Ciekaw jestem jak będzie wyglądała cena 5D po wejściu nowszej wersji, czy stanieje jakoś znacząco do końca roku.
Wersja do druku
Ciekaw jestem jak będzie wyglądała cena 5D po wejściu nowszej wersji, czy stanieje jakoś znacząco do końca roku.
pewnie tak. Chyba , ze coś poważnie spieprzą w nowej 5.
wygląda, że nie będzie 5d mkII na wiosnę :-(
http://www.canonrumors.com/index.php...y080115-154051
Mnie tam rybka, ale skoro owe Osobowe Źródło Informacji mówi, że: "We just introduced 2 cameras last year - it will not be until the Fall until we do anything with the 5D line.", a innym z obliczeń wychodzi jednak, że trzy, to brzmi to mało wiarygodnie... ;)
PS
Poza tym cytowane zdanie od strony formalnej jest jak najbardziej prawdziwe :mrgreen:
glupoty jakies...
na 98% musza cos wypuscic bo systematycznie zostaja w tyle, teraz to tylko starenkie 5d jeszcze jakos sie trzyma...
no i ciekawa sprawa z 450d, znow planuja wsadzic tam wieksza matryce niż w wyzej pozycjonowanym modelu? przeciez TO JEST CHORE, w co oni sie z nami bawia...
Nikon niech sie zbierze w sobie i zrobi takie d5 16 mpix FF uszczelniony, dobry AF z mniejsza szybkostrzelnoscia, to moze wtedy canon ostatecznego kopa dostanie i w koncu dojdzie do wniosku ze cos jest nie tak...
Hm, no to pozostaje Nikon na nowy sezon, skoro oni sobie nie raczą nic wypuścić..
i co dadza w nowym 4xx?? AF i "uszczelki" z 40D? bez jaj...nie ma za bardzo czego włożyć poza ISem. nie ma bata-musi być nowe 5D. jak nie to się w****i*e
Jestem przekonany że wyjdzie nowy 5d
miałem na myśli że teraz wyjdzie.
Ja planuję, że do marca używki stanieją do 3k. I sobie kupię na 18. urodziny :)
jak tak dalej pójdzie to na urodziny w grudniu kupie sobie Ds-a i będę miał spokój na wiele lat:)
E mi nic więcej do szczęścia niż 5d nie potrzeba. Do tego 35/1.4 L i już chce skończyć zabawy w wymianę sprzętu.
nowe 3D tu:D
Co, nadal cie gniecie, ze wygralem Wielki Konkurs Canon-Board? :lol:
ja bym sie zalozyl, ale oszczedze ci kosztow przesylki...
W pewnym sensie, to dobrze, ze nie bedzie teraz 5D. Lepiej dla
Canona, zeby to byl super aparat pozniej, niz taki sobie aparat teraz.
Inna sprawa, ze dotad uwazali, ze taki sobie aparat teraz wystarczy...
Buehehe, też ci się przypomniało :-) Cały czas masz żal o to że zwróciłem ci publicznie uwagę na to że nieskromnie pisałeś o własnym zdjęciu i stąd ta uszczypliwość? :D
Pytałem skąd masz informację że następcy 5D nie będzie, bo widziałem taką plotkę na Dpreview i ciekawy jestem czy to co piszesz pochodzi z innego źródła czy tylko powtarzasz to co tam ktoś napisał.
przeciez bylo najlepsze... Ksiadz mnie na religii uczyl,
zeby zawsze prawde mowic ;-)
Pierwszy raz taka opinie wypowiedziana z duza doza pewnosciCytat:
Pytałem skąd masz informację że następcy 5D nie będzie, bo widziałem taką plotkę na Dpreview i ciekawy jestem czy to co piszesz pochodzi z innego źródła czy tylko powtarzasz to co tam ktoś napisał.
slyszalem ponad tydzien temu. Teraz wszyscy to juz powtarzaja...
Maja zagwostke w Canonie - co sprawi wiecej krzywdy i tak juz niezle
nadwyrezonemu wizerunkowi firmy...
Puszka pewnie gotowa i czeka ale czy pokażą? Póki co trudno coś wyrokować, bo nie ma nawet sensownych przecieków o 450D.
To się wydaje logiczne, bo jeśli upgrade jest słabiutki to następna okazja do poprawki będzie dopiero najwcześniej za rok, półtora. Chyba lepiej nic nie wypuszczać nowego niż coś co spowoduje wielki jęk zawodu i wyczerpanie się cierpliwości co do oczekiwanych zmian.
"Stary" 5D się w sumie nieźle sprzedaje więc póki co jeszcze przez pół roku sytuacja się nie zmieni. Nikon na pewno nie wypuści tak szybko D300 z matrycą małoobrazkową, Sony też przez kilka miesięcy nie, więc mają czas na poprawki w następcy 5D.
Polemizowałbym. 5D to typowo amatorski aparat, okrojony ze wszystkiego co się tylko dało. 3fps i AF z tylko jednym dobrym krzyżowym punktem to jak na dzisiejsze czasy nędza. Jedyna rzecz jaką się tam dało pogorszyć to dać na starcie 8mpix bo i tak ludzie kupiliby ze względu na mały obrazek i normalny wizjer.
