1 załącznik(ów)
Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [bezlusterkowce] ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
Bierzcie i kupujcie smartfony. Rozterek z obiektywami nie będzie, a wasze zdjęcia będą lepsze.
Ale lepsze smartfony to które? Te z optyką Leica Sumicron , czy te z Zeissem Vario-Tessar? A może lepsze będą te z plastikowymi soczewkami, albo denkiem od szklanki?
ps.
odnośnie "rozterek z obiektywami" w smartfonach:
Xiaomi stworzyło hybrydę smartfona i profesjonalnego aparatu. Koszt produkcji… dorównuje cenie mieszkania :mrgreen:
Załącznik 11822
https://www.youtube.com/watch?v=rZm4...channel=Xiaomi
Cytat:
Zamieszczone przez
Eberloth
Jeśli dla Ciebie wyznacznikiem przydatności obiektywu jest rozmiar i waga, a nie parametry optyczne szkła, to prawie jesteś na autostradzie, wiadomo jakiej. Ta konkretna L-ka jest akurat mała, lekka i tania jak barszcz w używkach. Złoty środek po prostu.
Wydaje mi się, że odpuściłeś sobie obejrzenie w pełnej rozdzielczości zdjęć z EF 28-70 mm f/3,5-4,5 II, które wstawiłem w tym wątku:
https://www.canon-board.info/threads...64#post1445464
Są tam zdjęcia przy wszystkich ogniskowych i przysłonach od pełnego otworu do f/11 i nie wydaje mi się, aby ten obiektyw odbiegał drastycznie jakością obrazowania od EF 24-70 mm f/4 L IS. Może w pewnych sytuacjach bokeh w elce jest lepszy, ale pod względem ostrości, kontrastu i oddania barw nic temu szkłu nie można zarzucić. Mam także testy z fotografowania mapy wieloma obiektywami i ten obiektyw nie odstaje zbytnio od np. EF 50 mm f/1,8, a od f/5,6 idzie równo z nim, a nawet lepiej na brzegach kadru.
Jak mi się chce bardziej pobawić w bokeh i plastykę obrazu, to sobie zakładam manualnego Tamrona SP 35-80 f/2,8-3,8 IF Macro (on też jest mniejszy i lżejszy od 24-70 f/4), którego preferuję np. do robienia zdjęć grzybom, ale do normalnego użytku ten mały obiektyw całkowicie wystarcza, tym bardziej, że ma pioruńsko szybki AF i generalnie bardzo celny (a który obiektyw nie pudłuje nigdy?).
Na drastyczne kompromisy jakościowe nigdy nie chodzę, jeśli idzie o jakość optyki.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Ale lepsze smartfony to które? Te z optyką Leica Sumicron , czy te z Zeissem Vario-Tessar? A może lepsze będą te z plastikowymi soczewkami, albo denkiem od szklanki?
ps.
odnośnie "
rozterek z obiektywami" w smartfonach:
Załącznik 11822
Zajefajnie! Jak już się da zamontować dwa kolejne obiektywy, to się okaże, że korpus normalnego aparatu też się w torbie zmieści :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
To i ja zauważę, ze jak zwykle mówi się o Canonie i Sony. Choć Nikon sprzedaje tyle samo obiektywów do bezluster co Canon to o nim ani słowa.
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Przeganiaja ze sprzedaża, ciekawe ile szkieł sprzedadzą jak zbankrutują Canon z Nikonem a Sony pojdzie w androida.
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Przeganiaja ze sprzedaża, ciekawe ile szkieł sprzedadzą jak zbankrutują Canon z Nikonem a Sony pojdzie w androida.
Wtedy na białym koniu wjedzie Pentax, bo ta firma coś planuje, i będą znowu wreszcie robić obiektywy do Pentaxa, a do m4/3 i tak robią.
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Ciekawy cytat,który chyba podważa strategie Canona z zamykaniem systemu przed zewnetrzymi producentami optyki...
