wiem, ze czasy za krotki, ale szczerze, to myslalem ze wystarcza. zdejcia troche mydlane, ale to 'zaleta sigmy'. na szczescie juz ja wymienilem na Canona 85 1.8 :)
dzieki za krytyke :)
Wersja do druku
wiem, ze czasy za krotki, ale szczerze, to myslalem ze wystarcza. zdejcia troche mydlane, ale to 'zaleta sigmy'. na szczescie juz ja wymienilem na Canona 85 1.8 :)
dzieki za krytyke :)
A to ja wracam po poradach :) co experty powiedza o tym zdjeciu?? :)
No, ładnie jest
Mi nie podchodzi to, że otoczenie jest tak wyjarane. Dziewczyna, poza, światło na niej jak najbardziej na +
super :D śiwetne zdjęcie, duzo obróbki?
To ja też dołączę do zachwytów ;-) Wyjaranie mnie nie przeszkadza, wręcz lubię takie (ew. na spódnicy trochę można by powalczyć).
Ciąłbym trochę prawą stronę i górę...
Nom w sumie mozna by przyciac. Narazie wstepna wersja. Znak wodny jest bo wiadomo ;-) docelowo bedzie inny jak rusze ze stronka :D
@micles - no niestety przy tak kontrastowej scenie lepiej przejarac tlo a dobrze doswietlic twarz niz nie przepalic nic a twarz "taka se". Zreszta zajawilem sie taka tonacja zdejc po ogladnieciu "luccia i sex" (polecam film). Dzieki za pozytywne odebranie :) ciagle sie ucze :)
@gunia - bardzo malo, wolane w lightroomie na "zero" wszystko, w PS'ie wyczyszczone 4 syfki, wywalone wory spod oczu, levelsami podciagniete delikatnie cienie, potem skopiowalem dwie warstwy balance color (jedna mieszana jako overlay dla kontrastu, a druga normal do zmiany kolorystyki), tyle ;-)
Na skorze tez?? :) mysle ,ze to dosc oczywiste, ze tonacja zdjecia zamierzona ;-)
a tu z pare nowych , czekam na opinie i wskazówki
9. Mateusz
10.Karola
11.Karola
czegos mi brakuje w tych zdjeciach...
Ano... a ja opiszę czego mi brakuje.
Kadry mocno takie sobie. Ani ciasne, ani szerokie, brak zupełnie kompozycji, a gdy brak pomysłu na kadr to niech chociaż zdecydowanie centralny będzie a nie tak... w pół drogi do nikąd.
Światło dobrze znalezione ale trzeba dociągnąć do końca.
Modelka na obu cały czas kieruje głowę do góry, a powina raczej na wprost czy lekko w dół, popróbować z przechyłem, z usmiechem i bez uśmiechu. Oprócz tego odrobina pudru i korektora pod oczy jeszcze nikomu nie zaszkodziła.
Karola ma bardzo ładne usta - niech spróbuje odpuścić malowanie oczu (co najwyżej raz jakimś delikatnym, nie kontrastującym ze skóra cieniem głasnąć i delikatnie tusz do rzęs) a podkreślić usta. Przy miękkim i ładnym świetle jak tu, z dopracowanym kadrem (nic w tle, żadnych napisów czy łańcuszków po rogach zdjęcia odciągających uwagę) - powinno być lepiej.
A tłumaczenie "bo to takie spontaniczne, nieprzygotowane ujęcia" już tyle razy było w tym wątku że spływa po mnie jak woda po kaczce - nie tłumaczyć się tak, bo albo oczekujesz krytyki albo pstrykasz ot tak sobie spontaniczne fotki i nikomu nie musisz ich pokazywać :roll: .
Ale jeśli w 11 zgodnie z tym co jest napisane dziewczyna powinna tryskać homorem i wyglądać na szczęśliwą lub pewną siebie. Zmień w photoshopie napis zamiast happy to sad , będzie ok ...
