Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [bezlusterkowce] ;)
Tak, taki sam jak w X-T2 , X-T3. Beznadziejny (jak w Canonie) dali w X-T4, ale X-T5 ma już taki jak powinien być :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
mirror
fuji średni format - ciekawa sprawa - czy tam tez jest tak gibany? bo jednak aparat z połową matrycy to przeszłość jest, od kilku dobrych lat :mrgreen:
To nie jest przeszłość, lecz przyszłość. Już teraz zaczynają królować aparaty z 1/8 matrycy :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
To nie jest przeszłość, lecz przyszłość. Już teraz zaczynają królować aparaty z 1/8 matrycy :mrgreen:
No właśnie a słuchajcie, teraz o poważnym sprzęcie pytam a nie tam jakieś pełne klatki czy apsc - jak to jest w takim np S23 jak on ma tyle obiektywów to i tyle małych matryc ?
Cytat:
Zamieszczone przez
Maro66
Owszem
A to jak już kolega tu pisze z "dużą matrycą" to zapytam jaka jest wielkość rawa z tego gfxa (który model) ?
Mam wersję "biedną", czyli 50S MK2, Raw ma 101 MB, a jpg 26,4
Cytat:
Zamieszczone przez
Maro66
Mam wersję "biedną", czyli 50S MK2, Raw ma 101 MB, a jpg 26,4
o matko a są tam jakieś opcje compressed ? jeśli tak to ile wtedy ?
50s II to już nie taka bieda :)
Jest jakaś kompresja bezstratna i stratna, ale nigdy nie używałem. To nie jest aparat do walenia seriami. Jeśli nie przez wielkość plików, to przez wolny tryb seryjny :mrgreen: Pięćdziesiątka, to nic. Ciekawe jakie pliki generuje 100S, jak z nazwy wynika z dwa razy bardziej upakowaną matrycą. Mój ma jeszcze Pixel Shift Multi-Shot. Wtedy wielkość pliku to 204 MB:D Ale również nie korzystałem.
szkoda, że nie ma tu jakiegoś "zwinnego skompresowanego rawa" ala canonowy craw :)
Z kompresji bezstratnej warto korzystać, bo zmniejsza wielkość pliku średnio o połowę, a nie usuwa informacji. Efektem jest wolniejsze pierwsze odczytanie pliku w programie do obróbki lub w przeglądarce, bo program musi zdekodować informację. Ale przy współczesnych komputerach to jest jakiś ułamek sekundy dłużej - da się zauważyć, ale kawy nie zdąży się wypić.
W Canonie EOS 5Ds też jest matryca 50 Mpix i RAW ma średnio 61-62 MB. Nieskompresowany TIF z takiego pliku to 100-120 MB, zaś skompresowany bezstratnie - 40 do 70 MB w zależności od charakteru obrazka. Z tego wnioskuję, że RAW Canona jest kompresowany bezstratnie, a przynajmniej jego część obrazkowa.