1 załącznik(ów)
Odp: Przydatność Samsunga S22 vs aparat foto, rozważania JP.
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
Jasio! Jam niegodzien toczyć merytorycznej dyskusji z guru fotografii cyfrowej, z tym który ją wedle słów własnych wprowadził na teren najjaśniejszej Rzeczypospolitej! Z autorem zapierających dech w piersiach ptsc, które nieosiągalnymi są do wykonania dla któregokolwiek z użytkowników tego forum. Jesteś jedynym człowiekiem wśród obecnych tu miłośników fotografii (choć ty raczej fotografować nienawidzisz), który niezależnie jakie narzędzie weźmie w swe dłonie, to wykona zdjęcie niezwykłe, charakterystyczne, z nutą tobie tylko właściwego stylu, tak że właściwie od dziś będę nazywał cię Anselmem Pawlakiem. Także z twą literaturą obecną na tym forum niegodzien się mierzyć. Każdego tygodnia praktycznie zaczynasz nowe podsumowanie założonego przez siebie wątku, używając tak pięknego i nowatorskiego języka polskiego, że w praktyce chyba tylko twoje zdjęcia są temu w stanie stylem dorównać. I są to dzieła niedokończone nigdy niczym rozmowy w pewnym radiu. To świadczy o wielkości twórcy. Zaczynasz wstępem, podajesz rozdział I, zapowiadasz kolejne i znikasz. Budujesz napięcie. Za chwilę zaś od nowa zaczynasz swój taniec. To chyba warunkowane jest skokami ciśnienia atmosferycznego, które niewątpliwie ma znaczący wpływ na twą percepcję rzeczywistości. Merytorycznie więc rozmawiać z tobą można gdy dzieł swych dokończysz, a póki co nasz wieszczu zmian i innowacji, szukaj dalej swej drogi. Korzystaj z nawigacji oferowanej przez twój smartfon. I nie zrażaj się śmiechem innych, nie poddawaj się gdy wyrzucają cię nazywając pitolnikiem lub pierdołą. Oni nie rozumieją! Ty jeden wiesz i widzisz. Tylko w twoim oku najbardziej rozmyte piksele są w stanie stworzyć obraz doskonale ostry. Jesteś wzorcem i sztandarem (ciul tam, że powiewasz na wietrze aktualnych promocji producentów sprzętu elektronicznego). Trzymaj się Jasio dzielnie. Niebawem zapewne przed tobą kolejna niezwykła wyprawa all inclusive z twoim biurem podróży. Czekać będę z niecierpliwością na kolejne zdjęcia, które nam pokażesz. Znów będą doskonalsze, bo poparte twoją wiedzą, doświadczeniem i intuicją, które w połączeniu ze sztuczną inteligencją mogą okazać się bronią zabójczą.
Wyrażam niniejszym szczery podziw.
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
Jesteś wzorcem i sztandarem (ciul tam, że powiewasz na wietrze aktualnych promocji producentów sprzętu elektronicznego).
Moim zdaniem Pan Jan wybrał model ekonomiczny. Dlaczego kupować najnowszą puszkę Sony, jeśli co roku za 10% może kupić Samsunga. Jest w topowej technologii i nadal może wyrażać "swoje" zdanie na ten temat.
nasz twórca może być oczywiście Anselmem ale ten oryginalny miał na imię Ansel, a nie Anselm :) ale tekst wyszedł że czapki z głów
Kolejny potok postów na temat ;)
Tematy Pixel 7 Pro vs Canon R5 czy Pixel 7 Pro vs 5DIV będą pojawiać się coraz częściej z kolejnymi modelami telefonów. Ja jestem świadomy jakie są ograniczenia małych matryc i śmiesznych obiektywów, nie spodziewam się rekordów ostrości w rogach, nie oczekuję, że pod słońce nie będzie blików.
https://www.dpreview.com/news/612528...s-real-cameras
https://www.cnet.com/tech/mobile/goo...r-camera-gear/
Młode pokolenie jest przyzwyczajone do obsługi smartfonów. Zdjęcie ma być ładne, na już. Szybka sklejka z kilku zdjęć, aby był większy DR; utrzymanie długiego czasu z ręki; zdjęcie zrobione przed, w trakcie i po wciśnięciu spustu; filmowanie na bardzo dobrym poziomie - to wszystko są niezaprzeczalne zalety. A w tym wątku potraficie tylko cały czas wyśmiewać, dowiedziałem się nawet, że smartfony już nie będą robić lepszych zdjęć portretowych. No "xD", jakby to napisał autor tamtej głupoty.
