Posprzątałem ten bałagan, a żeby nikt się nie czuł poszkodowany że jego światłe myśli poszły w niebyt ;) to OT został wycięty tutaj: Dlaczego 5D jest lepsze od 6D, a bez 1/8000 nie da się robić zdjęć ;). i tam prosiłbym kontynuować 8-).
Wersja do druku
Posprzątałem ten bałagan, a żeby nikt się nie czuł poszkodowany że jego światłe myśli poszły w niebyt ;) to OT został wycięty tutaj: Dlaczego 5D jest lepsze od 6D, a bez 1/8000 nie da się robić zdjęć ;). i tam prosiłbym kontynuować 8-).
Dziekujemy i przepraszamy :-)
:D.
Skądinąd ciekawy jestem że serwis zupełnie milczy w tej kwestii. Chyba tutaj ani razu się nie odezwali, a to w końcu dział po to stworzony żeby był jakiś odzew.
A co maja napisac?
Po co klamac? Nie napisza przeciez prawdy.
Sa tak zajeci naprawa, ze nie maja czasu na pisanie tutaj :mrgreen:
Witam jestem nowy na forum, czytając ten wątek nie znalazłem prostej odpowiedzi związanej z awaryjnościom AF. Żaden z prowadzących ten wątek nie napisał prostej rzeczy,mianowicie jaką posiada serię body z awaryjnym AF.Wcześniej posiadałem Pentaxa i tam na forum w ciągu miesiąca było wiadomo która seria K 5 posiadała wadę.A tutaj wszyscy piszą o problemie ale NIKT nie PODAJE serii body. Dlaczego ???? czyżby ta wada naprawdę istniała ??? a może są to sporadyczne przypadki ?,prosiłbym jednak o podanie serii (nikomu przecież nie ubędzie), nie proszę o podanie wszystkich numerów tylko tych początkowych. To forum istnieje aby pomagać innym,chyba że się mylę. Pozdrawiam.
Ale faktem jest, że mimo nie raz ponawianych apeli, właściciele 5D3 obarczonych wadą AF-a, nie kwapią się do podawania ich numerów seryjnych. ;)
Podanie tych numerów być może pomogłoby potencjalnym nabywcom używek, ale w razie dalszej bezradności serwisu wobec usterek AF-a 5D3, może uniemożliwić dotychczasowym pechowym posiadaczom ich zbycie. Oczywiście nie zakładam, że to motywacja wszystkich takich posiadaczy, ale zapewne nie można wykluczyć, że znajdą się i tak myślący :confused:
Wystarczy podać 6 cyfrę numeru seryjnego - ta cyfra oznacza kolejne rewizje body.
Numer serii to tajemnica tak samo jak i miejsce zakupu, gdy zapytalem nikt nie odpowiedzial a niby tak wielu ma juz te problemy af.
To może odwrotnie :) Ja mam .....4...... i takich problemów jak na razie nie zanotowałem ;)
Może w ten sposób zachęcimy kolegów.
również posiadam 4-kę na szóstej pozycji - jak na razie nie zanotowałem żadnych problemów :).
023021003054
na str 29 już był poruszany nr serii i ZAIX podał xxxxx3xxxxx, dodatkowo była prośba do ripka o ujęciu tego w ankiecie.
Czyli jak na razie:
Sprawne:
Rewizja "4" - 2 aparaty
Niesprawne:
Rewizja "1" - 1 aparat
Rewizja "3" - 1 aparat
U mnie 3 - sprawne
U mnie tez 3 . raczej sprawny
Dopisujcie do tego zestawienia kolejne cyferki, o schemacie i zalezności rewizji jak widac już nie ma mowy bo jest rozbieżność...
Sprawne:
Rewizja "4" - 2 aparaty
Rewizja "3" - 2 aparaty
Niesprawne:
Rewizja "1" - 1 aparat
Rewizja "3" - 1 aparat
U mnie 4 - sprawny
U mnie "1" - póki co sprawny.
4 nie widzę problemów
"3" nie jest idealnie, ale tragedii nie ma, więc można przyjąć w zasadzie że sprawny, na obecną chwilę.
U mnie jest 3, działa dobrze
U mnie 4 - działa
"3"-ok
Sluchajcie - nie ma jak widac ewidentnie walnietej serii i moim zdaniem to nic nie da, tylko rozciagnie watek :|
ja tez mam z serii "4" i wszystko git ;]
Tak więc mamy takie zestawienie:
Sprawne:
Rewizja/ Liczba Aparatów
"1" / 1 szt.
"3" / 5 szt.
"4" / 7 szt.
