To jest obiektyw do cropa.
Wersja do druku
Zdycha rynek aparatów:
https://www.canonwatch.com/canon-fin...re-a-changing/
Nie wiem czy tylko Canonowi źle idzie ale zgodnie z przewidywaniami sprzedaż sprzętu się kurczy.
przeciętnemu użytkownikowi do zrobienia zdjęcia wystarczy telefon:idea:
Rynek się już nasycił. Nie da się ciągle sprzedawać na takim samym poziomie + smartfony, które zabrały największą część tortu.
Chętnie kupiłbym nowe R ale muszę mieć dwa sloty - bez tego nadal kisnę na 5d3.
Zdjęcia, które mnie zainteresują na 500px (jest tego sporo) zostały wykonane dość tradycyjnym sprzętem. To najczęściej wysokie modele lustrzanek C i N (więcej N :)) z dość starymi szkłami.
Obawiam się, że ci uzytkownicy "zniknęli" z rynku na lata - mają co trzeba na poziomie.
Z kolei moi znajomi, posiadacze sprzętu klasy 400D lub D5100 nie przewidują jakichkolwiek inwestycji w foto. Raczej odejście do smartfonów.
Może system M jeszcze pożyje:
https://www.canonwatch.com/canon-pat...-eos-m-system/
Wygląda na fajny spacer zoom. A jeśli dochowa mały gabaryt to będzie bardzo fajny. Niby dopiero patent ale coś tam klecą ;)
jasne , że klecą, musi być ruch w interesie
Plotka z rumorsów, jeśli będzie prawdziwa to by oznaczało, że w canonie wreszcie obudziła się mała bestia.
https://www.canonrumors.com/rumored-...fications-cr1/
tłumaczenie (przez wujka G):
Specyfikacje Canon EOS M6 Mark II (Rumored)
Matryca CMOS APS-C 32,5 mp (nowa technologia czujników zapewniająca większy zakres dynamiki)
Procesor obrazowania DIGIC 8+
4K do 30p (bez przycinania lub 1,3-krotnego braku koszenia pikseli), Full HD do 180p
Brak dziennika Canon, ale nowy styl filmu
Podwójny przewodnik AF Focus
Nowy tryb Selfie i tryb Vlog
Enhanced Movie IS
Szybkie zdjęcia seryjne z maksymalną szybkością 16 klatek na sekundę (z AE / AF)
Tryb zdjęć seryjnych RAW przy 30 FPS (z AE / AF)
Dual Pixel AF z rozszerzonym obszarem
Eye AF (możliwe śledzenie)
Elektroniczna migawka 1 / 16000s
Bracketing ostrości
Obsługuje zewnętrzny wizjer elektroniczny
Zasilacz USB-C
Klecą, bo mają z tego sprzedaż. Ja zupełnie nie rozumiem skąd te nieustające rozkminy o rychłej śmierci systemu.
no wiesz, sezon ogórkowy:idea:
Tymczasem w oczekiwaniu na nowy korpus eos M, zostałem posiadaczem RP w zestawie z RF 35. Wychodzi na to że po zakupie 32 ef-M moją preferowaną ogniskową jest jednak 35.
Tez by bylo moja ulubiona ogniskowa, gdyby wszystkie inne byly w jezacej wlos na glowie cenie :mrgreen:
Przyznam, że trochę skóra mi ścierpła jak zobaczyłem tą specyfikację. Rozumiem, że trzeba wypuscić sensor nad którym sie pracowało od lat ale to może być dramat.
Źródłem sukcesu M50 jest chyba to, że jakoś to wszystko działa. Mam wrażenie, że juz przy 24mp DPAF zamula procek. Przy 32 mp może być katastrofa.
Wydaje mi się, że ostatnim bastionem obrony sprzętu foto przed smartfonami jest wysokie ISO. Przy tej rozdzielczości będzie kicha.
Podobnie śledzenie twarzy, oka i innych narządów wychodzi lepiej przy mniejszej rozdzielczości. Ta rozdzielczość zabije to body. Mam nadzieję, że to plota tylko.
