Odp: Canon 5D II czy 6D (albo jednak 5D mkIII)?
Cytat:
Zamieszczone przez
crazy
Zgadza się ale nie popadajmy ze skrajności w skrajność. Ile ludzi tyle opinni. Jeden woli matkę drógi teściową. Ja już dawno wyleczyłem się z szumiących zdjęć.
To nie kwestia leczenia czy szumofobii, bo zdjec pixel po pixelu od dawna nie ogladam i chyba jako z nielicznych na CB staralem sie kilka ladnych lat temu tluamczyc czy pixele i ostrosc na 100% to nie wszystko. Tylko tu chodzi o przyjemnosc i wygode pracy, gdy mozesz zarzucic ISO 12800 i nie martwic sie o to, ze nie bedziesz w stanie wyciagnac cieni. Jesli sprobujesz 6D lub 5D3 to zrozumiesz o czym mowie ;)
Ja to rozumiem pomimo używania poczciwego 5D. Kiedyś ktoś napisał coś takiego "kto chce szuka sposobu a kto nie chce szuka powodu" Znam ograniczenia swojej puszki, potrafię z nimi pracować tyle. W tym roku pojawi się MK III więc zapewne będę w niebo wzięty jakością obrazka, AF i innymi rzeczami jakich nie mam w 5D :)
A widzisz, Adam Trzcionka z kolei wciaz uwielbia pierwsze 5D i ma ich kilka stale dokupujac kolejne, zas na 5D3 narzeka ze wzgledu na jak dotad nierozwiazywalny problem z AF ;) Powtorze sie, 5D2 to swietny aparat, ale dzis sa na rynku dwa nowe ktore sa od niego najprosciej piszac lepsze ;)
Ja też je lubię i uważam, że do takiej pracy jaką wykonuje nadaje się znakomicie i nic mu nie brakuje, mimo złej opinii, że nie można robić nim sportu :D Ja robiłem nim wszystko, fakt nie trafi czasami ale robię kolejne ujęcie. Jakość obrazka nadal bardzo wysoka a że szumi trochę mocniej jak obcene aparaty taki mały minusik :) W wakacje będzie 6 lat jak go używam, poznałem go na tyle dobrze, że jestem w stanie zrobić nim dobry materiał, czasami lepszy jak ludzie mający nowsze puszki :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Czacha
Powtorze sie, 5D2 to swietny aparat, ale dzis sa na rynku dwa nowe ktore sa od niego najprosciej piszac lepsze ;)
Pod wzgledm ISO - tak :] mozna sie zgodzic z tym zdaniem ;)
Z tego co wyczytałem w necie w kiepskim świetle AF w 6d będzie lepszy. A jako że głównie jadę na środkowym to coraz bardziej skłaniam się do 6d.
Już prawie chciałem kupić 6d (obecnie mam starą 5), ale właśnie się zorientowałem, że przesunięty jest multicontroller, a na dodatek też zmieniony kształt (ale to wydaje się mniejszym problemem) więc pytanie do tych co mają 6d, a wcześniej używali puszki z multicontrollerem takim jak w 5D - czy idzie się przestawić, czy już zawsze będzie tego brakować?
Trochę mnie to przeraża, a nie chciałbym dopłacać do 5d mk3, chyba już wolę zostać z 5d mk1.
Cytat:
Zamieszczone przez
michalab
Już prawie chciałem kupić 6d (obecnie mam starą 5), ale właśnie się zorientowałem, że przesunięty jest multicontroller, a na dodatek też zmieniony kształt (ale to wydaje się mniejszym problemem) więc pytanie do tych co mają 6d, a wcześniej używali puszki z multicontrollerem takim jak w 5D - czy idzie się przestawić, czy już zawsze będzie tego brakować?
Trochę mnie to przeraża, a nie chciałbym dopłacać do 5d mk3, chyba już wolę zostać z 5d mk1.
Mam tak samo jak Ty, po przeczytaniu specyfikacji 6D wyleczyłem się z niego pomimo dobrego centralnego AF i dużej poprawy jakości. Brak Joya do wybierania AFu, brak guzika WB na puszcze, krótsze czasy migawki 1/4000s obecnie mam 1/8000s, nie możliwość podpięcia lamp studyjnych, synchro dla lamp też dużo krótsze dlatego zdecydowałem o zakupie 5D MK III. Kupujesz aparat na lata nie na rok :)
Cytat:
Zamieszczone przez
michalab
chyba już wolę zostać z 5d mk1
Z powyższego wynika, że 5D1 zaspokaja Twoje potrzeby. W tym momencie po kiego czorta wymieniać? Trzymaj o co masz i ciułaj na 6D Mk II, 5D Mk IV itd itd. :)
Cytat:
Zamieszczone przez
crazy
brak guzika WB na puszcze, krótsze czasy migawki 1/4000s obecnie mam 1/8000s
To dla mnie nie problem.
Cytat:
Zamieszczone przez
crazy
nie możliwość podpięcia lamp studyjnych,
Przez wyzwalacze chyba da radę, mam nadzieję, że się nie mylę.
Cytat:
Zamieszczone przez
crazy
synchro dla lamp też dużo krótsze
Do przełknięcia w pomieszczeniach da radę, a na zewnątrz używam praktycznie tylko systemowych, a tam można się poratować hssem.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
jac+
Z powyższego wynika, że 5D1 zaspokaja Twoje potrzeby. W tym momencie po kiego czorta wymieniać? Trzymaj o co masz i ciułaj na 6D Mk II, 5D Mk IV itd itd. :)
Nie koniecznie, są pewne rzeczy które chciałbym lepsze - chociażby ISO i boczne punkty AF (ale bez joysticka wydają się i tak mało użyteczne). Zdjęcia robię dla przyjemności, zarabiam w inny sposób, więc zakup 5d mk3 nie jest uzasadniony ekonomicznie, choć chciałbym mieć taki aparat.