-
Odp: Dwa pytania o Lightroom
1. Chyba nie ma takiej opcji ale dostęp do szybkich filtrów masz na pasku z filmem na dole po prawej stronie - wystarczy aktywować i powinny się włączyć filtry ustawione w taki sposób jak we wcześniejszej sesji.
2. Potrzebujesz się przełączyć z krzywej parametrycznej na punktową (służy do tego przycisk na dole po prawej stronie pod krzywą).
-
Odp: Dwa pytania o Lightroom
AAAAA, drugą odpowiedzią mnie zabiłeś :) Bardzo, ale to bardzo dziękuję - you're a lifesaver :)
-
Odp: Wszystkie pytania do LR to TUTAJ
Szukam odpowiednika skrotow klawiszowych Paddy na Mac, czy moze ktos cos doradzic?
-
Czy da się wgrać'' nik color efex pro '' do lightroom4 i czy on jest wart swojej ceny 149 dolarów
-
da się wgrać, czy jest wart swojej ceny - pobierz triala i zobacz
-
Nie mogę nigdzie znaleźć jak można ustawić narzędzie kadrowania aby domyślnie otwierało się z proporcjami 2:3/4:6 wersja LR4. Denerwuje ciągłe klikanie na listę.
-
Witam. Niechcący przestawiłem sobie w LR3 widok miniatur( Zakładka Edycja - miniaturki w rzędzie na dole) ... Podczas edycji do tej pory miałem miniaturki normalnej wielkosci, na których były znaczniki od kadru i edycji a teraz po niefortunnym kliknięciu czegos miniatury są mikroskopijne(tak małe ze zupelnie nieczytelne) i za nic nie moge dojsc jak to cofnąć. Pytam tu na forum, poniewaz nie za bardzo usmiecha mi sie przywracanie ustawien domyslnych w calym LR. Dzieki
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Wronson
Witam. Niechcący przestawiłem sobie w LR3 widok miniatur( Zakładka Edycja - miniaturki w rzędzie na dole) ...
20 postów wcześniej tego wątku... (Post nr 1236)
-
Dzięki bardzo za pomoc :d Działa :D
-
czy mając zrobiony znak wodny w pliku graficznym mogę przy eksporcie zdjęć zrobić tak, żeby nanosił się na zdjęcia w takim samym rozmiarze jak jest zapisany czy mam tylko do wyboru "proportional / fit / fill"? :)
-
Siemanko,
mam problem z eksportem plików... chodzi o to że nie wszystkie zaznaczone pliki mi się konwertują... część się przekonwertowało a część nie... od czego to zależy ? Pytam bo wkurza mnie poprawianie np. 300 zdjęć i sprawdzanie które się przekonwertowały...
-
Ostatnio zauważyłem dziwną rzecz przy imporcie plików RAW. 99% zdjęć jest OK, natomiast kilka z nich wygląda w Lightroomie tak :
Te same RAW'y otwierane np. Fastone Image Viewer są normalne.
Czym może to być spowodowane ?
Niedawno zakupiłem kartę Sandisk Ultra 8gb i aktualnie jej używam z 5D. Na poprzedniej karcie Sandisk Ultra II 4gb nic takiego się nie działo. Czy reklamować kartę ?
-
Miałem podobnie na SanDisku Extreme III (tyle że SD) Niedługo potem całkiem zaczęła gubić pliki, aż całkiem padła. Format SDformatterem (z SanDiska) też niewiele dał.
U mnie uszkodzone w ten sposób pliki nigdzie nie otwierały się prawidłowo.
Może spróbuj na innym body, a jak nie to reklamuj, a co Ci szkodzi.
-
Sandisk coraz większe buble produkuje. Już od dawna nie kupuje ich kart. Co do problemu, importujesz zdjęcia prosto z karty czy z dysku twardego po zrobieniu kopii z karty?
-
Kup lexara i problem z głowy. Tylko nie jakąś podróbę za 39PLN... nie warto oszczędzać na kartach. Acha, no i porządny czytnik. Zgrywam foty w takim setupie od 9 lat i ani razu nie miałem nawet najmniejszych problemów.
-
Mnie tak się raz zdarzyło przy zgrywaniu przez (jak się pózniej okazało) walnięty czytnik. Od tego czasu wywaliłem wszystkie czytnikiem i zgrywam tylko przez aparat ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Scream
Pewnie wyświetla osadzoną miniaturę, która akurat nie jest uszkodzona.
-
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi i sugestie.
