Jeśli przypadkiem napisało ci się o jedno zero za dużo (tj. chodziło ci o D300), to masz rację. Ale CAM1000 to żadna rewelacja. Nie uogólniajmy tak z tym super autofocusem Nikona...
Wersja do druku
I te poza centralnym są tak samo do kitu jak w Canonach. Jaka więc jest różnica? Żadna, IMHO. Jak się chce mieć ten słynny AF Nikonowski, to i tak trzeba wyskoczyć z circa about 5800 zł na D300. W Canonie za 2 koła mniej masz bardzo przyzwoity AF w 50D, lub jeszcze taniej 40D (póki co - można jeszcze kupić nówkę). Serwo gorsze, trzeba przyznać, ale punkty boczne są bardzo OK. Więcej czujników doceniłbym dopiero przy eye control.
od przybytku glowa nie boli ;) wole miec wiecej i skorzystac z nich raz na miesiac niz nie miec i kombinowac z przekadrowywaniem...
ale coz to i tak nie moje zmartwienie bo ani d3000 ani 1000d nie mam i nie bede mial, wole wieksze zabawki ;)
eye control jest fajny ale trojeczka juz niewiele robie zdjec....
co do "premier" to nikon jest chyba mniej zrozumialy niz canon.
ja z tego w sumie to nic nie rozumiem. Po co i dlaczego wlasnie takie elementy w systemie zmieniaja.
d3000? prezciez jest d5000
d300s tu filmy ( choc konkurencyjnie to do d700 powinni wrzucic
szkla? ktos na nie narzekal? nawet jesli to nie tak jak na dziury ktorymi nikon ( wg mnie, choc moze malo wiem) traci klientow.
CCC - i na co liczą: więcej niewolników (szkła) w swoim obozie
Solidny, prawie idealny krop za groszę, zdecydowanie nie jest propozycja dla właścicieli D300
Bythom pisał, że ten rok pokaże kto ma lepszą płynność finansową. Zeskalowali produkcję w dół zbyt zachowawczo (chyba komplement) i sklepy świecą pustkami. Pierdziu szkła za $2+k, ale brakuje nawet N35/1.8.
To pokazuje, że nie chcą ryzykować bardziej (D700 zjada sprzedaż D3). Mogli by zaanonsować z 6 szkieł na które czekasz tylko nie kupiłbyś ich do 2012.
Imho to pokazuje gdzie jest Canon, co osobiście mnie przeraża. Szczęście od Boga, że Nikon dał im kopniaka w dupsko z ceną 2/VR i się opamiętali. To samo Panas z już nie tylko LX3 ale wręcz całą linią kompaktów.
no to taka hiperbola troche byla ;)
ale to dziala tak: w entry level jest nieco gorzej niz u konurenta ale i wyzej zwykle troche brakuje...
a ja czekam ze zmiana backupowej puszki 20d od paru lat i nie moge sie doczekac na cos co nie jest zbyt duzym kompromisem...
chcialem zmienic piatke i tez czekam na cos z afem bardziej sensownego...
a nie chce mi sie dzwigac jedynek...
Co prawda informacja nie dotyczy bezpośrednio lustrzanki tylko aparatu kompaktowego ale wydaje mi się dość interesującym rozwiązaniem. Fragment informacji prasowej:
„ COOLPIX S1000pj to najnowszy aparat kompaktowy Nikona, który jako pierwszy na świecie posiada wbudowany projektor multimedialny. Aparat wyposażono w matrycę o rozdzielczości 12,1 mln efektywnych pikseli, 5-krotny zoom optyczny oraz szerokokątny monitor LCD o przekątnej 2,7 cala.
Projektor zastosowany w modelu COOLPIX S1000pj wyświetla obraz w rozmiarach od ok. 5 do 40 cali (ok. 13 do 100 cm)1. Dodatkowo, do aparatu dołączony jest pilot, który umożliwia wygodne, bezprzewodowe sterowanie funkcjami zarówno projektora, jak i aparatu. Przy korzystaniu z projektora, specjalnie zaprojektowana podstawka pozwala umiejscawiać sprzęt w dowolnym miejscu, by wygodnie oglądać zdjęcia.”