No właśnie taki, że gdybym planował podwyżkę i o tym powiedział 4 miesiące temu to zaraz znaleźliby się "oszczędni", którzy kupowaliby drugą licencję tylko dla upgrade a nie po to żeby jej używać.
Wersja do druku
Kupić drugą licencję, żeby ją zgodnie z umową bezpłatnie zaktualizować - Robienie Ciebie w konia, "oszczędni", spekulacja.
Planowanie jednej ceny a podawanie do publicznej wiadomości innej - Spoko, normalne działanie biznesowe.
Wybacz ale naprawdę nie widzę szansy na znalezienie wspólnego języka. Mamy kompletnie odmienne postrzeganie pewnych spraw. Już raczej odpadam z tej dyskusji. Niech tam sobie każdy wyciągnie wnioski, jakie mu odpowiadają.
Nie zasłaniaj się umową. Kupiłbyś tylko po to żeby trzymać bez autoryzacji a nie po to żeby używać.
Dalej nie rozumiesz znaczenia słowa "planowanie", polecam słownik wyrazów obcych. Decyzję o cenie podjąłem już po wypuszczeniu wersji 2.0, więc nie wciskaj mi i innym że planowałem coś innego, skoro nawet sam widziałeś na stronie cenę "69zł" przez pare godzin.
Całkowicie się z Tobą zgadzam. Nie widzę sensu dyskusji ponieważ i tak nie wierzę że kupiłbyś program 4 miesiące temu żeby go sobie tylko potrzymać na dysku dla kwoty 10zł. Cała ta gadka to bicie piany i nic więcej.
O rany!
Wchodzę w temat w nadziei, że dowiem się czegoś ciekawego o programie, a tu przepychanki.
Czy można kolegów prosić o przeniesienie swoich żali do Pralni, albo na PW?
Dajcie sobie już spokój..
ja mam inne pytanie..
mam wersję 1.5.5 ale niekoniecznie wykorzystuję jej pełne możliwości - i stąd pomysł na "przejście" na wersję "natural", na stronie:
http://www.machineryhdr.com/natural/full.php
jest napisane:
i czy z tego wynika że wersja 1.5.5 przestanie mi działać jak zakupię "natural" czy mogę kupić ze zniżką i będę mógł używać obu programów i ewentualnie - w przyszłości zakupić upgrade do wersji 2.0 "effects"?..Cytat:
Rabat 30% dla posiadaczy wersji HDR Effects 1.x
Każdy posiadacz wersji Machinery HDR Effects 1.x otrzymuje rabat 30% na zakup wersji Natural HDR.
Cena aktualizacji wynosi 49zł. Aby otrzymać rabat, do złożonego e-mailem zamówienia należy załączyć plik klucza od wersji 1.x
aha - i czemu paypal jest +5zł?
No i teraz już wszystko jasne, dzięki
Dostępna jest wersja Machinery Natural HDR 2.2.2 (25-09-2011)
Dostępna jest wersja Machinery HDR Effects 2.0.2 (25-09-2011)
Edytor:
* Poprawiony moduł "Presety".
* Zwiększona prędkość działania filtra"Detale".
Chyba już ostatecznie udało mi się usunąć wszystkie błędy powodujące wywalenie się programu podczas zmiany rozmiaru wielkości ikon w oknie presety.
Przyśpieszony został także filtr "detale".
Jest dostępna aktualizacja wersji Effects 2.0.4
Ulepszyłem efekt "Światła / Cienie" redukując pojawiające się czasem poświaty wokół kontrastowych obszarów.
Tylko dla czego nie mogę przeciągnąć obrazów w miejsce "przeciągnij tutaj obrazy"? Od 2.0 nie mogłem ale cicho siedziałem licząc że kolejne aktualizacje coś zmienią:) Win7 64 bit.
Machinery HDR Effects Wersja 2.0.9 (beta) (03-10-2011)
Edytor:
* Nowa opcja "wykrywanie krawędzi" w panelu HDR do redukcji poświaty wokół kontrastowych elementów.
