nie taki nowy, na rynku jest już jakiś czas. biznesowe spotkania nerwowe to i można urwać... ;)
Wersja do druku
nie taki nowy, na rynku jest już jakiś czas. biznesowe spotkania nerwowe to i można urwać... ;)
wkrótce mam nadzieję osiedlić się gdzieś na stałe to może wreszcie dorobię się zewnętrznego monitora :P póki co z komputera jestem (odpukać puk puk puk) bardzo zadowolona, jest wydajny, śmiga jak zły :D
Czy ktoś z Was miał do czynienia z matrycą Full HD montowaną w laptopach Dell Latitude serii E5520? Jestem zainteresowany tym sprzętem, a nie mogę znaleźć nic na temat tego ekranu.
Są na rynku jakieś nowe laptopy z wyjściem DVI ?
A jest ktoś może coś w stanie powiedzieć na temat macbook pro a1226 c2d 2,4 4gbram gf 8600gt VS LR3 i Photoshop CS5 ?
Raczej już leciwy sprzęt sprzed 4 lat. Malo pamieci, a do tego tylko Core 2Duo.
No wiem ale mam też lapka na windowsie z 2x2,5, 4gb, gf 9600gt i generalnie niewiele mu brakuje zeby np z lr3 dawac rade (problem jest dopiero w momencie wiekszej ilosci korekt lokalnych itp) a tego mbp moge miec od znajomego za grosze wiec sie zastanawiam czy aby przypadkiem nie radziłby sobie lepiej a sprawdzić nie mogę bo znajomy musiałby go z zagr. przysyłać i nie chcę mu zawracać pupy.
ja mam 2.2 i 4gb
przy lr4 grzeje się jak dzik, podobnie jak przy PS jak sporo warstw i zdjęć na raz jest otwarte
poza tym do amatorskiej obróbki to ok sprzęt
jeżeli szukasz czegoś, co realistycznie odda kolory to raczej nie polecam
niewątpliwą zaletą jest bardzo dokładny i funkcjonalny touchpad
Hmm...ja w sumie mam lr3 i na tym pozostane a wiem, że jest spora różnica między lr3 a lr4 bo ten drugi na moim jak triala ściągnąłem to można powiedzieć prawie nie działał :)
Myślałem że w MBP wyświetlacze są w miarę ok...jak na rozwiązania mobilne a ja właśnie czegoś mobilnego potrzebuję, najlepiej z dobrym wyświetlaczem.
wyświetlacz jest bdb, ale nie wiem do czego używasz retuszu i do czego służy efekt końcowy
jeżeli amatorskie zdjęcia, 50/50 galeria cyfrowa i wydruki to jest to super narzędzie
gdy obrabiasz foty zarobkowo to nie idź ta drogą
a z tym LR to racja - LR3 zajmuje 20-30% mniej zasobów od LR4
A to różnie bywa, często zarobkowo ale jak coś dużego mam to lecę na stacjonarnym.
OK. Last Question :)
Jak ma się lr3 i ps cs5 na:
c2d 2x2,5ghz, 4gb ram, gf9600gt na windowsie 7 VS MBP 15 a1226 2x2,4ghz, 4gb ram, gf8600gt ?
Moge mieć tego mbp tanio a i w dodatku mogę pozbyć się swojego laptopa, jest sens ?
Wiem na 100%, że mój laptop ma matrycę padakę i może dla tego chociaż warto a jeżeli wydajność w tych programach jest chociaż ciut większa to jest super :)
Matryca w MB wcale do rewelacyjnych nie należy ale jest odrobinę bardziej przyzwoita. Co do wydajności to mam jedynie porównanie do C2D 2,2, 3gb ram, ATI 3470, Win7 x64 vs MBP (podstawowy model sprzed tych z procesorami z serii i5/i7). I dzięki systemowi OSX widać różnicę na korzyść MBP, i jak dla mnie to jedyna przewaga. Jeżeli możesz kupić mac'a tanio to bym się nie zastanawiał, tymbardziej jeśli nie ma być to dla ciebie sprzęt do codziennej obróbki.
Kurde się miotam z tym lapkiem już trochę czasu, myślałem o dellu l502x - podobno fajna matryca ale znowu waga prawie 3kg i generalnie wydaje się spory, potem używany mac mbp15 ale też do końca nie jestem przekonany, szczególnie co do wydajności c2d, mały dysk, karta graf 9600gt i jednak używka...
A co myślicie o Vaio SE2f1 z i5 i 8gb ram? Małe gabaryty, dobre materiały waga 1,9kg, no i matryca ips ?
Poprzednia seria se1 była chwalona ta ponoć ma poprawione troche rzeczy m.in problemy z przegrzewaniem.
