kłamstwo - wielkie kłamstwo - statystyka :)
Wersja do druku
kłamstwo - wielkie kłamstwo - statystyka :)
Ciekawe jak dlugo Anselm Pawlak wytrzyma ciśnienie i zmieni na iPhone. Chociaż może przerastać go obsługa, musiałby rozkminiać menu przez dwa lata no i opracować zmiany w sposobie trzymania telefonu.
Och... Statystyki... Stalinowi zrobiłoby się ciepło w okolicach serca, gdyby zobaczył, że jego stare sprawdzone metody wciąż cieszą się niesłabnącą popularnością. Przecież te zestawienia to czysta fantazja.
Po co się zresztą robi takie zestawienia? Albo np. Rankingi niezawodności samochodów, publikowane przez znaną firmę od lat... W ogóle, jakiekolwiek rankingi, testy, wykresy, zestawienia tego typu? To jest narzędzie manipulacji i NIC innego. Bo nic innego nie uzasadnia tworzenia takich zestawień.
O tym jednak niektórzy z Was wiedzą. JP i jemu podobni, z całą pewnością potraktują to kłamstwo serio. I ponieważ S23 nie znajduje się na pierwszym miejscu, Bóg raczy wiedzieć, czym to się skończy.
Przy okazji, widać tu jeszcze inną manipulację. Tytuł "THE MOST POPULAR CAMERA phones" sugeruje, jakoby te "million of Flickr photos" były robione w większości smartfonami. Tymczasem grupa ta stanowi zaledwie znikomy ułamek zdjęć na Flickr, a jeśli już, to z reguły jest to nie warta oglądania sieczka.
Ale cóż, na tym polega marketing. Jak w tym dowcipie, gdzie Reagan z Breżniewem się ścigali i Reagan wygrał. Prasa amerykańska podała, że Prezydent Reagan był pierwszy, Towarzysz Breżniew ostatni. Prasa radziecka zrewanżowała się informacją, że - Towarzysz pierwszy sekretarz, najukochańszy wódz narodu, Leonid Breżniew, zajął bardzo dobre drugie miejsce, natomiast towarzysz Reagan przybył na metę przedostatni...
# Jacek_Z
Na moją wypowiedź o ergonomii (aparat a smartfon) # 2589
1. aparat
Czyli np. jak wygodnie trzyma się w ręku, ile waży, jak zmienia się ustawienia, wyzwala "migawkę" itd.
Tutaj lepszy jest smartfon. Teraz już wygodnie (i bezpiecznie) trzymam go w ręku, łatwo zmieniam ustawienia
Zareagowałeś jak zareagowałeś a ja odpisałem mało precyzyjnie #2625
To moja wina, przepraszam, poprawiam, powinienem wyrażać się tak by wszyscy zrozumieli.
1.
Owszem, regulacji przesłony w S23U nie ma, i nie wiem czy będzie i nie do końca jestem pewien czy będzie potrzebna w fotografii obliczeniowej.
2.
a.
Ekran S23U po wejsciu w Expert RAW, prawy dolny róg to histogram, lewy dolny ikona wejścia do presetów, z lewej strony to 5 parametrów ktore możesz zmieniać z wyświetlonymi aktualnymi ustawieniami
Załącznik 13535
b.
Zmiana każdego z 5 parametru polega na dotknięciu ikony i przesuwaniu palce po ekranie, widać że zmieniono czas na 1/1500s, zmieniła się wartość ISO.
Można zmieniać jeden, można więcej a efekt się "sumuje"
Załącznik 13536
c.
Mozna wejść do presetów które wcześniej się ustawiło i doknięciem zmieniac ustawienia
Załącznik 13537
d.
Dotknięciem ekranu mozna ustawiać punkty AF i AE chwilowe (z aktualnego punktu ekranu, zmieniają się gdzy poruszamy smartfon) lub zablokowane (z aktualnego punktu ekranu i nie zmienają się gdy poruszamy smartfonem)
Załącznik 13538
I mogę robić zdjęcia trzymając wgodnie smartfon oburącz i wyzwalać migawkę lewą albo prawą ręką lub wypowiadając "hasło", trzymając smartfon który waży wielokrotnie mniej niż aparat
Uważam że jest to znacznie lepsze rozwiązanie niż z aparatem, znacznie więcej możliwosci i znacznie łatwiej
jp
PS
Rozumiem że masz stresującą pracę i masz inne poglady na rozwój ale proszę przeczytaj spokojnie #2628 Podsumowanie 06.2023
Załącznik 13539
Tak więc Panie Panowie tak właśnie. Tak było. Nie kłamie.
Znam inna wersję: odzew jest "Jaś i Małgosia".
No i teraz patrząc na ostatni post Anselma Pawlaka już łatwo zrozumieć dlaczego lepiej mu ze smartfonem! Bo jak tu ogarnąć coś takiego:
Załącznik 13540
To jest argument przemawiający słusznie i merytorycznie za wyborem smartfona dla osób nie mających wiedzy i umiejętności obsługi jakże skomplikowanych parametrów aparatu cyfrowego. Anselm Pawlak, ale także Julka, Grażyna i Sebix mogą teraz skupić się wyłącznie na tworzeniu wiekopomnych dzieł.