Zdjęcia importuję prosto z karty wsadzonej w czytnik. Spróbowałem jeszcze zgrać zdjęcia na innym komputerze wyposażonym w lightroom'a i efekt jest taki sam. Nawet te same zdjęcia są uszkodzone. Więc dochodzę do wniosku, że jednak wina karty a nie czytnika. Myślałem o tym, żeby zgrać zdjęcia prosto z aparatu, ale jak pewnie większość wie 5d Classic nie współpracuje z win 7 64 bit...Pozostaje tylko zareklamować kartę.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Scream
Ostatnio zauważyłem dziwną rzecz przy imporcie plików RAW. 99% zdjęć jest OK, natomiast kilka z nich wygląda w Lightroomie tak :
http://img845.imageshack.us/img845/2959/q0gm.jpg
Czym może to być spowodowane ?
Niedawno zakupiłem kartę Sandisk Ultra 8gb i aktualnie jej używam z 5D. Na poprzedniej karcie Sandisk Ultra II 4gb nic takiego się nie działo. Czy reklamować kartę ?
Cytat:
Zamieszczone przez
Scream
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi i sugestie.
Zdjęcia importuję prosto z karty wsadzonej w czytnik. Spróbowałem jeszcze zgrać zdjęcia na innym komputerze wyposażonym w lightroom'a i efekt jest taki sam. Nawet te same zdjęcia są uszkodzone. Więc dochodzę do wniosku, że jednak wina karty a nie czytnika. Myślałem o tym, żeby zgrać zdjęcia prosto z aparatu, ale jak pewnie większość wie 5d Classic nie współpracuje z win 7 64 bit...Pozostaje tylko zareklamować kartę.
Sandiski sa podrabiane - na jedynie słusznym portalu aukcyjnym można kupić podróby w dobrej cenie. Złóż reklamację - może coś z tego będzie. Teoretycznie masz dożywotnią gwarancję, o ile numer seryjny jest ok..
Mam garść Sandisków, z żadnym do tej pory nie było problemów. Kilka lat temu kupiłem podróbkę SD "Ultra" na portalu aukcyjnym, a "identyczną" kupił mi brat z oficjalnej dystrybucji sporo drożej. Różnica była taka, że ta tania zatrzymywała się po pół minuty przy nagrywaniu video lustrzanką..
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kuba1
Sandiski sa podrabiane - na jedynie słusznym portalu aukcyjnym można kupić podróby w dobrej cenie. Złóż reklamację - może coś z tego będzie. Teoretycznie masz dożywotnią gwarancję, o ile numer seryjny jest ok..
Mam garść Sandisków, z żadnym do tej pory nie było problemów. Kilka lat temu kupiłem podróbkę SD "Ultra" na portalu aukcyjnym, a "identyczną" kupił mi brat z oficjalnej dystrybucji sporo drożej. Różnica była taka, że ta tania zatrzymywała się po pół minuty przy nagrywaniu video lustrzanką..
To już nieco offtop, ale chciałem tylko dodać, że kartę kupiłem w stacjonarnym sklepie dużego serwisu internetowego foto. Nie sądzę,żeby mieli podróbki, zwłaszcza, że cena była "normalna" i zbliżona do tych w innych sklepach". Chociaż kto wie.... :roll:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kuba1
Sandiski sa podrabiane - na jedynie słusznym portalu aukcyjnym można kupić podróby w dobrej cenie
Akurat ja kupiłem w MM razem z body, ale kto to wie...?
-
W module develop przchodzac do kolejnego zdjecia i po wyrenderowaniu podgladow 1:1, otrzymuje natychmiast ostry obraz a po sekundzie aktywne suwaki korekcji. Dokladnie w momencie gdy suwaki staja sie aktywne na kolejna sekunde trace ostrosc a obraz wyglada jakby za mgla, po czym wraca do normalnosci. Czy ktos sie domysla co moze byc przyczyna? Wspomne ze nie zmienilem wielkosci rawow czy dysku, a wczesniej nie mialem tego problemu. Myslicie z problem lezy po stronie programu czy komputera?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kuba1
Wyglada to na jakis wybitny spadek wydajnosci?
Sent from my iPad using Tapatalk
-
Jakie macie metody usuwania CA i innych kolorowych obwódek wokół ciemnych obiektów na jasnym tle? Jest checkbox, cztery suwaki. Próbuję improwizować. Czasem wychodzi, czasem nie. Czasem też w ten sposób niechcący zdejmuję kolor z kolorowych ciuchów. Co robić?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
homesicalien
Jakie macie metody usuwania CA i innych kolorowych obwódek wokół ciemnych obiektów na jasnym tle? Jest checkbox, cztery suwaki. Próbuję improwizować. Czasem wychodzi, czasem nie. Czasem też w ten sposób niechcący zdejmuję kolor z kolorowych ciuchów. Co robić?
