Odp: Przydatność Samsunga S22 vs aparat foto, rozważania JP.
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Techologia obliczeniowa powstała właśnie poto by z "gorszych" matrc (i obiektywów) uzyskać takiej samej jakości zdjęcia jak w fotografii optycznej poprzez stacking z wielu matryc naraz, skoplikowane algorytmy obliczeniowe i przy dużym współudziale AI.
Jest obszar gdzie już teraz się to udało. A rozwój matryc smartfonowych i rozwój procesorów "fotograficznych" jest imponujacy.
Te dwa ostatnie czynniki nie decydują o eliminowaniu z użytku sprzętu foto przez smartfony. Jest zupełnie odwrotnie. Co innego tutaj jest kluczowe.
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Część z nas pamięta czasy, gdy funkcję matrycy pełnił film kupowany wg uznania. Można go było założyć do dowolnego aparatu.
Po jakiego diabła produkowano różne aparaty?
Krajobrazowa Velvia naświetlała się tak samo w Smienie jak i w EOS 1. Ludzie kupowali jednak różny sprzęt wykładając niekiedy potężną kasę ze względu na funkcje tego sprzętu, ergonomię, jakość szkieł, niezawodność. Ten aspekt pozostał. Smartfon to taka Smiena, która nawet jeśli w pewnych warunkach zarejestruje obrazek zbliżony do tego co EOS 1 na tym samym filmie, to pozostanie Smieną pod każdym innym względem.
Powiem więcej nawet - w pewnych aspektach działalności foto ergonomia sprzętu znaczy więcej niż jakość tego co z niego wychodzi. Zresztą jest też odwrotnie. Na nic jedynka z szafą eLek jak ich nie masz w chwili kiedy jest coś naprawdę wartego zarejestrowania.
Cytat:
Zamieszczone przez
Heldbaum
Oszaleli? W sytuacji, kiedy ludzie przestają to g... kupować, oni chcą inwestować w tą przestarzałą technologię? Jednak niektórzy, to mają moc przekonywania...
Myślę że doskonale wiedzą co robią.
Do wszystkich!
Jeszcze raz uprzejmie proszę o powstrzymanie się od złośliwości i uwag ad personam!
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Aparaty Canon w telefonach
Plotki głoszą, że Canon rozważa partnerstwo z którymś z producentów smartfonów, aby tworzyć dla niego moduły aparatów, które będą wykorzystywane w telefonach. Niestety przed Japończykami dość trudne zadanie, bowiem większość liczących się producentów nawiązała już tego typu kooperacje z firmami takimi jak Leica, Haseelblad, czy Zeiss, a ci najwięksi, czyli Apple i Samsung, raczej nie będą zainteresowani tego typu współpracą.
https://www.optyczne.pl/18916-news-O..._tygodnia.html
jp
Serio? Tylko kto chciałby kolaborować z canonem, który pozamykał szczelnie furtki przed innymi producentami do systemu RF i jednocześnie umieszczając swoje logo na smartfonie wyceniłby go 5-krotnie drożej niż identyczny aparat u konkurencji? Wszystkie liczące się na rynku marki mają już swoich kooperantów. Canon może szukać wyłącznie jakiejś chińskiej mało znanej marki, która nie jest dostępna w Europie :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Do wszystkich!
Jeszcze raz uprzejmie proszę o powstrzymanie się od złośliwości i uwag ad personam!
Czyli w ogóle, najlepiej by było, gdybyśmy się NIE ODZYWALI, tak?
Bo właściwie KAŻDA wypowiedź (poza trollami, którzy sporadycznie się pojawiają), jest przez Ciebie klasyfikowana, jako złośliwość i "ad personam". Powiedz więc wprost, że "Jest zakaz dyskusji w tym wątku" i to przynajmniej będzie uczciwe. Bo na razie uczciwe nie jest. Jan P kompletnie IGNORUJE wszystkie nasze prośby. O merytoryczne argumenty, o zdjęcia, o nie obrażanie nas, nazywając nas zacofanymi i zawistnymi hejterami...
Czyli wygląda to naprawdę tak, że NIE WOLNO Janowi przeszkadzać w jego misji i nie wolno go prosić o nic. Nie przeszkadzać i milczeć. Czy tak?
I sorry, ale Twoja sugestia, żeby nie reagować i się nie odzywać, jest niewykonalna. Normalna dyskusja w tym wątku nie jest możliwa, a poza tym Jan cały czas nas prowokuje, choćby dublując swoje "cytaty z materiałów marketingowych", w kilku wątkach. Jeden mało?
Cytat:
Zamieszczone przez
Heldbaum
Normalna dyskusja w tym wątku nie jest możliwa, a poza tym Jan cały czas nas prowokuje, choćby dublując swoje "cytaty z materiałów marketingowych", w kilku wątkach. Jeden mało?
