Tylko że tu problem następuje nawet bez wyjmowania karty. Chyba że jak się już otworzy klapkę to koniecznie trzeba wyjąć kartę.
Drobna pomyłka, dalej już pisze o karcie :)
Wersja do druku
Witam.
Mam pytanie do tych którzy uruchomili już wersję 2.3 zwłaszcza na 500D.
Otóż miałem wcześniej wersję 2.2, ściągnąłem dziś 2.3 sformatowałem kartę, zrobiłem ją bootowalną, wgrałem pliki ML 2.3, uruchomiłem i działa. Jednak po pierwszych próbach wychodzi problem, mianowicie, gdy przełączam w tryb filmowania, wszystko ustawia się automatycznie, nic oprócz ISO nie mogę zmienić, a zmiana iso nie zmienia nic w jasności filmu po prostu FULL AUTOMAT.
Czy ma ktoś pomysł co zrobić/ustawić, abym mógł ustawiać parametry ręcznie?
600D też się wiesza jeśli za szybko wyjmiemy kartę, trzeba poczekać aż zgaśnie dioda, inaczej trzeba wyciągać baterię
Nie wyciągałem karty w czasie działania wersji 3.2. Po prostu od początku nie działa. Próbowałem na nowo wgrać pliki - nie pomogło. Teraz robię pełny format karty (wcześniej robiłem szybki) spróbuję jeszcze raz od nowa.
--- Kolejny post ---
Niestety format i ponowne wgranie ML-a nic nie pomogło. Nadal nagrywanie filmów działa w pełnej automatyce. Dodatkowo coś świruje tzn. gdy próbuję zmienić parametry i wcisnę SET wyskakuje Menu ML i ciągle bardzo szybko przebiega przez wszystkie funkcje tak jakbym ciągle trzymał wciśnięty jakiś przycisk, dopiero przyciśnięcie kosza przerywa i wychodzi z menu.
Czy ma ktoś pomysł co teraz :(
- - - Updated - - -
Na razie wgrałem znów wersję 2.2 - przynajmniej działa poprawnie.
zresetuj ustawienia aparatu (przywróć do fabrycznych) razem z c.fn, odepnij gripa lub inne dodatki -> spróbuj ponownie
Wszyscy piszą o zrobieniu karty bootowalnej i wgraniu ML...
Ja po prostu rozpakowałem pliki, umieściłem je na karcie, zrobiłem format z poziomu aparatu i zrobiłem aktualizację do ML2.3 i cieszę się z dobrej pracy tego programu ;)
Efekty korzystania z ML 2.3 w Canon 550 są tu: True HDR-Beacon - YouTube
Wspaniała nakładka ( program ) i tego nam było trzeba ;)
Już rozgryzłem :) Należało zmienić Exp.Override: z OFF na ON.
Dzięki za zainteresowanie :)
- - - Updated - - -
A miałeś wcześniej wersję 2.2. Bo gdy ja ją po prostu usunąłem i wrzuciłem 2.3 to aparat się nie uruchomił. Musiałem sformatować w czytniku, zrobiłem bootowalną itd., ale może jest też krótsza droga jak piszesz.
Próbowałem zrobić HSS dla wszystkich lamp błyskowych, ale coś nie działa :p
Mój pomysł wyglądał tak postawić lampę obok aparatu w aparacie wyzwalanie dźwiękowe, w lampie ustawiony błysk stroboskopowy na 2 błyski częstotliwość 4Hz. W ML dodałem sobie funkcję opóźnienia wyzwolenia migawki od pierwszego błysku, gdy udało mi się złapać naświetloną 1/1000s to za drugim razem i każdym następnym już nie. Widać procesor robi w tym czasie wiele innych rzeczy i za każdym razem jest inne opóźnienie. Trzeba do tego podejść jakoś inaczej ;)