@marfot nie wiem dlaczego zakładasz, że 2mpx więcej względem EOS'a R zabiją procek (ten sam?). Szkoda, że nie ma IBIS...
No bo właśnie procek w R nie wyrabia fpsów, nie skaluje pełnej klatki do 4K, śledzi też powściągliwie przy serii. Niby ma być Digic 8+ czyli coś mu zaimplementują dodatkowo, ale szybkie to wszystko nie będzie bo moim zdaniem nie może. DPAF zżera moc procka.
Oczekiwałem nowego sensora 24mp z lekko większym DR i wysokim ISO lepszym o jakieś 2EV oraz dopracowanych trackingów wszelkiego rodzaju ( to bardziej dla testerów niż dla siebie ;)). Mówię pod kątem zastąpienia u siebie M50 nowym M5II.
Co do IBIS to mam wrażenie, że Canon nie umie pożenić IBIS z IS w szkłach i ma dylemat. Chińczyk by wyłączał IBIS jak szkło ma IS i wszyscy by byli zadowoleni a Canon duma.
nie wiem na ile to prawda ale gdzieś czytalem że tej matrycy nie da się czytać szybciej - jeśli to prawda to szbszy procesor nic nie zmieni do pojawienia sie mitycznej matrycy wykonanej w nowszej technologii - trzeba się uzbroić w cierpliwosć i zająć fotografią a nie sprzętem (ja mam wszystko czego potrzebuję) ;) może słupki sprzedaży przekonają naszą ulubioną firmę do bardziej konkretnych działań bo strategia kilkukrotnej sprzedaży tego samego produktu w nowym opakowaniu chyba się skończyła w aktualnie bardziej konkutrencyjnym otoczeniu, a mit o dostawcy stabilnych roziązań marketing szeptany konkurencji zmienia w plotkę o kompletnym zastoju technologicznym i braku innowacji ;) - ja poczekam na to co canon ma do pokazania w kwestii następcy 5DsR - mam czas ;)
No to masz 100% szans na udane body 60mp z dużym DR i pięknym obrazkiem w obudowie a'la R.
Natomiast nie wierzę w wykonaniu Canona w ultraszybkie body wyposażone w algorytmy śledzenia źrenicy lub górnych rzęs wybranego w menu gatunku zwierza :mrgreen: No a tak ustawiają swoje testy sponsorowani testerzy i tak też zaczynają już myśleć klienci :cry:.
Mi zaawansowane śledzenie wszystkiego wydaje się być bardzo użyteczne, z kolei w zupełności wystarczą mi 3 klatki na sekundę. Byle na wszystkich ostrość była ustawiona tam gdzie trzeba...
Wyłożyłem trochę kasy w system M bo mnie urzeka kompaktowymi rozmiarami - zwłaszcza szkła. I tak marzy mi się żeby to pożyło trochę jeszcze.
Jeśli wysokie ISO w nowym body będzie na poziomie konkurencji (Fuji) to przyszłość jest jasna :).
Liczę też na ten zoom 12-48 bo na papierze jest super.
Oby tylko obrazek nie był jak w Fuji, bo pastele to ja lubię jako technikę malarską a nie w foto ;).
Matryca APSC 32 Mpx jest niemal pewna - szczególnie, że to ma być baza dla 4K bez cropa.
Co do szkieł to ja bym wolał jakieś jasne naleśniki a nie zoomy - no ale tu pewnie nikomu nie dogodzisz ;)..
Zrobiłem sobie krótkie porównanie i gdyby nowa puszka M oferowała podobną funkcjonalność jak RP to raczej z racji rozmiarów pozostałbym fanem serii M
https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...2c09a51fbb.jpg
https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...c5d8a5bf57.jpg
https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...1b62792ddf.jpg
I chciałbym mieć jednak wizjer wbudowany, mniej kłopotu w transporcie na motocyklu
https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...c98e252889.jpg
a o M5 albo M50 slyszales?
Decyzja o cenie wyrobu to wynik wieloskładnikowej analizy, jednym z wykresów jest Y: ile zostanie sprzedanych, X: przy danej cenie, a inne to koszty R&D, produkcji, strategia produktowa itd.