* Zredukowany efekt poświaty w warstwie "Światła / Cienie".
* Poprawki interfejsu użytkownika.
Dzięki opcji "wykrywanie krawędzi" można wyeliminować zjawisko pokazane na screenie.
Zrobiłem błąd w ścieżce dostępu do pliku i link prowadził do 2.0.4.
Teraz jest już poprawione, należy użyć opcji "sprawdź aktualizacje" w programie aby ściągnąć 2.0.9.
Wersja HDR Effects 2.1 (06-10-2011)
Edytor:
* Nowa opcja "wykrywanie krawędzi" w panelu HDR do redukcji poświaty wokół kontrastowych elementów.
* Zredukowany efekt poświaty w warstwie "Światła / Cienie".
* Dodany parametr "Korekcja koloru" w zakładce "Winietowanie".
Wersja Natural HDR 2.3 (06-10-2011)
Edytor:
* Dodany parametr "Korekcja koloru" w zakładce "Winietowanie".
Na stronie: http://www.machineryhdr.com/effects2/instruction.php
jest uaktualniona instrukcja obsługi programu.
Z poziomu programu dostępna jest aktualizacja do wersji beta Effects 2.1.3 oraz Natural 2.3.2
* Zmniejszony efekt poświaty przy łączeniu obrazów metodą "Wykrywanie Krawędzi".
* Ulepszony algorytm wyrównywania obrazów.
* Dodana opcja "Redukcja Szumu" w zakładce "Wczytywanie Obrazów".
* Zmodyfikowane Presety.
Ze względu na ciągłe pytania czemu stara wersja programu ma zostać wyłączona przy upgrade do 2.0, zdecydowałem się usunąć ten warunek aktualizacji. Oznacza to że można dokonać upgrade i równocześnie używać poprzedniej wersji jeśli ktoś widzi taką potrzebę. Wszyscy, którzy dokonali upgrade do tej pory na życzenie będą mieć przywróconą możliwość autoryzacji starej wersji.
Umieściłem aktualizację 2.1.3(2), która poprawia kilka rzeczy m.in:
- znikające suwaki w panelach.
- otwieranie projektów z wiersza poleceń.
Ale pięknego sampla znalazłem :D:D:D
Obróbka oczywiście w 100% Machinery. Przy najbliższej aktualizacji dorzucę go do katalogu z samplami.
http://img31.imageshack.us/img31/4955/matrixhu.jpg
P.S
Na zdjęciu nie jestem ja :p
Uprasza się o przeczytanie historii pewnego regulaminu, z naciskiem na jego pkt 9 ;-)
Znowu za duży obrazek? No dobra, już nie będę :D:D:D
Zrobię wam małą demonstrację działania filtra "Wygładzanie" z najnowszej wersji programu.
Obrazek niżej dobrze pokazuje o co chodzi. Dzięki podziałowi obrazu na różnej wielkości kontrasty można wygładzać obraz na różnych poziomach, bez zmiany pozostałych. Na przykładzie widać że pierwszy suwak "szum" z najmniejszymi kontrastami jest na poziomie zero a wygładzanie odbywa się "głębiej", tak jakby "pod spodem". Po przefiltrowaniu drobne detale skóry zostały, choć głębsze kontrasty zostały wyraźnie zmniejszone.
Dostępna jest też aktualizacja z drobnymi poprawkami m.in automatycznym przechodzeniem do okna edycji po wybraniu presetu. Szczegóły na stronie i z poziomu opcji "Sprawdź aktualizacje".
no.. super.. ciekawe kiedy plugin do PSa zrobisz..
Zrób w końcu na maki, plizz.
A wiesz co, to nie jest taki głupi pomysł :-). Akurat sam taki pojedynczy filtr można jako plugin zrobić i chyba nawet miałem gdzieś tutorial o robieniu filtrów do PS więc to nie jest niemożliwe :D.
