Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [bezlusterkowce] ;)
12 koła to dziś nie wiele więcej niż eLki po 5-6 koła 10 lat temu, gdzie minimalna krajowa wynosiła ok 1100 zeta na rękę. Mój pierwszy 5dmkII kosztował 9tys. a za 10 koła można było kupić golfa 10 letniego!!! Dziś r6 kosztuje tyle samo, więc generalnie sprzęt foto jest tani jak barszcz :) Pytanie czy na nim zarabiasz czy nie.
Canon stawia mocno na branże reportersko-ślubną. Jeżeli dla kogoś obiektyw 28-70mm miał za krotki zakres albo brakowało mu tych kilku mm na szerokości to tutaj ma już wszystko. Na jednym body 24-105/2.8, na drugim np 50 1.2 i ogarnia całą imprezę takim zestawieniem.
--- Kolejny post ---
Ja czekam na bardziej oczywiste konstrukcje jak 28 1.4, 50 1.4. Do typowych portretów mam ef135/2 i nie planuje (nie widzę potrzeby) zamiany na rf135
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertoM
Canon stawia mocno na branże reportersko-ślubną. Jeżeli dla kogoś obiektyw 28-70mm miał za krotki zakres albo brakowało mu tych kilku mm na szerokości to tutaj ma już wszystko. Na jednym body 24-105/2.8, na drugim np 50 1.2 i ogarnia całą imprezę takim zestawieniem.
--- Kolejny post ---
Ja czekam na bardziej oczywiste konstrukcje jak 28 1.4, 50 1.4. Do typowych portretów mam ef135/2 i nie planuje (nie widzę potrzeby) zamiany na rf135
R1 + 10-20 + 24-105 + 100-300 i obskakujesz cale igrzyska ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Hubert Multana
R1 za 40.000 zł + RF 10-20 4,0 za 12.000 zł + 24-105 2.8 za 20.000 zł + RF 100-300 2.8 za 56.000 zł i obskakujesz cale igrzyska ;)
Lekko licząc wyszło mi 128.000 zł za aparat z 3 obiektywami ;) Dorzuciłbym do kompletu jeszcze RF 600mm F4 za 70.000 zł to wyjdzie prawie 200.000 zł licząc ew. filtry ochronne :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Lekko licząc wyszło mi 128.000 zł za aparat z 3 obiektywami ;) Dorzuciłbym do kompletu jeszcze RF 600mm F4 za 70.000 zł to wyjdzie prawie 200.000 zł licząc ew. filtry ochronne :mrgreen:
Po agencjach to spłynie jak po kaczce, a na olimpiadzie i tak z parku Canona pobiorą. Freelancerzy którzy liczą $ dalej będą na EF jechać które kupili kilka lat temu. Za to bogaci amatorzy w USA już w kolejce się ustawiają tak jak miało to miejsce przy RF 100-300 2.8 a i tak najwięcej zyskają wszelacy "youtuberzy" na spekulacjach i recenzjach publikowanych na swoich :) .
RF 200-800mm f/6.3-9 IS USM to ciekawa opcja może być, ja raczej nie potrzebuję tak długiej ogniskowej - pytanie czy to eLka będzie? (bo biała i USM stosowany zwykle w mniej zabawkowych konstrukcjach) czy jakiś wynalazek z plastikowymi soczewkami?
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Musisz im napisac, ze to się nie opłaca ;)
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Ketchup
Po agencjach to spłynie jak po kaczce, a na olimpiadzie i tak z parku Canona pobiorą. Freelancerzy którzy liczą $ dalej będą na EF jechać które kupili kilka lat temu. Za to bogaci amatorzy w USA już w kolejce się ustawiają tak jak miało to miejsce przy RF 100-300 2.8 a i tak najwięcej zyskają wszelacy "youtuberzy" na spekulacjach i recenzjach publikowanych na swoich :) .
No mialem pisac, ze problemy z dostępnością 100-300 trwają do dziś, kto zamówił w przedsprzedaży to używa.
Cytat:
Zamieszczone przez
Hubert Multana
Musisz im napisac, ze to się nie opłaca ;)
--- Kolejny post ---
No mialem pisac, ze problemy z dostępnością 100-300 trwają do dziś, kto zamówił w przedsprzedaży to używa.
Myślisz, że np. dla ambasadora Canona Łukasza by się egzemplarz nie znalazł - dalej używa na sporcie EF 400 2.8 III, a 100-300 testował zanim w sklepach się pojawił. Tak na marginesie, jak potrzebujesz w tym momencie mają od ręki w cyfrowym, fotoplusie i fotoformie za 56 tys zł (myślę że jeszcze do urwania cena) więc tylko brać i używać 8-).
Cytat:
Zamieszczone przez
mirror
RF 200-800mm f/6.3-9 IS USM to ciekawa opcja może być, ja raczej nie potrzebuję tak długiej ogniskowej - pytanie czy to eLka będzie? (bo biała i USM stosowany zwykle w mniej zabawkowych konstrukcjach) czy jakiś wynalazek z plastikowymi soczewkami?
Nie to nie będzie eLka.
Canon wprowadzi do oferty obiektyw RF 400 mm f/4 DO IS USM w 2024 roku
Wersja EF 400 mm f/4.0 DO IS II USM kosztuje 32.940 zł Pytanie brzmi ile kosztować będzie wersja RF? ja obstawiam 50.000 zł ;)