Analiza ma na celu optymalizować zysk.
Można ustalić niższą cenę ale wtedy trzeba wyprodukować więcej by uzyskać założony/określony zysk a np. na linię produkcyjną czeka już następny wyrób który trzeba wprowadzić by konkurencja nie odskoczyła za daleko w technologii.
A jak analiza "nie wyszła" to cashback, promocje itd byleby sprzedać założoną ilość wyrobu bo to i części zamówione spływają, czas linii produkcyjnej zafiksowany itd. a "zezłomowanie" sporo kosztuje
jp
Napisałem że mam wizjer i trochę mi on przeszkadza, bo zwyczajnie wystaje za bardzo i sprawia kłopot podczas wyciągania z tankbaga. Aparat używam nie tylko na motocyklu stąd czasem korzystniej jest skorzystać z wizjera, zwłaszcza gdy na ekranie niewiele widać.
Masz rację że podczas jazdy żona raczej tylko pstryka co jej się wydaje że może znaleźć się w kadrze a do oka i tak nie przyłoży, bo kask przeszkadza.
RP już raczej bym nie chciał jej wieszać na szyi, to może rzeczywiście M6 mk 2 byłby najlepszym rozwiązaniem. Pożyjemy zobaczymy
A jakie niby jest "jasne" ? F/0,95 ? Może Leica Leitz 75 mm f/0.85 z 1934 roku ? Czy też Rodenstock TV-Heligon 50 mm f/0.75, albo Tokyo Kogaku Similar 50 mm f/0.7 z 1951 roku ? Trudno też nie wspomnieć o Zeissie N-Mirotar 210 mm f/0.03 ;)
BTW - MZ każde szkło poniżej f/2,8 w przypadku stałek jest "jasne" a w przypadku zoomów poniżej f/4, ale oczywiście mogę się mylić ;)
Wystarczy 1.4. Nie pisałem o ekstremach. Są pleśniaki 1.4?
Wg Ciebie krótka stałka 2.8 to jasne szkło? To teraz powymieniaj te średniojasne. I napisz jaka to ma byc jasność.
Weź wyrysuj krzywą gaussa i zobacz jaka jasność jest najczęściej reprezentowana. Obstawiam wartość między 2 a 2.8. Czyli za jasne możemy od biedy uznać 1.8.
Pleśniaki 1.8 to .... ?
"Na blogu Epic Edits jakiś czas temu pojawiła się całkiem ciekawa ankieta z pytaniem, jakiej przysłony używasz najczęściej. Miło mi ogłosić, że wygrała liczba f/2.8! To dla mnie o tyle niezręczna informacja, że własnego obiektywu z takim światłem nie posiadam, aczkolwiek zdarza mi się używać i jaśniejszych obiektywów. Drugie miejsce zajęła liczba f/8"
Źródło: Epic Edits
Załącznik 2572
Art. "Jakim sprzętem zostały zrobione najlepsze zdjęcia"
"Statystycznie rzecz biorąc do wykonania najlepszej fotografii powinniśmy użyć Canona EOS 1D-X z obiektywem 16-35 mm. Zdjęcie powinniśmy wykonać na pełnym otworze przysłony (f/2.8), z czułością ISO 400 i z czasem 1/1000 s."
Załącznik 2573
Przepraszam, ale serio pytasz, czy są pleśniaki 1,4 ? Kilka takich mam w szafie (takumar, pentax, canon FD)
Dla mnie nawet jakby 2.8 dali byłoby nieźle. Faktem jest też że im jaśniej tym lepiej działa AF - to widać bardzo dobrze jak się podepnie 22/2.
Z ciekawostek to RED podobno ma zamiar wypuścić kamerę z mocowaniem RF.
https://www.canonrumors.com/is-red-a...-video-camera/
Nowy EOS-R będzie miał więcej pikseli niż A7R4 ?
https://www.canonwatch.com/next-cano...n-sony-a7r-iv/
jp
Będzie nowe R 35/1.2 - prawdopodobnie ;):
https://www.canonwatch.com/canon-pat...-eos-r-system/
Jest sporo konsekwencji we wdrażaniu nowych szkieł jak dotąd.
wydaje mi się ze robią pro szkła, w koncu pod C 1RX trzeba będzie coś podpiąć;)
dla amatorów coś wrzuca od czasu do czasu, jest 35 , 24-105 a będzie 24-240
Wypuszczenie body pro w pustą przestrzeń bez szkieł byłoby fatalne. To co robia jest zrozumiałe: szkła są unikalne, jasne, optycznie grubo.
