#Atsf - lubię Cię, ale kurde... w swoim temacie wrzucałeś sporo zwierząt i wiele z nich było słabych jakościowo, nie miałeś z tym problemu, ja też nie, bo zdjęcia zwierząt często nie są idealne, wymuskane, a bierze się to co dała natura, że tak powiem. Zniknąłeś z forum na jakiś czas, wróciłeś nowy Ty... przesunięty o 180 stopni...? :lol: i wiewiórka, która nie jest idealna, jest nawet delikatnie poza ostrością + dodatkowo jak widać była wyciągana z mega cieni robi Ci problem :D . Wydaje mi się, że ta wiewiórka to ofiara Twoich frustracji. Szkoda mi jej :).
Bezlustro i takie niedoświetlone, bo w tej kwestii sporo się nie zmieniło, a w HDR nie robiłem zdjęcia. Jak widzisz na zdjęciu było mnóstwo cieni i mnóstwo jasnych partii. Aparat sobie pomierzył i wyszło mu takie coś. Robiąc zdjęcia zwierzętom nie ma zbytnio czasu na bawienie się ustawieniami. Powinieneś o tym wiedzieć. Choć w przypadku wiewiórki w teorii mógłbym się coś pobawić, bo one często zastygają w bezruchu i obserwują, ale zwyczajnie nie chciało mi się tego robić, bo zdjęcie i tak jest na zasadzie do biblioteki domowej, a będąc na takim spacerze przeznaczonym na zdjęcia zwierząt jest, jak już napisałem - "bierzesz to co natura dała) aby mieć coś materiału. Wrzuciłem je do wątku aby była jakiś materiał na opowieść z spaceru po puszczy. Ot taka historia tego zdjęcia :)
Co do R6mk2 to on lepiej wyciąga cienie od Rki, którą miałem i w tym aparacie można sobie na te niedoświetlenia pozwolić bardziej wiedząc, że w postprodukcji będzie i tak spoko efekt (choć nie dla wszystkich, jak widać :lol: ). Jak oglądałem porównanie R vs R6mk2, to konkretnie
https://www.youtube.com/watch?v=ZHHk...=JuljanSkurani to Rka z kolei lepiej nieco radzi sobie z prześwietleniami właśnie. Choć szczerze mówiąc widać to tylko właśnie w takich porównaniach. Pracując na R6mk2 i obrabiając zdjęcia nie mam z tymi prześwietleniami problemu, tj nie odczuwam po przesiadce z R, że jest gorzej, natomiast widać, że w cieniach jest lepiej.