A pipetę od czego masz?
-
witam panowie
Mam problem z LR4
W zakładce Library, w kolumnie Folders mam a raczej miałem dwa dyski. Ten na którym trzymałem z 95% (jakieś 400gb) już obrobionych zdjęć, jakimś cudem nadkliknąłem "remove" myszką. Dysk i wszystkie zdjęcia przygotowane do użycia zniknęły. Na dysku są dalej oczywiście ale nie ma ich w podglądzie LR.
Staram się klinąć ctrl+z i nic, zero reakcji. Nie przywraca do stanu sprzed tej mojej głupoty.
LR nie wyłączałem do teraz.
Jak to przywrócić ? Narazie jestem blady jak moje białe biurko.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tomicher
witam panowie
Mam problem z LR4
W zakładce Library, w kolumnie Folders mam a raczej miałem dwa dyski. Ten na którym trzymałem z 95% (jakieś 400gb) już obrobionych zdjęć, jakimś cudem nadkliknąłem "remove" myszką. Dysk i wszystkie zdjęcia przygotowane do użycia zniknęły. Na dysku są dalej oczywiście ale nie ma ich w podglądzie LR.
Staram się klinąć ctrl+z i nic, zero reakcji. Nie przywraca do stanu sprzed tej mojej głupoty.
LR nie wyłączałem do teraz.
Jak to przywrócić ? Narazie jestem blady jak moje białe biurko.
Jeżeli nie masz zrobionych plików .xmp z ustawieniami i zrobiłeś REMOVE, to raczej marne szanse na przywrócenie tego stanu... Chyba, że robiłeś backup...
ALE CTRL+Z przywraca opcje REMOVE... Wybrałeś opcje myszką ? Czasem po wciśnięciu SHIFT+CTRL nie działa...
-
Nie przywraca ani z klawiszy ani z myszki.
Co więcej zauważyłem że ponad 3 000 rawów widzę ale nie w okienku "Folders" poukładane w tematyczne katalogi, a w okienku "Catalog" w linijce "All Photographs" widzę je wtedy obrobione wszystkie w jednym miejscu, bez dojścia do folderów.
Czyli on te zdjęcia pamięta ale wyrzucił z zakładki folders i nie potrafię ich zobaczyć tam ponownie.
-
kliknij Library > synchronize folder
-
Mam presety korzystające z profilu zależnie od aparatu. Kiedy aparat jest wykrywany, w camera calibration pojawiają się w liście pozycje dostępne dla danego aparatu. W bazie jest profil dla Samsunga NX1000, nie ma natomiast dla NX1100, który jest właściwie tym samym aparatem. W rezultacie preset ustawia suwaki, a próba zastosowania adekwatnego profilu nie udaje się, pozostaje więc na adobe standard.
Czy jest jakiś sposób, by Lightroom wziął NX1100 za NX1000?
-
Witam, mam taki problemik:
Miałem kiedy takie 24-105L w którym w pewnym momencie coś się rypło i zamiast wpisywać w rubryce obiektyw swoją nazwę, wpisywał ogniskową i przysłonę (jak na ilustracji). Strasznie mnie to wkurza, bo co jakiś sortuje sobie zdjęcia według obiektywu i mam tam dłuuuuugą lista takiego czegoś jak poniżej. Czy jest jakaś opcja w LR albo może zewnętrzny darmowy program którym byłbym w stanie edytować czym było wykonane zdjęcie?
Dzięki za pomoc.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mikol
Czy jest jakaś opcja w LR albo może zewnętrzny darmowy program którym byłbym w stanie edytować czym było wykonane zdjęcie?
