Odp: Canon EOS 70D z matrycą Dual Pixel CMOS AF
Cytat:
Zamieszczone przez
Kwapiszon
Klasyczny tekst. Może napisz, jak wygląda to "lepsze".
Po kampanii reklamowej tego aparatu, i gwizdaniu o rewolucyjnej matrycy nakręciłem się na ten aparat myśląc że Canon zrobi w końcu skok górę ( nie tylko jeśli chodzi o skok ceny sprzętu C ) jeżeli skupić się na fotografowaniu, nie na filmowaniu !! to u konkurencji w dużo starszych modelach aparatów wciąż mamy lepsze matryce (Lepsze używalne iso, lepsze DR ) Fajnie tutaj mamy nowoczesny system AF z poziomu LCD no wręcz cudowna sprawa, o której tak głośno - ale po co? skoro i tak w większości ludzie będą używać wizjera optycznego, a najbardziej zależy nam na obrazku i efekcie końcowym, a póki co sam osobiście przeglądając sample nie tylko z optyczne trochę się rozczarowałem.
- 4600zł ? dobra cena ? dla mnie i dla moich potrzeb nie! a teraz czas powsadzać tą piękną matrycę w 7dmk2, zrobić dobrą kampanie reklamową, dopisać do sprzętu przydomek "PRO" i sprzedawać po 7000 zł albo drożej ... :)
Kurczeblade ma rację! Canon w matrycach, jeśli chodzi o jakość obrazka stoi w miejscu....:(
Cytat:
Zamieszczone przez
lokowaty
Kurczeblade ma rację! Canon w matrycach, jeśli chodzi o jakość obrazka stoi w miejscu....:(
Taaaak, tak stoi w miejscu, że na 6D na 6400 i 12800 ISO można robić zdjęcia z takim poziomem szumów jak na 5D Mark II na 3200 ISO...
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
lokowaty
Taaaak, tak stoi w miejscu, że na 6D na 6400 i 12800 ISO można robić zdjęcia z takim poziomem szumów jak na 5D Mark II na 3200 ISO...
Cytat:
Zamieszczone przez
strideer
wszystko rozbija sie o to jakie sa priorytety. mnie osobiscie szumy na ISO powyzej 800 totalnie zgrzewaja, bo 80% czasu uzywam ISO 100 a kolejne 15% to ISO 200.
pod tym wzgledem Canon osiagnal w cropie maksimum na 600D, a matryca 70D jest uwstecznieniem, bo nie daje nawet porownywalnego poziomu szczegolow co 600D.
z drugiej strony, dla kogos kto foci przy wyzszych ISO i patrzy na szum to wlasnie 600D (pomijajac nawet jego aspekty funkcjonalne) moze byc gorszy a 70D lepszy...
FF to juz zupelnie inna kategoria jesli mowimy o szumach. badzmy uczciwi...
co do nowego AF w 70D - IMHO bardzo mocny punkt aparatu. taki, ze zdecydowanie kupie 70D zamiast 60D w momencie gdy cena zejdzie ciutke w dol. w kazdym razie na tyle przekonujacy, ze poki co wstrzymuje sie ze zmiana 600D i nie bedzie to 60D tylko wlasnie 70D. jako drugi aparat w plecaku do roslinek czy zdjec familijnych taka kombinacja lekkiego cropa z uchylnym ekranikiem i szybkim AF w LV jest perfekcyjna...
Cytat:
Zamieszczone przez
strideer
--- Kolejny post ---
Super BRAWO ! rozumiem że FF kończy się tylko na aparatach Canona i na 6D bo w konkurencji jest gorzej z obrazkiem, w kategorii tego samego sprzętu ? :)
Z resztą, nie omawiamy aparatów FF, tylko APS-C . a w tym wypadku nawet starsze konstrukcje pentaxa wypluwają ładniejsze obrazki :)
Akustyk to też mam na myśli, aparat jest ok. Fajny bajer do robienia zdjęć z ruchomym wyświetlaczem. Ale moim zdaniem warto poczekać aż cena spadnie, bo nie ma aż takiej rewolucji żeby się napalać za taką kwotę :-)
Ciekawe czy ten aparat w trybie LV może wykazywać FF/BF?