Stanowczo za ciemne i w dodatku coś z kolorami nie bangla. Do tego niestety ale jak dla mnie kadr mało zdecydowany (bardzo nie podoba mi się lewe cięcie) i chyba trochę za ciasny. Jak na portret światło mi też nie do końca pasuje.
Mam nadzieję, że nie zniechęciłem Cię - czekam na dalsze próby.
skóra nie powinna się świecić....
Nie mam dużego doświadczenia w portretach ale spróbuję cosik pokazać.
Liczę na Waszą obiektywną ocenę,
Coś tam wlazło z lewej strony... Mi się podoba :] Ale raczej tylko tak humorystycznie bo czapeczka rozbraja :D (no i konwersja taka a nie inna chyba bardzo zwraca uwagę na ten napis) Za ciemno chyba na twarzy trochę... Pokaż kolor ;)
Fotoamator, który się poddaje?
Nie wierzę. Jak ktoś chce, to wszystko z czasem przychodzi.
(Przepraszam za OT)
Wedlug mnie zdjecie nie jest zle, ma cos ciekawego w sobie, no i oczywiscie ciekawe miejsce znalazles ;) Z kolorami troche przesadziles. Nie podoba mi sie to przeswietlenie na jej lewym kolanku (z naszego punktu widzenia - prawym ) Musisz tez pocwiczyc nad kadrem. Nad ostroscia tez trzeba popracowac. Ja tez wiele bledow popelniam, ale trzeba focic focic focic i jeszcze raz focic!!! ;)
meehas jakiego szkielka uzyles?
Ma klimat, technicznie nie "bajgla" jak to ktos kiedys gdzies wczesniej napisal ;-)
Po pierwsze przepaleniami sie nie przejmowac, bede sie uparcie trzymal tezy ze dobrze naswietlona twarz wybacza wszelkie przepalenia (w portrecie), kolory ciut za mocne i ciekawi mnie jedna rzecz: czemu po krawedziach ta nie ostrosc (rozumiem ,ze wina szkla) jest jakby poruszona?? Bo to chyba nie kwestia GO (albo mi sie w glowie cos chrzani). Pozdro, nie zniechecaj sie.
nie wiem co poprzednicy widzą w tym zdjęciu... dla mnie wygląda na taki... nieprzemyślany pstryk? W dodatku z kolorami to zdrowo przesadziłeś.
a gdzie reszta zdjecia? ;) dla mnie za duzo zcropowane (zostawilbym wiecej prawe strony foty, jesli masz z czego), a proporcje 5,5x3 nie leza zupelnie. reszta pozytywnie.
W końcu coś nowego... nawet fajne ale kadr nie do końca mi pasuje i ułożenie tych rąk... może i by mogło być takie ale jakbyś minimalnie sie oddalił i bardziej w lewo sie przesunął.... może tak żeby od tyłeczka do głowy zmieścić w kadrze :) i może f/2.8 eh :) nie wiem już sam :) w każdym razie nieźle wyszło i całowicie inaczej niż zawsze to na + :)
Noo.. od razu lepiej.. przynajmniej w kwestii kolorów i obróbki..
Skoro wszedłeś już poziom wyżej to teraz na szybko wady:
- stojak od czegoś, prześcieradło/koc, kołdra, coś białego jak chusteczka z prawej - czyli generalnie tło/drugi plan
- za ostry cień na łokciu
- nieszczęśliwie ułożone ręce bo zobacz na lewą pachę oraz prawe ramię - chodzi mi o skórę i brzydkie fałdy - to kwestia ułożenia rąk - zerknij też na ramiączka od gorsetu - zwłaszcza prawe... - wrzynają się ewidentnie w skórę..
Ale ogólnie na plus..
pozazdoscic modelki, az chce sie robic zdjecia ;)
Nie podoba mi sie to "cos" przy jej glowie. Nie wiem dlaczego, ale pierwsza rzecz na jaka zwrocilem uwage to sa paznokcie, wlasciwie to paznokiec ;) ladnie to wyglada przy jej wlosach.
