Cześć Tomku:)
mogłem się Cię tu spodziewać:-P
co do mojej sigmy to pamiętam jak było z twoim body - spodziewałem się że z 350D też tak będzie więc ... pewnie postaram się coś uciułać bo kit mi jednak nie odpowiada
Wersja do druku
Cześć Tomku:)
mogłem się Cię tu spodziewać:-P
co do mojej sigmy to pamiętam jak było z twoim body - spodziewałem się że z 350D też tak będzie więc ... pewnie postaram się coś uciułać bo kit mi jednak nie odpowiada
witam - jesli moglbym wam pomoc w diagnozie (upewnienie badz zdolowanie mnie :) - dodam: na kitowym obiektywie kumpla (C350D) moja 300-tka dziala bez zarzutu, jak zaloze stala 50-tke - tez bez problemu...
na moim kitowym obiektywie: err99...
ciekawostka przy przyslonie f4 (na manualu) moja "kitowka" smiga - ponizej juz nie chce... tak samo na ustawieniu P - err99
do viteza i niejakiego Piotra - nie chce wojny (ani mentalnej, ani werbalnej ani tez niewerbalnej :) - kupuje wszelkie wasze sugestie...
no i oczywiscie pozdrawiam...
ps 30-tka dzisiaj pojechala do "service" - zainteresowanych bede informowal na biezaco... hhahahaha :) - pozdrawiam
hehehe albo nikt nie ma nic wartosciowego do powiedzenia, albo adwersarze z poprzedniego mego watku sie poobrazali i poszli do swojej piaskownicy... coz poglowkuje sam nad swoim problemem...
admin - mozesz wywalic ten watek... chyba ze ma zyc swoim zyciem (martwym) nadal...
pozdrawiam
Witam wszystkich, jest to mój pierwszy temat i od razu prosze o pomoc.
Posiadam 20d i w połączeniu z zoomem EF 100-300 4.5-5.6 dość często wyskakuje mi error 99, aby go skasować wyciągam baterie na pare sekund.
Co dziwne podczas wypinania obiektywu mogę nim kręcić o 360 stopn!!!!!!!!
Jeżeli ktoś spotkał się z tym problemem to prośiłbym o pomoc.
Masz ścięty lub wyjęty kołek który ogranicza obrót obiektywu do 90 stopni i ustala jego pozycję.Skutkiem tego styki obiektywu i body nie synchronizują się i dochodzi do zwarć lub złych połaczeń co sygnalizowane jest wyłączeniem i komunikatem error 99.Porównaj uwaznie bagnet ww.obiektywu z
innym i zobacz czy brak kolka czy też scięty a potem serwis.Nie używaj obiektywu w tym stanie w zadnym wypadku.Resetowanie error 99 przez wyjęcie baterii to normalne.Tak ma być.Pozdrawiam.:smile:
Dzięki wielkie, to jest kołek w obiektywie który się wykręcił bo pozostała po nim nagwintowana dziurka. Jeśli chodzi o Error 99 to wiem, że ma on związek ze stykami, ale bolec odpowiadający za blokade obiektywu w pozycji ''stykowej'' znajduje się w bagnecie korpusu i działa prawidłowo.
Może mogłem uszkodzić coś z elektroniki obiektywu przekręcając obiektyw o 360 stopni w przeciwną stronę. Zrobiłem tak z trzy razy demonstrując znajomym. Teraz sobie to uświadomiłem że pięć małych styków spotyka się z sobą w odwrotnej kolejności podczas włączonego aparatu.
Ale teraz najnowsze właśnie chciałem zrobić zdjęcia tego bolczyka na 50mm 1.4 i dzurki po bolczyku na w/w i co Error 99 z kitowym plastikowym bagnetem EFS 18-55mm 3.5-5.6.
Error ten wyskoczył dwa razy na kitowym po czym przestrzeliłem wszystkie
trzy obiektywy i nic.
O co tu chodzi jeżeli to aparat to w połączeniu z 50-tką nie błądził?
Dzięki za wszelkie sugestie.
Przy tych kombinacjach z obiektywem mogły pogiąć się styki w bagnecie.
Po za tym mogło coś się uszkodzić w elektronice aparatu - serwis.