Odp: Viltrox wycofuje się z systemu Canona RF. Canon blokuje działania Viltroxa.
jeszcze sie nie znudzilo dokarmianie candara w tym watku?
nie ma obaw, mozna przestac. na pewno znajdzie sie kolejny watek, jak nie dzisiaj to jutro...
Odp: Viltrox wycofuje się z systemu Canona RF. Canon blokuje działania Viltroxa.
Już mnie wqrw bierze na tego trola :)
Re: Viltrox wycofuje się z systemu Canona RF. Canon blokuje działania Viltroxa.
@cybulski Zamykamy wątek! Wyłącznie Canony są fajne i śliczne nawet podziwiane przez szybę w gablocie. Wszystkie szkła w innych systemach są jak napisałeś wyżej: "strasznie brzydkie, i jakieś dziwne", "nie były ostre bez przymknięcia o dwie działki" , "słaba szklarnia" , "słabo kupowana".
Odp: Re: Viltrox wycofuje się z systemu Canona RF. Canon blokuje działania Viltroxa.
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
@
cybulski Zamykamy wątek! Tylko Canon jest fajny i ładny nawet podziwiany wyłącznie przez szybę w gablocie. Wszystkie szkła w innych systemach są jak napisałeś wyżej: "strasznie brzydkie, i jakieś dziwne", "nie były ostre bez przymknięcia o dwie działki" , "słaba szklarnia" , "słabo kupowana".
Ta szklarnia była po prostu słaba, Nikon przespał w samouwielbieniu dekadę, tak że NIkoniarze nawet na własnym forum odradzali zakup Nikkorów na rzecz Sigmy czy Tamrona.
To taki był system, puszki + matryce Sony i wielka hujnia ze szkłami. Dzięki za taki system, za takiego producenta od puszek od siedniu boleści skoro nie wiedzą co to znaczy prawdziwy SYSTEM.
D600 chlapanie olejem po matrycy, d750 problem z migawką i flary w komorze lustra, d800 i 810 duży shutter shock.... D850 (topowy model a nie umie dobrze pracować na LV, brak śledzenia twarzy) Litości trzeba było się mocno starać aby trafić na udany model. No i ten legendarny serwis Nikona... Który ostatecznie dla modeli FF wywędrował za granicę.
Więc... Jeśli o mnie chodzi to nie ma takiej opcji abym odzyskał zaufanie do Nikona. Może być o połowę nawet tańszy, nie chce więcej tego badziewia, już im nie ufam :D
Ja tam się nie znam bo nie miałem ale znajomi którzy mieli D750 i D850 bardzo chwalili. D750 to taki ślubny wół roboczy a D850 dalej dużo zadowolonych ludzi używa. Co do serwisu to nie korzystałem z Nikona ale z tego co słyszę o Canonie i Żytniej to jest niewiele lepiej. Różnica jest taka, że jak już poważna awaria to znajomi do Berlina jadą z Canonem a Nikon jak słyszę już wysyła sam za granicę :) . Zresztą daleko szukać wysłałem tydzień temu w ramach "CPS Priority Support" email odnośnie jednego z obiektywów, zero odpowiedzi dzisiaj próbowałem się dodzwonić do opiekuna "CPS Priority Support" w tej sprawie i "null" z tego priorytetowego wsparcia :).
Więc jak widać jak mówi staropolskiego porzekadło "wszędzie dobrze gdzie nas nie ma" :) .
A co do szklarni to taki Nikkor 200-500 5.6 w cenie 5700 zł by się przydał Canonowi w ofercie bo nie ma taniego w miarę jasnego zooma - tylko troszkę szybszy silnik AF by mogli już dać :).
ps. Jeśli chodzi o piękności Canona to dla mnie iście kretyński pomysł z "białymi" obiektywami (tak wiem mniej się nagrzewają itp. szczególnie jak trzeba kamuflaż założyć) - bardzo chętnie kupiłbym czarną wersję a nie od razu z daleka widać ten "ziomal" ma coś drogiego w ręku no i do tego te leśne barwy :lol: .
Cytat:
Zamieszczone przez
Ketchup
A co do szklarni to taki Nikkor 200-500 5.6 w cenie 5700 zł by się przydał Canonowi w ofercie bo nie ma taniego w miarę jasnego zooma - tylko troszkę szybszy silnik AF by mogli już dać :).
fantastyczne szkło i jeszcze w tej cenie
Puszki Nikona ale stawiam, że szkła u ślubniaków to już Sigma lub Tamrony 35/85
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
fantastyczne szkło i jeszcze w tej cenie
Mają problem z jakością dopiero 3 szt. była ostra na rogach, no i trochę mały ślimak AF co widać było z Z6, brak uszczelnień, ale lekkie - generalnie w tej cenie nie ma co wybrzydzać za stałym światłem. W Canonie brakuje mi takiego szkła.
Jeśli chodzi o slubniakow to co sobotę mam z nimi styczność i moje obserwacje są takie, że najczęściej widzę bezlustro Canona i nieśmiertelne eLki EF na adapterze, w 90% zoomy typu 24-70/f2.8 czy 16-35/F2.8 uzupełniane przez 70-200/f4. Raz na 5 ślubów trafi się jakiś Nikon. Mam wrażenie, że amatorzy dużo więcej pieniędzy wydają na sprzęt foto niż zawodowcy. Łatwiej wydać niemałe pieniądze amatorowi na coś związanego z pasją niż zawodowcowi gdzie liczy się rachunek ekonomiczny.
Cytat:
Zamieszczone przez
Ketchup
Mają problem z jakością dopiero 3 szt. była ostra na rogach, no i trochę mały ślimak AF co widać było z Z6, brak uszczelnień, ale lekkie - generalnie w tej cenie nie ma co wybrzydzać za stałym światłem. W Canonie brakuje mi takiego szkła.
koleżanka na koniach używa, wyniki świetne