Odp: Pytanie dotyczące filtrów Cokin
Witam wszystkich.
Zamierzam zainwestować w porządny (w granicach rozsądku - powiedzmy do 300-350zł) zestaw mocowań i fitrów połówkowych do fotografii krajobrazów, którą uwielbiam. Mój zestaw to 70D z Sigmą 10-20mm f/4-5,6 ex dc hsm i Sigmą 17-50 f/2,8.
Po przeczytaniu wielu wątków i książek, wiem, że chciałbym zainwestować w filtry Hitecha soft 0,6 i 0,9 (przynajmniej na początek). Z tym, że nie bardzo wiem na jakiej podstawie dobrać odpowiednie mocowania i jaki system mocowania Cokin. Średnica w/w obiektywów to 77mm. Chciałbym uniknąć winietowania na ogniskowej 10mm (16mm na APS-C). Czy ktoś mógłby mi napisać konkretne sprawdzone modele mocowań i samych filtrów (może jeszcze coś potrzeba oprócz tego?), tak żeby wszystko do siebie pasowało?
Będę ogromnie wdzięczny za pomoc i nie odsyłanie mnie do innych wątków, które i tak przeczytałem, a nie udało mi się na ich podstawie wywnioskować co zamówić :-)
Marcin
Cytat:
Zamieszczone przez
photographymmm
Witam wszystkich.
Zamierzam zainwestować w porządny (w granicach rozsądku - powiedzmy do 300-350zł) zestaw mocowań i fitrów połówkowych do fotografii krajobrazów, którą uwielbiam. Mój zestaw to 70D z Sigmą 10-20mm f/4-5,6 ex dc hsm i Sigmą 17-50 f/2,8.
Po przeczytaniu wielu wątków i książek, wiem, że chciałbym zainwestować w filtry Hitecha soft 0,6 i 0,9 (przynajmniej na początek). Z tym, że nie bardzo wiem na jakiej podstawie dobrać odpowiednie mocowania i jaki system mocowania Cokin. Średnica w/w obiektywów to 77mm. Chciałbym uniknąć winietowania na ogniskowej 10mm (16mm na APS-C). Czy ktoś mógłby mi napisać konkretne sprawdzone modele mocowań i samych filtrów (może jeszcze coś potrzeba oprócz tego?), tak żeby wszystko do siebie pasowało?
Będę ogromnie wdzięczny za pomoc i nie odsyłanie mnie do innych wątków, które i tak przeczytałem, a nie udało mi się na ich podstawie wywnioskować co zamówić :-)
Marcin
boje sie, ze bedzie ciezko - rozmiar 85 i brak winietowania przy 10mm. standardowy holder Cokina mozna latwo sciac do dwoch slotow i to sie wtedy pewnie da uzywac od jakichs 14mm w cropie, ale ponizej tych 14mm juz bym sie nie zakladal. jest jakas szansa, ze holder da sie "wcisnac" na bagnet oslony przeciwslonecznej tej Sigmy (udawalo mi sie to z Tokina 12-24) ale trzeba by to w praktyce wyprobowac - a i wtedy raczej na pewno nie zejdziesz ponizej 12mm.
bezpieczne jest trzymanie w lapie, trzeba tylko uwazac, zeby sobie paluchow w kadr nie wlozyc (przy tak szerokich szklach bardzo latwo o to) no i w zimie nauczyc sie cierpiec ;)
Jak rozumiem, większych rozmiarów nie ma, tylko 85mm? Czyli realnie od 14mm mówisz... Zawsze to coś, też jest "dość" szeroko. Zakładając, że zdecydował bym się na to co piszesz (robienie zdjęć od 14mm) - mógłbyś podać mi co powinienem kupić i jakie modele, żeby wszystko do siebie pasowało i spełniało założenia z poprzedniego postu?