Odp: Sytuacja w branży eventowej w 2023 roku
Cytat:
Zamieszczone przez
Przemek_PC
Gdzie tak jest? Nie zdarzyło mi się przez kilkanaście lat aby nie być "nakarmiony" na weselu. Czasem jest to ograniczony w stosunku do gości weselnych zestaw ale nigdy pustego stołu nie było. Alkohol też zawsze jest choć akurat ja nie piję. Często nawet specjalnie postawione wizytowki się zdarzają czy inne gadżety przewidziane dla gości. Ostatnio każdy z uczestników wesela (ja również) dostał od pary młodej zdrapkę a w mojej ukryta była wygrana na 15zl :)
No nie jest tak różowo jak malujecie...
Bodaj w zeszłym roku z drugim fotografem robiliśmy zdjęcia na imprezie charytatywnej (za darmo bo chcieliśmy pomóc), z której część dochodu była przekazana na fundację dla fotografowanych osób chorych na raka. Potraktowani zostaliśmy dosłownie gorzej niż za przeproszeniem bydło. Bardzo nam było przykro bo fotografowane chore osoby zupełnie tu nie zawiniły a nas fotografów organizator potraktował dosłownie jak śmieci jeszcze podczas wykonywania zdjęć. Do zakończenia imprezy mrugnęliśmy nawet okiem, aby nie odczuły tego fotografowane osoby i obecnie wszystkich powiązanych z organizatorem omijamy z daleka. Dodam, że nawet w przypadku płatnych eventów każdy spodziewa się szacunku ze strony organizatora dla wykonującego zlecenie fotografa bez traktowania go jak szmaty.
Potwierdziło się powiedzenie, że w pracy z ludźmi najbardziej nie lubię dwóch rzeczy: pracy i ludzi. Na szczęście w moim przypadku była to jednostkowa sprawa, ale obrazuje z czym można się spotkać w fotografii ludzi.
Cytat:
Zamieszczone przez
Przemek_PC
Gdzie tak jest? Nie zdarzyło mi się przez kilkanaście lat aby nie być "nakarmiony" na weselu. Czasem jest to ograniczony w stosunku do gości weselnych zestaw ale nigdy pustego stołu nie było. Alkohol też zawsze jest choć akurat ja nie piję. Często nawet specjalnie postawione wizytowki się zdarzają czy inne gadżety przewidziane dla gości. Ostatnio każdy z uczestników wesela (ja również) dostał od pary młodej zdrapkę a w mojej ukryta była wygrana na 15zl :)
https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...89d8da15e8.jpg
Normalnie jesteś jak Gagarin - byłem w kosmosie i Boga nie widziałem.
Pytałem gdzie tak jest, że na weselu nie dają nic do jedzenia. Trudno Ci konkretnie odpowiedzieć?
A jeśli chodzi o imprezę charytatywną to co ma ona wspólnego z weselem?
Cytat:
Zamieszczone przez
Przemek_PC
A jeśli chodzi o imprezę charytatywną to co ma ona wspólnego z weselem?
Naprawdę muszę Tobie tłumaczyć czym jest brak szacunku zleceniodawcy dla pracy fotografa niezależnie od tego co i gdzie fotografuje?
A co konkretnie się stało, że napisałeś o potraktowaniu Was gorzej niż bydło?
O moich weselnych doświadczeniach już pisałem. Często jestem też na różnych eventach firmowych, konferencjach czy kongresach i również głodny nie jestem. Często są to imprezy kilkudniowe z zakwaterowaniem w drogich hotelach, gdzie mam darmowy dostęp zarówno do całej infrastruktury hotelowej jak i wyżywienia.
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Przemek_PC
A co konkretnie się stało, że napisałeś o potraktowaniu Was gorzej niż bydło?
O moich weselnych doświadczeniach już pisałem. Często jestem też na różnych eventach firmowych, konferencjach czy kongresach i również głodny nie jestem. Często są to imprezy kilkudniowe z zakwaterowaniem w drogich hotelach, gdzie mam darmowy dostęp zarówno do całej infrastruktury hotelowej jak i wyżywienia.
Serio nigdy nie doświadczyłeś tego, że organizator poniża gości oraz fotografów pędząc ich jak bydło do zagrody praktycznie uniemożliwiając zdjęcia?
Załącznik 15224
Nie. Być może dlatego, że współpracuję z normalnymi ludźmi a jeśli widzę dziwne zachowanie to nie biorę zlecenia.
Cytat:
Zamieszczone przez
Przemek_PC
Nie. Być może dlatego, że współpracuję z normalnymi ludźmi a jeśli widzę dziwne zachowanie to nie biorę zlecenia.
Ja co prawda nie zajmuję się obsługą wesel ale robimy dosyć sporo eventów i różnie z tym bywa. Są klienci którzy się potrafią doskonale kamuflować i "Obcy" wychodzi z nich zupełnie nieprzewidywalnie. To samo jest czasem z różnymi neptykami, którzy nie mają pojęcia o niczym ale miewają złote myśli z gatunku: "a nie dałoby się przesunąć tej sceny o 2 metry...." :lol:
Coś z zupełnie innej beczki. Dziś byłem na Decorex'ie. Z aparatem biegałem tylko ja. Gdy wracałem, zauważyłem jeszcze jednego fotografa z którym zagadałem. Wyszło na to, że wielu wystawców olewa prosów i robią relacje na insta telefonami. Koleś sam z teszta miał tel na gimbalu (u mnie było R5 na roninie rs2).
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Coś z zupełnie innej beczki. Dziś byłem na Decorex'ie. Z aparatem biegałem tylko ja. Gdy wracałem, zauważyłem jeszcze jednego fotografa z którym zagadałem. Wyszło na to, że wielu wystawców olewa prosów i robią relacje na insta telefonami. Koleś sam z teszta miał tel na gimbalu (u mnie było R5 na roninie rs2).
Cos z innej beczki. Braciak non stop naparza video z eventów i robi transmisje szkoleniowe dla korpo. I jeszcze mu za to płacą!!! Dziwne, przecież można telefonem, a transmisje przez FB... ;)