Niesprawne:
Rewizja/ Liczba Aparatów
"1" / 1 szt.
"3" / 1 szt.
Niech jeszcze nazwijmy to "ankieta" potrwa dzień-dwa, a potem moderator może posprząta "wyliczanke", a pozostawi końcową "liste" - może tak być?
U mnie jest "4" i wszystko OK.
Pewnie, ze moze tak byc.
To w takim razie dopisze tylko, ze moj 5DIII to nowka ze sklepu, licznik migawki nie ma wiecej jak 500 klapniec.
Z tej mini ankiety wynika jasno, ze przypadki wadliwych sztuk 5DIII sa jednostkowe, marginalne i trafic na taki egzemplarz to po prostu niefart.
Stanowisko serwisu (a wlasciwie jego brak), sugeruje ze problem nie jest zglaszany nagminnie - jezeli wogole jest zglaszany..
Ale na tym forum mozna dowiedziec sie o najdziwniejszych wadach sprzetu ;)
Chociazby o cebuli w bokeh w nowej Sigmie 35/1.4 (ktora to cebule jak sie pozniej okazalo posiada rowniez 35L) :lol:
Kupowac i robic zdjecia - a nie czytac horrory z canon-board
Wysyłane z mojego HTC Desire S za pomocą Tapatalk 2
habakuk -> na co czekasz. RÓB ZDJĘCIA! :)
ej bez zlosliwosci ;]
wiadomo, ze przypadek habakuk'a jest nieprzyjemny i ciezko tu o rady typu "rob zdjecia, olej temat"
on jest wlasnie tym jednym z nielicznych a poszkodowanych o ktorych pisalem.
moje haslo bylo do reszty, ktorzy testuja AF zamiast robic zdjecia, bo naczytali sie za duzo forum.
U mnie jest "4" i wszystko OK.
Moim zdaniem nie sadze, ze Canon zatail jakis defekt serii/modelu. Wiec albo go nie ma albo nad tym pracuja i predzej czy pozniej to oglosza.
Kurcze - problem AF'a (chyba w trybie AI-Servo) mialy wczesniejsze jedynki lacznie z deesem. Canon nic nie zatajal, tylko jawnie o tym napisal i naprawial walniete sztuki. Czemu teraz mialoby byc inaczej - nie rozumiem... :?
Jedynym waznym aspektem jest fakt, ze serwis nie potrafi temu zaradzic i umywa rece od wymiany (bo naprawic jak widac nie potrafi). Ale to tez nie jest powod zeby od razu popadac w paranoje. Czy nowe serie moga ustrzec sie innych "niewyleczalnych" problemow o ktorych jeszcze nie wiemy??? Dajcie spokoj.
1 sprawne
3 - ok
Taka tam ironia. :PCytat:
ej bez zlosliwosci ;]
Po prostu problemem w tym temacie nie jest to, że inne aparaty działają, ale to, że te dwie sztuki stąd i jeszcze kilka bliżej nieznanych nie działają. A serwis rżnie głupa, zamiast wymienić na sprawną sztukę, albo naprawić. Co nie jest wcale nie takim trudnym zadaniem, bo jednak większość III działa. :D Po prostu w głowie się nie mieści, że można kupić aparat za ponad 10k PLN i mieć go niesprawnego.
no to jest masakra, ale ja po prostu tak jakby pogodzilem sie z tym ze sprzet sie psuje bez wzgledu na to czy jest drogi czy tani.
taka smutna prawda ;]
swoja 50L kupilem dla niezwodnosci i uszczelnien, i po 4 miesiacach od zakupu cos zaczelo w AF piszczec i musialem szklo wyslac go na zytnia do naprawy.
wymienili caly modul AF.. cale szczescie, ze stalo sie to po sezonie slubnym, a nie w czasie reportazu heh
obiektyw za niebagatela 6000 pln i na starcie jakies siupy z AF (a moj poprzedni C50/1.4 dzialal sobie idealnie, intensywnie uzytkowany przez 3 lata, az zajezdzilem AF :lol: )
Czyli argument, że L są trwalsze od Sigm trochę traci na znaczeniu. Heh. Jedno jest tylko pewne. L są droższe. :)
Miło, że serwis naprawił... Mógł rżnąć głupa, że nic nie słyszą.
Nie traci. EL-ki są trwalsze i solidniej wykonane. Nie ma co uogólniać pojedynczych przypadków. Zepsuć może jednak i EL-ka i Sigma.
Też nie należy uogólniać, najczęściej jednak naprawia, czasem tylko mu się zdarza to drugie. :mrgreen: