Odp: Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie
Fantastyczny aparat w podróże (SD, gps), do studio (wi-fi) i jako backup. Oczywiście standardowo coś namieszali, ale jest naprawdę dobrze.
Jeśli będzie opcja zmiany matówki na precyzyjną szykuje się idealny sprzęt pod Zeissy i TS-E :-)
Cytat:
Zamieszczone przez
strideer
A jak szybko jesteś w stanie naciągać wajchę i wciskać wężyk spustowy? :-D
Tak myślałem ... żenada. Zawsze możesz jeszcze zaistnieć pisząc jaki ma rozmiar obrazka, pewnie będziesz górą nad tym żałosnym 6D.
Cytat:
Zamieszczone przez
michalab
Tak myślałem ... żenada. Zawsze możesz jeszcze zaistnieć pisząc jaki ma rozmiar obrazka, pewnie będziesz górą nad tym żałosnym 6D.
Już nie wiem czy w tym momencie ironizujesz, czy coś wytykasz :-) Ja jestem fanem 6D!
Cytat:
Zamieszczone przez
_igi
Fantastyczny aparat w podróże (SD, gps), do studio (wi-fi) i jako backup.
ze studio może być o tyle problem, że realny czas synchro będzie pewnie, trochę niższy..
Cytat:
Zamieszczone przez
strideer
Mój nowy aparat ma najkrótszy czas 1/400 sek (nie pomyliłem zer). Co ja teraz zrobię?
O przestan z tymi cynicznymi komentarzami. Kazdy ma inne potrzeby. Jak bym lecial na f5 to tez by mi nie bylo wiecej niz 1/400 potrzebna. Cykasz kotlety tym magicznym aparatem?
Jak ide z para w plener to czasem cykam na f1.4 a czasem na f16.
Grunt w tym ze taki czas migawki to kolejne ogranicznie a nie chce placic za nowy aparat ktory bedzie mnie ograniczal bardziej niz stary i nie wazne czy przyda mi sie to w 1% czy w 0.01% fotek ktore robie bo ta jedna fotka na tysiac ktora moge stracic moze byc byc ta najlepsza z tysiaca.
Cytat:
Zamieszczone przez
Mad_Mac
O przestan z tymi cynicznymi komentarzami. Kazdy ma inne potrzeby. Jak bym lecial na f5 to tez by mi nie bylo wiecej niz 1/400 potrzebna. Cykasz kotlety tym magicznym aparatem?
Nie, oczywiście, że nie. A czy Ty przymykasz czasem przysłonę w swoich ultrajasnych obiektywach? Jak już ktoś tu mądrze napisał, sytuacji kiedy potrzeba 1/8000 jest bardzo niewiele, a nawet jeśli są - to wystarczą trzy kliknięcia pokrętłem, by temu zaradzić.
Cytat:
Zamieszczone przez
_igi
Fantastyczny aparat w podróże (SD, gps), do studio (wi-fi) i jako backup. Oczywiście standardowo coś namieszali, ale jest naprawdę dobrze.
Jeśli będzie opcja zmiany matówki na precyzyjną szykuje się idealny sprzęt pod Zeissy i TS-E :-)
Tak jak pisałem wcześniej jest taka opcja - pasują matówki z 5d mark II, między innymi eg-s
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
ficzery, ktore mi sie bardzo podobaja to:
- mniejszy i lzejszy
- uszczelniany (lepiej niz 5D mkII)
- nowy AF do -3 EV
- drabinka korekcji ponad +/- 2 EV
- wbudowany GPS! yes! yes! yes!
- blokada kolka zmiany trybow.
cechy, ktore mnie zgrzewaja:
- 97% w wizjerze. nie bede lal lez. prawie zawsze tyle mialem/mam... ;) oczywiscie, wolalbym 100%, ale jak sie nie ma...
- karty SD. mechanicznie krok w tyl, ale cenowo duzo lepiej. i czytnika nie trzeba wozic, zeby na lapsie otworzyc...
cechy, ktore mi sie mniej podobaja:
- nie ma lechtaczki jak w 5DmkII tylko ten jakis nowy zintegrowany wynalazek. oby nie byl znacznie gorszy niz lechtaczka...
Zgadzam się z kolegą Akustykiem. Gdybym miał dzisiaj wymieniać mój starzejący się 5D to bym się bardzo poważnie zastanawiał nad 6D. Ma właściwie to wszystko czego mi brakuje w 5D i raczej nie ma, jak dla mnie, wad. Może czas 1/8000s by się czasem przydał ale to raczej rzadko więc ten brak nie dyskwalifikuje aparatu.
Brak wizjera 100%? Nie ma to dla mnie znaczenia - noszę okulary więc trzymam oko z dala od wizjera więc i tak nie widzę całości kadru naraz.
Więcej punktów AF? 5D mnie nigdy nie zawiódł. Większość zdjęć robię na środkowym czujniku więc większa jego czułość w 6D to piękna sprawa.
Do tego 6D jest mniejszy i lżejszy i ma GPS. Świetny aparat dla amatora-pstrykacza jak ja.
Gdy kupowałem 5D lata temu nie miałem wyboru - był to jedyny FF dostępny za jeszcze w miarę normalne pieniądze dla przeciętnego zjadacza chleba. Dzisiaj można prawie przebierać jak w ulęgałkach i to cieszy. 6D to znak, że wszystko idzie w dobrym kierunku i za parę lat wrócimy do lat 80-tych czyli, że (prawie) wszystkie DSLRy będa miały wreszcie taki sam rozmiar klatki jak stare analogi.
Cytat:
Zamieszczone przez
strideer
Jak już ktoś tu mądrze napisał, sytuacji kiedy potrzeba 1/8000 jest bardzo niewiele, a nawet jeśli są - to wystarczą trzy kliknięcia pokrętłem, by temu zaradzić.
Jeżeli jest iso50 to 1/4000 spokojnie powinno wystarczyć, ja miałem na 1.8 w Włoszech (wiadomo lampa z nieba) dość często czasy rzędu 1/6400, ale na iso-100
gdzieś przeczytałem, że u nas ma kosztować 8600
prosty rachunek: 2000$ x 3= 8600