Masz najnowszą wersję programu, tą z trzema zakładkami i rozwijanymi panelami?
Wersja do druku
Zapraszam do opisu programu w najnowszym wydaniu magazynu PC World 12/2011. Dla czytelników dostępny jest także kupon rabatowy.
Dalej w najnowszej wersji panel użytkownika jest nieczytelny? Pierwsze wersje były przejrzyste i fajne kilka suwaków a teraz...
Zapraszam do wysłuchania rozmowy ze mną w audycji "Migawka" emitowanej przez Radio Szczecin.
"Przyznajemy uczciwie, że nam w redakcji Migawki bardzo to oprogramowanie przypadło do gustu, a można je sobie wypróbować i ściągnąć wersję próbną ze strony www.machineryhdr.com. Co dla nas niezwykle istotne i budujące, to fakt, że - tak jak piszemy w tytule - Polak potrafi stworzyć naprawdę przydatne narzędzie dla amatora fotografii. W wywiadzie pytamy zarówno o techniczne aspekty zagadnienia, jak i o tę nieszczęsną złą sławę, jaka ciągnie się za HDR. Naszym zdaniem, z czym zgadza się Marek Duda, bynajmniej nie musi to być synonim kiczu i "obciachu". "
http://www.radio.szczecin.pl/index.p...=132&idx=12459
Dzisiaj z powodu awarii serwera firmy hostingowej z usług której korzystam, niedostępna była strona www do ok. godz. 18tej. Obecnie wszystko zostało przywrócone.
Zapraszam do najnowszego papierowego wydania magazynu Digital Foto Video 12/2011 z opisem programu oraz kuponem rabatowym.
www.dfv.pl
Miło mi poinformować o konkursie "Świat w HDR" organizowanym przez serwis dcamera.pl, w którym nagrodami są licencje na mój program.
Stwórz swój własny obraz HDR wykorzystując do tego programy HDR Effects lub Natural HDR autorstwa firmy MASZYNERIA. Przygotowane w ten sposób obrazy zgłoś do konkursu. Nagrodami są ufundowane przez firmę MASZYNERIA trzy licencje na dowolny program (Effects / Natural).
http://dcamera.pl/konkursy/midzynaro...78-swiat-w-hdr
A ja dalej bym to na jabłko chciał zobaczyć... :) Pozdrawiam
Czy przy zakupie obydwu programów jest zniżka?
Jeśli tak to ile kosztują obydwa programy?
Dostępna jest anglojęzyczna wersja programu. W ciągu kilku dni będzie też dostępna wersja niemiecka.
www.machineryhdr.com
Do kiedy ważny ten kupon z DFV 12/2011? Do końca grudnia?"
No właśnie. Zakupiłem DFV i chcę wysłać kupon ale nie wiem gdzie ? Wysłałem maila "handlowego" ale odpowiedzi brak. Z końcem grudnia kończy się promocja z kuponem więc jak się nie doczekam to kicha. Co robić Marku ?
Już otrzymałem. Dzięki. Może zdążę przed Świętami, a jak nie to po. Wszystkiego Najlepszego i nowych pomysłów życzę.
Dostępna Wersja 2.1.9 HDR Effects (22-12-2011)
Edytor:
Dodany parametr "Panel HDR -> Jasność".
Zmniejszone zużycie pamięci.
www.machineryhdr.com
Są już dostępne wyniki konkursu "Świat w HDR"
http://dcamera.pl/informacje/16-news...t-w-hdr-wyniki
Gratulacje dla zwycięzców.
Program dostępny także w j. niemieckim. Jeśli macie znajomych posługujących się tym językiem to będę wdzięczny za podrzucenie im linka do strony :-)
Radzi sobie ten program z trochę większymi plikami (1-3GPx) ?
Zniżka w DFV jest na wersję Natural czy Effect?
Myślę że więcej osób będzie zainteresowanych czy łyka duże pliki. Czemu więc z tak ciekawym tematem uciekacie na priva?
Ten wątek jest dobry to takich rozmów.
