podobnie patrzę na takie udostępniania zdjęć za darmo. nie bardzo ma to sens...
Robert
Wersja do druku
j3dno z moich zdjec z niewiadomych przyczyn zostalo dodane do darmowego sciagniecia... a nigdy nie zaznaczalem opcji ze za free je dam, dostalem tylko info od fotolii ze zdjecie nie jest zaakceptowane ale wrzuca je do darmowej galerii...
nie chce mi się wierzyć że sobie na takie coś pozwalają... mi pare fotek odrzucili, a nigdy takich głupot nie widziałem. Sprawdź dwa razy zanim podeślesz następne fotki czy aby na pewno masz tą opcję odznaczoną. Ja bym napisał do nich mejla, a napewno bym usunął tą fotę z swojej galerii...
na 100% nie zaznaczona byla pozycja ze za free je oddam... troche dziwna akcja zdjecie ponizej:
http://us.fotolia.com/Member/Content/4488726
Ale z tgo co widze to jest przy nim notka ze czeka na zatwierdzenie... no i z jakis niewyjasnionych powodow jest za free :)
a co powiecie o tym zdjeciu
Dostalem wczoraj oferte po za stockiem zeby sprzedac, $650 za RAW
sprzedawaj to kupa kasy :)
starczy na sprzecik - sprzedaj
Prawde mowiac, to nawet nie ma sie nad czym zastanawiac :) A fotka bardzo fajna :)
no lwasnie sie tak zastanawiam... wtedy w swiata z dolnej polki moglbym zainwestowac... ale z drugiej strony skoro ktos chce dac za to dobre pieniadze to kiedys moze dostane lepsze... i nie chodzi tu o chciwosc... troche szkoda mi sprzedawac to zdjecie... ale przeciez zade problem zrobic drugie takie same.... potarguje moze cos wiecej da :P
sprzedawaj, nie sądzę, abyś na niej zarobił , przez najbliższy rok na stockach chociaż połowę tej kwoty, którą Ci proponują
Poszlo za... za $500 umowy przefaksowane, zdjecie bedzie wykozystane w jakiejs ulotce, umowilismy sie tak ze kupujacy ma wszelkie prawa do tego zdjecia a ja jestem jego autorem i zdjecie bedzie podpisane i nie musze usowac ze stocka bo cala akcja poszla prywatnie i chlop nie ma nic przeciwko zeby bylo na stocku z tym ze juz nie mgoe drugi raz sprzedac, ogoolnie ujmujac akcje wlascicielem RAWa jest kupujacy a ja mam JPG :P
Dzieki Dzieki... mozna powiedziec ze to moj pierwszy sukces stockowy chociaz tranzakcja po za stockiem :P
no a teraz do pracy jeszcze duzo zdjec do opisania a pozniej czekanie.... i znowu opisywanie :P
Kupilem namiot bezcieniowy zobaczymy w czym mi to pomoze czy cos ciekawego w nim uda sie pstryknac a jak sie nie uda to trudno...
Kupilem namiot bezcieniowy zobaczymy w czym mi to pomoze czy cos ciekawego w nim uda sie pstryknac a jak sie nie uda to trudno...[/QUOTE]
Jak ja kupilem namiot, corka pyta mnie do czego to jest. Do robienia zdjec mowie, weszla do namiotu i to zrob mi w takim razie zdjecie. :mrgreen: Dobrze ze namiot ma 80cm to sie miesci :mrgreen:
mam pytanko odnośnie bigstockphoto, wrzuciłem tam 10 zdjęć z czego 6 mi przyjęli ale wygląda na to ze licznik wyświetleń nie działa.. są niby już dostępne ale ciągle views = 0 (nawet jak sam je wyświetlam kilkakrotnie)może coś tam trzeba ustawić co? np. to display order jest ustawione na 9999 i nie wiem o co w tym chodzi chodzi:( nie ma jak fotolia tam wszystko jest proste...
dzisiaj się naprawdę wq...łam
na stocexpert mi odrzucili całe serie zdjęć, z tych ok. 250 które mam na innych stockach, przyjęli może ze 60
i to większość odrzucili nie z powodu błędów technicznych, ale podali powód taki, że albo mają juz takich zdjęć wystarczająco dużo, albo, że nie szukają takich tematów:(
hm
nie wiem w takim razie co mam tam wysyłać
nerwiłam się i i m napisałam, że bez przesady, że mogliby uszanować cudzą pracę i przyjąć chociaż po kilka z danej serii, no ludzie, naprawdę bez przesady!
może tam inne mają potrzeby, ale w takim razie jakieś bardzo inne
jakie zdjęcia Wam tak się sprzedają?
zauważyłem ostatnio, że SX chyba podniósł poprzeczkę. Kilka miesięcy temu przyjmowali prawie wszystko i w ciągu kilku godzin. A teraz odrzucają a na review trzeba czekać nawet 10 dni.