Będę wdzięczny za jakąś pomoc bo w sumie spodobał mi sie ten lapek, w sony mam spore zniżki więc cena będzie też przyzwoita ale niewiele w necie jest na jego temat.
pzdr
Forumowicze odswieze troche watek. Prosze o porade co kupic z laptopow do zdjec. Powaznie jak poprzednik zastanawiam sie nad dellem xps l502x, poniewaz wyczytalem ze chwala dosc mocno matryce procek 2,4 i5 , 6hb ram, 750hdd. Moge to miec z usa za ok 600 usd. Jezeli mozecie to prosze doradzcie cos, podpowiedzcie, jest tak tego wiele. Pozdrawiam
No za 600usd to nic lepszego nie znajdziesz. Matryca fajna, kultura pracy średnia i niestety podobno dosyć mocno się poci przy rawach ale to w końcu laptop...Dla mnie odpadł ze względu na gabaryty.
Jak dla mnie wybór laptopa do obróbki jest dość prosty:
1) Ustal max. budżet i rozmiar laptopa jaki cię interesuje
2) Nie zwracaj uwagi na matrycę
3) i7
4) Ram jak najwięcej
5) Zew. grafika mile widziana
Prócz laptopów typowo do gier - Asus ROG, MSI, Alienware i wyższych Lenovo nie spotkalem się jeszcze osobiście z laptopem który by się nie grzał przy obróbce RAW'ów.
Sam szukałem w czerwcu laptopa dla siebie i jak policzyłem co mnie interesuje i ile musiałbym wydać to skończyłem z Blaszakiem na i5 + NEC 24" i tablet na IPS.
Witam,
Co myślicie o takim Lenovo Y580 w tej konfiguracji: link ?
Potrzebuje laptopa na studia, a przy okazji obróbka rawow w lr4.
Może jakaś lepsza propozycja do 4000 zł?
To żadna wytyczna bo bywają c2d mocniejsze niż i7
Jako takie porównanie: Notebookcheck.pl: Mobilne procesory - rozpiska osiągów
Wydaje się być niezły choć do LR4 wypadało by mieć szybszy dysk przynajmniej 7200 obr nie mówiąc o ssd. A system masz? Bo z nim wyjdzie trochę więcej niż 4k. No i jak planujesz zakup monitora 27" to go nie podłączysz na natywnej rozdzielczości.
Maksymalny budżet to ok 2000 bo ma to służyć do przemieszczania się, spotkania z potencjalnymi klientami. Waga mi nie przeszkadza bo ok 3 kg to nie jest dla mnie problem. ram 6g więc do obróbki choćby w lr3 czy 4 powinno wsytarczyc. Dość interesujaca grafila w tym dellu, matryca też niczego sobie - zaznaczam ze do profesjonalnej obróbki mam komputer stacjonarny i monitor więc to ma być taki swego rodzaju dodatek. A ze wyczytałem ze matryca nadaje się do grafiki więc chyba lepiej wziąść takiego della 502 niż cokolwiek innego, zwłaszcza ze za taka kasę.
W takim wypadku bierz śmiało dell'a :) Będziesz zadowolony
Od już dłuższego czasu planuję kupno lapka do obróbki zdjęć. Czasem zdarzają się wyjazdy kilku dniowe na których robi się masę zdjęć i liczy się szybkość wrzucenie ich do internetu (np jakieś relacje). Do tego w przyszłości dojdzie fotografia studyjna. Miałem okazję zasmakować kilka razy pracy aparat+laptop i jest to dobre połączenie. Ale o tym pewnie każdy wie, zwłaszcza jak używa laptopa.
Teraz nadchodzi kilka pytań:
Jaka matryca ? 15 cali ? 17 cali ? błyszcząca czy matowa ? 15 cali poręczniejsze, zaś 17 wygodniejsze przy obróbce. Błyszcząca ma niby lepsze kolory, zaś matowa lepsza w plener.
Laptop prócz foto będzie też sprzętem do użytku codziennego i na studia.
Kwota jaką mogę wydać na niego to ok 4-4,5 tysiąca.
Rozglądałem się już nieco i z moich typów to:
http://allegro.pl/lenovo-y580-i7-8gb...624381136.html
Dell 7720 i7-3610QM 8G 128SSD 1TB GT650 MAT FullHD (2639008985)
Specyfikacja +/-
Procesor: i5/i7 3gen
RAM: 8gb lub +
Najlepiej z SSD
Planuje też w niedalekiej przyszłości zaopatrzyć się w dobry monitor, żeby praca w domu była wygodna.
