A np. to czytałeś?
http://www.optyczne.pl/7.1-Inne_test...zacyjnych.html
Wersja do druku
A np. to czytałeś?
http://www.optyczne.pl/7.1-Inne_test...zacyjnych.html
czytałem...ten test ma ponad 2 lata i cos sie moglo od tego czasu zmienic...a poza tym te filtry w tescie sa troche poza moim budzetem
Zależy jaka średnica filtra Cię interesuje, ale ciężko będzie do 100 zł kupić coś dobrego. Ten test z linka DarkaB powinien Ci pomóc. Mi w każdym bądź razie pomógł w podjęciu decyzji jakiego polara kupić.
Warto dołożyć, jeśli kupisz jakiś "tani" może Cię rozczarować jakość obrazu.
srednica 58...a co myslicie o Hoya Pl-Cir ? w tescie dopiero 14 miejsce ale moze do kita wystarczy ? kurcze nie znam sie wiec nie wiem czy on bedzie tak zły ze jakosc zdjec spadnie ? jest tez King Circular Polarizer. 12 miejsce...w sklepie za ok 100 zł jest.
jacek_73to o ten Ci chodzi ? http://www.agito.pl/filtry/hama-58mm...tkie_wszystkie
Tak, ten filtr jest "akceptowalny" jeśli chodzi o jakość.
a co myslisz o tych 2 poprzednich co wymienilem z testu ? Hoya i King ?
Hoye są niezłe, ale te "wyższe" modele - mocno przekraczające Twoje oczekiwania finansowe (ok. 200zł za 58mm) - te najtańsze (czyli w granicach 100zł) są z tego co porównywałem z omawianą hamą słabsze. Oczywiście rozwiązaniem mogłoby być dołożenie jeszcze z 50zł i zakup jakiegoś marumi...tylko nie wiem czy w Twoim wypadku warto. Musisz zadacydować samemu.
O Kingach nic nie wiem.
dzieki za pomoc...chyba zdecyduje sie na ta Hame
miałem tą Hame tyle że 72mm i muszę powiedzieć że jest nie najgorsza, bierz śmiało
W średnicy 58 mm korzystałem z polara noname, miałem także Hamę, mam Marumi. Potwierdzam, zdanie kolegi jacek_73, że w cenie do 100zł nic sensowniejszego od Hamy nie znajdziesz.
Nie polecałbym natomiast kupna filtrów noname (nie wiem jak z filtrami Kinga, ale są w jednej półce cenowej z filtrami noname CPL) - trafiają się takie co dają brzydki zafarb.
Mam pytanie do posiadaczy filtra marumi DHG PLD i hoya pro1d czy probowali porównać w bardzo prosty sposób trzymając przed mointorem/tv lcd kręcąc "wygasić fale" tak aby filtr stał sie jak najbardziej Ciemny a nawet czarny i jakie efekty otrzymali.
Wynik mojej próby:
- Hoya stała sie cała ciemna wręcz można powiedzieć czarna ledwo da sie coś zobaczyć
- Marumi zrobił sie ciemno filotetowy i spokojnie dało sie zobaczyć co jest na monitorze więc jako polaryzator za ta sama cene co hoya jest według mnie nieopłacalny.
Co do uzytkowania Hoya moze i cieżej sie czyści ale ma jedna zalete nad marumi jest na chodzie do dziś, marumi pierscien kołowy niestety sie zbalokował (filtr nie zaliczył gleby itp) a szkło w srodku filtra sie obraca a pierscień kołowy nie, więc jak za te pieniądze uważam że to przereklamowany filtr i nie wytrzymuje próby czasu.
U mnie to zadziałało jakoś inaczej. Bez względu na to czy patrzyłem przez Hoyę, czy Marumi obserwowałem coś jakby przejście od skrajnie zimnego do skrajnie ciepłego balansu bieli. W każdym położeniu obraz był czytelny.
Może to kwestia rodzaju matrycy w LCD (Dell 2405FPW matryca PVA)
sprocket73 takie drobne pytanie która stroną miałes skierowany filtr w monitor (strona montowana do obiektywu czy ta druga ??
Mozliwe że rodzaj matrycy ma wpływ u mnie matryca monitora PVA i TV S-IPS, na obu marumi był jasniejszy (mniej wygaszał obraz) dodatkow w normalnych warunkach odbica z szyb lakieru samochodowego też słabiej niwelował - czyzby test optycznych o tzw. kant d... rozbić bo filtr filtrowi tej samej firmy nie równy (rozrzut jakosciowy)?.
No właśnie - to jest kluczowa sprawa. Pobawiłem się znowu i wszystko zależy, w jakim kierunku się patrzy. Jeżeli założymy, ze oko to matryca, to filtr działa na zasadzie ciemno-jasno. Jeżeli odwrotnie, to zmienia się tylko "balans bieli".