No przydałoby się, przydało, ale to jeszcze melodia przyszłości.
Szykuję zmianę interfejsu programu i chciałbym zasięgnąć waszej opinii co o tym sądzicie. Jest też to dobry moment na zgłaszanie poprawek i pomysłów zmian.
Postanowiłem zmniejszyć ilość zakładek przy górnej listwie do trzech:
- Presety
- Wczytywanie Obrazów
- Przetwarzanie
Zakładki "Presety" i "Wczytywanie Obrazów" pozostają bez zmian.
Wszystkie dotychczasowe parametry są umieszczone w rozwijanych panelach.
Dodatkowo, nazwa panelu pokazuje czy dana warstwa jest neutralna czy nie. Jeśli tekst jest pogrubiony to znaczy że parametry nie są neutralne i wpływają na wygląd obrazka. Dzięki temu można bez rozwijania paneli szybko zobaczyć, które efekty wpływają na obraz.
Kolejną rzeczą jest chceckbox przy każdym panelu, którym można szybko włączyć / wyłączyć panel bez ruszania suwaków (tak jakby stał się neutralny). Dzięki temu np. po wybraniu presetu można szybko podejrzeć jak obrazek wygląda bez pewnych parametrów np. bez winiety czy gradientu kolorów.
Zmieniony jest też sposób działania podglądu oryginalnego obrazu. W zakładce "Wczytywanie obrazów" w ogóle takiej opcji nie ma, natomiast w "Przetwarzaniu" podgląd pokazuje obrazek już po przetworzeniu w zakładce "Wczytywanie Obrazów" czyli po balansie bieli i krzywej kontrastu.
Wersja 2.1.9 (BETA) (28-10-2011)
Edytor:
Nowy interfejs użytkownika.
Podgląd oryginalnego obrazu pod prawym przyciskiem myszy.
Zwiększona szybkość pracy programu około 10%.
Zmniejszone zużycie pamięci.
Poprawiona opcja Cofnij / Ponów.
Zmiany myślę że zdecydowanie na lepsze.
Zgrupowanie opcji w jednym miejscu przyśpiesza edycję. Dwa osobne widoki ("Wczytywanie obrazów" i "Przetwarzanie") w zupełności wystarczają. Wrócił też stary dobry podgląd oryginału pod prawym przyciskiem myszy znany z wersji 1.5.
Przy okazji także doszlifowałem mechanizm aktualizacji wartości kontrolek i zarządzania wątkami co wyraźnie przyśpieszyło program.
Jak dla mnie poprawiona ergonomia i to znacznie. Program na prawdę dobry pozwala zaoszczędzić sporo czasu. Nie żałuję ani złotówki. Gratuluję inwencji i wiedzy. Pozdrawiam.
Na serwerze jest dostępna poprawka działania efektu Światła / Cienie w trybie Panoramicznym. W poprzedniej wersji złożona panorama miała widoczne łączenie krawędzi jeśli został użyty ten efekt.
Dostępna jest kolejna wersja beta 2.1.9(1)
W programie pojawił się nowy algorytm łączenia obrazów (Panel HDR).
Jest to modyfikacja algorytmu obecnego w pierwszej wersji Machinery do oznaczenia 1.5.
Algorytm cechuje się rewelacyjną prędkością i co najważniejsze całkowitym brakiem efektu poświaty ("halo"). W tej chwili nie ma dostępnych dla niego żadnych dodatkowych parametrów, wszystko robione jest automatycznie. Algorytm ze względu na swoją naturę, może czasem generować obrazy o niskim kontraście. Należy wtedy użyć filtra "Detale".
Nowa metoda łączenia jest teraz ustawiona domyślnie. Dwa poprzednie algorytmy są cały czas dostępne w menu panelu "HDR". Za kilka dni będzie kompletny opis programu wraz ze szczegółowym wyjaśnieniem różnic.
