Ja słysząłem to samo podczas odbierania materiału, że młodzi mnie nie zauważali :) To miłe
Wersja do druku
Ja słysząłem to samo podczas odbierania materiału, że młodzi mnie nie zauważali :) To miłe
Czy ktoś z Was słyszał kiedy można spodziewać się premiery nowego obiektywu Canon'a 35 mm 1.4 II? Gdzieś w sieci natrafiłem na informację, że będzie to rok 2014 i szkło pojawi się wraz z nową lustrzanką pełnoklatkową. Ile w tym prawdy niestety nie wiem:(
nic mi nie wiadomo ale o tym szkle mówi się od dawna. Ja bardziej wyczekuję Sigmy 24/1,4 :D
Wgłębiłem się w temat polecanej tutaj SIGMY 35 mm. Jeszcze jakiś czas temu uznałbym takie rozwiązanie za półśrodek jednak okazuje się, że firma ta skutecznie goni, a w tym wypadku pod wieloma względami prześcignęła Canon'owską L'kę:) Czyżby SIGMA była słabsza jedynie pod względem AF? Jeśli tak to w jakim stopniu? Minęło wiele lat od premiery legendarnego szkła z czerwonym paskiem, ciekawi mnie jaka będzie odpowiedź Canon'a na ten konkurencyjny, wysokiej jakości obiektyw.
Decydując się tu i teraz miałbym duży dylemat co wybrać... Różnica w cenie jest znaczna, a premiera nowego szkła Canona zdaje się być niedaleka.
co rozumiesz, przez słabszy AF?
Powiem tak. 35mm f1.4 must have. Moje podstawowe szkło. Nie wiem, jak to jest z Sigmą, ale jakość eLki jest naprawdę bardzo dobra. Ze stałek używam jeszcze 85mm f1.8 i 135L. Ten ostatni całkiem dobrze sprawdza się na sali weselnej, gdzie dyskretnie można porobić fajne portrety. Z zoomów w Kościele używam starusieńkiego Tamrona 28-75mm f2.8, który pomimo niezbyt szybkiego AF, całkiem nieźle sobie radzi zwłaszcza z 5DIII. Trzeba jednak mieć świadomość, że przy tym świetle czasem ISO leci do >6400 przy czasie 1/125s. Na sali weselnej do dynamicznych scen świetne nadaje się jeszcze 16-35L. Nawet zniekształcenia są całkiem przyjęmne w oglądaniu pod warunkiem, że się nie przesadzi.
swieze opinie, z uzytkowania Sigma 35/1.4
http://www.canon-board.info/testy-sp...ml#post1171466
:)