I facet nakupil sobie 3 sztuki mydlane?
Wersja do druku
Niestety z krzaczków nie dowiemy się jakie miał wrażenia z użytkowania nowej piątki.
http://skocz.pl/daaqf
i cos tam mozna wyczytac ;-)
No ale co to ma wspólnego z tematem jeśli weźmiesz inny obiektyw? Przecież chodzi o to że z tego samego obiektywu i ogniskowej 30D i 5D2 (po zrobieniu programowego cropa do rozmiaru 30D) powinny dać identyczny obraz. Oczywiste jest że w takim przypadku należy użyć identycznego czasu otwarcia migawki w obu przypadkach.
Jeśli do zrobienia nieporuszonego zdjęcia 30D obiektywem 100mm potrzeba czasu 1/160 to dokładnie takiego samego czasu (1/160s) potrzeba wykonując zdjęcie i cropując je do rozmiaru 30D z 5D2. Jeśli cropa z 5D2 nie robimy to czas można wydłużyć do 1/100s bo po wykonaniu odbitki (przeskalowaniu w dół) poruszenie zniknie.
Ludzie - co my zrobimy jak nastąpi w końcu to nieszczęście i pojawi się 5dII ?
Skończy się ten cały serial, to oczekiwania, te domysły, dywagazcje... - na początku pewnie jeszcze ruszą trolowane wątki w stylu 5dII vs 1ds, vs 5d itp.,
ale już potem tylko pstrykanie ;(
wiadomo przecież że najfaniej jest jak się goni króliczka, a nie jak się go już złapie !!!
Liczba osób odwiedzających wątek o kupnie 5d II na chwilę obecną ~329. Aż tylu sprzedających ? :D
Spoko, ja to wszystko doskonale rozumiem. Chciałem zwrócić jedynie uwagę na to, że jeśli są zbyt lakoniczne wypowiedzi, to można sobie "prawie" każdą teorię dośpiewać bo nie wiadomo kto jakie założenia sobie w głowie poczynił i jaki punkt widzenia dla niego jest istotny.
Mnie, z punktu widzenia zwyczajnego i pospolitego fotografa interesuje głównie kadr, a nie jakieś wnioski z testów pewnych szczególnie dobranych zestawów tylko po to, żeby coś tam sobie udowodnić (nie neguję tutaj zupełnie poprawności wyciągniętych wniosków). Jeśli więc wybieram do pracy zestaw np 5D i 85 1/8 to powiedzmy jego zamiennikiem, którym będę mniej więcej tak samo pracował będzie 40D/50D (specjalnie zmieniłem z 30D, żeby było bliżej co do ilości MPix) i 50 1/4. Dla mnie takie porównania są interesujące bo one mi coś tam mówią, więc z takiego punktu widzenia patrzę.
Chodzi mi tylko o to, żeby w miarę możliwości rozwijać swoje wypowiedzi, tak aby wszyscy mieli jasność co autor miał na myśli. Twoje powyższe wyjaśnienie jak najbardziej ustala teraz Twój punkt widzenia, więc nie mam więcej pytań - wszystko jest zrozumiałe :-)
A swoją drogą, to ten cały OT jest rozwinięciem tematu porównywania GO na FF i cropie. Po wycięciu z FF cropa z tego samego obiektywu GO jest identyczna - ale po co w ogóle się nad tym zastanawiać, skoro w rzeczywistości nikt nie kupuje FF'a, żeby robić z niego tylko takie cropy.
Tak? Nie wiedzialem i mysle, ze watpie. Nie jest tak jak piszesz. Nie wiem jak to udowodnic. Robie zdjecia srednim formatem i tam GO jest inna niz w FF i cropie. Gdyby bylo tak jak piszesz powinienem wycinac z MF kawalki i miec zdjecia jak z cyfrowych cropow. A jednak plastyka szkiel zachowuje sie inaczej. Chyba ze sie myle i zyje w blogiej nieswiadomosci. Wyprowadzcie mnie wiec z bledu. Sprzedam wtedy MF nie bee czekac na 5D i kupie sobie pierwsza lepsza puszke i za reszte szkiel zeby wreszcie robic zdjecia z wymarzona GO