Wszystkie nowe zmiany, w tym także nowy algorytm łączenia HDR, dostępne są także w wersji Natural 2.3.9
http://www.machineryhdr.com/natural/demo.php
Marek, wprowadzasz te zmiany tak znaczące i z taką prędkością, że co chwilę się zastanawiam czy nie powinienem jeszcze raz "przewołać" zdjęć zrobionych parę dni wcześniej :-)
Mam dodatkową propozycję: czy mógłbyś włączyć do programu algorytm radzący sobie z problemem "mazingu". Jest to opisane np. tutaj: https://sites.google.com/site/corner...aze-patterns-1. U mnie to pojawia się co jakiś czas na zdjęciach robionych pod światło.
Tak, dokładnie. Od strony funkcjonalnej taka zamiana powinna być jako opcja, jako że w przypadku braku efektu na zdjęciu może sama z siebie powodować utratę szczegółów lub wzmacnianie zaszumienia. Do tej pory obchodziłem problem korzystając z tego programu cornerfix i przetwarzając CR2 skonwertowane do DNG. Nie trzeba tłumaczyć, że takie dłubanie nie jest zbyt efektywne. Z góry dzięki za wszelkie starania w celu dodaniu takiego mechanizmu.
Marek, pomyśl nad tym pluginem do photoshopa, to byłby HIT! :)
Chciałbym mieć tyle czasu żeby zrealizować wszystkie pomysły :-). Mogę do tego filtra dodać jeszcze jeden lub więcej suwaków do dokładniejszego podziału na poziomy. Co sądzisz o tym, jest taka potrzeba?
Uaktualniłem instrukcję do zmian interfejsu. Jutro będzie też dostępny szczegółowy opis wszystkich parametrów wszystkich paneli przetwarzania.
http://www.machineryhdr.com/effects2/instruction.php
Czy Machinery faktycznie wyrównuje zdjęcia przed pozostałymi operacjami na nich (korzystałem z wersji demo)? Wczoraj próbowałem z kilkoma zdjęciami i nie wyrównywało (zdjęcia w pionie, z ręki - każde trochę przemieszczone względem poprzedniego).
Włączona była - specjalnie sprawdzałem w helpie na stronie czy jest wyrównywanie (jako opcja w programie) i w jaki sposób ją włączyć. Przy otwieraniu obrazków (3 rożniące się paramertami ekspozycji) widać, że niby wyrównuje ale niestety nie wyrównało - sprawdzę jeszcze raz dzisiaj wieczorem ale chyba nie uległem złudzeniu ;).
Program nie poradził sobie z tymi zdjęciami, które są robione z ręki:
http://rebacz.pl/hdr/_MG_1542.jpg
http://rebacz.pl/hdr/_MG_1543.jpg
http://rebacz.pl/hdr/_MG_1544.jpg
Zdjęcia z dużymi prześwietlonymi obszarami są najczęściej trudne do wyrównywania, ale i sam algorytm wymaga też jeszcze dopracowania.
Po usunięciu klatki 1542 złożenie wygląda już całkiem dobrze.
Z niecierpliwością czekałem na nową wersję Machinery, gdyż 1.x bardzo przypadła mi do gustu. Ostatnio zainstalowałem 2.x i musze przyznać, że pomimo iż posiada ona kilka ciekawych opcji (w 1.x brakowało mi głównie wsparcia profili kolorystycznych) to jestem trochę zawiedziony interfejsem. Glówną zaletą jedynki byłą jej prostota i odpowiednia ilość "suwaków" pozwalająca na dobrą kontrolę efektu. W dwójce, przeskakiwanie z tych zakładek trwa niestety zbyt długo.
Pomijając ten fakt gratuluję Marku świetnie wykonanej pracy.
Często po obróbce w Machinery robię export do PSa, wkładam oryginał jako podkładkę i lokalnie maskuje. Chętnie widziałbym taką opcję w przyszłych wersjach,
pozdrawiam