Ja tam właśnie tutaj chętnie widziałbym takie techniczne szczegóły tutaj, inaczej ten wątek będzie zawierał wyłącznie informacje o nowych wersjach.
Największy plik jaki teraz mam to 24000 x 10000 więc za mały do testów. Poza tym zajmuje jakieś 800MB więc wysłać też go nie wyślę(trwało by to dłużej niż pocztą ekonomicznym :D), jest w formacie OpenEXR machinery czyta ten format ? Bo w demo nie udało mi się go otworzyć.
To zrób plik 2GPx jeśli dobrze liczę to np. 65000 x 31000.
Co do OpenEXR to biblioteka Imagemagick ma wsparcie dla tego formatu.
Załadowałem jpg tak dla testu, i się trochę przestraszyłem jak zobaczyłem zdjęcie bez profilu ICC. Gdzieś w ustawieniach da się to włączyć?
Odczyt i wyświetlanie profilów kolorów jest standardowo włączone i działa, więc gdzie indziej jest problem. Sprawdź czy masz prawidłowo zainstalowany w systemie profil dla monitora.
Jeśli chodzi o sprawdzenie rozmiaru pliku to jeszcze chwilę to potrwa bo wszystkie aplikacje graficzne mam pod systemem 32-bitowym i tam takiego pliku np. w CS2 zrobić nie mogę. Muszę najpierw coś pod Win7-64 zainstalować żeby utworzyć taki duży obraz.
Profile monitora mam poprawnie, wszędzie mi działa wszystko pięknie tylko nie w machinery.
Problem występuje w przypadku monitorów szerokogamutowych.
Obraz testowy pobrany z poniższego adresu:
http://monitory.mastiff.pl/temp/cmm.jpg
wygląda następująco:
Od lewej:
1. Photoshop
2. Machinery
3. Przeglądarka nie obsługująca profili.
Pomiędzy 1 i 2 widać wyraźną różnicę w saturacji zieleni. Oznacza to w moim rozumieniu tyle, że program przetwarza poprawnie profil zaszyty w obrazku, natomiast ignoruje profil monitora.
Sprawdziłem na profilu v2 i efekt ten sam.
Więc trzeba go było od razu zgłosić to już dawno zostałby rozwiązany. Wsparcie dla profilu monitora jest w programie od wersji 2.x od początku. Dzisiaj wykryłem że przy zamianach jakiś czas temu dotyczących wyświetlania (przy podwójnym buforowaniu) niechcący popsułem ten kawałek programu. A że na komputerze na którym używam programu nie mam sprofilowanego monitora to jeszcze pewnie długo bym tego nie zauważył :-).
Proszę na przyszłość korzystać z pomocy technicznej i zgłaszać błędy.
Z pewnością zastanawiających się nad zakupem ucieszy fakt, że promocyjna cena została utrzymana także na styczeń 2012.
W nowym Roku życzę wszystkim użytkownikom wspaniałych efektów :-)
Przyjrzałem się jak program reaguje na takie duże pliki i wprowadziłem małą poprawkę do programu, która obsługuje (w wersji 64-bitowej) obrazki powyżej 4GB. Niestety mam pewne trudności z debugowaniem pracy programu przy tak dużych plikach bo mój system z 8GB Ram i zielonym dyskiem zamula bardzo mocno. Teoretycznie powinno działać, ale jeśli są błędy to na bieżąco będę je poprawiać. Dodatkowo jest też mała poprawka wyświetlania histogramu.
Poprawki nie wyświetlają się w spisie aktualizacji, jeśli chcesz to pobierz bezpośrednio z linka ze strony. Za kilka dni powinna być gotowa wersja 2.2 z kilkoma innymi nowymi rzeczami.
Dodatkowo dwa sample z porównania Photomatixa do Machinery 2 przez jednego z użytkowników pełnej wersji.
http://photography-on-the.net/forum/...7&postcount=65
U mnie się wiesza przy próbie załadowania jednego tif'a o połowę mniejszego :)
Może to tym spowodowane, że mam tylko demo ?
Photomatix świetnie sobie radzi z tym samym plikiem w OpenEXR.
Pobrałem, wersja 2.1.9 (build6)