kurs, wszyscy zainteresowani powinni przynieść następujące dokumenty:
- 1 zdjęcie,
- zaświadczenie od własnego księdza proboszcza o wyrażeniu zgody na udział w kursie,
Wszelkich dodatkowych informacji udziela ks. Tomasz Jackowski - 0602 496 016, jacuchy@wp.pl
DIECEZJA KIELECKA
Osoby chcące filmować lub wykonywać zdjęcia podczas uroczystości religijnych w kościołach, zapraszamy na przygotowujący do tego kurs. Odbędzie się on w budynku Kurii Diecezjalnej w piątek 26.02.2010 r., rozpoczęcie o godz. 17.00. Nie jest konieczne wcześnijsze zgłaszanie się lub zapisywanie. Zapytania proszę kierować telefonicznie pod numer 041-3445425.
Należy przynieść zdjęcie o wymiarach 3,5 x 2,5 cm.
Ks. Sławomir Sarek
Gdyby był ktoś chętny spod Warszawy wybrać się na któryś z powyższych kursów plissss chętnie się zabiorę :)
witam
we wroclawiu organizuja kurs dla fotografow , tak sie zlozylo ze wiem tylko tyle czy ktos ma adres gdzie odbedzie sie ten kurs i co ze soba zabrac?? wiem tylko ze 6 marca
dzieki
pozdrowienia
w trójmieście z tego co mi wiadomo to 1-2 marca w kosciele NMP w Gdyni o 19:30 bodajże, koszt na razie niznany ale pewnie będzie to około 100 PLN
Ja mogę polecić kurs w Łowiczu. Koszt to 80 zł, czas trwania niecałą godzinę. Legitka ważna na cały kraj, dożywotnio :wink:
Obecnie nie ma już czegoś takiego jak dożywotnio.