Ekstra te żurawie!!
Wersja do druku
Ekstra te żurawie!!
tak, żurawie są mega fotogeniczne, poruszają się z ogromną gracją i lekkością, a ich taniec to coś czego foty nie oddadzą, to trzeba zobaczyć :)
btw wczoraj gdy wracałem ubiłem kleszcza na desce rozdzielczej, już są te skurczybyki :evil:
Tak, tak - wiem! Troszkę je kiedyś podglądałem, ale ze zbyt daleka, żeby fajne foty porobić. No i jeszcze wtedy gorszy sprzęt miałem. I co ciekawe, a o czym nie wszyscy wiedzą, nie wszystkie odlatują na zimę. Są miejsca, gdzie żurawie można w Polsce spotkać cały rok. Ale na pewno Ty o tym dobrze wiesz.
Nie już, tylko właściwie są cały rok, przy takich zimach, jak ostatnio miewamy. Przerwa była może 2-3 tygodniowa, jak był śnieg. Mając psa w domu bardziej śledzę temat i znajdywałem na nim kleszcze zarówno w grudniu, w styczniu, jak i w lutym. Kiedyś, jak były porządne mrozy, to psy zabezpieczało się tylko od wiosny do jesienni, a teraz muszą być na tabletkach (lub innych środkach, jeśli są krótkowłose) bez przerwy.
Mega fotki jak zawsze, kurcze, najbardziej Ci zazdroszczę czasu na te wszystkie wyjazdy.
Ja bym musiał rzucić pracę i/albo zostać bezdzietnym singlem...
Tak z ciekawości - w jakiej odległości były te żurawie lub jak duży to jest crop?
Musiałem sprawdzić na mapie :) jakieś 50-80m, tańczące były dość blisko i wypełniały mi kadr, ten krzyczący był już daleko i to jest mocny crop, ok 13mpx
Z całym szacunkiem do Ciebie i twoich osiągnięć fotograficznych (naprawdę jestem pod wielkim wrażeniem wielu twoich prac i nie mi kwestionować to, co piszesz), ale to nie jest możliwe, żeby z 50-80 m żurawie wypełniały ci kadr na 560 mm. Byłem kiedyś w podobnej odległości od nich, może nawet bliżej (co prawda scena nie była tak efektowna, ale to nie istotne w tym przypadku), miałem do dyspozycji ekwiwalent 640 mm (400 mm na aps-c) i musiałem mocno cropować:)
może źle oceniłem bo siedząc nisko nie jestem w stanie powiedzieć czy on jest daleko czy blisko, oceniam patrząć na mapę od zasiadki do krzaków w tle
może to było 40m, gdy skakały i tanczyły z rozłożonymi skrzydłami to tak prawie idealny kadr wychodził, te 80m czy może dalej to już mocny crop
są super - to płochliwe ptaki wiem bo kilka razy próbowalem podchodzić