Odp: Sigma 50mm f/1.4 DG HSM Art - robi się ciekawie!
Dla mnie ostrość jest na dalszym miejscu, mniej więcej to wszystko jest porównywalne. Ważniejsza jest wrażenie w obrazku i poręczność. Ta Sigma wg mnie jest za wielka i ciężka jak na standardową stałkę 50mm. Ta Sigma ma wymiary jak 24-70L i waży tyle samo. Nie jest to szkło na codzień wg. mnie. Dlatego ja bym wolał raczej 50L.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
chrislab
Nie doczytałem z jakiej odległości oni robią testy, ale raczej z bliskiej fotografuję tablice testowe. To nie jest obiektywne na wszystkie sytuacje. Ja wolę poczekać na realne porównania tematów oddalonych 5m czy 10m od aparatu. A te tablice w slrgear to nie znalazłem z jakiej odległości oni fotografują?
Cytat:
Ta Sigma ma wymiary jak 24-70L i waży tyle samo. Nie jest to szkło na codzień wg. mnie. Dlatego ja bym wolał raczej 50L.
24-70 to obiektyw zakładany od święta? Do 50 L to się tego szkła prawdopodobnie nie będzie dało porównać. Bo wiadomo, że L jest magiczne i ma piękne niebieskości. :)
Fajnie, że wątku o S50A jest kolejne 3 strony durnych przepychanek o S35.
Cytat:
Zamieszczone przez
kaindox
W sklepie przecież nie koniecznie trzeba robić zdjęcia tylko i wyłącznie tablicom testowym.
Kończąc już ten OT pokażę, że w sklepie można też zrobić inne zdjęcia, nie tylko tablicom testowym:
cud - mniód malina, czyż nie ?
Bez wahania wziąłem :-D
Kiedy w końcu s50 1.4 art trafi do sklepu? Czekam czekam ( od stycznia) i jakoś doczekać się nie mogę ;/.
Czy ktoś ze śląska użyczyłby np na jeden dzień do testów canona 50 1.2 chciałbym po prostu sprawdzić czy rzeczywiście daje taki magiczny obrazek......
Bo jak czytam ze sigma jest mniej więcej takich rozmiarów jak 24-70, że coś af , to nie za bardzo mi sie to podoba i jestem coraz bardziej zdegustowany:). ( na razie mam 135 2.0L i 24 1.4 II L więc chciałbym mieć mniejszy poręczny obiektyw a nie znowu jakiś kloc)
Chcę mięć obiektyw który również podepnę pod glidecam'a więc pewnie będzie mi go trudniej wyważyć z powodu swych rozmiarów.
Ja też ciekaw niezmiernie ceny, 35mm 1.4 stoi u progu ;) potem sprzedaż EF 50mm 1.4 (jak będzie to możliwe w ogóle) dokładka i zakup w/w Sigmy tj. 50/1.4
Biorąc pod uwagę że canona uda się sprzedać za ~800zł, Sigma 50 1.4 będzie w podobnej cenie co 35 Art to za cenę ef 35mm dokładając ~1k będę miał 35 i 50/1.4 ;) i to w lepszej jakości optycznej niż Lki.
Można chcieć czegoś więcej? ;)
Cytat:
więc chciałbym mieć mniejszy poręczny obiektyw a nie znowu jakiś kloc)
40 2.8? :) Bo 50L też małe nie jest. 50 1.8 i 50 1.8 Canona są małe. Masz duży wybór.
Cytat:
Zamieszczone przez
PoulN
Ja też ciekaw niezmiernie ceny, 35mm 1.4 stoi u progu ;) potem sprzedaż EF 50mm 1.4 (jak będzie to możliwe w ogóle) dokładka i zakup w/w Sigmy tj. 50/1.4
Biorąc pod uwagę że canona uda się sprzedać za ~800zł, Sigma 50 1.4 będzie w podobnej cenie co 35 Art to za cenę ef 35mm dokładając ~1k będę miał 35 i 50/1.4 ;) i to w lepszej jakości optycznej niż Lki.
Można chcieć czegoś więcej? ;)
usb docka do kalibracji tych wynalazków
miałem canona 50 1.4 ( fajny leciutki) po kupieniu obiektów z serii "L" został sprzedany.
Jednak różnica jest kolosalna pomiędzy seria "L" a tanimi obiektywami.
Więc zostaje 50 1.2 L lub sigma 50 1.4 art. Czekam do piątku i zobaczymy ile będzie kosztować:)
Cytat:
Jednak różnica jest kolosalna pomiędzy seria "L" a tanimi obiektywami.
No popatrz.
Tak tylko nabijasz posty, bo chcesz coś sprzedać na giełdzie? :)
Cytat:
Więc zostaje 50 1.2 L lub sigma 50 1.4 art. Czekam do piątku i zobaczymy ile będzie kosztować
Na 99% taniej niż 50 1.2.
Dzisiaj przeglądałem swoje archiwum. Skupiłem się na zdjęciach wykonanych pięćdziesiątką canona, wersją 1.8 i 1.4. Szkieł już dawno nie mam, bo z moimi puszkami af był tragiczny , trzykrotna kalibracja na 20D nic nie pomogła, z piećdziesiątką też szału nie było. Szkła służą komuś innemu. Ale to nie powód, żebym krytykował te szkła - widać z moimi korpusami się nie zgrały- ot, cała elektronika. Tu, co niektórzy psy wieszają na sigmie, bo im nie trafiała. Czy to znaczy, że to złe szkło ? Nie. Dlatego czekam na piećdziesiątkę sigmy, bo znów zaczynają mi się podobać zdjęcia wykonane tą ogniskową. Jeżeli będzie tak dobra jak 35 1.4, a cena akceptowalna, to wyląduje u mnie w torbie. Żeby jeszcze sigma wypuściła 24 1.4 Art.
Pozdrawiam