RUTRA007, ale jednak chyba 24-105 i 15-85 to całkiem inne obiektywy (i nie chodzi mi o znaczek L, tylko o użyteczność).
Ja tak nieśmiało zaczynam się zastanawiać czy te 10mm jest mi jednak tak mocno potrzebne ;)
Wersja do druku
RUTRA007, ale jednak chyba 24-105 i 15-85 to całkiem inne obiektywy (i nie chodzi mi o znaczek L, tylko o użyteczność).
Ja tak nieśmiało zaczynam się zastanawiać czy te 10mm jest mi jednak tak mocno potrzebne ;)
U mnie decyzja była łatwiejsza, bo mam sigmę 10-20 i szerokiego kąta mi nie brakuje. Kiedyś pomyślę też o szerokiej, jasnej i stałej eli.
Apetyt rośnie w miarę jedzenia. Gdy zechcesz wymienić puszkę na ff, to nie trzeba będzie wymieniać szklarni. Przy 15-85 nie będzie wyboru.
Jest już test 15-85 na optycznych. Obiektyw wypadł rewelacyjnie.
Teraz już się chyba nikt nie będzie dziwił czemu go wprowadzili na rynek razem z 7D.
Mnie tylko szkoda, że canon nie wypuszcza stałek EF-S zoptymalizowanych do cyfry zrobionych w nowej technologii... bo ta niewątpliwie posunęła się znacznie do przodu. Na szczęście jest jeszcze Sigma...
Niestety elementem oceny szkła jest jeszcze solidność jego budowy a w tym przypadku podkreślonym przez pryzmat chorej ceny nie jest już tak rewelacyjnie. Co z tego , że jest ostry (18-55 IS też jest ostry :-P ) . Miałem okazję go podpiąć do body i moim zadaniem nie jest on wart tych 2700zł, które trzeba na niego wydać. Dla mnie granicą bólu będzie 2000zł ;-)
Ba, wiadomo, że użytkownik stałek jest często skłonny wydać kasę na szkło serii L, więc pewnie dlatego nie ma zbyt wielu stałek EF-S. Ale akurat jasny, przyzwoity standart dla APS-C być powinien.
Przy okazji: czy porównywałeś może schemat optyczny tej 60 z IS-em z obecnym szkłem EF-S? Ciekaw jestem czy to nie bedzie jednak przypadkiem zupełnie nowa konstrukcja (nawet L), bo w krótszych ogniskowych makro Canon już też trochę słabą ofertę ma.
Ale o czym mowa? Mając 10-20 musisz automagicznie dźwigać 24-105 a w przypadku 15-85IS masz wystarczająco szeroki kąt w najbardziej uniwersalnym zakresie ogniskowych.
Mogli zrobić 3.5-4.5 jak Sony, ale jeśli odbiło by to się na jakości to ja wolę ostre 5.6 w spacer zoomie.
15-85IS (obok 17-55IS) to drugie szkło, którego zazdroszczą posiadacze pełnej klatki.
24-105 jest super, ale było by mega super gdyby łączyło cechy 28-135IS i 24-70.... o 17-55IS praktycznie możemy zapomnieć bo niedługo wyjdzie update 24-70, zapewne w IS'ie.
I Canon jeśli chce mnie po raz trzeci skroić (15-85, 17-55) musi zrobić 17-55 f/2.0 IS jako plan minimum lub 15-45 f/2.0 IS jako plan maksimum.
Już Jacek_Z przebąkuje, że po takim udanym ripleju jak 15-85, Nikon zapewne odpowie kitami 14mm, do tego Tamron 17-50VC. Nie ma bata, że wymusi to spadek ceny 17-55 IS co się firmie najmniej podoba i jeśli chcą nadal kasować $1000-1200 za ten zoom (Nikkor doda VR do swojego raczej prędzej niż później) muszą uderzyć z grubej rury (dosłownie).
W tym upatruję szansy na pierwszy ef-s f/2.0 zoom.
No właśnie tylko, że po 7D (45 MPx w FF) jakoś nie bardzo mi się chce pakować $3.5-4K w 3D, którego wciąż nie ma a który ma mieć tylko 8 MPx (gęstość pixela z 5DII).