"Podczas gdy aż około 32% sprzedanych obiektywów dysponowało mocowaniem Sony E, system Canon RF plasuje się dopiero na 7 miejscu z wynikiem 7,7%. Lepsze wyniki w Japonii notuje nawet niszowe Fufjifilm (8,8%)"
Cytat:
Zamieszczone przez
g69
Ciekawy cytat,który chyba podważa strategie Canona z zamykaniem systemu przed zewnetrzymi producentami optyki...
"Podczas gdy aż około 32% sprzedanych obiektywów dysponowało mocowaniem Sony E, system Canon RF plasuje się dopiero na 7 miejscu z wynikiem 7,7%. Lepsze wyniki w Japonii notuje nawet niszowe Fufjifilm (8,8%)"
Pytanie, czy zostało to przeskalowane przez podział rynku pomiędzy poszczególne "bagnety".
Statystyka jest najlepszym narzędziem do manipulacji nieświadomymi ;-)
Oczywiście, nie bronię Canona. Po prostu się zastanawiam jak to wygląda na prawdę. Sądzę, że każdy z producentów wie to zdecydowanie najlepiej.
Poza tym to nie jest prawda, że Canon zamknął RF. EF od zawsze był zamknięty - a 3rd party działały na zasadzie reverse-engineeringu. W RF po prostu tego się nie da zrobić.
Jeżeli dobrze pamiętam to z "wielkich" jedynie Sony oficjalnie licencjonuje bagnet.
p,paw
Cytat:
Zamieszczone przez
g69
wszystko bardzo fajnie, tylko o jeden prosty fakt tutaj pominieto.
obiektywy Canona do korpusow Canona juz istnieja. przez adapter dzialaja jak natywne.
a gros dzisiejszych odiorcow R5/R6 to ludzie, ktorzy nadal maja co najmniej 3-4 powody do zakupu korpusu Canona, z ktorych kazdy zaczyna sie na litere L :) w tej sytuacji zakup zaczynajacych sie na litere L (badz tez i nie) powodow z nowym bagnetem nie jest kluczowy. te stare maja sie swietnie i ladowanie kolejnej forsy tylko po to, zeby bylo bez adaptera jest bez sensu.
ja sam mam 7 takich powodow ma litere L i kolejne 2 bez, ktore juz dzialaja, sprawdzaja sie znakomicie do moich potrzeb, wiec nie czuje najmniejszej potrzeby ich wymiany. jak sobie kiedys kupie R5/R6 to one dlugo beda mialy zespawany na stale adapter do EF ;)
ergo: to 7 miejsce Canona o niczym tu nie swiadczy. to troche jak biadolenie, ze w Amazonii sprzedaje sie duzo mniej papieru toaletowego niz na Alasce. bez uwzglednienia, ze tam po prostu w rzece zalatwia sie co trzeba i ten papier bynajmniej nie jest kluczowy do zycia :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Wydaje mi się, że odpuściłeś sobie obejrzenie w pełnej rozdzielczości zdjęć z EF 28-70 mm f/3,5-4,5 II, które wstawiłem w tym wątku
Tylko, że narzekałeś m.in. na brak USM i stabilizacji, to EF 24-70 f/4 L ma podobne ogniskowe i spełnia te kryteria. Twojego szkła w wersji III czy IV nikt już nie wypuści :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacek_Z
To i ja zauważę, ze jak zwykle mówi się o Canonie i Sony. Choć Nikon sprzedaje tyle samo obiektywów do bezluster co Canon to o nim ani słowa.
Po udziale mocowania, na trzecim miejscu znajduje się EF Canona dla lustrzanki jednoobiektywowej (11,4%), Nikon lustrzanka jednoobiektywowa na czwartym miejscu (9,3%) i bezlusterkowa lustrzanka jednoobiektywowa Fujifilm X (8,8%).
Z drugiej strony bezlusterkowe mocowanie Z firmy Nikon ma 8,5% w lutowym rankingu sprzedaży obiektywów wymiennych, a mocowanie RF do bezlusterkowców firmy Canon 7,7%, pozostając w tyle mocowanie X.
Nikon zaczął kooperować z Sigmą i Tamronem tak więc obstawiam, że Nikon Z bardzo szybko zyska na popularności i znacznie większym wyborze szkieł niż canon RF.
https://www.bcnretail.com/market/det...02_322414.html