Mam 2 filtry Marumi DHG Super 72 i 77mm. Oba przyciemniają mi monitor do pełnej czerni. Tak samo działa Hoya Pro1 Digital 62mm.
Gdzieś już pisałem, że moje oczy nie widzą różnic optycznych miedzy tymi filtrami. Natomiast jeżeli chodzi o wykonanie to wolę Marumi ze względu na: łatwość czyszczenia, pracę na mrozie, trwałość.
I to jest ten problem że jeden z filtr który w testach ogólnie jest imo lepszy tak naprawde jest średni, lub też jest spory rorzut jakościowy, co do trwałości mam odmienne zdanie ;)
odradzam hoya pro 1 -masakra w czyszczeniu.
czy te z napisem "Hoya Pro1 D" to są z pudełka z napisem WIDE BAND, oznaczało by to szerszy zakres, ciekawe jaki to ma wpływ na wykonanie zdjęcia
Witam,
czy testował ktoś filtry Haida ? Interesuje mnie jak sprawuje się filtr polaryzacyjny. Jedyny test jaki znalazłem to test filtra IR http://greggalang.multiply.com/journ...R_Filter_Test_
Osobiście mam w domu ND3.0
Witajcie, zastanawiam się który filtr polaryzacyjny wybrać na szkło Canon L 24-105 f4. Waham się pomiędzy HOYA HMC Super PRO1 77mm a B&W Circ Pol S03 MRC Slim. Z tego, co przeczytałem na forum, to nieco lepsze są filtry B&W (na pewno łatwiej się je czyści;) ), ale czy rzeczywiście warto dołożyć tych 70 PLN? Który z nich byście doradzili? A może polecacie jakiś inny? Budżet na zakup takiego cacka to 500 PLN :)
Proponuję zakup : np. tu : http://www.fotorimex.pl/product.php/..._dhg_super.htm i wierz mi nie będzie różnicy do B+W czy heliopan a 200 zł zostaje w kieszeni :-D
Janusz cenię sobie Twoją opinię i dokładnie tak samo myślałem, do czasu kiedy nie pojawił się test filtrów UV : http://optyczne.pl/7.4-Inne_testy-Te...sumowanie.html, po tym teście na próbę kupiłem filtr marumi DHG Super i przeprowadziłem również swoje testy porównując z heliopanem i B+W i wierz mi nie widziałem żadnej różnicy.
mam mieszame odczucia. do B+W mam uraz podobny do Apple'a - mnostwo bicia piany na temat bog wie jakiej zajefajnosci i napompowana nieludzko cena. a filtr... taki sam kawal szybki jak kazdy inny...
ale zeby nie byc goloslownym... przestrzelalem sobie kiedys cala serie filtrow na 24-105 i na 300/4 (wersji nonIS) w 12Mpix cropie. zaleznosc jest oczywiscie taka, ze im dluzsza rurka tym bardziej podatna na kiepski filtr...
efekt... przy 300mm kazdy szklany filtr jaki mialem jest OK pod wzgledem rozdzielczosci - wlacznie z optyczna kupa pokroju Tiffena czy najprostszych, pojedynczo powlekanych Marumi. tzn. nie widze na powiekszeniu 1:1 wyraznej roznicy wzgledem golego lensa. moze sie ja w jakims pomiarze stwierdzi, ale na zywca jej nie widze.
roznice widac przy filtrach typu Fader (bylo nie bylo 2 polary) i zywicznych polowkach. te de facto juz przy 105mm daja spadek, przy czym pojedyncze zywiczne (na pewno polowkowe, bo pelny ND jest lagodniejszy dla jakosci) mozna jeszcze uzywac - gorzej niz to co robi 17-40 w rogach przeciez i tak nie bedzie, a i takie zdjecia sie drukuje :D
inna kwestia jest: 1) kontrast 2) jednorodnosc filtra 3) oddanie kolorow
spadek kontrastu to jest IMHO problem ciezki do oceny, bo rowniez zalezny od lensa. tak jak 24-105 potrafi "zaszalec" pod swiatlo, tak rzadko ktory filtr napaskudzi ;) (laskawie pomijam moje eksperymenty z Tokinami) a przy nocnych zdjeciach z reguly filtry zdejmuje. wiec koniec koncow temat mnie zanadto nie boli. moze kiedys z nudow przestrzelam kilka filtrow w trudnych warunkach...
natomiast jesli chodzi o jednorodnosc - to jest fajny test do zrobienia samemu: sfocic sobie jakis poszatkowany wzor poza GO lensem golym i z filtrem. na 300/4 widzialem zauwazalna roznice miedzy golym szklem a UV-kami Marumi (DHG i WPC) albo Hoyi HMC, przy czym Marumi psulo mniej (WPC) a Hoya okrutnie. BW na fi77 nie mam, wiec nie porownalem bezposrednio. mam na fi67, sobie z nudow kiedys zrobie takie porownanie na 70-300.
