Odp: Canon 7D MarkII w praktyce:zdjęcia,ustawienia i inne rady
Krótkie posumowanie wczorajszego wypadu na mewy :) Zrobiłem całe 39 zdjęć:) Z tego 3 odrzuciłem od razu. Zostaje 36. Poniżej specjalnie wybrane z tych trzydziestu sześciu najgorsze jakościowo zdjęcie mewy. Przy wielkości 2000x1500 jest tak samo dobre jak ta miniaturka. A cyraneczki to crop prawie 100%.
Zdjęcia psa, pomijając moje ewidentne błędy, praktycznie w 100% bardzo dobre.
Nie strzelam seriami po 10. Najczęściej 2, 3 zdjęcia w serii. Ale następnym razem spróbuję. Z ciekawości....
Cytat:
Zamieszczone przez
Irek07
Nie strzelam seriami po 10. Najczęściej 2, 3 zdjęcia w serii. Ale następnym razem spróbuję
Tak 2-4 klatek wystarcza.Jak jest trafione to wystarczy.Poza tym 3 sekundy po 10 klatek , to prawie 1GB .
Ten AF to cięższy kawałek chleba niz w 5DIII.Łapie każdą trawke lub paprocha.
Na niebie można użyć AF rozszerzonego ,ale na psie w chaszczach ,nie zdało mi to egzaminu.
Ostre bywa wszystko ,ale nie to co chciałem.
Nie wiem czemu "marudzisz" przecież gołym okiem widać, że piesek ma ostre ząbki :)
[QUOTE=zysk;1265051]Tak 2-4 klatek wystarcza.Jak jest trafione to wystarczy.Poza tym 3 sekundy po 10 klatek , to prawie 1GB .
Ten AF to cięższy kawałek chleba niz w 5DIII.Łapie każdą trawke lub paprocha.
Na niebie można użyć AF rozszerzonego ,ale na psie w chaszczach ,nie zdało mi to egzaminu.
Ostre bywa wszystko ,ale nie to co chciałem.
A przestawiłeś sobie czułość na minus 1 lub minus 2? Jeśli nie to powinno pomóc. Punkty AF mam ustawione środkowy plus cztery. I na ptaki i na psa.
Cytat:
Zamieszczone przez
Irek07
A przestawiłeś sobie czułość na minus 1 lub minus 2? Jeśli nie to powinno pomóc. Punkty AF mam ustawione środkowy plus cztery. I na ptaki i na psa.
O którym trybie mówisz :1,3,5 ?
Nie mogę się zdecydować :roll: .
Cytat:
Zamieszczone przez
zysk
O którym trybie mówisz :1,3,5 ?
Nie mogę się zdecydować :roll: .
Gdzieś na jakimś australijskim forum wyczytałem że na ptaki, psy i inne gady najlepiej zostawić w trybie 1, zmniejszyć czułość i .... nie dotykać więcej.
Swoją drogą to sporo było narzekań na początku że AF w nic nie trafia. Ludzie oddawali aparaty do sklepu i chcieli wymieniać na nowe. To byli ci co za dużo namieszali :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Irek07
na jakimś australijskim forum wyczytałem że na ptaki, psy i inne gady najlepiej zostawić w trybie 1
Z 5DIII sie nie przejmowałem ,wszystko na !.I było Ok :D .
a teraz do 7DII poradnik za poradnikiem
Cytat:
Zamieszczone przez
zysk
Znaczy że co? Ptaki na rowerach jeżdżą ? :)
Gdzie dwóch ludzi tam trzy opinie. Podejrzewam że to ustawienie może być dobre do pojedynczego ptaka na niebie. W czułości chodzi o to żeby AF nie skakał z obiektu na obiekt. Np z psa na badyle.
Obsługa AF w 7DMkII jest wyjaśniona w specjalnym podręczniku Canona tutaj. Może się przyda.;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Irek07
Podejrzewam że to ustawienie może być dobre do pojedynczego ptaka na niebie. W czułości chodzi o to żeby AF nie skakał z obiektu na obiekt. Np z psa na badyle
Tak,zgoda ,całkiem niedawno tak samo napisałem.
- tło mdłe jak niebo: rozszerzone pole AF :tak
- w przypadku wielu drobnych detali ,trzeba jednak używać punktowego,
np biegnący pies :rozszerzony AF może trafić przednia łapę a nie nos czy oko.