Fotoaloja możesz spróbować im wysłąć ponownie odrzucone zdjęcia tylko w mniejszych ilościach. Z pewnościa jeszcze z 50% tych odrzuconych Ci przyjmą.
Mnie sie tam najlepiej sprzedają zdjęcia sportowe (rowerowe)
PS. A jak Ci idzie na ShutterStocku??
Mam takie pytanie, co powiecie o tych lampach do fotografii w namiocie bezcieniowym, warto takie coś kupić ?
http://www.allegro.pl/item249385233_...i_5500_k_.html
parę postów wcześniej ktoś pytał o świetlówki sprzedawane na allegro... wyglądały jak te zastosowane w tym oświetleniu... były coś koło 40pln/szt... zatem nie wiem czy nie lepiej byłoby kupić 2 takie świetlówki o temp 5500k i do tego jakieś statywy/oprawki. Powinno wyjść taniej niż te 250pln... a czy to się nada... nie wiem bo do robienia izolowanych zdjęć najczęściej używam żarówek błyskowych i flasha.
Pozdrawiam,
Robert
Mam takie 105w(500w) 5500K i nie polecam Namiot mam 80cm x 80cm.
Kilka postow wczesniej pisalismy o tym , poszukaj. Lepiej kupic zarowki blyskowe ktos podal link do nich wczesniej
to te zarowki http://www.allegro.pl/item249939463_...m_synchro.html
no bardzo zniechęcającyCytat:
U mnie tez ostatnio odrzucili z tego powodu motylki, ktore na SS i IS weszly jak w maslo, moze sie zmobilizuje i uploaduje jeszcze raz ... Taki powod jest strasznie zniechecajacy
pomyślałam, że mógłby jeszcze ktoś z was im napisać to co ja
w swoim FAQ czy pomocy mają wyraźnie napisane, że:
"8.3.4 Tematy zdjęć, których zawsze poszukujemy
Biznes, komputery, współczesne sceny z życia, wyizolowane obiekty, portrety, zdjęcia określonych pór roku... Potrzebujemy tego w każdych ilościach i z niecierpliwością czekamy na kolejne zdjęcia :)"
więc niech nie fisiują, i albo niech zmienią sobie ten wpis i wpisują czego aktualnie poszukują, albo niech zaczną traktować współpracowników poważnie
no mówię wam, dawno się tak nie wnerwiłam jak dziś
odechciało mi się stocków
dziś po raz pierwszy zwątpiłam w moje umiejętności, w mój 'biedny' aparat i w sens tej pracy
może niepotrzebnie się napaliłam na zarobki bóg wie jakie, czas chyba nieco ostudzić zapędy
:(
sergi, witaj:), pytasz jak mi idzie na shutter
jeszcze nie mam możliwości sprawdzić jak mi idzie, bo wciąż nie minął pełny miesiąc chyba od poprzedniej wysyłki zdjęć
ale chyba lada dzień to nastąpi, to zobaczę jak będzie
słuchajcie, ja na serio piszę:
niech może ktoś odważny im skrobnie kilka słów o tym lekkomyślnym odrzucaniu większości zdjęć
nawet na istocku, gdzie jak dotąd idzie mi najgorzej, przyjmują mi chociaż po jednym zdjęciu z każdej serii jaką przygotuję - i tak jest moim zdaniem O.K>
bo albo chcą współpracowników i im pomagają się rozwinąć albo niech spadają i zamkną ten biznes!
wrrrr
winni są chyba jakieś przynajmniej wyjaśnienie i zmiany w plikach FAQ, albo ponowną możliwość wysyłki zdjęć - co zapewne zrobię, tylko nie wiem skąd na to czas znajdę, ileż można siedzieć przed tym pudłem
Bez pracy nie ma kolaczy...widocznie nie przypadly im Twoje fotki do gustu, albo...albo...albo. Oni moga sobie pisac , ze szukaja tego i owego, ale jezeli wedlug ich Twoje fotki sie nie nadaja, to coz zrobic...doszukaj sie bledow, popraw je i w koncu beda Ci przyjmowac zdecydowana wiekszosc. Trzeba miec cierpliwosc :)
niestety takie są realia.... to oni wybierają co chcą sprzedawać a czego nie :/Cytat:
niech może ktoś odważny im skrobnie kilka słów o tym lekkomyślnym odrzucaniu większości zdjęć
nawet na istocku,
odnośnie istock'a to mi się trochę poprawiło... w ostatniej seri przyjęli 8/10 zdjęć... a taka skuteczność naprawdę poprawiła mi humor...
odnośnie stockxpert to jak ktoś wyżej radził... za jakiś tydzień, może dwa zacznij wysyłać te fotki które Tobie odrzucili... w seriach po 10-20 sztuk i zobacz czy zaczną przyjmować... może ktoś akurat weryfikator miał kiepski dzień czy coś...