Ale administracji to bardzo odpowiada i wybitnie wspiera takie działania bo Admin K. napisał:
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Nie nie wykona. Jan sobie może tu pisać co chce, bo to jest HP i jeśli tylko nie łamie regulaminu forum to nie będziemy tego ruszać. Natomiast nigdzie nie jest napisane, że to co jest tu napisane należy czytać ;)....
To jakby broń obusieczna bo inne osoby w tym oraz w innych wątkach ww. Adminowi mogą również odpisać, aby: (tu cytat Admina K.) "może tu pisać co chce (...) nigdzie nie jest napisane, że to co jest tu napisane należy czytać"
Przecież @Kolekcjoner napisał o wątku w HP. Jak będziecie ciągle kopiować te same posty do wszystkich wątków, to sami nie będziecie wiedzieć, gdzie aktualnie się znajdujecie. Nie bądźcie wszyscy Jasiami Pawlakami.
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
Przecież @
Kolekcjoner napisał o wątku w HP. Jak będziecie ciągle kopiować te same posty do wszystkich wątków, to sami nie będziecie wiedzieć, gdzie aktualnie się znajdujecie. Nie bądźcie wszyscy Jasiami Pawlakami.
Odnośnie wątków w HP mam kilka kolejnych w których Jasiu jeszcze nie powielał swoich smartfonowych wykminek a zgodnie z zapisem Admina ma do tego pełne prawo:
Kupiłem i chcę się pochwalić
Moja żona to mądra kobieta
Jaka pralka...?
niezwykły zbieg okoliczności
odpowiedz
Brak mi powietrza
Panie,- a linkę? to gdzie?
Jak zainwestować 10 tys ?
Poszukiwany
Bye, bye jednak nie na zawsze
Jest tyle niewykorzystanych wątków na HP, gdzie @jan pawlak mógłby się bezpańsko panoszyć. Aż żal to marnować...
Należałoby założyć odrębny wątek pt. "Proroctwa wg Jana P", albowiem nasz tutejszy ewangelista już na to po stokroć zasłużył, a dzień rozpoczynać od czytania z listów Jana do zawistnych hejterów :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
Heldbaum
Czyli w ogóle, najlepiej by było, gdybyśmy się NIE ODZYWALI, tak?
Bo właściwie KAŻDA wypowiedź (poza trollami, którzy sporadycznie się pojawiają), jest przez Ciebie klasyfikowana, jako złośliwość i "ad personam". Powiedz więc wprost, że "Jest zakaz dyskusji w tym wątku" i to przynajmniej będzie uczciwe. Bo na razie uczciwe nie jest. Jan P kompletnie IGNORUJE wszystkie nasze prośby. O merytoryczne argumenty, o zdjęcia, o nie obrażanie nas, nazywając nas zacofanymi i zawistnymi hejterami...
Czyli wygląda to naprawdę tak, że NIE WOLNO Janowi przeszkadzać w jego misji i nie wolno go prosić o nic. Nie przeszkadzać i milczeć. Czy tak?
I sorry, ale Twoja sugestia, żeby nie reagować i się nie odzywać, jest niewykonalna. Normalna dyskusja w tym wątku nie jest możliwa, a poza tym Jan cały czas nas prowokuje, choćby dublując swoje "cytaty z materiałów marketingowych", w kilku wątkach. Jeden mało?
Tydzień miałem przerwy, a tu widzę bez zmian...
Dorzucę swoje "spostrzeżenia" odnośnie złośliwości i uwag ad personam, które mam od dawna, ale dotychczas się powstrzymywałem.
Jan może i ma kontrowersyjne poglądy, ale wg mojej oceny właśnie nie stasuje złośliwości lub "obrażania", natomiast niektórzy jego adwersarze robią to nagminnie, a jak nawet ktoś z Moderacji zwróci na to uwagę to robi się zaraz rumor, że ktoś zabrania pisać w tym wątku i w ogóle jest to zamach na wolność słowa... No sorry, ale wolności słowa jest tu, aż nadto, tego naprawdę nie potrafią niektórzy zauważyć?
Zgodziłem się kiedyś na moderowanie tutaj głownie w kontekście walki ze spamem, bo nie mam generalnie czasu na wczytywanie się w wojenki i durne spory, więc nie zamierzam integrować bardziej, niż to co napisałem, ale niech niektórzy zastawią się po prostu nad swoim zachowaniem względem innych, tak po prostu, po ludzku.
Są fora, gdzie admin tylko interweniuje gdy ktoś robi totalny syf. W przypadku takich wątków dawno nastąpiłaby "samoregulacja" i zdyscyplinowanie trolla przez nieco ostrzejsze posty, ewentualnie admin by wywalił bez tłumaczenia.
Ale tu nie chodzi o Jana! Po cholerę nam w ogóle ten wątek o smartfonach, który tylko wprowadza ferment??? Jaki z niego pożytek??? Czy nie widzicie, że poza nim, nic się prawie nie dzieje na tym forum?