Znajdź jakiegoś mac'a np. MacBook Pro 15" Świetny stan (2669189821) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (uwaga lokowanie produktu, nie jestem sprzedającym, po prostu znalazłem na allegro), wypruj mu superdrive i zastąp SSD ; )
A przed zakupem mac'a, poczytaj trochę o Amazingu... :)
applefobia do posmiania sie jest fajna - oby tylko nikomu nie przyszlo do glowy czerpac z niej wiedze ;)
A poza macami ?
Miał ktoś z was do czynienia z Toshibę Satellite Pro R850 z matrycą HD+ ? Jeśli tak to jak wrażenia?
Ja ze swojej strony mogę polecić do edycji fotografii ThinkPada T530 (lub W530 przy większym budżecie) z matrycą Full HD (są trzy rodzaje matryc w obiegu, chodzi o tę 1920x1080 pikseli). Matryca jest typu TN z podświetleniem RGB LED. Zapewnia prawie pełne pokrycie Adobe RGB i bardzo dobre (jak na TN) kąty widzenia. Nie ma problemu patrzeć na ekran z boków, trochę gorzej w kierunku pionowym - jednak przy normalnym użytkowaniu nie ma to praktycznego znaczenia. Natywny punkt bieli jest przesunięty w kierunku chłodniejszych odcieni, ale po kalibracji i1 Display Pro jest bardzo dobrze. Co istotne - w wersji posiadanej przeze mnie (grafika Intela 4000 i dedykowany układ Nvidii, spięte technologią Optimus) nie ma problemu z "gubieniem" korekty barwnej z profilu ICC np. po uśpieniu i ponownym wybudzeniu komputera.
Inne ważne cechy to procesory i7 (polecam czterordzeniowe QM), możliwość zastąpienia napędu DVD drugim dyskiem twardym (wymaga dokupienia kieszeni za 300 zł) i bardzo, bardzo dobra klawiatura z podświetleniem klawiszy od spodu lub z góry (ze specjalnej lampki LED, umieszczonej w górnej krawędzi ekranu. Sensowne do fotografii konfiguracje zaczynają się na poziomie cenowym około 5-6 tysięcy złotych. To więcej niż powtarzające się w tym wątku budżety na poziomie 3-4 tysięcy, ale ciągle taniej od równie często polecanych nowych Macbooków Pro w zbliżonych konfiguracjach sprzętowych.
Gdyby ktoś był zainteresowany jakimiś innymi szczegółami użytkowymi, służę pomocą.
hmm ten T530 fajny jest
a co powiecie o Y580
LENOVO Z580 i5 2x2.5GHz 16GB 1TB GT640 Win7 Y580 (2690455464) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
Lenovo Y580 i5-3210 3,1GHz 16GB 1TB GTX660-2G Win7 (2687553233) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
Laptop Lenovo Y580 i7-3610M 16GB 750GB GTX660 2GB (2694177549) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
Nie mam rozeznania w rynku laptopów więc proszę o podpowiedź. Szukam lapa ok. 13-13,3 cala (nie więcej), z dobrą matrycą odpowiednią do obróbki zdjęć, baterią trzymającą 4 godziny lub więcej i minimum i3 na pokładzie. Głównie do PS bez zaawansowanej obróbki. Istnieje coś takiego?
Z dobrą raczej nie ma.. Z przyzwoitych jest macbook pro i lenovo serii X
Część ThinkPadów X ma matryce typu IPS, ale z tego co pamiętam z testów, to mają one dość wąski gamut (w sensie węższy od sRGB). Ogólnie wydaje mi się, że kupowanie 13-calowego notebooka po to, by na wbudowanym ekranie pracować ze zdjęciami, jest pomyłką. Taki rozmiar jest dobry do pokazywania fotek klientowi czy wykonywania selekcji, ale do wygodnej edycji - ze względu na rozmiar i rozdzielczość - to się nie nadaje.
Więcej niż 13,3 (ostatecznie 14 cala) nie potrzebuję i nie chcę mieć. Potrzebuję lapa do spokojnego wykadrowania zdjęcia z autobusie czy na stadionie, podstawowej edycji typu odszumienie czy poprawę jasności. Stąd pytanie.
Teraz mam 13,3 calowego Samsunga SF 310 z i3, ale jedyne co mi doskwiera to słaba jakość LCD uniemożliwiająca poprawną ocenę ostrości i jasności zdjęcia i ewentualnie dość słaba bateria, trzymająca około 2,5 h. Mam szansę go pogonić dalej, więc szukam zastępstwa.
