Odp: Samyang AF 85mm f/1.4 RF
Cytat:
Zamieszczone przez
rojo
Hi, aktualizował już ktoś soft w R6 do 1.4 i sprawdzał czy Samy 85/1.4 jeszcze działa? Bo się boję trochę :D
W wątku o R6 ktoś napisał, że wszystko OK. Sprawdź sobie.
Ktoś może trafił na jakieś info od Samyanga z wyjaśnieniem sprawy wycofania z bagnetu RF? Ma to jeszcze jakąś przyszłość? :)
Witam
Czy ktoś wie jak obecnie wyglada sprawa kompatybilności obiektywu z Canon R?
Nie wiem czy jest sens szukać używki lub w zagranicznych sklepach
Cytat:
Zamieszczone przez
Grizzzlyy
Witam
Czy ktoś wie jak obecnie wyglada sprawa kompatybilności obiektywu z Canon R?
Nie wiem czy jest sens szukać używki lub w zagranicznych sklepach
używałem z R bez żadnych problemów.
Kompatybilność jest. Problem może być przy aktualizacji firmware korpusu a bardziej przy zmianie puszki na nowszą, która kiedyś wyjdzie.
Osobiście ogromnie żałuję takiego obrotu sprawy. Już miałem kupować to szkło.
Yongnuo też ma 2 obiektywy z bagnetem rf i nigdzie w Europie nie widzę ich dystrybucji. Tylko USA lub ebay z Chin. Czyli identycznie jak z Samyangiem.
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
Kompatybilność jest. Problem może być przy aktualizacji firmware korpusu a bardziej przy zmianie puszki na nowszą, która kiedyś wyjdzie.
Osobiście ogromnie żałuję takiego obrotu sprawy. Już miałem kupować to szkło.
Yongnuo też ma 2 obiektywy z bagnetem rf i nigdzie w Europie nie widzę ich dystrybucji. Tylko USA lub ebay z Chin. Czyli identycznie jak z Samyangiem.
Niestety
Sanyang wydaje się rozwiązaniem pomostowym pomiędzy konstrukcjami CANON.
SIGMA tez się nie pali do zaprezentowania własnych rozwiązań z bagnetem RF
Cytat:
Zamieszczone przez
Grizzzlyy
Niestety
Sanyang wydaje się rozwiązaniem pomostowym pomiędzy konstrukcjami CANON.
SIGMA tez się nie pali do zaprezentowania własnych rozwiązań z bagnetem RF
Najgorsze jest to, że nigdzie nie ma oficjalnego potwierdzenia przyczyny wycofania się z bagnetu RF. Nie wiadomo nawet, czy jest jeszcze jakaś nadzieja przy innych rozwiązaniach technicznych. To źle wróży jeśli chodzi w ogóle o szkła firm trzecich pod RF. Nawet Nikon ma te swoje viltroxy. W Canonie chyba zostaniemy tylko przy oryginałach :)
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
Najgorsze jest to, że nigdzie nie ma oficjalnego potwierdzenia przyczyny wycofania się z bagnetu RF. Nie wiadomo nawet, czy jest jeszcze jakaś nadzieja przy innych rozwiązaniach technicznych. To źle wróży jeśli chodzi w ogóle o szkła firm trzecich pod RF. Nawet Nikon ma te swoje viltroxy. W Canonie chyba zostaniemy tylko przy oryginałach :)
Informacje na forach (rzekomo od producenta) zapowiadały RF u SIGMY już w 2020 roku
Powoli zbliżamy się do końca a tu ani widu a i słuchu. Co może wskazywać ze Canon skutecznie wystraszył konkurencje.
Czy można jeszcze trafić w sklepach na ten obiektyw ?
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertoM
Czy można jeszcze trafić w sklepach na ten obiektyw ?
Ja znalazłem jakieś pół roku temu na amerykańskim Amazonie, ale sprawdź Viltrox AF 85 mm f/1.8 RF powszechnie dostępny w podobnej cenie