Pozdrawiam,
Robert
e tamCytat:
niestety takie są realia.... to oni wybierają co chcą sprzedawać a czego nie :/
gadacie:)
załóżmy stocka i po kłopocie, będziemy sobie akceptować wszystkie nawet największe gnioty;P;DD
no ten jeżyk jest śliczny i fotki masz na prawde fajne:)
(ale awatar i tak mnie o duszność przyprawia;P)
buuuuuu po takim fajnym zarobku dzisian odrzucili mnie w Stock Expert :(( za miesaic drugie podejscie... dziwne wyslalem zdjecia ktore na innych stockach chodza dobrze... no nic takie stocki...
a ja właśnie wrzucam pierwsze fotki (nie rendery) z lustrzanki. zobaczymy co powiedzą.
Dzieki. Ja osobiscie najbardziej dumny jestem z motylka, bo robilem go z lewej reki, motyl siedzial na mojej prawej, a spust migawki zwolnilem malym paluszkiem :P
Sie udus, sie ;P
no tak sobie oglądam wasze zdjęcia i powiem że naprawde mi sie podobają :) Fajna jesienna tematyka u fotoalaji i rachwala.
ja mam pare na kilku stockach ale na IS i SX to chyba nie mam szans sie dostać :( cięgle coś im nie pasuje... Najlepsza jest chyba fotolia zarobiłem na niej już prawie 3$ !! hehehe jak chcecie to zobaczcie moje fotki może mi coś doradzicie co robie nie tak jak trzeba.. http://www.fotolia.com/p/200424136
Karol naprawdę ciekawe masz zdjęcia i jeszcze lepsze pomysły. W Tobie drzemie ogromny potencjał stockowy... tak mi się wydaje. Rób zdjęcia. Potrzebujesz ich mieć więcej w portfolio.
PS. A na ShutterStock idzie Ci gorzej niz na fotolii??
No naprawde dzięki za pochwałe jestem w szoku że podobają Ci sie moje pomysły:) sądziłem że raczej spotkam sie z ironicznym usmiechem... w sumie dopiero zaczynam i bede starał sie powiekszac swoj zbiór. Nie mam co prawda poczciwego sprzętu (po prostu mnie na niego nie stać) ale bede sie starał realizować swoje pomysły:) Na Shutterstocka sie nie moge jeszcze zapisać bo nie mam ważnego paszporu a na razie nie ma sensu zebym go wyrabiał bo przeprowadzam sie za kilka miesięcy i zmienią sie moje dane. Naprawde Dzieki za pochwałe od razu zyskałem motywacje:-D
W paszporcie nie masz zapisanego miejsca zamieszkania, takze mozesz smialo wyrabiac, a zmiana miejsca zamieszkania nie wplynie w ogole na to nie wplynie :)
btw, ciekawe fotki :)
@karol - fotki masz naprwdę fajne... mało ich, ale dobre :> rób więcej bo masz fajne pomysły...
Robert
Na razie kilka na fotolię i SS, jedno na IS, po czym poszedłem spać :) Samo robienie jest przyjemne, ale obróbka zajmuje sporo czasu. Dziś pierwszą partię wrzuce na pozostałe stocki i zajmę się resztą. Jesienne klimaty może nie są chodliwe, ale przyjemne i może coś z tego wpadnie. Ale najpierw muszę dotrzeć do domu.
jest jesień więc myślę że szanse na sprzedaż jesiennych fotek są teraz wyższe niż w innych porach roku...
odnośnie sx to faktycznie mają jakieś problemy ze sobą... dają głupie powody żeby odrzucać fotki... np dla poniższej napisali mi że tło nie jest wystarczająco białe (!) [albo ja mam coś nie tak ze wzrokiem/monitorem albo oni...]
jeśli chcecie zobaczyć w powiększeniu to kliknijcie sobie...
IMO jest wyrazny (czy mniej wyrazny) gradient z lewej na prawa. Jesli napisales, ze jest "isolated" to mogli odrzucic ;)
Ja zawsze moj LCD w lapku przechylam pod opowiednim "dziwnym" katem, wtedy widze czy cos z tlem jest nie tak ... Bardzo dobra metoda przy LCDekach.
Pnieważ jest to mój pierwszy post..więc na początek się przywitam :-)
tu bym się z Tobą nie do końca zgodził...zdjęcia związane z porami roku zaczynaja się sprzedawać juz pól roku przed nastaniem konkretnej pory...dotyczy to także zdjęć np. związanych ze świętami BN czy walentynek ...przynajmniej taką zależność zauważyłem na IST, gdzie od dłuższego czasu wystawiam zdjęcia...na shutter ta zależność jest widoczna w mniejszym stopniu, ale to chyba z powodu sposobu sprzedaży na tym stocku
Na zwykłym monitorze to nawet już na miniaturce widać że tło z lewej jest ciemniejsze. Gumka i jazda :)
robert, u mnie też widać, że tło nie jest białe, może masz słaby monitor? albo karta graficzna?