Obawiam się, że większość tańszych laptopów będzie miała kiepskie ekrany, a spora część modeli nie będzie zachwycać wydajnością pracy na bateriach. Jeśli Twój budżet to uniesie, to wybierz ThinkPada X230 z matrycą IPS i matowym wykończeniem (w rozmiarze 12,5" z rozdzielczością 1366x768, najtańszy model za około 5200-5300 zł) albo Macbooka Pro 13 (13,3" o rozdzielczości 1280x800 pikseli, matryca zdaje się TN błyszcząca, konfiguracja z 8 GB to około 6000 zł). Lenovo deklaruje, że bateria w X230 może pracować do około 10 godzin. Takie szacunki są zapewne dość bliskie prawdy (w moim T530 bateria trzyma do 7-8 godzin, przy czym mam większy ekran do podświetlenia i szybsze procki jedzące więcej prądu), przy czym warto pamiętać, że taki zakres czasowy obowiązuje dla typowej pracy biurowej, netu etc - jak otworzysz Photoshopa lub Lightrooma, to żarcie energii będzie większe, ale my myślę, że te 4-5 godzin są realne.
Hej!
Mój stary laptop już powoli wysiada. Parametry też nie pozwalają żeby uciągnął coś lepszego do Cs3.
Chyba przyszła pora na zmiany?
Mam dylemat co wybrać. Monitor Eizo 23" IPS. Do tego bebechy oczywiście. Czy może lepiej laptop Sony Vaio ?
Co się lepiej spisuje podczas obróbki ?
Dylemat dosyć dziwny bo czymś kompletnie różnym jest komputer stacjonarny i laptop. Jeśli nie będziesz potrzebował mobilnego kompa do tetheringu czy prezentacji zdjęć to nie ma się nad czym zastanawiać. Pod względem wydajności czy odwzorowania barw żaden laptop nie dorówna stacjonarnemu komputerowi z dobrym monitorem. Możesz jeszcze rozważyć szerokogamutowy monitor NEC'a ma doskonały stosunek cena/jakość.
Witam,
Szukam laptopa z matrycą IPS z pełnym pokryciem sRGB lub prawie. Zastanawiam się nad dwoma modelami :
Dell Precision M4600 z matrycą 15.6" UltraSharp FHD (1920x1080) PremierColor IPS RGB LED
ASUS Zenbook Prime UX32VD 13,3 IPS FHD
co byście polecali?
Cześć.
Mam zamiar zmienić sprzęt, przesiąść się ze starego PC na coś bardziej mobilnego. Chciałbym również zacząć "bawić się" w obróbkę RAW-ów i mam pytanie czy Lenovo ThinkPad Edge E530 w wersji NZQ8NPB ( Lenovo - IBM Edge E530 i5-3210M/8GB/500/DVD-RW/7HP64 3G - Notebook / Laptop 15,6" - Sklep komputerowy - X-KOM.PL ) będzie się do tego nadawał?
Proszę o radę.
pozdro
Próbował ktoś obróbki lightroom 4 na mocnym ultrabook-u z ekranem zewnetrznym?
Jakie wrażenia?
Cześć
ostatnio zastanawiam się nad laptopem do zdjęć. Cena to tak do 4.5 tyś. Wykorzystanie to odróbka zdjęć na skale własny potrzeb. Komputera stacjonarnego nie chce bo laptop będzie przewożony z miejsca na miejsce więc potrzebuję mobilności.
Aktualnie wyszukałem dwie propozycje
Apple MacBook Pro 2.2GHz quad-core Intel i7 (2931766879) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
Dell Inspiron 7720 i7 16GB 120SSD FHD BluRay GT650 (2951351153) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
Wiem że ten mak jest droższy niż mój budżet ale dużo osób uważa że lepiej kupić jakiegoś macka do obróbki zdjęć bo lepiej sobie radzą.
Czekam na wasze propozycje, opinie.
Link do maca to aukcja, w której kupujesz na własne ryzyko. Sprzęt refurbished, bez polskiego dowodu zakupu (nie zaniesiesz do serwisu), na dodatek wysyłka paczką z USA... Powodzenia.
to się domyślam że jest ryzyko to żeby laptop był w Polsce to może ten Macbook Pro 17, dysk SSD, 6GB RAM, jak nowy! (2968028404) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
A jakieś inne propozycje bądź uwagi. I takie pytanie pod macka idzie podłączyć dodatkowy monitor ?
6 GB ram - szału nie będzie.
i matryca błyszcząca :p szukaj czegoś z 16gb ramu :p
ale bardziej maka czy zwykłego laptopa z windowsem bo jak z windowsem to może ten dell 16 gb ramu matryca matowa
Do zdjęć to wystarczy spokojnie 8 GB pamięci pod Windows 7..
Za 3200 kupiłem trzy tygodnie temu Asusa R700V z 4rdzeniowym I7, 16 Gb ramu, 17cali ekran, 750 GB dysk i GT- 630 M z 2 giga pamięci. Za tę cenę nic lepszego nie znalazłem a szukałem cały grudzień.