Exif możesz zmienić np. ExifTool GUI. Do Lightrooma masz jeszcze LensTagger Lightroom plugin
-
Poprzednie wersje LR mialy calkiem fajnie dzialajaca funkcje AUTO settings, byl to doby sposob aby uzyskac 'wyjsciowa' do ustawienia zdjecia. Piatka z tym niestety naprawde daje ciala. Jest to szczgolnie widoczne przy przepalonych zdjeciach, program wydaje sie prawie ich nie widziec i nie koryguje przepalow. Czy ktos to tez zauwazyl?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
wagteil
Poprzednie wersje LR mialy calkiem fajnie dzialajaca funkcje AUTO settings, byl to doby sposob aby uzyskac 'wyjsciowa' do ustawienia zdjecia. Piatka z tym niestety naprawde daje ciala. Jest to szczgolnie widoczne przy przepalonych zdjeciach, program wydaje sie prawie ich nie widziec i nie koryguje przepalow. Czy ktos to tez zauwazyl?
o tak ,mniej wiecej o polowe calej wartosci za duzo, to jest ewidentny blad
-
Czy brakuje Wam funkcji znanej z innych programów "poziomy" ? Jak sobie radzicie suwakami w LR, aby uzyskać efekt tej funkcji ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
2marekm
Czy brakuje Wam funkcji znanej z innych programów "poziomy" ? Jak sobie radzicie suwakami w LR, aby uzyskać efekt tej funkcji ?
Chodzi ci o możliwość "rozciągnięcia" histogramu? To akurat da się zrobić banalnie - najedź kursorem myszy na histogram aż pojawi się pod nim opis Black, Shadows, Exposure, Highlights, Whites.
LPM + przesunięcie myszą w odpowiednim kierunku pozwoli dowolnie rozciągnąć, ścisnąć czy przesunąć histogram. To samo można uzyskać na suwakach, ale w trochę mniej intuicyjny sposób.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
Chodzi ci o możliwość "rozciągnięcia" histogramu? To akurat da się zrobić banalnie - najedź kursorem myszy na histogram aż pojawi się pod nim opis Black, Shadows, Exposure, Highlights, Whites.
LPM + przesunięcie myszą w odpowiednim kierunku pozwoli dowolnie rozciągnąć, ścisnąć czy przesunąć histogram. To samo można uzyskać na suwakach, ale w trochę mniej intuicyjny sposób.
Wypróbowałem...niestety nie jest to takie szybkie i wygodne jak "klasyczne" poziomy.
Być może chodzi tu o kwestię przyzwyczajenia.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
A to nie jest tak, że poziomy w PS rozciągają proporcjonalnie cały wykres, a ciągnięcie któregoś ze suwaków przez wykres w LR zmienia przebieg tylko części krzywej?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
homesicalien
A to nie jest tak, że poziomy w PS rozciągają proporcjonalnie cały wykres, a ciągnięcie któregoś ze suwaków przez wykres w LR zmienia przebieg tylko części krzywej?
Tak właśnie jest. To jest mniej-więcej to samo, co "regiony" w zakładce Tone Curve (za przeproszeniem). Fototszopowe poziomy, to tak jakby w LR zostawić "Blacks" i "Whites" oraz zastąpić shadows, exposure i highlights jednym środkowym suwakiem. A w zasadzie, to takie porównywanie jest i tak trochę bez sensu, bo te narzędzia w LR to są generalnie odmiany narzędzia "Krzywe". Typowego "Levels" Lightroom nie posiada, ale wszystko co robi się za pomocą Levels, można zrobić Krzywymi, a w drugą stronę już niekoniecznie. Tak więc, jeśli ktoś przyzwyczaił się do używania levels, po prostu musi sobie niejako przetransponować te czynności na krzywe, co jest do ogarnięcia, tylko trzeba się przyzwyczaić do elastyczniejszego narzędzia.
-
Jeśli mam zdjęcie w lightroomie i po jego obróbce chciałbym pracę kontynuować w photoshopie ( i z photoshopa wykadrowane zdjecie wyslac do labu) to jakie powinienem ustawić parametry w LR aby zdjecie nie uległo "pogorszeniu" ?
Domyślam się że 16 bit ale jaki format TiFF, Pro photo?
Laby obslugują sRGB wiec taka przestzren barwowa jest ustawiona w photoshopie (sRGB IEC61966-2,1).
Co ustawić przy eksporcie w LR aby kolorystyka była zgodna oraz kolory na zdjeciu z labu rowniez byly prawidlowe?
-
Dzień Dobry;
Kolejne pytanie do LR
Niedawno zmieniłem komputer na nowy z dyskiem SSD. Zalety tego dysku sa wiadome i praca z LR5 to czysta przyjemność , wadą ich jednak jest mała pojemność. Zdjęcia w formacie RAW przechowuję na dysku zewnętrznym z połączeniem USB 3.0. Mój pomysł jest następujący:
-tworzę domyślny katalog LR na dysku komputera
-importuję do tego katalogu fotki z aparatu
-przeglądam ,obrabiam , taguje , usuwam niepotrzebne
-eksportuje zdjęcia po obróbce z LR na dysk zewnętrzny
-usuwam zdjęcia z katalogu LR aby zwolnić miejsce na dysku SSD.