Amatorzy póki co rzeźbią po taniości szkłami EF. W przypadku tele adapter niewiele stanowi. Jedno amatorskie UWA - C16-35/4L jest tanie i optycznie świetne. Pewnie coś wypuszczą ale nie za tą kasę co EF.
No ja bym nieco przestawił kolejność i będzie OK - raczej później niż prędzej :) Trzeba ulepić IBIS, ściągnąć od innych przepis na zrobienie matrycy z normalnym DR, zrobić dwie dziury pod dwa sloty, wyczarować nowe procki aby uciągnęły 10 FPS, dać FF w filmie itp. Może to dłuższą chwilę potrwać. Ale na szczęście można w aplikacji FaceApp sprawdzić jak będziemy wyglądali jak się już doczekamy takich ekstrasów ;)
Najprawdopodobniej takie "wypasione" rozwiązanie już (dawno ?) w dziale R&D Canona jest w trakcie badań/testów/poprawek
To że nie jest prezentowane światu może wynikać z wielu powodów :
a. technicznych/technologicznych :
- jakieś parametry nie są w pełni osiągnięte,
- coś nie pracuje stabilnie np. w pełnym zakresie temperatur
- elektronika się "grzeje"
-.....
b. części : aparat jest już ok, ale produkcja części nie jest dopięta
c. produkcja : linie produkcyjne nie są jeszcze "wolne", produkowane są wyroby o dużej sprzedaży
d. braku jasnych przesłanek do decyzji strategii produktowej
- jaki ostateczny "kształt", jakie własności i cechy ma mieć aparat, jaką technologię dać do puszki a jakiej teraz nie dawać
- jak to się będzie miało do działań konkurencji
- jak to będzie wpływało na dalsze działania i dalsze możliwości Canona
No i najważniejsze, brzytwa Ockhama, braku "wiedzy"
Jaki to będzie miało wpływ na całą sprzedaż wszystkich wyrobów Canona
Czyli na maksymalizację zysku "teraz" i "w przyszłości" z całego segmentu foto
jp
na to będziemy czekać wieczność - canon nie daje wszystkiego co ma na jedną iterację w jednym korpusie - IBIS wersja I, DR wersja II, nowy procek (zawsze jest nowy ale taki nowy nowy) wersja III, brak cropa w 4K wersja IV tak najoptymistyczniej licząc 8 lat powolnych usprawnień - ale ale na początek dostaniemy 80mpikseli bo tego nam najbardziej trzeba i nasza ulubiona firma o tym wie i będziemy mogli pokazać kumplom co noszą telewizory 80mpix i zapytać z uśmiechem "ile masz megapikseli"? a następnie odpowiedzieć z profesorską nutą w głosie "..do mniej poważnych prac ci wystarczy" - to da nam nową siłę na lata czekania
ale ogólnie to chętnie zobaczę tego potwora 5DsR to nie był zbyt popularny korpus ale chyba pomimo ogromnej ilości megapikseli zupełnie niezły (jak na naszą ulubiona firmę) pod względem tfu DRa (jakoś nie mogę wymówić tego słowa i za każdym razem jak czytam lub wymawiam to spluwam przez lewe ramię urok jakiś czy co - chyba pójdę do szeptuchy co ma chatę na skraju wsi może coś poradzi)
Tak jak entropia świata rośnie tak zainteresowanie aparatami foto wszelkiej maści spada:
https://www.canonwatch.com/the-digit...stics-suggest/
W komentarzu pomylili pojęcia "spadek do" i "spadek o" co brzmi makabrycznie ale i tak fakty są oczywiste.
No i DSLR ucierpiały przy tym poważnie :cry:.