Ten cien na prawej raczce mnie drazni.
Czytam ten watek od samego poczatku, no i stwierdzam ze robisz postepy. Duza w tym zasluga dobrego sprzetu jaki posiadasz, jak i rowniez modelki ;) Nie wiele osob zaczyna od Canona 40d ze szkielkami 85mm i 70-200mm. Umiejetnosci umiejetnosciami, da sie je nabyc ;) pozdro
Mi się nie podoba. Znów ! Mimo, że modelka fajnie wygląda w tym gorsecie, widać sporo błądów:
- Bałagan w tle, bardzo słaba kompozycja
- Kadr jakiś nieciekawy
- ułożenie rok i wzrok, daje dziwne odczucia, wygląda to jak z reklamy nurofenu czy innego apapu
- Przeostrzone krawędzie
- szum w tle, nie odpowiada mi ze względu na to, że zdjęcie jest robione pod glamour.
Na plus światło jak na razie....
allgsm.pl sam nie umiem za bardzo portretu, ale masz manie rak, zawsze popsujesz wszystko ułożeniem rąk!!!!! Zdjęcia coraz ładniejsze ale tło i te ręce naprawdę wszystko psują:sad:
Światło fajne, naprawdę, ale poza do bani. Jakby modelka zaraz miała polecieć z tych schodów :( Ponadto zegarek odwraca uwagę.
"coś białego jak chusteczka z prawej - czyli generalnie tło/drugi plan" - w tym pierwszym chyba chodzilo o platki rozsypane po poscieli :) Nie chusteczki.
Ale faktycznie - moze gdyby byly czerwone (jesli to faktycznie platki) wygladaloby to inaczej.
Zgadzam sie co do drugiego planu - w pierwszym zdjeciu z lozkiem - stojak za lozkiem, a w drugim mnie osobiscie odwraca uwage lampka na wysokosci gory poreczy i biodra.
W kazdym razie - przewijajac do pierwszej strony watku i zagladajac na ostatnia - widac wyrazny postep. Gratuluje wytrwalosci i checi do walki.
Tak Tobie jak i uroczej zonie :)
poza beznadziejna! Czyzby miala problemy z kregoslupem i przy zejsciu ze schodow opierala sie o porecz???
Kurcze ale nie czepiajcie się dziewczyny i jej kręgosłupa, (a to niestety tak brzmi) tylko zwróćcie uwagę osobie która ustawiała modelkę do zdjęcia, wolę jeśli ktoś komentując moje zdjęcia mi wytyka błędy w ustawieniu modela(ki) a nie czepia się ich a tym samym obraża. Nie zapomnijcie, że dziewczyna robi to czysto amatorsko i pomaga w realizacji hobby swojemu mężowi, tak więc więcej szacunku w jej kierunku. Chyba nikt z nas nie chciał by aby jego modelka przeczytała na swój temat że jest "garbata czy kulawa" bo potem zostaje już tylko przesiadka na makro i biedronki...;)
Nie sądzę. Wygląda na to, że dziewczyna, pozuje sama, a allgsm ją foci. Wcale nie trzeba ustawiać modelki, a raczej robić korekcje w ustawieniu. No chyba, że jest się fotografem paszportowym
Fajnie, zaczynasz panować nad światłem zastanym, a to oznacza, że już coś się nauczyłeś. Ja widzę, że Twoja luba na ostatnim znowu, wygląda jakby była niesamowicie znudzona. Jeśli robisz zdjęcia w domu spróbuj nalać jej i sobie lampke wina i poluzować całą atmosferę. Bo szczególnie na tym ostatnim wygląda jakbyście się na stype wybierali...
allgsm, żonie wymatuj ucho bo się błyszczy jakbyś je przed chwilą wy....całował :D