Czy tak to może działać , czy gdzieś popełniam błąd logiczny ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bartek
Dzień Dobry;
-tworzę domyślny katalog LR na dysku komputera
-importuję do tego katalogu fotki z aparatu
-przeglądam ,obrabiam , taguje , usuwam niepotrzebne
-eksportuje zdjęcia po obróbce z LR na dysk zewnętrzny
-usuwam zdjęcia z katalogu LR aby zwolnić miejsce na dysku SSD.
Czy tak to może działać , czy gdzieś popełniam błąd logiczny ?
Pamiętaj jeszcze o czyszczeniu inteligentnych podglądów (jeśli tworzysz), historii edycji i cache.
Przy takiej instalacji na SSD masz bibilotekę i cache Lr5 (tak ma być), ale plików tymczasowych będzie dużo - musisz je usuwać systematycznie.
Czyszcząc pamiętaj, że nie wrócisz kiedyś do obrobki wczesniejszych zdjęć - będziesz miał tylko wyesksportowane JPG (czy TIFF-y).
Chyba warto też rozważyć kopie bezpieczenstwa oryginalnych plikow (RAW/DNG) - może nawet najlepiej wraz z obróbką?
-
Dzięki za odpowiedź i radę. JA właśnie eksportuję RAWy na dysk przenośny. Co prawda przechodzą z dodatkowym plikiem w którym chyba są zapisane zmiany . Czy oznacza to , że lepiej eksportować DNG czy zostać przy RAW-ach.Gdzie znajdę katalogi do czyszczenia na SSd? Domyślny katalog LR jest w Obrazach.
-
Czy jest jakaś wskazana graniczna wielkość pliku LRCAT, że lepiej w pewnym momencie założyć drugi i startować od nowa? Stwierdzono jakieś katastrofy gdy plik dochodzi do jakiegoś rozmiaru? Mój ma póki co ~2,9 GB, ale tyje dość szybko - na początku lutego miał 2,5GB i tak będzie przez kolejne miesiące...
Pozdrawiam
-
Hej! A ja mam pytanie odnośnie eksportu i jakości zdjęć. Czy zawsze będą inne niż na podglądzie w LR czy można je wyeksportować takie jak są na podglądzie. Głównie pewnie chodzi o eksport sharpness. Dla przykładu o co mi chodzi
podaje foty:
Pierwsza fota z podglądu LR, druga po exporcie.
-
To jeszcze pokaż okno eksportu z parametrami.
-
Dodam, że testowałem sharpening wyjściowy i wszędzie podobnie wygląda.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mackownik
Być może to właśnie jest błąd w Lr5, który podobno poprawili w wersji 5.4. Podobno było tak, że jeśli rozmiar docelowy jest mniejszy chyba od 1/3 (a może 1/2 - nie pamiętam już) rozmiaru wyjściowego, nie stosuje odszumiania i wyostrzania przy eksporcie do JPG.
-
Właśnie specjalnie ściągnąłem wersje 5.4 i 4.4 i wszędzie to samo... różnica jest jeśli zmniejszę obrazek do ok 800-900 pixeli na jednym z boku to trochę zaczyna przypominać ten podglądowy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mackownik
Właśnie specjalnie ściągnąłem wersje 5.4 i 4.4 i wszędzie to samo... różnica jest jeśli zmniejszę obrazek do ok 800-900 pixeli na jednym z boku to trochę zaczyna przypominać ten podglądowy.
"Sharpen for Glossy Paper" to jest podstawowy błąd jaki robisz - wyraźnie mocniej wyostrza od "Sharpen for screen", który to powinieneś użyć. Podbija Ci tym samym szum, a jeśli błąd programu powoduje niezastosowanie odszumiania to masz w komplecie to, co pokazałeś. Gdybyś podał więcej szczegółów dotyczących zdjęcia - ISO, stopień wyostrzenia i odszumienia w Develop, można by było sprawdzić dokładniej. Na szybko sprawdziłem na pliku studyjnym ISO 100 i eksportuje mi poprawnie rozmiar 700px, ale przy opcji Sharpen For Glossy Paper ochydnie przeostrza. Sharpen for Screen wygląda ok.
--- Kolejny post ---
Tryby wyostrzania pod druk mogą brać (i pewnie biorą) pod uwagę gubienie szumu na papierze - nie nadają się do zastosowania do zdjęć oglądanych na monitorze, a są zoptymalizowane pod jak najlepszy wygląd wydruku.