jak ty myślisz o ślubach to canon. Dobrze by było w reporterce mieć sprawny af co nie ?
Wersja do druku
Dzięki serdeczne, właśnie coś mi nie grało. Różnica 2mm a w kątach 30stopni?! Dzięki piękne, to ja chyba wezmę...daje nie wiem które :D
---------------------
Tak mam znajomego, który sprzedaje tego Canona za 1400, ale bez pudełka i papierów. Wątpię żeby był kradziony. To w porządku facet, robi śluby i ma fotolab.
A to niby dlaczego tak twierdzisz. A nie jest przypadkiem tak ,ze taka roznica wystepuje wtedy kiedy zalozysz oby dwa szkla na FF (pomijajac fakt, ze owa sigma jest tylko pod cropa). Czy jest tak, ze skoro sigma dedykowana jest pod cropa to tez kat widzenia podawany jest dla APS-C. W zwiazku z tym kat widzenia canona musi uwzgleniac matryce kropowa. Dobrze rozumuje?
Hmm, tyle razy to czytałem:
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=5477 :
Cytat:
Sigma 30 mm F1.4 korzysta z głębokiej i wyjątkowo wąskiej osłony przeciwsłonecznej. Jednak pamiętajmy, że jest to obiektyw o rzeczywistym kącie widzenia rzędu 50°, a nie 75° jak u obu konkurentów - dlatego osłona może mieć taki kształt.
-mam opcję kupić gołego Canona bez papierów i gwarancji za 1400
-Sigmę, dwa lata gwarancji, rok używana za 1450.
Przyjmijmy, że mój sprzedawca po roku używania zapewnia mnie, że AF jest celny. Ostro od pełnej dziury.
Biorąc pod uwagę ceny, które podałem co byście wybrali? Jeśli kąt widzenia Sigmy by mi jednak nie przypasował nie miałbym problemu z jej ew. sprzedażą w takiej cenie jak kupiłem czyli 1450?
Sigma da Ci lepszy obrazek, Canon lepszy AF. Kąt widzenia będzie praktycznie taki sam (w Canonie ciut szerzej - pomijalna różnica). Ja wziąłbym Sigmę (gwarancja gratis) - wybór należy do Ciebie ;)
Jakbyś się zdecydował na Sigmę to tego Canona chętnie kupię :P Poluje na to szkło już 2 tygodnie i nigdzie nie ma :(