prosze o porade
Wersja do druku
prosze o porade
To co Punky wspomniał; cienie pod oczami (zresztą na całej twarzy są zbyt głębokie; można było się postarać o jakies odbicie z przeciwnej strony. Ponadto jak dla mnie całe zdjęcie jest niedoświetlone. Jeśli miał to być przyjemny, wiosenny portret, to się nie udało, zdjęcie sprawia ponure wrażenie..
Kadr w połowie na tak, w połowie na nie. Co prawda oczy są w dobrym miejscu, co udało się poprzez cięcie glowy, ale prawa ręka modelki jest ucięta w łokciu a jej przedramie jest przecięte wzdłuż przez linię kadru.. sprawa dyskusyjna, mi to raczej nie leży:-) Oprócz tego skrawek horyzontu znajdujacy się po lewej stronie sugeruje (słusznie, lub nie), że zdjęcie leci w prawo. Nie wiem na jakiej ogniskowej robiłes to zdjęcie, ale wydaje mi się, że perspektywa jest nieco zniekształcona (po części może przez te źdźbła trawy, które tutaj IMHO wogóle nie pasują i wprowadzają niepotrzebny bałagan do kadru).:-)
To tyle odnośnie uwag. Jesli chodzi o porady, To poczytaj ten wątek, przeszukaj forum, to pewnie znajdziesz kilka galerii portretowych robionych w plenerze (i nie tylko) dowiesz się co nieco o wykorzystaniu w takich warunkach światła zastanego, oraz porady w jakich warunkach można z nim coś zrobić.. Generalnie to się nie zniechęcaj..:wink:
Pozdrawiam
ja widze blyski w oczach wiec fota byla doswietlana fleszem
moze sprobuj wybrac pozniejsza pore na takie zdjecia ,a nie samo poludnie
swiatlo bedzie bardziej miekkie i latwiej bedzie doswietlic co potrzeba
blenda
spojrz na watek o blendach i to co napisal kolega Kucza21
fajny przyklad ze zdjeciami ktora blenda jak dziala
tak, tak, blenda to podstawa w takim świetle i zacienione miejsce koniecznie! wiem, bo sama robie czesto w takich warunkach ^^
dzięki za diagram :) zrobiłem sobie przedłużacz z kabla telefonicznego, do mojej 580EX - zainspirowany przez MMM, w ciągu ostatnich dwóch lata użyłem swoją speedlite może dwa razy... ale po przeczytaniu poniższej książki zamierzam zmienić ten nawyk:
Joe McNally po prostu robi cuda małymi flaszami - gorąco polecam tę książkę, jaki i jego pierwszą:
Co do twojej fotki kolego Talarczyk zaczął mnie trochę drażnić brak refleksów w okularach - ale to detal w sumie
pozdrawiam
W polskiej dystrybucji jest 1-sza część książki. Mam nadzieje, że znajdę ja w poznańskim empiku :)
http://www.empik.com/uchwycic-moment...,prod9240234,p
W surowym zdjęciu refleksów nie było, jednak po dość mocnym przycięciu czerni w okularach nie widać totalnie nic - rzeczywiście, przydałby się tam mały refleks światła.
Dziękuje za opinie i wskazówki. Następne zdjęcia będą lepsze (mam nadzieję:-D)
To może i ja poproszę o rady. Mam wątpliwości odnośnie odbicia blensy w oczach, a właściewie cienia na niej - rozjaśnić, zaciemnić, dać spokój i zrobić jeszcze raz?