Odp: Canon EOS R - dyskusja ogólna.
Raczej sporo ciemnej :) powiedzmy, że zbliżone parametry ustawiam w M, ale reszta światła pochodzi od błysku.
Na razie jeszcze testuję...
Cytat:
Zamieszczone przez
luso
@
jinks co rozumiesz pisząc ciemno? Czy prawidłową ekspozycja przy 1/125 s, f/1.4 i ISO 1600 to już jest ciemno?
Dla mnie ciemno, to jest jak nie schodzi iso 6400 dla podanych parametrów. Z tym, że na weselu 1.4 sobie można wsa.... chyba, że portret jednej osobie robisz, bo do repo się nie nadaje tak mała GO. Do tańca zresztą też.
Pytanie z innej beczki.
Czasami używam extendera Kenko x1,4. Jak robiłem to z klasycznym lustrem, to dla przykładu exif z 6d2 i 135/2 pokazywał ogniskową 189 mm i przesłonę 2,8 (przy najbardziej otwartej ), natomiast exif z R wypluwoa ogniskową 189 mm, ale światło jest dalej 2,0? To tak ma być czy może jakiś błąd. Zawsze mnie "uczono", że extender o swoją wartość ogranicza światło, a więc chyba powinno być 2,8, a nie jest.
Sprawdzałem też na 50/1.4 i też mm pokazuje x1,4, ale światło dalej jest 1,4.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Pytanie z innej beczki.
Czasami używam extendera Kenko x1,4. Jak robiłem to z klasycznym lustrem, to dla przykładu exif z 6d2 i 135/2 pokazywał ogniskową 189 mm i przesłonę 2,8 (przy najbardziej otwartej ), natomiast exif z R wypluwoa ogniskową 189 mm, ale światło jest dalej 2,0? To tak ma być czy może jakiś błąd. Zawsze mnie "uczono", że extender o swoją wartość ogranicza światło, a więc chyba powinno być 2,8, a nie jest.
Sprawdzałem też na 50/1.4 i też mm pokazuje x1,4, ale światło dalej jest 1,4.
Sprawdź z extenderem Canona...
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Sprawdź z extenderem Canona...
Nie mam jak, bo nie posiadam, ale co chcę podkreślić to z lustrem pokazuje jak trzeba...
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Nie mam jak, bo nie posiadam, ale co chcę podkreślić to z lustrem pokazuje jak trzeba...
Co Ci mogę powiedzieć? Lustro to nie ML ;)...., a Canon jak zapewne dobrze wiesz uwielbia się bronić przed kundlami.....
Jedynie to pożycz skąds oryginalny konwerter Canona - jak podłączysz będziesz wiedział gdzie szukać problemu...
Ale ja nie mam z tym problemu, w niczym mi to nie przeszkadza. Ot, zwykła dociekliwość. Pomyślałem, że może tu światło nie "ucieka".
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Ale ja nie mam z tym problemu, w niczym mi to nie przeszkadza. Ot, zwykła dociekliwość. Pomyślałem, że może tu światło nie "ucieka".
Takie cuda to może w Sony ;)......
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Takie cuda to może w Sony ;)......
Wszystko zależy od punktu widzenia.
Ja to widzę cuda w R Canona
jp
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Niestety, "ucieka". Fizyka. Średnica otworu czynnego jest taka sama jak była, a ogniskowa dłuższa. Czyli przysłona ulega zmianie.