Cytat:
Zamieszczone przez
kurczeblade
Super BRAWO ! rozumiem że FF kończy się tylko na aparatach Canona i na 6D bo w konkurencji jest gorzej z obrazkiem, w kategorii tego samego sprzętu ? :)
Z resztą, nie omawiamy aparatów FF, tylko APS-C . a w tym wypadku nawet starsze konstrukcje pentaxa wypluwają ładniejsze obrazki :)
Akustyk to też mam na myśli, aparat jest ok. Fajny bajer do robienia zdjęć z ruchomym wyświetlaczem. Ale moim zdaniem warto poczekać aż cena spadnie, bo nie ma aż takiej rewolucji żeby się napalać za taką kwotę :-)
Obalam jedynie Twój argument, że Canon stoi w miejscu. Nie stoi. Nie wspominałem nic o konkurencji, jedynie że nowe przetworniki są lepsze o przynajmniej 1 EV od poprzednich. Do tego 70D ma czujnik fazowy wielkości 80% matrycy - jaki inny producent oferuje taką funkcjonalność?
Możemy jedynie podyskutować o tym, czy rozwija swoje produkty w taką stronę, jakiej byś oczekiwał. Natomiast zupełnie nieprawdziwe jest twierdzenie, że Canon nie robi nic. Między bogiem a prawdą to chyba dość jasno widać, że matryce CMOS Canona są teraz opracowywane w taki sposób, żeby świetnie sprawdzały się w filmowaniu - co nie oznacza, że nie nadają się przy tym do zdjęć czy też są gorsze do fotografowania od konkurencji. Według mnie, w obecnej generacji aparatów (5D Mark III, 6D, potencjalnie 1D X, prawdopodobnie 70D) Canon oferuje najlepszy na rynku kolor na zdjęciach i bardzo dobrą szczegółowość obrazu. Oczywiście, że inni dają matrycę o większej rozdzielczości, z których cienie można ciągnąć nawet o 3 EV. Tylko co z tego, jak mi nie leży kolorystyka, ergonomia czy inne czynniki, a nie mam problemu z w miarę prawidłowym naświetlaniem i skorygowanie RAWów o 1-2 EV nie jest żadnym problemem. Jako pakiet wszystkich cech Canon ma dla mnie najlepszą obecnie ofertę.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
michalab
Ciekawe czy ten aparat w trybie LV może wykazywać FF/BF?
A przepraszam, któryś wykazuje? Na poziomie teoretycznym jest to przecież niemożliwe :-)
Cytat:
Zamieszczone przez
kurczeblade
**** nie urywa, spodziewałem się czegoś lepszego.
Realnie ta matryca ma ponad 40mln pikseli i jak na tak drobne piksele wyniki są całkiem znośne.
Canon EOS 70D Hands-on Review (filmed with a Canon 70D) - YouTube
Jak dla mnie to średnio to się sprawdza przy filmowaniu (chyba, że ostrość była ustawiana na tło). Czyli generalnie cały pomysł można o kant zadka potłuc. Aczkolwiek miło, że ma tradycyjny AF z 7D.
Cytat:
Zamieszczone przez
jellyeater
Jak dla mnie to średnio to się sprawdza przy filmowaniu (chyba, że ostrość była ustawiana na tło). Czyli generalnie cały pomysł można o kant zadka potłuc. Aczkolwiek miło, że ma tradycyjny AF z 7D.
Jak dla mnie sprawdza się świetnie przy filmowaniu:
#1047 PCM Canon EOS 70D Liveview AF Test - YouTube
i nie tylko:
Canon 70D, 650D Live View Focus Test - YouTube