temat oddania kolorow jest dosc niewdzieczny, bo to sie srednio porownuje, a jeszcze trudniej kogos przekonuje skoro "no bo on nie widzi roznicy". ja widze roznice miedzy UV-kami Marumi, Hoyi czy BW, przy czym w tym porownaniu akurat Hoya mi sie najbardziej podoba (tnie najmniej w okolicach UV), Marumi nieco mniej, a B+W (MRC) najmniej, bo zauwazalnie zazolca. nie jest to wielki problem, ale jakbym mial swobodny wybor, wolalbym transmisje Hoyi.
krotko podsumowujac przydlugi wywod... dla ogromnej wiekszosci amatorow i pasjonatow, zwlaszcza tej nie focacej dlugimi bialymi rurkami, nie ma roznicy miedzy Marumi a B+W - poza ww. cena. do 70-200 czy 70-300 IMHO mozna spokojnie brac ktorykolwiek z tych lepszych, powlekanych filtrow (Marumi Super DHG, Hoye Pro czy B+W MRC) bo tez spokojnie spelnia swoja role filtra ochronnego nie paskudzac fot.
a do bardzo dlugich rurek... to juz niech kazdy sobie sam odpowie...
Jaki filtr polecili byście do obiektywu C 100mm macro usm is l?
Miałem Marumi WPC 49 mm, masakra, jakość zdjęć nie była najgorsza, ale wyczyszczenie tego filtra to była prawdziwa masakra. Mazało się wszystko co się dało, próbowałem kilku srodków do czyszczenia optyki. Teraz mam B+W i czyszczenie też potrafi dokukuczyc, mniej niż z marumi, ale zawsze.
Polary chyba tak mają, kieyś miałem filtr Hama i bardzo podobnie się go czyścilo.
z Marumi WPC mam tylko UV-ki i te czyszcza sie swietnie. czemu polar mialby byc gorszy nie rozumiem, bo to, ze w srodku siedzi folia polaryzacyjna niczego nie zmienia dla podatnosci szybek na brud/czyszczenie. no ale widac cos nie wyszlo...
jesli chodzi o polary i Marumi - mam tak DHG, jak i Super DHG. ten pierwszy brudzi sie latwo a czysci paskudnie. ten drugi dokladnie odwrotnie, dlatego zainteresowanym zdecydowanie polecal dolozyc te kilka zlotych. de facto pod wzgledem lapania/czyszczenia syfu Super DHG to najlepsze filtry z jakimi w ogole mialem do czynienia (w tym roznorakie Hoye i B+W).
witam, dojrzewam do zakupu polara...dylemat, który? czytałem testy na optyczne pl i na polu boju zostały dwa tj. Kenko PRO1 Digital 77mm i Marumi super DHG 77mm... morze ktoś podzielić się doświadczeniami z tymi filtrami...wybór padł względem jakość/cena....chcę wykorzystać te filtry do hdr-ów...
Mam Marumi Super DHG 77mm, zarówno w C10-22 jak i C24-105 sprawuję się bez problemów. Mogę go polecić...
ja też mam dwa polary Marumi i też je polecam.
Marumi nawet bez Super sprawuje się bardzo dobrze.
Używam MARUMI DHG Circular PLD - nie mogę o nim złego słowa powiedzieć.
Dzięki opiniom w tym temacie też kupilem Marumi i jestem z niego jak najbardziej zadowolony :)
dzięki za pomoc...zrobiło mi się ciut jaśniej...teraz pozostaje szukać filtra za wielką wodą- tylko $ w górze...może ktoś ma sprawdzony sklep w Chinach z przystępnymi (okazjami) cenami?:mrgreen:
a w PL ciężko dostać? bez przesady przecież ceny marumi są śmiesznie niskie w porównaniu do b+w czy heliopanów ;)
Ceny filtrów Marumi są naprawdę przystępne w Polsce, szkoda kupować za granicą;)
mi udało się kupić podczas pobytu w USA heliopana i B&W kierowałem się wtedy tylko marką i prawdę mówiąc nie widzę różnicy w jakości zdjęć w porównaniu z marumi, które też mam i bardzo sobie chwale, czyli też polecam zakup marumi.
adam.cooly a jaki masz polar marumi?
Pytanie: Są jakieś minusy montowania filtra 77mm do obiektywu ze średnicą filtra 58mm (Canon 85mm)??
Z góry dzięki za odpowiedzi
Pozdrawiam
Grzegorz
Minusem jest konieczność dokupienia redukcji ;)