Mi nie chodzi o to, że teraz na boisku ktoś będzie robić zdjęcia iP14 pro ultra, czy tam ptaków lub samolotów (nagle teraz wszyscy w temacie robią tylko takie zdjęcia ;) ). Chodzi o to, że z każdym rokiem ubywa amatorów fotografii wybierających body entry level. Smartfony biorą coraz większy kawałek tortu, bo jakość zaczyna być w wielu przypadkach w zupełności wystarczająca. To się odbija na cenie sprzętu, więc próg wejścia w "świat foto" jaki tak uwielbiamy jest coraz wyższy.
Cytat:
Zamieszczone przez
MstrG
Kolejny potok postów na temat ;)
Tematy Pixel 7 Pro vs Canon R5 czy Pixel 7 Pro vs 5DIV będą pojawiać się coraz częściej z kolejnymi modelami telefonów. Ja jestem świadomy jakie są ograniczenia małych matryc i śmiesznych obiektywów, nie spodziewam się rekordów ostrości w rogach, nie oczekuję, że pod słońce nie będzie blików.
https://www.dpreview.com/news/612528...s-real-cameras
https://www.cnet.com/tech/mobile/goo...r-camera-gear/
Młode pokolenie jest przyzwyczajone do obsługi smartfonów. Zdjęcie ma być ładne, na już. Szybka sklejka z kilku zdjęć, aby był większy DR; utrzymanie długiego czasu z ręki; zdjęcie zrobione przed, w trakcie i po wciśnięciu spustu; filmowanie na bardzo dobrym poziomie - to wszystko są niezaprzeczalne zalety. A w tym wątku potraficie tylko cały czas wyśmiewać, dowiedziałem się nawet, że smartfony już nie będą robić lepszych zdjęć portretowych. No "xD", jakby to napisał autor tamtej głupoty.
Mi nie chodzi o to, że teraz na boisku ktoś będzie robić zdjęcia iP14 pro ultra, czy tam ptaków lub samolotów (nagle teraz wszyscy w temacie robią tylko takie zdjęcia ;) ). Chodzi o to, że z każdym rokiem ubywa amatorów fotografii wybierających body entry level. Smartfony biorą coraz większy kawałek tortu, bo jakość zaczyna być w wielu przypadkach w zupełności wystarczająca. To się odbija na cenie sprzętu, więc próg wejścia w "świat foto" jaki tak uwielbiamy jest coraz wyższy.
piszesz :
nie spodziewam się rekordów ostrości w rogach, nie oczekuję, że pod słońce nie będzie blików.
Ja też nie spodziewałem się super ostrych zdjęć(#2628) a teraz nie mam zdanie jak będzie.
Problem w smartfonach blików pod światło, boczne światło (brak osłon obiektywów), ostrość w rogach itd nie należy chyba rozpatrywać w kategoriach problemów i doświadczeń fotografii optycznej.
Najprawdopodobniej będzie "załatwione" metodami fotografii obliczeniowej z AI. Już teraz w S23U są takie funkcje jak przetwarzaj obraz, usuń cienie, usuń odbicia, magia, napraw zniekształcenia, twarz , portret itd.
Sam jestem ciekaw jak będzie za 2-3 lata
jp
Za 3 lata będziesz ten wątek ciągnął w tym samym tonie, technika będzie szła do przodu, ale i tak nie zrobisz porządnego zdjęcia żadnym sprzętem
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
piszesz :
nie spodziewam się rekordów ostrości w rogach, nie oczekuję, że pod słońce nie będzie blików.
Ja też nie spodziewałem się super ostrych zdjęć(#2628) a teraz nie mam zdanie jak będzie.
Problem w smartfonach blików pod światło, boczne światło (brak osłon obiektywów), ostrość w rogach itd nie należy chyba rozpatrywać w kategoriach problemów i doświadczeń fotografii optycznej.
jp
Ja być Anselm Pawlak, smartfon być u mnie, ja polski nie umieć dobrze pisać.
Mak siekać, mak bedzie...
2 załącznik(ów)
Analiza kilkuset milionów zdjęć z serwisu Flickr ujawnia najbardziej popularne modele aparatów w każdym kraju świata.
Załącznik 13530
Pewną ciekawostką może być fakt, że według Flickra najbardziej popularnym aparatem w Polsce jest Nikon Z7.
Załącznik 13531