Coś mi się widzi, że nie następcy 5D nie będzie. Powód jest jeden. W
tej cenie sprzedaje się jak ciepłe bułeczki. Zobaczcie ile osób, choćby
na C-B, kupiło 5D ostatnio. Co ma zrobić teraz biedny Canon? Zarżnąć
taką kurę? Wypuszczą 5D MkII w niewiele większej cenie? Nie ma sensu,
bo co by mieli dodać? Dołożyć wielu rzeczy też nie dołożą, bo cena
znacząco wzrośnie i zrobi się duża dziura w cenie pomiędzy 40D a 5D
MkII, no i nowość może zmniejszyć sprzedaż klasy 1D.
Co więc zobaczymy? 450D? Tutaj też nie mają co dołożyć, bo 400D
kosztując teraz 1900 zł jest dość dobrą ofertą. Może więc wypuszczą
coś jeszcze niższego typu kiedyś zapowiadanego kiedyś 3000D z jakimś prostym
AF, może z 8 Mpix znanym z 350D/30D i będą sprzedawać to za 1500 zł :)
Byłby fajny numer.
dadzą nowego marka FF 12 mpix :twisted:
W kwestii nowego 450D to to może być wiarygodne:
No i ma tanieć w tempie ekspresowym ;):).Cytat:
MP: 10.1
Crop: 1.6
Proc: DIGIC III
LCD: 3" Not VGA
AF: 9 Points (4 new cross sensors around center point)
ISO: 100-3200
FPS: 4
Sealing: No
Special: Live View
Special: Movie Mode
Special: Face Detection
Special: Same menu system as 40D
Special: Wireless master built in
Special: Increased noise and DR performance.
Price: $599 (?)
Kit Lens: EF-S 18-55 IS
OK, zatem wiemy, że 450d będzie, 5d II nie ;-)
wobec wielokrotnie powtarzajacej się informacji, że C ma pokazać dwie nowe puszki, co obok 450d? :mrgreen:
Akurat tego bym sie nie spodziewal po 450D:)Cytat:
Special: Movie Mode
Special: Face Detection
3D 7D i
uwaga
5000D (tak...pięc tysięcy) :)
A czy 40D ma Wireless master built in? Bo jeśli nie to 450D też raczej mieć nie będzie. A face detection to może i mieć bo 4000D czy 5000D wypadałoby, aby miał więc i model wyżej mieć będzie.
Co do nowosci to z pewnoscia bedzie cos z serii 1. Jeden ze sklepow dublinskich wystawil 5 lustrzanek uzytkownikow serii 1 w komis. Tego jeszcze tu nie bylo.
No ta ja poprosze. Kupilem kiedys Canona ze wzgledu na cmosa, w sumie zawsze mialem jakis sentyment do Nikona. Niestety czasy sie zmienily i dzisiaj boski Canon juz nie moze sobie imho pozwolic na pozorowane ruchy :-D Kastracja kolejnych modeli aparatow-tak, to moglo miec dla ich ksiegowych sens ale kilka lat wstecz. Co za paranoja zeby specjalnie psuc AF, bo inaczej zagrozi jedynkom!? Owszem ilosc klatek na sekunde, wielkosc wizjera.. Ale nie AF. Uszczelki tez tanie sa. Moze to dobrze jesli nie pokaza nowego 5D teraz a za pare m-cy. Widze potrzebe duzych zmian, inaczej konkurencja powoli, ale pewnie bedzie odbierac udzialy w rynku. Szkoda by bylo, poniewaz do Canona tez mam sentyment..:-D A propos nowy Soniacz tez ma byc FF, na pewno uszczelniony i byc moze pokaza go juz na PMA..
Co by nie bylo, niech robia wszystko abym kupil dobrze cenowo 5 D. :)
Wiem Wini, jedyne o co sie martwie to autofocus. Szczegolnie punkty poza centralnym.
OK, czy mozemy sie spodziewac jakichs nowych szkiel?
Przez ostatnie dwa lata Canon wypuscil 50 f1.2L, 70-200 f4L IS i 14 f2.8L II
"Zaanonsowal" 200 f2L IS cokolwiek to oznacza.
Czyli z jednej strony slucha prosb - 50 f1.2 i 70-200 f4 z IS, z drugiej
wypuszcza dziwaczne "poprawione" 14 f2.8L II.
Co tym razem? Ile lat uzytkownicy blagaja o lekkie tele lub chocby
400 f5.6L z IS, szerokie stalki, 100-400 z poprawionym IS...
O szerokich stalkach to w ogole umilklo ostatnio...
Cos nam sie trafi tym razem? Troche nie chce mi sie wierzyc, zeby
tak wazne wydarzenie jak PMA skonczylo sie na serio na 450D...
Też mi się nie chce w to wierzyć ale póki co są bardzo skąpe przecieki. Nawet ten o 450d nie jest specjalnie pewny.
Co do szkieł to być może będą chcieli przed olimpiadą dać jeszcze tego 800/5,6. Chodzą też słuchy o 17-40/4 IS. No i cały czas mówi się o odświeżeniu 100-400 w końcu to już staruszek ;).
Z kronikarskiego obowiązku dodam, że niecałe dwa lata ma 85L II
A ta lustrzanka z flesza na stronie Canon Poland nie przypomina raczej 1V niż czterysetki? ;)
Z drugiej strony to ma być linia "produktów konsumenckich" :lol:
No Macio i Wini wierze Wam. Ale jak sie ma af?