https://dl.dropbox.com/u/25235673/Dubliner.zip - link zaraz będzie aktywny. Są DNG z jakimiś już ustawieniami, ale sobie można prosto zresetować. ;)
Wersja do druku
https://dl.dropbox.com/u/25235673/Dubliner.zip - link zaraz będzie aktywny. Są DNG z jakimiś już ustawieniami, ale sobie można prosto zresetować. ;)
nie wyobrażam sobie już latania w studio z kablem. bałbym się. w przypadku problemów z radiem po prostu bierze się lampę błyskową (systemową) na sanki, tryb M 1/128, dla pewności palnik w tył, i jazda - fotocele w studyjnych przynajmniej trochę popracują (i robią to bez pudła). i w gratisie mamy wspomaganie AF.
tak więc IMHO brak PC w 6D to żaden brak. 8-)
Chyba mało pracowałeś w studio. U mnie na kablu np. lampy wyzwalają 1/320s - często pracuje tak w plenerze z mocną lampą z własnym aku. i nie ma tam fotocelii, z resztą zamiast 1/200 na wyzwalaczach, mam 1/320s Poza tym, często w studio jak dużo lamp jest, to tym sposobem co Ty napisałeś potrafi się nie wyzwolić jakaś, gdzieś schowana, wole mieć kabel, niż lampą kręcić na sankach żeby trafiać w fotocele. Kolejna sprawa, a jeśli nie naładujesz akumulatorków w lampię i masz sesje, ludzie czekają, wyzwalacze nie działają? Ja często tak mam że zwyczajnie nie biorę lampy systemowej do studia, albo nie ładuje aku do reporterskich bo po co?
Dużo pracuję z oświetleniem, sporadycznie wykorzystuje gniazdo PC i nie wyobrażam sobie lampy bez tego, dla moich potrzeb ten sprzęt jest ograniczony, bo po co mi WI-FI GPS jak nie ma najważniejszego, czegoś co jest bardziej potrzebne do robienia zdjęć ?!
Do tego, często śmigam po różnych studiach z różnym sprzętem, kabel PC zawsze mam w torbie, przy aparacie. Nie wyobrażam sobie życia bez tego gniazda...
a nie ma przypadkiem kabla PC z "gorącej stopki"?
[OT]
oj, ty chyba też mało pracowałeś w studio. albo za dużo (a świat się zmienia). ;)
jakie znaczenie ma tam czas?
wszystkie normalne, profesjonalne lampy studyjne mają fotocele - przynajmniej wszystkie, z którymi miałem do czynienia - w pomieszczeniach nie ma żadnego problemu, żeby taka fotocela złapała błysk lampki reporterskiej. a jak choć jedna złapie, to już reszta poleci. przecież nie ciągniesz kabla do każdej lampy, nie?
no chyba, że ciągniesz. :mrgreen:
oczywiście można sobie wyobrazić jakiś specyficzny setup ze snootami, plastrami, przesłonami, gdzie lampy się nie zobaczą - ale wiadomo, żadna sytuacja nie zwalnia z myślenia, i wtedy trzeba kombi-nować. :twisted:
i nie mieszaj lamp w studio z plenerem - to zupełnie inna bajka jest. :roll:
i kończymy ten off-top.
to jest wątek o 6D, który jest dużo nowocześniejszy, niż IMHO przestarzałe rozwiązania wymagające gniazd PC.
[/OT]
oczywiście, że jest. 8-)
Widzisz Ty nie miałeś tego problemu, ja miałem, 2- 3razy w tygodniu przynajmniej robię sesje w studio (jak jest zima) w letnim sezonie przenoszę sesje w plener, często kabel PC ratował mi dupę, jak to nie ma znaczenia studio czy plener ? - jak błyskasz to przecież używasz podobnego sprzętu... Powodzenia z fotocelą i lampą w plenerze (zwykle lampy z własnymi bateriami nie mają fotoceli- takich używam) albo w dużym studio gdzie nie masz blisko ścian i chcesz ustawić wedle swojego pomysłu swój setup lamp :)
wiele razy miałem tak że poprostu przychodząc do wynajętego studia, akumulatory siadały w nadajnikach, przed gotową sesją, gdzie modelka ubrana, umalowana, studio wynajęte na czas ... Wtedy ratował mnie kabel, który zawszę w studio był pod ręką :) co do pleneru, to nie będę wspominał bo to dla Ciebie nie ma znaczenia... :)
Wątek 6D - a ja odnoszę się do tego aparatu, nie jest to off-top
Poza tym, 1/8000s - tego brakowałoby mi , po stwierdzeniu że zdjęcia z czasem ok 1/8000 są u mnie w katalogu częstym widokiem.
Niestety dla mnie, takie szczegóły automatycznie skreślają ten aparat z listy zakupów, a nie jestem fanem iso 6400 i więcej, bo nie robię zdjęć w mrocznych ciemnościach :)
hipsterskie gadżety tez mi nie są potrzebne, takie jak GPS i Wi-fi w zamian tego wolałbym żeby dorzucili kilka krzyżowych AF, 1/8000s i gniazdo PC :)
kurczeblade, kup d600 i już wybrzydzać nie musisz.. to czego nie ma 6D ma d600 i po sprawie.
Skoro 5D MKII nie było dla amatorów to i 6D nie jest... A canon musiał czymś zatkać dziurę więc wyszło tak a nie inaczej. Wystarczy porównać parametry 5D MKII i 6D... potem wybrać. Ja miałem go w rękach i zrobił na mnie dobre wrażenie, mimo że 19 punktów AF z 7D jest dużo lepsze. Prawda jest taka że jak ktoś zajmuje się zawodowo to będzie miał 6D i 5D MKIII... lub 5D MKII i 5D MKIII.
naprawdę nie znajdujesz siły wifi używanego w studio? toż to idealne opcja do szybkiego podglądu zdjęć na kompie, kostkę na lampę z wyjściem pc kupisz za jakies 30 pln... Jak masz ciągle nie działające wyzwalacze radiowe to moze kup sobie fajniejsze. Jak ktos robi po 3 sesje w studio tygodniowo to albo jest dziwnym pasjonatem robiacym za friko albo go raczej stać na 5D3... nie rozumiem problemu w ogóle... A kilka krzyżowych w studio to rzeczywiście niezbędny element...