Odp: Canon EOS R - dyskusja ogólna.
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
Na ostatnim zleceniu miałem ze 3 zwiechy. Na 99% powodem była zmiana szkła bez wyłączenia korpusu. Z C85/1.8 po wykręceniu z body nie wiedzieć czemu dodatkowo domknęło mu przysłonę :) Przy żadnym DSLR do tej pory nie wyłączałem aparatu żeby zmienić obiektyw.
Raczej baterie newell niż przepinanie.
A ostatnio zauważyłem też, że wysoko temperatura może mieć wpływ.
Temat wciąż otwarty.
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
Raczej baterie newell niż przepinanie.
A ostatnio zauważyłem też, że wysoko temperatura może mieć wpływ.
Temat wciąż otwarty.
No u mnie to było ewidentnie to. Odkręcam obiektyw (przy włączonym body) po przykręceniu nowego zwiecha. Też mam newell-e, ale nie zwróciłem uwagi jakie akurat były wtedy w korpusie. Bedę jeszcze obserwował.
Ten aparat to ciągle prototyp :D Choć ********y ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
No u mnie to było ewidentnie to. Odkręcam obiektyw (przy włączonym body) po przykręceniu nowego zwiecha. Też mam newell-e, ale nie zwróciłem uwagi jakie akurat były wtedy w korpusie. Bedę jeszcze obserwował.
Ten aparat to ciągle prototyp :D Choć ********y ;)
Może C85/1.8 nie nadąża...
Miałem go zapiętego do mojego M50 i jakoś mulił. A to normalnie szybkie szkło.
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Może C85/1.8 nie nadąża...
Miałem go zapiętego do mojego M50 i jakoś mulił. A to normalnie szybkie szkło.
Chodzi idealnie. Szybko i celnie.
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
Jak jest jasno to faktycznie robi to spore wrażenie. W ciemnej sali to śledzenie już tak dobrze nie działa. Nawet single point często wtedy suka ostrości. DSLR (np. 5d3, 6d2) w identycznej sytuacji łapie od razu i można błyskawicznie zrobić zdjęcie. Oczywiście skuteczność 4/10, ale jeśli trafimy to zdjęcie jest wykonane w odpowiednim momencie. W R celność lepsza, ale czasami już sekundę, czy dwie po tej chwili, którą chcieliśmy złapać. Choć muszę podkreślić, że to dopiero pierwsze wrażenia z użytkowania puszki. Ogólnie widzę, że muszę się przestawić po jakichś 12 latach z dslr :) Jest całkowicie inaczej jeśli chodzi o EVF, AF (śledzenie/eye-AF/peaking itd.), ale też o guzikologię. Niby sporo możliwości konfiguracji, ale jednak całkowicie inna koncepcja niż w wieloletniej serii "d". Oczywiście zdaję sobie też sprawę, że canon nie pozycjonuję tego korpusu jako PRO. W takowym ergonomia będzie pewnie lepsza.
Na razie daję sobie trochę czasu na przestawienie :)
Coś dziwne. Dwóch moich znajomych ślubniaków się przesiadło na eRki i to co zgodnie mówią to że właśnie w ciemnicy jest największa różnica. Raz że ostrzy bez zająknienia, dwa że zawsze w punkt. Oczywiście na jasnych szkłach, bo na f4 jest już wyraźnie gorzej.
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Coś dziwne. Dwóch moich znajomych ślubniaków się przesiadło na eRki i to co zgodnie mówią to że właśnie w ciemnicy jest największa różnica. Raz że ostrzy bez zająknienia, dwa że zawsze w punkt. Oczywiście na jasnych szkłach, bo na f4 jest już wyraźnie gorzej.
Na razie moją wypowiedź potraktuj proszę jako "pierwsze wrażenia". Możesz ich dopytać na jakich konkretnie szkłach.
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
Na razie moją wypowiedź potraktuj proszę jako "pierwsze wrażenia". Możesz ich dopytać na jakich konkretnie szkłach.
Z tego co wiem co mają to 70-200/2.8 IS, 35/1.4, 24/1.4, 24-70/2.8 itp...
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Z tego co wiem co mają to 70-200/2.8 IS, 35/1.4, 24/1.4, 24-70/2.8 itp...
U mnie tym razem to były głównie 35 i 50 sigmy art. Może ma to znaczenie. Chociaż na C28/f1.8 i 85/f1.8 efekt ten sam.
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
U mnie tym razem to były głównie 35 i 50 sigmy art. Może ma to znaczenie. Chociaż na C28/f1.8 i 85/f1.8 efekt ten sam.
Cholera wie. To wciąż prototyp. Mogą być bardzo różne efekty w zależności od konfiguracji.
@jinks co rozumiesz pisząc ciemno? Czy prawidłową ekspozycja przy 1/125 s, f/1.4 i ISO 1600 to już jest ciemno?